Sofies header

Bakom kulisserna. Del 4: En givande vecka

Skrivet av Sofie Sergelius 26.11.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Bakom kulisserna 4

Vilken vecka! Eller närmare bestämt vilken månad! Och lugnare blir det inte precis. Mycket att göra, men det är det som är roligt :) Har inte gjort en "Behind the scenes" på en tid så tänkte nu göra en uppdatering om vad som skett tidigare under veckan.

Vi börjar enkelt: Jag räkna lite hur mycket jag ska få gjort innan jag med gott samvete kan gå på en väl behövd semester. Det var ganska mycket som dök upp, alla med hög priorité. Närmare 30 recept ska vara klappade och klara, ett nytt projekt ska redovisas, årsplaner ska skrivas och bilagor utformas. I'm in trouble (rent tidsmässigt). Jag har idag 20 dagar på mig att få allting gjort (14 arbetsdagar). Så det är bara att kavla upp ärmarna och börja på. On the positive side: Men det fina är att bloggarna nu (äntligen) alla kan vara med i tidningen eftersom jag helt enkelt inte har tid att skapa allt material all by my lonesome. Och dom har verkligen levererat fina grejjer! Nu när vi gör nästa års planer hoppas jag att dom sku kunna ha en ännu större roll. Håll utkik över recept i torsdagens tidningar (både Vasabladet och Österbottens Tidning).

Då går vi över till en kort beskrivning om hur mina dagar såg ut förra veckan. Ta en kopp kaffe, det är ganska mycket text här.

 

MÅNDAG

Måndag började alldeles fantastiskt med ett besök till Keppo bryggeri. Vi har nya grejjer på gång, men mera om det vid ett senare skede :). Klockan 11.30 körde jag vidare till Jeppis för att besöka kock-, bagar/konditor- och servitörstuderande vid Optima. Vi hade ett super roligt samarbete med Optima på våren då deras studeranden lämna in recept på rätter dom gjort i skolan, och som jag sedan publicera under deras namn på Foodly. Nu kör vi samma grej. Dom ska som en del av kursen både fota och skriva ut recept på maträtter dom gjort, som jag sedan publicerar under deras namn på Foodly. Roligt för dem, roligt för oss :)

 Keppobryggeri

Inside Keppo-bryggeri. Dit ska vi igen på torsdag.

 

TISDAG

Tisdagens agenda var inmatning av recept, genomgång av olika presentationer som ska skötas under december månad, samt genomgång av årsplanen (2018) för Foodly. Mycket spännande grejjer på gång inför nästa år. Jag och Anna (Riska - arbetskaveri) har haft helt sjukt roligt dom senaste veckorna med att planera nya projekt. Can't wait! 

Sen måste allting preppas inför onsdagen. Maten ska handlas, julskinkan tina och och recepten kollas. Jag gick iväg från kontoret först 18-tiden, och var hemma närmare 19 eftersom jag måste gå via butiken och handla en skinka. Skinkan ska tina i minst 24 timmar innan den går att lägga in i ugnen. Innertemperaturen ska vara kring 10-grader innan skinkan kan stekas. Så den måste jag köpa nu för att hinna tillreda skinkan på torsdag.

 

ONSDAG

För att hinna med alla recept så boka jag in både onsdag och torsdag som "studio" dagar. Under en "studio" dag lagar jag all mat och fotar det jag planerat. Den här veckan har det varit julmat på menyn. Julens bakverk och ätbara presenter var onsdagens tema. Jag började med de ätbara julklapparna och medan chokladen stelna åkte jag och handla.

Studiodagar är ganska tunga eftersom mycket måste göras på en kort tid. Så här på vintern är det extra jobbigt eftersom ljuset tar slut redan klockan 15.00. En annan rolig grejj är all rekvisita som behövs. Jag har börjat samla på mig en del, men ofta tycker jag att det inte räcker. 

Idag blev det ätbara presenter som gjordes och fotades, men ganska mycket annat måste jag förbereda idag för att sedan på torsdag kunna fota allting. 

BK4 rekvisitabank

Rekvisitabänken. Det viktiga på ytan, allt annat inne i bänken. Hela är full

 

Det sista för dagen var att kl.19 slänga in julskinkan i ugnen. Liten moka av mig. Borde ha satt in den myyyycket tidigare, men jag glömde...hups. Det ledde till att jag måste stiga upp 2 på natten för att ta ut skinkan ur ugnen. Oma moka. 

 

TORSDAG

Torsdagens meny: traditionell julmat och allt jag inte hann med igår. Julskinkan hade jag ju fixat under natten, så den var done, men batatlådan och såserna skulle lagas och allt som gjordes igår skulle fotas. Jag hade en bra dag: allting lyckades och ingenting blev ogjort. Det enda jag inte hann med var restmatlagningen, så den måste jag ta på veckoslutet för att inte falla efter i tidtabellen. Men allt är fixbart. 

Först gjorde jag klart allt jag kunde och före kl. 13 måste jag börja fota för att hinna medan det ännu var "ljust". Det var ju en sådan snöstorm ute att det var lite mörkare hela dagen. Det gick, men två saker lämna till helgen på grund av ljuset. Synd bara.

 BK4 torrkaka

Fotande av en annorlunda torrkaka - receptet kommer i tidningen två veckor före jul :)

Ett annat problem jag har är att allting inte ryms in i kylskåpet. Nu på vintern har jag löst det genom att använda vår trappuppgång som andra kylskåp. Det är det cirka 5 grader varmare än ute, så just nu är den perfekt kylskåpstemperatur. Men man måste akta sig med mycket minus eller mycket plus - då kan maten gå illa.

BK4 andra kylskapet

Här är "andra kylskåpet". Vi har en egen oisolerad ingång som på sommaren är Eriks arbetsrum - på vintern mitt kylskåp.

 

Den andra dagen börjar även disken samla sig. Klart att man alltid diskar undan det största, men fat som den färdiga maten står på och tömning av diskmaskin brukar ofta bli till följande dag.

BK4 smutsigt kok

Lite disk. Jobbigt. Att diska är inte min grejj liksom.

 

FREDAG

I går hade vi workshop med hela annonsmarknaden från kontoret. Workshops är great, men jag måste se till att jag hinner med allt administrativt före det (dvs. facebook- och instagram inlägg, nya snabblänkar till första sidan, lyft av veckans vin och inmatning av recept till veckoslutet). Jag började alltså jobba 7.30 hemifrån eftersom jag hade en del saker att lyfta på Facebook, men eftersom jag även hade en del saker att fixa på lördag så orkade jag inte springa av och an med min dator. Medan jag satt och åt morgonmål så plinga det till i kalendern. Vi skulle starta 8.00 från kontoret mot Oravais, nu var klockan 7.59 och jag satt hemma. vid datorn. shit. Jag nappa åt mig väskan (som jag tur nog redan packat), tog nycklarna och sprang. Ringde Anna på vägen om att jag kommer sent, så dom valde att plocka upp mig istället. När jag anfådd sedan satt mig i bilen kom jag på att jag inte hann göra allt jag skulle till Foodly, och hade nu ingen dator med. Tur nog så finns Julia, så efter ett meddelande åt henne så fixa hon det jag missat.  Vilken panik-början på morgonen.

I Oravais spenderade vi sedan dagen på Ädelbragd, en furirbostad från 1700-talet. Long story short: slagfältet där svenskarna förlorade Finland till Ryssland 1809 är där bredvid. Men i alla fall, där var vi från 8.30-20.30. Vi hade en super lärorik workshop om hur vi ska utveckla företaget och hur vi kan börja erbjuda kunderna mera lösningar. Mera om det här i ett senare skede igen :). Det jag kan berätta om var både lunchen och middagen som vi åt där på plats: mat som serverades  för högt uppsatta befälhavare såsom greven och generalen Adlercreutz. Fancy. Det blev skinka med pepparkaka, en öl- och päronsås (nej inte "pärun" som folk här kallar potatis, utan helt frukten päron), rotmos och pepparrotsgrädde till lunchen, och till middag fick vi kyckling, krusbärssås, potatis med champinjoner och gravad gädda. Den gravade gäddan var fantastisk den ska jag definitivt komma ihåg att prova på hemma.

BK4 lunch

Dagens lunch i 1700-tals stil.

 

BK4 kaffe

Eftermiddagskaffe med bulla (från stället) och kex samt choklad som jag gjort under veckan och behövde bli av med.

 

BK4 uffeochanna

Uffe och Anna lyssnar på kocken berätta om middagsetiketten under 1800-talet. Han som satt med saltet var kung, och bestämde ifall dom andra fick äta. Tur nog var det Kaj som fick saltet så allt fick något att äta. Under middagens lopp samlade sig allt mat sedan hos vår VD Anna-Mari, vilket var en rolig symbol över hur det nu är hon som tar över.

 

SUMMA SUMMARUM

Överlag har veckan varit hektisk, men otroligt givande. Lördag kväll sitter jag och Erik och ser på Iron Man, och jag har svårt att förstå att veckan är över. Har bara en sak att göra idag på söndag, så är jag back on track. Nästa vecka blir minst lika hektisk - men destu roligare :) Det finns vissa saker jag självfallet inte ännu kan tala om här, men tro mig då jag säger att nästa år blir händelserikt!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar