Sofies header

Bakom kulisserna. Del 1: När det inte går som på Strömsö

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Bakom kulisserna

Det börjar vara dags för mig att påbörja min "bakom kulisserna" serie. Och kan det börja bättre än med en eldsvåda i mitt kök?

Det var min kompis Madde (hej Madde!) som tyckte att jag ska börja skriva blogg om vad jag egentligen gör för Foodly. Jag jobbar som projektchef, vilket i detta fall betyder att jag ansvarar för hela sajten, ser till att allting fungerar, vidareutvecklar olika funktioner, designar layouterna, planerar innehållet, lagar innehållet, söker samarbetsparter etc. Allt som kommer upp på Foodlys receptsida, som är gjort för Foodly, har jag tillrett i mitt lilla kök. Det är alltså en lång lista med saker som ska göras för att en sida ska fungera. Och då kom vi fram till med Madde att det kanske skulle vara roligt för läsarna att se vad som egentligen sker bakom kulisserna? Hur blir en tanke ett recept och vad gör jag för att sidan ska leva. Jag tänkte börja idag med att visa hur det ser ut då jag gör innehåll, men ödet hade andra planer. 

Det har aldrig tidigare börjat brinna medan jag stått i köket, vare sig om jag själv lagat maten, eller om jag haft en lektion i huslig ekonomi. Men idag hände det. När jag friterat med elever i årskurs 7 har det aldrig hänt något. Förra veckan fritera jag 120 munkar utan problem. Att fritera lök verkar vara svårare än munkar och falafels. Nå som jag reda tänkte medan det fortfarande brann i mitt kök var att "det var väl en tidsfråga".

På dagens agenda hade jag att laga lite mat till Vappen: hot dogs, potatissallad etc. Jag skulle fritera lite lök till hodarna, men jag är dum i huvudet och hällde en hel hackad lök i en kastrull fylld med kokande olja. Oljan rann över kanterna på kastrullen, träffa den super heta plattan (jag har gjutjärnsplattor) och POFF så börja det brinna. Så stod jag där som en idiot och fundera på allvar i ca 0.00001 sekund att hej släng vatten på! Stupido. Sku jag ha slängt vatten på kokande olja skulle det ha varit tack och hej leverpastej. Vatten + olja = eldklot. Det har jag under årens lopp borra in i alla elever jag undervisa, men tydligen tänkte jag att jag inte behöver komma ihåg något sådant. Tur nog gjorde jag inte det och lyckades efter en stund lokalisera mitt lock (som man ju nog ALLTID ska ha bredvid spisen då man friterar). Nå locket räckte ju inte till när hela spisen brann så jag måste börja gräva efter ett större lock. Ingen skada skedd, men det var nog bara frågan om tur det. Pappa fråga då jag ringde honom och undra hur jag dödar mitt brandalarm (som inte alls tyckte det var cool, och vägra hålla käften), att varför inte jag använde min brandfilt? Just det ja, varför använde jag inte den? Nå för att jag tycker den är snygg och ville inte förstöra den i en så här liten eldsvåda. Kanske man inte ska tänka så...

brand i koket

Det ser ju inte så farligt ut, eller hur? Men all olja som syns brann, och kollar man på väggen på vänster sida ser man att det svarta sotet sträcker över spisfläkten. Lite stressad blev jag nog, och tyvärr tappa jag min tidtabell och måste lämna en del grejjer tills imorgon. Jo ibland finns det inga andra alternativ än att jobba helger. Sen igen så lagar jag ändå en massa mat då så lika så bra att jag får fast min tidtabell. Summa summarum: rekommenderar INTE att fritera en hel hackad lök på en och samma gång, utan att ha ett lock bredvid. 

Största problemet var efter det här att bli av med brandalarmet som tyckte att jag fortfarande är i fara. Och jag som 170 cm lång räcks ju inte med hjälp av en stol upp till taket så efter att brandalarmet tjutit i 5 minuter så fick jag tag i jä***n. Long story short, brandalarmet är äntligen tyst och jag fick ganska mycket gjort, en inte allting. Nästa vecka ska jag göra ett ordentligt "bakom kulisserna" inlägg där ni kan läsa om hur jag jobbar med innehållsproduktion påriktigt. Utan att det börjar brinna i trädhuset från börja an 1900- talet som jag bor i.

Efter att ha gjort det jag nu kunde göra (utan att använda en av plattorna) så blev jag klar med dagens agenda. Nu är jag klar för idag. Här får ni nu en smakbit på rätter som dyker om inom kort på sajten. Stay tuned!

Vappen2017

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar