Sofies header

Bakom kulisserna. Del 3: Fula bakverk och misslyckade recept

Skrivet av Sofie Sergelius 06.10.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Misslyckade halloweenkex

Jaa..aa gott folk. Det finns en orsak till att alla recept ska provas innan de är klara för publicering. Case Halloween cookies. Goda, med helt insane fula.

Johanna på kontoret gjorde ett roligt instagram inlägg då jag kom med kexen till jobbet idag:

Misslyckade halloweenkex Johanna

Man borde bara skratta då man misslyckas, eftersom det i detta fall definitivt inte är något farligt. Men jag måste säga att jag inte hade vidare bra humor torsdag kväll efter att ha bakat fem plåtar med fula kex, som var så äckligt goda att jag dessutom åt typ 10. Ska baka en ny sats ikväll och hoppas på att det går bättre. Och att det finns frivilliga att äta upp dem efteråt. Kan inte äta så här mycket kex. Kommer att se ut som en luftballong vid jul.

Men grejjen är ju den att alla måste kunna misslyckas ibland. Att skapa ett recept är ändå inte världens lättaste grej, speciellt inte om det ska publiceras och vara användbart. Jag godkänner ingenting till sajten som inte provats, och det är ännu viktigare då det kommer till recept som publiceras i print.

Ett exempel på ett misslyckat recept däremot är ett som jag inte till en början tyckte var vidare misslyckat, bara lite smaklöst kanske. Och då kan det ju naturligtvis inte heller publiceras. Fick även det som hemläxa till helgen (jag ger läxor åt mig för att alltid hinna till mina deadlines).

Lakudonits

Här var problemet nog smaken. Det var inte så wau-pau som jag hoppades. Och igen: ingen idé att publicera något som inte når ribban. Receptet var mediokert (usch vilket hemskt ord), och då är det bara att prova på nytt. 

På tal om recept så fick mail idag av en privatperson som lagat äppeldonitsarna jag hade gjort till veckans tidning. Hon undra över mängden bakpulver i receptet eftersom hon tyckte det lämna en bismak i munnen. Hon har rätt, och det är extremt tacksamt att någon skickar och berättar. Orsaken till den enorma mängden bakpulver var det rivna äpplet som tynger ner degen. Jag var osäker på ifall en mindre mängd skulle ge platta bakverk. Jag ska nu i helgen prova på en variant med mindre bakpulver och se ifall det skulle vara bättre så. Men jag skulle själv inte ha tänkt på saken ifall hon inte skickat mail om det. Konstruktiv kritik är så otroligt uppskattat, hur skulle man annars göra det bättre nästa gång? Men skillnaden mot lakritsdonitsarna är här att jag inte var missnöjd med äppeldonitsarna, de höll måttet. Men de kunde så klart ha varit ännu bättre :)

Skicka alltså mycket gärna feedback på recept ni provat: bra/dålig. Om jag lärde mig ens en sak från ÅA är att konstruktiv kritik är guld värd. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar