Sofies header

Karibiska bananbollar

Skrivet av Sofie Sergelius 17.03.2019

Kategorier:

Restmatlagning har varit Foodlys tema för veckan och i dagens recept använde jag upp lite av allt gammalt jag hitta hemma. Börjar med det enklaste: hade fyra stycken bananer som sätt sina bästa dagar. I vanliga fall blir det till bananbröd men nu hade jag inte alls sug för det. Jag hade egentligen fiilis för Pisang Goreng - Indonesiska/Malaysiska friterade bananer, men mina bananer var alldeles för mogna för att användas som så.

Efter att ha googlat runt lite stötte jag på ett recept på Karibiska friterade bananbollar som krävde super mogna bananer. Perfekt! Dessutom hade jag lite vetemjöl, en "God knows when" öppnad grahamsmjölspåse, en flaska ryposolja som stått i skåpet sen förra maj samt farinsocker som börjat bli lite stelt. Exakt det som behövs till det här receptet alltså! 

Bananbollarna är dessutom veganskt, vilket gör det till ett trevligt alternativ inför Valborg för dem som inte äter vanliga munkar. Tips tips :)

Karibiska bananbollar sked andra

KARIBISKA BANANBOLLAR

4 riktigt mogna bananer

1,5 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 tsk farinsocker

1 tsk malen muskotnöt

2 krm vaniljpulver

0,5 tsk salt

1 liter rypsolja till fritering

florsocker

 

Mosa bananerna med hjälp av en gaffel i en beredningsskål. Tillsätt mjöl, bakpulver och farinsocker och rör om.

Rör ner muskotnöt, vanilj och salt. Låt smeten jäsa i 10 minuter.

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp till 180 grader (använd en termometer för bästa resultat).

Klicka cirka 1,5 matskeds stora smetbitar i oljan, bara ett par i taget, och fritera i cirka 5 minuter. Lyft bort det friterade bollarna ur oljan med en hållslev och låt rinna av på hushållspapper.

Upprepa tills all smet är använd. Pudra över lite florsocker och servera bananbollarna varma med lönnsirap och glass enligt egen smak.

Karibiska bananbollar bred


Glutenfri ugnspannkaka

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2019

Kategorier:
Taggar:

Pannkaka är något vi sällan tillreder hemma. Nu då jag tänker på saken kanske jag aldrig gjort pannkaka annat än i skolan? Hur som helst råkade jag på en bild på pannkaka via Facebook här om dagen och fick helt sjukt lust att laga en. Vårt vetemjöl var nästan slut så jag tänkte att varför inte prova på en glutenfri variant? Jag har massor ed glutenfria mjölsorter i skåpet som skulle vara bra att använda upp innan vi flyttar. Det blev en enkel glutenfri pannkaka gjord på havremjöl och rismjöl som smakade just som jag önskade att den skulle. 

Glutenfri pannkaka hog

Ugnspannkaka passar både till frukost, som dessert eller varför inte till middag om man väljer att lämna bort sockret och serverar pannkakan med en salt röra istället.

GLUTENFRI UGNSPANNKAKA

4 ägg

8 dl mjölk

4 dl havremjöl

1 dl rismjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 krm vaniljpulver

2 msk socker

Blåbär, vaniljglass, lönnsirap och sylt till servering

 

Värm ugnen till 225 grader. Klä ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Vispa ihop ägg och mjölk i en stor beredningsskål. 

Rör ihop mjölsorterna med bakpulvret, saltet och vaniljpulvret.

Vispa ner lite i taget av mjölblandningen i mjölkblandningen med hjälp av en elvisp. Vispa ordentligt tills smeten skummar.

Häll smeten på ugnsplåten och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt pannkakan svalna.

Servera med bär, glass, sirap och sylt enligt egen smak. Jag använde hjortronsylt och det passa riktigt bra.

 

Glutenfri pannkaka main


Fastlagsbulle nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 03.03.2019

Kategorier:

I dag är det Fastlagssöndag, och i vanliga fall betyder det en långpromenad och en fastlagsbulle. Men i år då jag åt min första fastlagsbulle var jag inte alls nöjd. Det kändes helt onödigt att äta en hel bulle då jag egentligen bara ville åt mandelmassan och grädden med en pytteliten bit bulle vid sidan.

Istället för att baka egna bullar i år bestämde jag mig för att fixa en fastlagsfrukost åt mig och Erik. Slutresultatet blev en nice cream med smak av fastlagsbulle med mandelmassa, och det passade mig mycket bättre! Inte bara är det enkelt, utan även mycket mindre tidskrävande än att baka bullar from scratch :) Satsa även du på "fastlagsbulle för den som inte tycker om bullar". Ja eller den som varken äter socker, mjölkprodukter, gluten eller är vegan. Den här "fastlagsbullen" tickar alla boxar!

 Fastlagsbulle nice cream 1

FASTLAGSBULLE NICE CREAM

3 frysta bananer

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

1 msk mandelsmör

2 msk vaniljsås (vegansk)

körsbärssylt, hemgjord mandelmassa, mandelflarn och frysta hallon och blåbär (skippa sylten om du vill ha en sockerfri helhet)

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt kardemumma, vaniljpulver och mandelsmör och mixa en liten stund till. Rör ner vaniljsåsen.

Häll massan i en snygg skål och toppa med körsbärssylt, mandelmassa, rostade mandelflarn och frysta bär.

 Fastlagsbulle nice cream 2


Gröt med banan och jordnötssmör

Skrivet av Sofie Sergelius 20.03.2018

Next up är en av mina favorit kombinationer, en gröt som verkligen får morgonen att börja bra, banan- och jordnötssmör! Mums! Det här är även den gröt som kommer närmast med alla näringsämnen. På tal om det, ska försöka få klart min excel med alla näringsämnen tills ikväll. Sen blir det lättare att hänga med, och för mig att verkligen se till att jag gör allt rätt och inte bar gissar mig fram :) Men här är receptet på gröt med alla näringsämnen.

Banan jordnotssmor grot

BANAN- OCH JORDNÖTSSMÖRSGRÖT

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g skivad banan (0.4 g fett, 13.5 g kolhydrater,  60 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa: 10.7 g fett, 39.45 g kolhydrater, 22.1 g protein, 345 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär och eventuellt lite lite lite frystorkade jordgubbar. Man kan även toppa gröten nu som då med lite rostade jordnötter (10 g = 4.3 g fett, 1.2 g kolhydrater, 2.6 g protein)


Gröt med mango och vanilj

Skrivet av Sofie Sergelius 18.03.2018

För att göra det lättare att hitta bland recepten så skapar jag även alla recept skilt i egna inlägg. Jag håller just nu och sammanställer en Excel tabell jag matar in alla recept i så att det blir lätt att orientera sig i denna energilabyrint. Ska försöka få den klar till nästa vecka. Men nu: här är det skilda receptet på första gröten. 

Mangogrot

GRÖT MED MANGO OCH VANILJ

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g mangobitar (0.4 g fett, 14.1 g kolhydrater, 0.8 g protein, 63.2 kcal)

70 g kiwi (0.6 g fett, 5 g kolhydrater, 0.6 g protein, 27.8 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

0.5 dl vaniljsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

9 g cashewnötter (4.2 g fett, 1.7 g kolhydrater, 1.8 g protein, 52 kcal)

Summa: 10.1 g fett, 44.7 g kolhydrater, 22.8 g protein 363.5 kcal

 

TILLREDNING

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan, rör i proteinpulver. Använd ett bolljärn för att göra små och stora mango- och kiwibollar. Toppa med frysta blåbär, cashewnötter och eventuellt lite citronmeliss.


Mango­ Smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.03.2018

Step aside våfflor - nu är det smoothie bowls som gäller! Efter söndagens smoothie bowl blev jag frälst - det här är ju världens bästa grej! Varför har ingen sagt åt mig hur roligt det är att laga en smoothie bowl?? Bättre sent än aldrig att hoppa på det här trendtåget :) Nu blir bara problemet det att när ska jag hinna göra alla dom här härligheterna? I och med min "diet" kan jag inte avvika allt för mycket, så de facto var det Erik som åt hela den här härligheten - jag hade bara roligt då jag laga den. Klart jag smaka på att det var OK, men med alla toppings så är det här inte den bästa frukosten för mig just nu. Jag kommer ändå fortsätta laga av dem eftersom Erik också tycker om dem. Dessutom hinner jag då fila lite på smaker etc. fram tills att jag kan börja njuta av dom här typ varje dag. 

Smoothiebowl mango

MANGO SMOOTHIE BOWL

2 mangon (en färsk och en fryst skuren i bitar)

2 frysta bananer

1,5 dl kokosmjölk

 

Dekoration

frysta hallon och blåbär

mangobollar

skivad banan

granola

kokosflingor

citronmeliss

passionsfrukt

persika

frystorkade jordgubbar

 

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria toppings såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl mango jag nara


Kiwi smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.03.2018 | 1 kommentar(er)

Smoothiebowls som blev helt galet pop ett par år sedan slank mig förbi. Jag hade inte tålamodet att på morgonen sitta och fiffla med en skål med smoothie som jag bara kunde dricka i farten. Nu har jag lärt mig att för det första njuta av veckosluten, och att ta det lite lugnt. Så nu har jag tid på lördag och söndag morgnar att fixa till något lite extra. Här är alltså nu mitt första försök på en Smoothiebowl, och jag är ganska säker på att det inte är den sista :)

Smoothiebowl kiwi singel

Det bästa med en smoothiebowl, som jag upptäckt först nu, är den otroliga mängden smått och gott man ska toppa skålen med! Granola, kokosflingor, frukter, bär, örter - you name it! Här använde jag lite av allt som råka finnas hemma, men more is more! Släng dit allt du tycker är gott och tror kommer att passa ihop. Det här är en smoothiebowl där smaken kommer först och allt annat släpar efter.

 Smoothiebowl kiwi tva

SMOOTHIEBOWL MED KIWI OCH BANAN

2 frysta bananer

1 fryst kiwi

1 färsk kiwi

1 dl färsk spenat

0.5 avokado

1,5 dl osötad mandelmjölk

1 tsk lönnsirap

 

Dekoration

chiafrön

granola eller mysli

frysta hallon och blåbär

mango och kiwi bollar och hjärtan

skivad banan

vitchoklad eller raw-choklad

kokosflingor

färsk myntta eller citronmeliss

frystorkade hallon eller jordgubbar

 

Skala kiwi och skala och ta bort kärnan på avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria topping såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl kiwi tva horn


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main


Krämig grön smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 06.03.2018

Smoothies är enkla, näringsrika och goda. Med hälsosamma fetter från avokadon, kolhydrater från bananen och äpplet samt järn från spenaten gör att det här är en ypperlig smoothie för dig som tränar. Den här smoothien blir ganska tjock så ifall man vill kan man även servera den som en smoothie bowl och toppa med skivad banan, nötter och äpple.

Smoothies brun gron

KRÄMIG GRÖN SMOOTHIE

1 Granny Smith äpple

2 dl färsk spenat

0.5 avokado

1.5 dl kokosmjölk

1 tsk lönnsirap

0.5 fryst banan

 

Skala och tärna äpplet. Skär en avokado på hälft och skala ena halvan. 

Placera samtliga ingredienser i en blender och kör slät.

Servera smoothien kall.

Kramig avokadosmoothie


Blodapelsin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 05.03.2018 | 1 kommentar(er)

Njut för fulla rullar av all blodapelsin medan det ännu finns! Ifall det nu inte råkar finnas blodapelsin mera så går det bra att byta ut den mot vanlig apelsin eller mandarin - lite beroende på säsong. 

Ps. Mina super siistiga lightbulb glas från Seychellerna - hur coola är inte dom!?

Smoothies blodapelsin

 BLODAPELSINSMOOTHIE

2 blodapelsiner

1 fryst banan

1 dl kokosmjölk

1 krm vaniljpulver

0.5 krm kardemumma

Filea blodapelsinen genom att skära bort allt skal och sedan skära loss klyftorna mellan apelsinens hinnor.

Placera blodapelsin, frysta bananbitar, kokosmjölk och vaniljpulver i en blender och kör till en jämntjock smoothie.

Toppa smoothien med kardemumma och servera kall med ett sugrör.