Sofies header

Visa alla inlägg skrivna september 2017

Tiramisu Pannacotta

Skrivet av Sofie Sergelius 30.09.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Pannacotta hör nog till de absolut lättaste desserterna man kan bjuda på. Alltid gott, och svår att misslyckas med. Det är bara att välja vilken smak man vill ha :) 

Tiramisu pannacotta forstaIdag har vi tjejkväll och jag står för desserten. Jag fick ett önskemål om att laga en Tiramisu, men en i sällskapet har celiaki så hon kan inte äta det. För att det inte ska vara orättvist tänkte jag nu laga någonting liknande, men utan gluten. Vad gör man då? Jo man gör en super enkel pannacotta! En pannacotta med mascarpone, cointreau och kaffe ger Christine samma stil av smakupplevelse som vi andra får av den klassiska Tiramisun. Och rätt ska vara rätt. Att alla andra äter något hemgjort och en blir utan eller får typ en bit choklad är ju oacceptablet. 

Tiramisu pannacotta andra

Jag blev rätt nöjd med den jag svängde ihop igår och tänkte att det kanske finns andra i samma situation. Ni som inte kan äta Tiramisu kan nu istället njuta av tiramisu pannacotta :) Enjoy!

 

TIRAMISU PANNACOTTA

 • 3 gelatinblad
 • 2 dl mjölk
 • 3,5 dl grädde
 • 1 dl mascarpone
 • 1 dl socker
 • 3 msk Cointreau
 • 2 msk snabbkaffe

 

 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Kramar ur.
 2. Hetta upp mjölken i en liten kastrull, häll över i en skål och tillsätt de urkramade gelatinbladen.
 3. Koka upp grädde i en liten kastrull, rör ner mascarpone  och tillsätt socker. Rör om tills sockret smält.
 4. Tillsätt cointreau och snabbkaffe. Rör om i en minut tills snabbkaffet löst upp och häll därefter i mjölken med gelatinet.
 5. Häll över i önskvärda former och ställ i kallt för minst fyra timmar. 
 6. Ta fram den stelnade pannacottan och pudra över mörkt kakaopulver. Servera med en kopp starkt kaffe.

Tiramisu pannacotta tredje

 


Nelimarkka vingård i Sundom

Skrivet av Sofie Sergelius 29.09.2017

Taggar:

Nelimarkka vingard

Förra fredagen (den 22.9) hade jag äran att tillsammans med Oneologiska sällskapet i Vasa besöka Nelimarkka vingård i Sundom. Tage Neuman, som skriver om vin till Foodly, bjöd med mig.  Även om jag varit på tastings tidigare och bekantat mig med diverse vingårdar, så är det ju nog något speciellt att göra det i hemland, tillsammans med ett gäng vinkonnässörer. Klockan 17.30 hämtades jag hemifrån och 18.00 började vår rundtur. Under två timmar fick vi bekanta oss med Nelimarkkas vingård och vinproduktionen i Sundom. En upplevelse jag verkligen rekommenderar även för dem som inte är vidare intresserade av vin.

Första druvan som ägaren Kaarlo Nelimarkka började odla år 1975 var Pinot Noir. Pinot Noir är egentligen en svårodlad druva, varav det är extra imponerande att Nelimarkka valt att börja med något som är svårt, i en helt ny omgivning i ett land där man inte skulle tro att vinrankor mår så värst bra. Pinot Noir är en blå druva och vinet har ofta toner av solmogna jordgubbar, vilket gör det ganska enkelt att känna igen. Pinot Noir passar bra med kött och stekt fisk, och ett riktigt moget vin fungerar även bra med mustiga grytor. Rolig fakta: Det hälsosammaste vinet sägs härstamma från Chile och är en Cabernet Sauvignon, men näst hälsosammast av alla druvsorter är just pärlan Pinot Noir.

Nelimarkka rundtur

2017 kommer att vara den sämsta skörden på 47 år, menar Kaarlo. Under vanliga skördetider brukar de få tillräckligt med druvor till 400 flaskor vin. I år ser det slutliga talet ut att ligga på kring 100 flaskor, en fjärdedel av ett vanligt år. 

Finland räknas enligt EU inte som ett vinland, varmed Nelimarkka inte kan sälja av sin produkt. Han berättade att han haft stora drömmar om att leva som vinodlare och -producent, troligen varit det i ett tidigare liv, men fick nu nöja sig med att odla för det egna intresset. För tillfället har Nelimarkka över 1 000 vinrankor, men hoppas på att vid slutet av året vara uppe i 2 000.  Ett 50-tal olika sorter har funnits representerade bland Nelimarkkas vindruvor, bland annat Pinor Noir, Rondo, Gewürztraminer, Solaris, Summersweet och Madeleine Angevine. 

RondoRondo

Efter att ha strövat omkring bland vinrankorna (eller bredvid i alla fall), så hade vi en vintasting i grönrummet. Vi fick smaka på ett vittvin, ett rosévin och ett rödvin. I vanliga fall är jag en rosé människa, men i det här fallet favoriserade jag vittvinet. Fräsch och luftigt med smak av citrus. 

Vittvin

Rosévinet var 100 % Summersweet medan rödvinet var 100% Pinot Noir.

Rose

Och jag måste verkligen uttrycka min besvikelse över att EU bestämt att man inte får sälja finsk-odlat vin. Jag skulle mer än gärna ha gått hem med ett par flaskor av vittvinet. Men blev själv lite inspirerad att prova odla en vinranka på vårt lande i Kimito. Zilga sägs vara den lättaste druvan att odla. Zilga producerar små, blåa, söta druvor i stora klasar. Vill man prova på att odla Zilga kan man försöka få rankan att växa upp längs en vägg och klippa av utväxten cirka 2 cm från rankan. Druvorna går bra att göra marmelad och sylt på.

Efter att vi dränerat det sista ur våra glas körde vi vidare mot Vasklot, där det var källartömmningsfest och winetasting på SingSing. Nu serverades vi två sorters vittvin och ett rödvin. Naturligtvis var maten matchad med vinet som serverades, men det ovanliga var att masten som beställts från cateringen hade utgått från de vin som skulle serveras. Det brukar vara åt andra hållet. Jag gillar skarpt den här varianten. Alla tre vin var verkligen perfekta med kyckling och fick middagen att bli en fantastisk måltid. Att vinet och maten diskuterar sinsemellan är otroligt viktigt. Så håll upp ögonen efter de vita vinen Stellenbosch Pecan Stream chenin Blanc 2007, Marco Scolaris Pinot Grigio 2007, och rödvinet Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2012 ifall ni ska äta kyckling hemma och behöver ett passande vin till. 

Winetasting pa SingSing


Sevendays Bucketlist

Skrivet av Sofie Sergelius 28.09.2017

Kategorier:
Taggar:

En bucketlist alltså. Just ett inlägg som jag i mitt senaste blogginlägg sa att jag inte gör: skriver om något som inte är direkt relaterat till mat. Men jag kunde inte låta bli helt enkelt. Jag har en bucketlist på min telefon, men om jag delar med mig vad jag tänkt så kanske jag till och med tar mig i kragen och gör det! Jag litar på att det här ska motivera mig att göra det jag redan hade på min lista att åstadkomma innan jag fyllde 25. Den tiden kom och susade förbi. Nästa är vad jag ska hinna med innan jag fyller 35! 30 är för nära, can't make it.

Hit vill jag resa: Dit jag aldrig varit tidigare, plus ett par ställen jag redan besökt. Tokyo (Japan) definitivt på nytt. Just nu ligger nog Australien, Nya Zeeland och New Orleans högst upp på listan.


Det här vill jag äta: ALLT! Det finns så mycket jag aldrig smakat på som jag vill äta nångång. Det jag genast kommer att tänka på är en super färsk Lobsterroll i Maine, Beignet i New Orleans och Ramen i Tokyo.

received 10153617765157118


En artist jag vill se live: Seal eller Josh Groban. Kan inte välja vem vilkendera.


Det här vill jag uppleva:  Halloween i Amerika. Älskar halloween och var redan som barn super jelly på alla jag såg i filmer och serier som kunde gå omkring och Trick or Treat på gatan. Det är en kultur jag önskar att vi sku ha i vårt land. 


Ett språk jag vill lära mig: Spanska flytande innan 30, franska före 35 och definitivt italienska där emellan.


En sport jag vill prova på: Fallskärmshoppning har jag redan flera år villat prova. Är bara rädd för att jag inte sku våga mera. 


Här vill jag bo: Tokyo utan tvekan. Och ser nog fram emot att flytta hem till Helsingfors så småningom, ifall det går att fixa med jobbet.


Den här boken vill jag läsa: Sinuhe Egyptiläinen på finska.


En kraftansträngning jag vill klara av: 100 kg benpress utan problem sku vara super cool.


En utmaning jag ska klara: Sku gärna klara av Tought Vikings eller Zombie Run :)


Ett äventyr som jag vill vara med om: Bo och arbeta på resande fot. Typ matjournalist worldwide.


Det här vill jag äga: Mitt eget liv. Vill inte att någon annan ska kunna styra och ställa i hur jag ska leva. Om det var ett tråkigt svar så vill jag rent materiellt äga ett privatflygplan. Just saying.


Ett jobb jag vill prova på: Är extremt nöjd med det jag redan valt att göra. Så samma sak men i ännu större skala.


Ett mål med min hälsa: Att klara av allt jag försöker utsätta min kropp för. Så nolo då man blir andfådd av att typ spring en kort stund. Om det sku bli typ en Zombie apocalypse så sku jag inte klara mig i det skick jag är nu.

KgfSp3X
En person jag vill träffa: Nigella Lawson!


En restaurang jag vill äta på: ÄÄÄ finns för många! Det som lockar allra mest är säkert ändå White Rabbit i Moskva eller Grotta Palazzese i Puglio Italien.


En känsla jag vill få känna: Totalt lugn. Ingen stress över något, och att inte ha något som borde/kunde/ska göras.


Det här vill jag skapa: Ett liv som jag älskar, där jobbet känns mera som en hobby och där familjen har det bra.

 


Lakritsinlagd blomkål

Skrivet av Sofie Sergelius 24.09.2017 | 1 kommentar(er)

Nu är tiden inne för inläggningar! Årets första står nu i kylskåpet i väntan på att få sällskap. Det fina med inläggningar är att man i princip kan pickla vad som helst! Jag intervjuade Anita Storm vid Martha-förbundet förra veckan, och fick inspiration av henne att börja göra mera inläggningar hemma. Men först tänkte jag ta upp något jag noterat angående bloggandet.

Lakritsinlagd blomkal first

Min Facebook feed består numera nästan bara av recept, blogginlägg om mat, olika mattidningars nyaste artiklar etc. Måste erkänna här att jag är extremt dålig på att läsa andra människors blogginlägg eftersom jag ofta bara skrollar förbi tills jag kommer till receptet. Men jag har märkt att jag kanske är en minoritet här. Dom flesta jag nu talat med läser hela inlägg, och tycker om att se annat än bara recept i en matblogg.

Säkert är vi alla olika. Vissa vill läsa om det som Erik kallar för "hömppää" medan andra som jag läser bara det jag är ute efter. Oftast recept eftersom mitt liv bara cirkulerar kring mat. Och jo det är en annan sak att skriva själv. Jag förväntar mig inte att folk ska verkligen läsa allt jag skriver, jag ser det mera som en dagbok. Det känns lugnande att skriva såhär. Förr var det dagböcker, sedan kalendrar, nu blogginlägg. 

För att komma till poängen: lakritsinlagd blomkål. Ett recept jag hittade på bloggen Vaimomatskuu. Hon skriver mycket och länge innan receptet kommer emot och det fick mig att fundera på saken. Och vad annat har jag att göra en söndag kväll än dricka vin och fundera samtidigt som jag ser på Fear the Walking Dead. Ska jag ändra min egen stil och börja skriva mera like I care, eller ska jag köra mitt eget race?

Lakritsinlagd blomkal second

Juulias (bloggaren på Vaimomatskuu) recept såg bara så delicious ut att jag måste prova det med blomkålen som blivit kvar i kylskåpet från förra veckan. Jag är inget fan av kryddpeppar varmed jag lite gjorde om receptet som hon hade. Man tager vad man haver, och i detta hushåll haver vi definitivt inte kryddpeppar. Det fina med en inläggning är att så länge som man följer den klassiska 123-metoden (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) så kan man variera smaksättningen. 

Lakritsinlagd blomkål passar utmärkt tillsammans med bland annat gravad lax. Jag tror jag även kommer att spara en burk till julen.

LAKRITSINLAGD BLOMKÅL

400 g blomkål

 

3 dl vatten

2 dl farinsocker

1 dl starkspritsvinäger

1 msk lakritspulver

3 hela nejlikor

5 st stjärnanis

2 cm bit ingefära

1 mild chili

 

 1. Sterilisera ett par glasburkar genom att värma dem i 10 minuter i en 100 grader varm ugn.
 2. Skär chilin på hälft på längden, och skiva ingefäran tunt. Fördela jämnt i de steriliserade glasburkarna.
 3. Tvätta blomkålen och skär i buketter. Koka blomkålen i cirka 10 minuter tills den blivit lite mjuk. Den kommer att fortsätta mjukna i det heta laget, så den behöver inte vara färdig i det här skedet. Fördela blomkålen i burkarna.
 4. Tillred lakritslagen genom att blanda ihop vatten, socker, lakritspulver, nejlikor och stjärnanis. Koka upp under ständig omrörning, och ta bort från plattan då sockret smält. Rör ner ättikan.
 5. Häll lagen i burkarna så att den täcker all blomkål och kommer ända upp till kanten på burken. Försegla burken och låt stå i rumstemperatur tills lagen svalnat.
 6. Låt blomkålen dra sig fem dagar i lagen innan servering. 

 

Lakritsinlagd blomkal third

 


Matblogg­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 18.09.2017

Kategorier:
Taggar:

Veckans lista handlar om varför jag började blogga om just mat.  Svaret är ganska självklart: för att mat är mitt liv. Idag på morgonen steg jag tidigt upp för att kunna njuta av en vaniljgröt med mini kiwin, och tänkte på riktigt börja gråta då jag märkte att jag inte hade havregryn hemma! Måste äta sushin som blev över från igår kväll. Hade sparat dem till kvällens middag så nu måste jag hitta på något annat istället. Höh. 

Men tillbaka till listan: veckans tema tror (hoppas) jag att alla Foodlys bloggare skulle ha tid att svara på. Är själv nämligen super nyfiken :)

matblogglista

Därför började jag blogga om mat:

Vad annat skulle jag blogga om? Nej det var nog alltid mat. Hade inte ens tänkt börja blogga, men då jag startade min egna firma 2016 så tänkte jag att why not. Skapade en webbsida och började. Det höll i två månader innan jag fick jobb på HSS Media och startade Foodly. Naturligtvis skulle jag flytta bloggen hit.

 

Mitt första matblogginlägg:

Jag tror mitt första blogginlägg någonsin var Zucchinipizza, som jag sedan flyttade över under Foodlys recept då jag stängde min gamla hemsida.

 

Min bloggstil:

Vardagsmat med en tvist, så beskrev min kompis Madde det. Kanske det stämmer. Tycker själv inte att det jag gör är super svårt eller extremt exotiskt. Ofta är det husmanskost som jag bara gjort så att passar mig och Erik. 

 

Min bloggfilosofi:

Då jag förra året började blogga så ville jag ha en blogg som var rakt på sak. Ett par introducerande meningar och sen ett recept som jag testat och tyckt blivit bra. Jag undviker ganska långt att blogga om mat som jag gjort baserat på andra människors recept, men jag tar ofta inspiration och ändrar lite så att passar in i min stil, smak och med det som finns hemma.

 

Mitt förhållande till matfotografering:

Jag var sååå dålig på att ta bilder. Riktigt skrattretande hur dålig jag brukade vara. Hade helt enkelt inget intresse då i tiden. Men då jag va på praktik på Maku och fick vara med i studion så klicka det :) Före det hade jag lite börjat leka med att fota, men det var först då i mars 2016 som jag köpte en kamera och tänkte att det här är ju roligt. Nu fotar jag nästan allt jag lagar, även om jag gjort den rätten hundra gånger tidigare. Man kan alltid ta en bättre bild :) Borde nu bara skärpa mig och gå typ en kurs i Photoshop så att jag sku lära mig editera ordentligt :)

blabarsmuffins

Bild på blåbärsmuffins (anno 2008), som jag minns att jag riktigt toppa med extra blåbär för att få en bild. Oh God.

Appeldonitsar tidningen

Bild tagen onsdagen den 13.09.2017

 

Mitt förhållande till recept:

Finns till för att dra inspiration från. Sällan att jag verkligen skulle följa något till punkt och pricka (vilket gjort det en aning utmanande i början att skriva egna korrekta recept, men man vänjer sig). Det finns naturligtvis undantag, som jag förklarar under följande fråga.

 

Ett bra basrecept är:

Ett recept som man i hjärta vet att man inte behöver ändra på. Det är het enkelt redan perfekt, finns ingenting att förbättra. Bland annat Mastering the Art of French Cooking av Julia Child, Louisette Bertholle & Simone Beck från 1961, recept från den boken litar jag fullständigt på och skulle aldrig drömma om att tro att jag kunde göra någonting bättre.

 

Mitt första recept:

Första receptet jag skrev var säkert i ÅA. Vi hade en kurs i Ny nordisk mat, och till den så gjorde jag en tre rätters meny med älg, blåbär och tranbär. Det var första gången jag på riktigt satt mig ner och fundera på ett recept. Klart att man hundra gånger gjort kladdkaka och muffins utan recept, men de är så basic. Nu måste jag få en helhet att fungera, och receptet skulle vara mitt. Före det hade jag bara tagit inspiration från andra recept och ändrat om så att det föll mig mera i smaken. Typ skrivit anteckningar i kanterna på andra recept etc. Om ens det. Oftast har jag bara smakat mig fram, så som så många gör. 

Jag läste faktiskt igenom mitt recept, hade det hemma i ÅA recept mappen. Det var förskräckligt och väldigt flummigt. Har definitivt utvecklats som receptskrivare sedan 2014 :)

 

Matbloggar jag läser:

Alla som bloggar för Foodly (naturligtvis), sneglar ibland på bloggarna Liemessä, Perinneruoka Prkl och Landebistro. Är överlag inte super trogen då det kommer till att läsa bloggar. Hittar ganska långt enskilda inlägg från FB och Pinterest som jag sedan lite läser i.


Lakritsgröt med vildhallon

Skrivet av Sofie Sergelius 13.09.2017

Morgonmal

Hallonen är just nu som bäst vilket lett till att jag nu har en ny favoritgröt: lakritsgröt med vildhallon.  Som jag säkert tidigare nämnt så älskar jag gröt och äter det varje morgon. Oftast blir det med banan och blåbär, men efter att ha spenderat veckoslutet i Kokkola så har vi ett par liter hallon i frysen, och en burk i kylskåpet. Hallon och lakrits är en fantastisk kombination, så varför skulle det inte även fungera i en varm gröt. jag har tidigare gjort kallgröt på samma ingredienser, men eftersom morgnarna börjar vara kalla så känns en varm gröt bättre. 

LAKRITSGRÖT MED VILDHALLON

 • 1 dl havreflingor
 • 2.5 dl vatten
 • 0.25 dl vaniljsmakande proteinpulver
 • 1 msk lakritspulver
 • 0.5 dl vildhallon 
 • 2 msk granatäppelkärnor
 • 1 msk lakritssås

Koka gröten och ta bort från värmen. Rör ner proteinpulver och lakritspulver. Strö vildhallon och granatäppelkärnor över gröten och ringla över lakritssåsen. 


Morgonlista

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2017

Kategorier:
Taggar:

exhausted pidgeon

Dags för veckans lista. Nu måste jag erkänna att jag direkt nappat listan från Sevendays. Men den är ju bra så svarar gärna på frågor om morgnar. Är ingen morgonmänniskan, men ingen nattuggla heller. More like permanently exhausted pigeon.

Det bästa med morgnar är: Svår fråga. Att äta morgonmål är nog alltid morgonens höjdpunkt. 


Då stiger jag upp: En vanlig veckodag stiger jag upp 7.20-isch. På veckoslut blir det nog runt 10.30. Förutom förra helgen då jag hade skrattat åt mina kollegor A-L och Linn som sku upp 7-tiden på lördag för att gå på någon fotbollsgrejj. Då vaknade jag 6.30 och kunde inte somna mera. Karma. Om man tror på sånt :)


Det här äter jag till frukost: Oftast gröt på vardagen men på veckosluten blir det ofta surdegsbröd med poscherat ägg och bacon. Massor med kaffe oavsett dag.

Morgonmal


Det första jag gör på morgonen: Tvättar ansiktet. Bra sätt att vakna.


Den perfekta morgonen ser ut så här: Vaknar av att solen skiner, sätter på chill musik från Spotify, kokar kaffe smaksatt med lite kardemumma och börjar sedan med morgonmålet. Poscherade ägg, färskt bröd, bacon och färska örter. Sen sitter vi med Erik vid köksbordet och äter tillsammans medan vi läser tidningen (oftast via telefon/tablet). Det ska ta minst 1,5 h för att det ska vara lagom tempo.


Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb: Beror lite på, men i genomsnitt kanske 20 minuter om jag äter morgonmål på kontoret, 45 om jag äter hemma.


Mitt alarm på telefonen är: 7.10 allt som oftast. Idag: 7.40


Mitt bästa tips mot morgontrötthet: Kaffe. Massor med kaffe.

Kaffe morgon


Persisk kyckling­gryta

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2017

Persisk kyckling

Grytor är helt fantastiska så här på höstkvisten. Värmande, mättande och läckra. Jag söker ständigt efter ny inspiration på grytor eftersom de är så otroligt enkla och oftast super goda.  Jag hade inte tidigare gjort den här men eftersom jag älskar välkryddad mat så tänkte jag att jag måste prova på något nytt, och vem skulle nu inte tycka om Persiskt? Varma kryddor och läskande frukt, en fantastisk kombination. Inspiration till receptet har jag tagit från bloggen Kitchen Sanctuary, som överlag har super bra recept på mat från Mellanöstern. Rekommenderar varmt ett besök!

Om ett par veckor kommer jag  att göra en grej om grytor till tidningen, så det är bra att jag nu har gott om tid att lite pröva mig fram till olika smakkombinationer. Kyckling, gurkmeja och kanel är ju nog i och för sig alltid en bra kombination. Den här grytan är dessutom glutenfri eftersom såsen inte reds av med vetemjöl, utan tjocknar till med hjälp av malda valnötter och mandelmjöl istället.

Persisk kyckling sida

PERSISK KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLSRIS

4 personer

Marinerad kyckling
 • 300 g kyckling
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk gurkmeja
 • 0.5 tsk salt
 • 2 krm kanel
 • 0.5 tsk chiliflingor
 • 0.5 tsk spiskummin
 1. Börja med att skära kycklingen i tärningar och lägg i en beredningsskål. Häll över olivoljan.
 2. Blanda ihop alla kryddor och strö över kycklingtärningarna. Rör om ordentligt, täck med färskfolie och ställ i kallt medan du förbereder resten av ingredienserna.
Gryta
 • 1 lök
 • 1 röd paprika
 • 1 gul paprika
 • 1 aubergine
 • 90 g valnötter
 • 2 msk smör
 • 2 vitlöksklyftor
 • 25 g mandelmjöl
 • 1 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm kanel
 • 1 krm grovmalen svartpeppar
 • skalet från en lime
 • 5 dl ekologisk kycklingbuljong
 • 1 dl blåbärssaft koncentrat
 1. Skala och hacka löken. Skär båda paprikorna i strimlor och tärna auberginen.
 2. Lägg valnötterna i en matbredare och kör till en smulig massa. Skala och hacka vitlöken
 3. Hetta upp smöret i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt den hackade löken. Fräs i ett par minuter
 4. Ta fram kycklingen från kylskåpet och häll över i kastrullen. Stek tillsammans med löken i ett par minuter.
 5. Häll över paprikan och auberginen och stek ytterligare ett par minuter.
 6. Rör de malda valnötterna, vitlöken och mandelmjölet i kastrullen. Fräs i ett par minuter och tillsätt därefter alla kryddor och det rivna limeskalet. Rör om ordentligt
 7. Tillsätt kycklingbuljongen (1 kycklingbuljongtärning och 5 dl vatten) och blåbärssaften. Låt grytan puttra på låg värme i 15 minuter. Tillred riset under tiden.
Blomkålsris
 • 1 stor blomkål
 • 1 tsk salt
 1. Gör blomkålsriset genom att skära blomkålen i buketter och lägg i en matberedare. Kör på låg hastighet i cirka 20 sekunder.
 2. Hetta upp en kastrull med vatten och tillsätt saltet. Koka blomkålsriset i cirka 5 minuter, dränera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Lägg kastrullen tillbaka på den avstända plattan som ännu borde vara varm och ånga bort överlopps vätska.
Tillbehör
 • 1 granatäpple
 • 1 röd lök
 • 4 msk bladpersilja
 • 1 msk grovhackade valnötter
 1. Ta vara på kärnorna från granatäpplet, skala och skiva rödlöken tunnt.

Servera kycklinggrytan med blomkålsriset och strö över av granatäppelkärnorna, den skivade rödlöken, bladpersiljan och de hackade valnötterna.

 

Persisk kyckling bred

 


Torsdagsmaten i tidningen

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2017

Zucchini

Herregud jag har haft så mycket för mig nu att jag totalt glömt att berätta något roligt! Åtminstone fram till nyår så är all mat som kommer in under torsdagsmaten i tidningen Foodlys!!! Jag vet inte hur jag glömde berätta, det är ju verkligen super nyheter. Nog har jag ju redan publicerat en del i tidningen, men nu går allt om mat via mig och publiceras under Foodlys matsidor i tidningen :)

Idag finns det fyra trevliga zucchinirecept i tidningen och jag har just fått resten av året inplanerad. Det kommer att komma en massa roliga recept under hösten och vintern, if I do say so myself. Ska nästa vecka börja spendera ett par timmar i veckan i köket så att jag får allt gjort. Har redan grova recept och visuella planer på hur det ska se ut, men allt ska provas ännu. Dessutom har jag en hel del färdiga recept redan som bara väntar på att komma i tidningen. Jag har verkligen haft tur som kan jobba med just det jag hoppats på innan jag studerat färdigt. 

Foodly har nu existerat i sex månader, så det är dags att börja samla in relevant data på hur det gått, vad vi kan förbättra och hur vi får projektet att leva vidare. Eftersom det fortfarande är så nytt så har jag inte ännu kunnat samla in tillförlitlig data, men snart börjar det nog gå. Bara våren och sommaren skiljer sig redan så mycket att det är svårt att dra slutsatser. Foodly syns fortfarande mindre än jag hoppats, men månne det inte blir bättre bara jag börjar jobba för saken. Ska även börja se ifall vi skulle ha möjlighet att lite omplanera sajten så att det blir lättare att söka recept. Sen hoppas jag ännu på att få in näringsvärden så fort jag har tid med det. 

Hur som haver, håll koll på torsdagens tidningar, för då hittar du recept från Foodly där! Ciao.


Foodlys film- och serie­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2017

Kategorier:
Taggar:

Temat för veckan är filmer och serier :) Igen skiner nörden inom mig igenom. Jag spenderar definitivt för mycket tid framför TVn, men hey alla har sina svagheter. 

Min absoluta favorit film är: Det här var svårt, men hur jag än tänker så dyker en upp hela tiden: Jurassic Park från 1993. Min kusin fick den på VHS då han fyllde 5 och vi tittade på den på hans fest, måst ha vari 1994. Har aldrig varit så rädd i hela mitt liv och hade mardrömmar säkert i 1 år om ödlan som spottar gift. Men numera är det min favoritfilm och jag tittar säkert 1 gång om året på den.

jurassic park poster

Serien jag inte klarar mig utan: Game of Thrones och Silicon Valley. Båda är så beroendeframkallande även om de är så olika som två serier bara kan vara. Rekommenderar verkligen.

 

Favorit genre: Sci-fi. Det är en av mina och Eriks guilty pleasures, och vi har säkert no kidding sett varenda en sci-fi film som IMDB rekommenderar att man ska se (dvs. fått mera än 6.0 stjärnor)

Om jag skulle vara en filmkaraktär skulle jag vara: Ariel från lilla sjöjungfrun. Hon har till och med rätt namn på sin prins: Erik.

little mermaid upgrade poster

Om jag skulle vara med i en filmproduktion skulle jag jobba med/som: Tekniken bakom CGI. Kommer ännu också ihåg när jag just börjat studera medieteknik och var och se Avatar på leffa. Det ville jag jobba med, skapa illusioner med dator. Att bygga en värld på en greenscreen är bara så otroligt coolt, och det sku ha var super roligt att göra.

Hen skulle spela mig i filmen om mitt liv: Angelina Jolie. Älskar henne. Alternativt Christina Ricci, hon var min favorit då jag var liten. Allt hon var med i var helt super, men speciellt Sleepy Hollow med Johnny Depp <3

christina ricci sleepy hollow 

Den här filmen ser jag fram emot:  2017: Star Wars, 2018: Jurassic World, 2019: Toy Story 4, 2020: Avatar 2

En film jag rekommenderar att alla ser: Schindlers List, Sunshine och Interstellar. Alla är så must see filmer.

Det var allt :) Jag tycker om att fylla i listor. Även om ingen annan är super intresserad så tycker jag själv om att fundera på just sånt som vad min verkliga favoritfilm är. Nästa vecka blir det en ny lista igen :)