Sofies header

Burrito Bowl med svarta bönor

Skrivet av Sofie Sergelius 09.08.2017 | 0 Kommentarer

Vem tycker om bönor? I do! Ett enkelt sätt att tillreda bönor är tillsammans med tomatkross och kryddor. Här kommer ett recept på en härlig Burrito Bowl med kryddade svarta bönor och en majssalsa.

Black Bean Burrito Bowl

Det tog mig flera år att lära mig äta bönor, och med det menar jag att det tog länge för mig att förstå att det går att tillreda härliga vegetariska rätter baserat på bönor. Nuförtiden äter vi vegetariskt flera gånger i veckan eftersom det är billigt och ofta snabbt att tillreda. Idag blev det en kryddig svartbönsskål med lime-ris och avokado, ett recept jag baserar på Gina Homolkans Black Bean Burrito Bowl. Erik kan inte tåla koriander (crazy I know) så jag tillreder denna utan koriander. Ifall man som jag ÄLSKAR koriander så kan man naturligtvis slänga koriander både i riset och strö över som topping. 

Och jo jag kommer ihåg att jag sku börja blogga aktivare, men fear not! Från och med nästa vecka ska jag skärpa mig eftersom vi då börjar med Foodlys veckolista (samma stil om Sevendays har en blogglista). 

Vill du laga en annorlunda variant? Prova byta ut svarta bönor på en bönblandning med kidneybönor, stora vita bönor och kikärter, spiskummin mot ingefära och oregano mot basilika.

 Black Bean Burrito Bowl 2

 

SVARTBÖNS BURRITO BOWL

4 portioner

Lime-ris

  • 1.5 dl brunt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk olivolja
  • saft från 0.5 lime
  1. Koka riset i vattnet och smaksätt med salt, olivolja och lime. Ställ åt sidan medan du tillreder resten.

 Majssalsa

  • 400 g majs på burk
  • 0.5 rödlök
  • 1 msk limesaft
  • 1 krm salt
  • 5 st körsbärstomater
  • 0.5 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  1. Dränera majsen och finhacka rödlök, chili och vitlöksklyfta.  Blanda ihop majsen med alla ingredienser och ställ i kallt medan du tillreder de svarta bönorna.

Topping

1 skivad avokado
1 msk finhackad vårlök
 

Marinerade bönor

  • 2 tsk olivolja
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1.5 dl tomatkross
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 400 g svarta bönor (färdigt kokta)
  1. Finhacka lök, vitlök och paprika.
  2. Hetta upp olivoljan och fräs grönsakerna i 2 minuter. Tillsätt alla kryddor och rör om.
  3. Häll över tomatkross och äppelcidervinäger. Rör om och låt sjuda på låg värme i ett par minuter.
  4. Tillsätt de svarta bönorna och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Servera de kryddade bönorna med lime-ris, majssalsa, avokado och vårlök.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar