Sofies header

Að borða á Ísland

Skrivet av Sofie Sergelius 10.04.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Island 

 

Island, sagornas land, är inte som jag tänkt mig. På ett bra sätt. Island har aldrig varit vidare högt på min reselista, men efter att jag och mamma bestämt oss för att resa till New York så kändes det som ett logiskt alternativ att flyga via Island och använda sig av deras utmärka "stop-over" service. Flyger du till Amerika så får du stanna i max 7 dagar på Island, utan att flygen kostar extra. Men att bo på Island är dyrt. Att äta är dyrt och överlag att leva är dyrt. Island, vars bank gick i konkurs år 2008 har sedan dess återhämtat sig totalt. Den huvudsakliga inkomstkällan är numera turismen. Vi frågade en islänning vad han tyckte om det och han bara notera att det är ganska mycket arbete. Island förväntar sig 2 miljoner turister för sommaren 2017. Måste säga att det är extremt imponerande att ett folk på 300 000 klarar av att hantera den mängd turister. Det som dock imponerar mest är att varenda islänning vi träffa var otroligt trevlig! Inget fejkat, utan genuint trevliga personer. Alla var hjälpsamma och gjorde sitt yttersta för att vi skulle trivas. Och det gjorde vi minsann!  

När man besöker Island lönar det sig att prova på:

  1. Torkad fisk med smör
  2. Lunnefågel
  3. Fermenterad haj
  4. Val
  5. Skyr

Jag missade nästan allting! Det var definitivt inte meningen. Det betyder helt enkelt att jag måste göra ett besök till. Jag tror inte att Erik har något emot att ta en runda till Island :) Jag hade verkligen sett fram emot att prova på fermenterad haj, och sprang omkring och sökte efter torkad fisk men hittade tyvärr inte den. "Usch" kanske någon nu tänker, men hur kan man veta att det inte är gott om man aldrig har provat. Tänk så många smakupplevelser vi missar för att vi har fördomar! Alla har sina gränser, men för mig går den inte vid fermenterad haj. Mustamakkara däremot? Nope. Never again.

Skyr, en extremt proteinrikt kvarg, är ett måste på Island. Kanske det låter bekant? Säljs nog i ganska många butiker här i Finland. En portion Skyr med lite mysli och frukter på morgonen höll mig mätt hela förmiddagen. Okay fine jag åt även ett par små croissanter :) bara för att det fanns. Lite Nutella på bara! Skyr går annars bra att använda i olika bakverk! Jag ska inom kort lägga upp ett recept på en proteinrik ugnsbakad donits med skyr. Får se hur det blir :) Här ser ni mitt morgonmål från dag nr. 2. Nästa ordentliga mål mat var därefter i NYC!

IMG 20170327 090415 395

Det jag tur nog hann slänga i mig var den kända isländska hodaren. OMG de var nami! Har absolut ingen aning vad som fanns i den, men gott var det. Det var även det enda billiga under hela vistelsen. En hot-dog kostade 5€, not bad. 

IMG 20170327 204806

Orsaken till att vi missade allt det goda var att vi helt enkelt inte hade tid att äta ute. Mycket på agendan för en så kort visit :) men att äta lokalt är nog alltid det viktigaste. Jag borde ha skärpt mig och verkligen provat på allt.

Island är känd för sina sagor och sin natur. Glaciärer, geysirs och lavafält. Det ser man verkligen inte varje dag. Det första jag dock noterar då vi landar på Island är att det saknas träd. Vi landar på kal mark, och kaptenen meddelar att det lönar sig att vara försiktig då vi ska förflytta oss från planet till bussen som kör oss till terminalen. Då det inte finns några träd är det svårt att se att det verkligen blåser riktigt ordentligt.  Vi hittade ett par träd senare, mycket exotiskt. Två dagar är en ganska kort tid, och vi kunde ju inte missa The Golden Circle. En mycket populär turistattraktion där man åker med buss bland annat till de populära sevärdheterna geysiren Strokkur och vattenfallet Gullfoss. Strokkur

Strokkur "pamar" med 5-10 minuters mellanrum. Och det är cool att se. Men super svårt att få bild på liksom! Ordet geysir kommer från Geysir, som är den ursprungliga exploderande heta vattenkällan. Och det enda ordet från isländskan som blivit ett låneord till engelskan. Tufft eller va?

Island är även känd för sina hästar. Jag är ingen heppatyttö, men nog var den här hästen ganska söt nog.

heppa

Ösregn och storm men där stod den och tiggde hästgodis. Isländska hästar klarar av att vädret byter med 5 minuters mellanrum, men får inte komma i kontakt med andra hästar eftersom de inte har immunitet mot alla sjukdomar som vanliga hästar har. Det är alltså förbjudet att att hämta hästar till Island, som inte är Islandshästar. Voi gullena.

IMG 20170326 145413

Då vi börjande rundturen var det molningt, halvvägs igenom blev det storm och ösregn, varefter det plötsligt var soligt och blå himmel. "You dont't like the weather on Iceland? Wait 5 minutes!". Yepp. Det stämmer.

Överlag var det ett utmärkt sätt att börja sin resa. Två dagar på Island fyllda med äventyr innan vi flög vidare mot New York. Efter New York sku vi definitivt inte ha orkat med allt Island har att bjuda på.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar