Sofies header

Äppel­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 04.11.2017 | 0 Kommentarer

Appelkallgrot fram

Kallgröt är verkligen världens bästa grejj! Enkelt, otaliga möjligheter och så super gott! Jag städade frysen här om dagen och kom på en massa skatter som jag glömt att jag hade där: innerfilé, hjortron och världens godaste äppelmos.. Jag har faktiskt gjort det här moset redan förra hösten och har haft det i frysen sedan dess, och det fungerar fortfarande lika bra :) Och bästa sättet att njuta av det är att äta det med sked ur burken, njaa eller blanda i en gröt :)

Receptet var lite svårare att gräva fram med voliá - here it is. 

ÄPPELKALLGRÖT

ÄPPELMOS

1 kg skalade och urkärnade äpplen

1 dl vatten

1,5 dl socker

1,5 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

1 krm malen ingefära

 

KALLGRÖT

1 dl havregryn

0,5 dl turkisk yoghurt

0,5 dl äppelmos

0,5 dl mjölk

0,5 äpple

1 tsk lönnsirap

1 msk hackade cashewnötter

1 krm kanel och kardemumma (blandat)


Skala och kärna äpplena, och dela i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och tillsätt alla kryddor. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 min.

Häll över det kokade moset i en matberedare och kör till en slät smet. Häll sedan upp i steriliserade burkar.  Du behöver bara 0,5 dl av moset till det hör receptet - men man kan aldrig laga för mycket mos.

Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos och mjölk i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.

Färdigställ gröten på morgonen genom att tärna äpplet fint. Toppa gröten med äppeltärningarna, lönnsirap, cashew och kanel/kardemumma.

 

Appelkallgrot

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar