Sofies header

Visa alla inlägg skrivna 2017

Färgglad Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 16.06.2017

Efter sista kvällen vid Gran Vista så nu sammanställer jag de sista lite roligare Sangriorna vi provat på. Nu i pastellfärger. Dom här har alla ett speciellt ställe i mitt hjärta eftersom Erik fria medan vi efter middagen satt och smutta på den gula varianten. Den gröna varianten gjorde vi efter att vi varit och köpt ringarna och den röda gjorde vi för att fira vår sista kväll här. Alla goda och med en speciell fiilis. Dessutom kan man aldrig ha för många Sangria recept.

GUL SKUMPPASANGRIA

Ljusgul sangria

1 flaska cava

2 dl fanta citron

1 dl vischy

1 dl sprite

1 lime

0.5 dl blåbär

  1. Skiva lime och skölj blåbär.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

LJUSGRÖN VITVINSSANGRIA

Ljusgron sangria

 

1 flaska vitt vin

3 dl grönt iste

1 dl sprite

0.5 st grönt äpple

0.5 st lime

10 st myntablad 

  1. Skiva lime och äpple. Stöt myntan i en liten skål så att den släpper mera smak.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

LJUSRÖD ROSÉVINSSANGRIA

Ljusrod sangria

1 flaska rosévin

3 dl fanta citron

10 körsbär

0.5 citron

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva citronen.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

Bodegas Bocopa

Skrivet av Sofie Sergelius 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

Det var Mange som tyckte att vi sku gå på en vinprovning. Jag fattar inte hur jag inte tänkt på att göra det tidigare här? Jag har som barn varit på flera vingårdar (med mamma och pappa naturligtvis) och därefter varit i Toscana på två stycken. Så hur jag inte hiffa att vi naturligtvis ska på en vinprovning här vet jag inte. Tur att Mange och Sonja är med. Mange hade en bekant som bodde i Alicante och han rekommendera en vinprovning om kosta 10€. Vi var mycket skeptiska. Kan det nu vara vidare bra om det bara kostar en kybä? Nå vi slängde fördomarna och boka turen. Vad har vi att förlora även om det inte är up to par?

Taxin hämtade oss på morgonen och körde oss in i landet, bort från beachen. Vi stannade utanför ett hus som aldrig sett en vingård. Jag var skeptisk... Vad skulle det här nu bli.

Vi var 12 som deltog i tastingen, ett par tyskar, ett par spanjorer och en några från något baltisk land vi inte direkt kände igen på språket. Turen började med en video om Bodegas Bocopa. jag hade aldrig hört om ställe, eller deras kändaste vin (Marina Alta) men det kom snabbt fram att detta inte är amatörer. Det är Alicantes största winemaking group med 7 vingårdar och 2000 vinodlare. Vindruvorna odlas över hela Alicante provinsen eftersom omständigheterna är optimala för vin: 600 meter över havet och varmt klimat.

Marina Alta

Vi inledde turen med en kort informativ video om märkets historia och hur det går till på en vingård. Vi lärde oss även viktiga saker som att ifall det står Reserva på en flaska vin som kommer från Alicante regionen så druvorna plockats minst tre år tidigare. En Reserva lagras först ett år i en ek-tunna varefter den förflyttas till en glasflaska där mognadsprocessen slutförs på två år. En Grand Reserva lagras två år i tunna och därefter tre år i flaska. Eftersom Alicantes klimat är optimalt så är lagringstiderna kortare. En Rioja (från norra Spanien) behöver ungefär dubbla tiden för att mogna. Vanliga druvor plockas andra veckan i augusti, men vissa får bli kvar enda till november. Varför det? Jo för att dessa druvor hinner bli övermogna och därmed producera mera socker som sedan i vintillverkningsprocessen blir till alkohol. Kändaste av dessa är Fondillión.

 

 

fondillon laudum

Foto: Bodegas Bocopa

På tal om Fondillión. Utöver Bodegas Bocopas kändaste vin Marina Alta så är de kända för något ganska coolt. I början av 1500-talet (1519-1522) organiserade portugisen Ferdinand Magellan en Spanskt expedition som första i historien seglade världen runt. Med sig på fartyget hade han en flaska Fondillión. Ifall detta inte var tillräckligt så har Alexandre Dumas i novellen Greven av Monte Cristo nämnt vinet. Fondillión görs på druvorna Monastrell och Syrah som är typiska just för Alicante. Fondillión lagras minst 10 år i en ek-tunna, så de tunnor vi fick se kommer att komma ut på marknaden år 2025.

Fondillion tunna

Efter att vi gått runt på gården och sett de olika delarna där fermenteringen från socker till vin skedde - till bandet där vinet sats på flaska, så var det dags att dricka vin. Måste bara kommentera här att det var en annorlunda erfarenhet mot det jag sett tidigare, men definitivt inte en dålig erfarenhet. Bara annorlunda. Under hela den guidade turen hade vår guide Miguel Ahel varit fantastisk. Lika mycket handgester som en italienare och humor som en sjökapten. Tur att man inte skrattade högt. Vi fick ett glas skumppa medan vi väntade på att börja tastingen. Skumpan hörde alltså inte till. Men han bjöd nu på skumppa. Som var fantastisk! (Se den svarta flaskan på bilden med Marina Alta). Och han bjöd på generöst, Vi fick nu ett par glas där medan vi väntade. Då hann vi diskutera med tyskarna som var med på rundturen. Alltid roligt att träffa nya människor som delar ens intresse för att dricka vin klockan 11 på en tisdag morgon.

Marina Espumante Bruit

Marina Espumante Brut

När vi slapp till själva tasting platsen inledde Miguel med att han vill att vi ska ha roligt. Så det blev en lek. "National league of Noses" som han kallade det: han gav oss fem små flaskor som innehöll en essens och vi skulle sedan para ihop den med de dofter han gav oss. Banan? Viol? Choklad? Skriv ner numret så tar vi genomgång mot slutet. Och det var super roligt! Jag och Erik fick alla rätt. Vi är såna nördar. Nå sen blev det nästa varv: "Champions league of Noses". Här fick vi inga tips utan skulle bara dofta och sedan identifiera vad det var vi doftade. Det var svårt... Erik fick läder (hur han kände igen den doften på burk är ett mysterium. Han sa att han fick en flashback till sin barndom då han varit i en fabrik som tillverkade läderhandskar.) Jag fick grönt äpple och kaffe rätt. Men det är mycket svårare än man tror. Du kan känna igen en doft men sedan inte komma på vad den heter.

Samtidigt som vi lekte så hade vi då alltså vinprovningen vi kom hit för. Vi fick två vitt vin (Marina Alta och Laudum Chardonnay), ett rosé vin (Terreta Rosé) och två rödvin (Laudum Roble och Laudum Gran Reserva).  Vi fick även en tallrik med grissinstickor (fun fact: grissinsticka var ett av mina första ord. Andra börjar med ord som röd, där etc. jag sa grissinsticka. Tyckte tydligen om dem). Grissinstickor eller bröd äter man mellan de olika vinerna för att neutralisera paletten. Sonja åt sina typ innan vi börja smaka på viner. Så kan det gå.  

Bodegas Bocopa tasting

Som en äkta nörd skrev en massa anteckningar angående färg, smak och doft på de olika vinerna, men kom nog snabbt på att det är bra att jag anställt Tage Neuman för att skriva om vin på Foodly. Miguel sa att "här känner ni doften av persika" och de facto kände jag bara att det smaka som en typisk Chardonnay. Den enda smaken jag uppfatta var Gran Reservans toner av tobak. Men tack vare pappa kan jag ju kombinera cigarrer med choklad så det var nog inte så underligt att tobak var den jag notera. Jag lämnar alltså vinrecensionerna åt proffsen. Jag och Erik har ganska långt samma smak och tyckte att Gran Reservan var super (naturligtvis), men även att rosén och Marina Altan var bra.

Winetasting Bodegas

Vinprovning i egna bås.

Lampan i högra hörnet används för att se på vinets färg.

Diskoho och vatten kranen i övre högra hörnet är till för att spotta ut vinet. 

Överlag kan jag definitivt rekommendera denna vingård. Den kostade som sagt 10 €, med vilket vi fick en rundtur, 8 glas vin (fem på tastingen, två glas skumppa medan vi vänta och ett dessertvin med osten (som nu kosta 2 € extra men hey vi är ju på vaycay). Det var roligt, bra organiserat och billigt. Ifall någon rör sig i Alicante området lönar det sig att nappa på chansen. Dessutom fick vi en super cool hatt. 

 


Mat vid medel­havets kust?

Skrivet av Sofie Sergelius 09.06.2017

Kategorier:

Jag tänkte ta en kort genomgång om vad det lönar sig att äta och dricka ifall man rör sig i Alicante provinsen vid medelhavets kust. Listan är definitivt inte fullkomlig eftersom detta bara är min fjärde visit till Spanien. Kan inte låtsas vara proffs precis, men här det de rätter jag av erfarenhet rekommenderar.

 

PAELLA

Det första jag rekommenderar är naturligtvis Paella. Det finns flera olika varianter att välja mellan, såsom kyckling och grönsaker, bläckfisk (svart Paella färgad med bläckfiskbläck), skaldjur och Valenciana (med kyckling och lamm). 

Skaldjurspaella 2

Enkel skaldjurspaella

 

PULPO

Den andra rätten som nästan är ett måste är Pulpo: smörstekt bläckfisk. Den är mör, smakrik och ser bara så vacker ut. Här har vi en variant med en chilisås. Pulpo måste jag ännu laga själv, har hittills bara beställt det på restaurang.

Pulpo

Stekt bläckfisk i chilisås

 

TAPAS

Den tredje maten det lönar sig att nappa på är naturligtvis Tapas. Det är ju Spanien vi talar om. Lite serrano skinka, manchego ost, friterad calamares, oliver, sardiner och allt möjligt gott du kan tänka dig som en liten snack eller lunch. Muy bien. 

Tapas

Tapas kommer i alla former. Här har vi ett sortiment på Spanska lufttorkade skinkor samt stekt bröd med en paprikasås.

 

GOFRES

Fjärde på listan: Gofres - våfflor. Dem ska du definitivt inte missa. Gofres är som Belgiska våfflor med en hel massa fyllning. Här har jag en version med två sorters choklad och skivad banan. Den var ganska söt nog :)

Gofres

Gofres i Alicante med choklad och banan

 

LAMM

Femte rätten jag rekommenderar är lamm. Speciellt lammkotletter. Grilla själv eller beställ på restaurang. Lammet här är utsökt och väl värt att bli klottig om händerna för.

Grillat lamm

Lammkotletter på G på bakgården

 

JÄTTERÄKOR

Sjätte på listan är jätteräkor. Dem kan du grilla eller steka i smör med vitlök. Utsökt bara som så eller tillsammans med en piri-piri sås och basmatiris.

Gambas

Jätteräkor - härliga som sådana eller med en smörsås

 

SANGRIA

Sjunde undret är Sangrian. Den här listan är inte i favoritordning. Sangrian borde då vara överst. Men i alla fall, laga egen Sangria är ett måste. Recept på ett par olika Sangrian kan du hitta här.

Vittvinssangria

FLAN

Nummer åtta är Flan: en caramellpudding som är syndigt god. Den har jag ännu inte provat laga själv, så när vi kommer hit så köper vi en six-pack från butiken. Yeah du läste rätt: en six-pack pudding. Så nam är det. Ursäktar bilden. Jag stjälpte bara ut puddingen på en tallrik för att fota. Tog en bild och den fick vara nog. Ibland går det så :)

 Flan

Flan från butiken

Det finns naturligtvis hur mycket som helst här, men dessa är mina favoriter och återkommande under vår semester. Det jag ännu ser fram emot att äta (antingen på restaurang eller genom att prova tillreda själv) är Turron (en sorts nougat gjord på mandlar) och sist men inte minst: Churros - friterad deg som serveras med en chokladsås. Jag har för mig att morgondagens marknad i Santa Pola är det perfekt tillfället att frossa i churros. I'll get back about that. En rätt till som man borde äta medan man rör sig här är ål med vitlök, chili, paprika och persilja. Nästa gång for sure.


Skaldjurs­paella

Skrivet av Sofie Sergelius 07.06.2017

Skaldjurspaella 2

Paella är en rätt som alla kopplar till Spanien. Det är bara hälften rätt. Valencia - en provins i sydöstra Spanien - är känd som Paellans ursprungsort. Det sägs att paellan kommer från Valencia och Alicante vid medelhavets kust.  Här om någonstans ska man både laga och äta paella. Men lita inte på turistfällorna, för då kan du få en dålig paella som får dig att tappa smaken för denna delikata risrätt.

Sonja (en av kompisarna vi hade med oss hit) fick en dålig Paella upplevelse då vi var ute och äta i Alicante så måste jag rädda situationen. Hemska saker om paella sku vara förstört för henne i all framtid. Den hon fick i Alicante var faktiskt paha: så salt att det inte gick att äta. Så för att hon inte ska förbli traumatiserad så blev det en skaldjurspaella.

Till en paella ska man använda en traditionell paella-panna, inte en vanlig stekpanna. Förra året köpte jag en Paella-panna hit till huset så att jag alltid kan laga egen paella på färska råvaror. Nu när vi är fyra så måste jag dra ett varv till butiken för att köpa en större panna. Det betyder att två-personers pannan kommer med mig hem i år :)

Här är receptet på en ganska klassisk paella med musslor, calamares och jätteräkor. Ganska lätt att laga, och super god att äta. Naturligtvis.

 

MUSSLOR I VITT VIN

  • 0.5 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter vitt vin
  • 1 kg musslor
  • 1 msk persilja
  • 2 krm salt
  1. Tvätta musslornas och ta bort skägget på dem. Släng alla söndriga musslor.
  2. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull. Häll på vittvin och koka upp.
  3. Lägg musslorna i det kokande vinet och koka i dem under lock i ca 3-5 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen. Spara spadet för paellan. Kontrollera att alla musslor öppnat sig men släng alla som förblivit stängda (då har musslan varit död då den kokats och är nu giftig).
  5. Spara musslorna i en skål och spadet i kastrullen.

 

Vinkokta musslor

Kokade musslor.

 

SKALDJURS PAELLA

  • 1 tsk olivolja
  • 1 stor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 4 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 500 g calamare-ringar
  • 4.5 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vittvin (ta av spadet som blivit över från musslorna)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 500 g gambas (jätteräkor)
  • 0.5 st citron
  • 2 msk finhackad färsk persilja

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaten i små kuber.
  2. Mät upp en tesked olivolja i en paella-panna (32 cm ∅) och fräs lök och vitlök.
  3. Tillsätt tomater, 2 matskedar olivolja, paprikapulver, saffran och salt och stekt tills tomaterna bildat en tjock sås.
  4. Blanda ner calamares och stek i ett par minuter.
  5. Tillsätt ris och blanda tills riset är täckt av tomatsåsen.
  6. Mät upp vatten och vitt vin i en kastrull tillsammans med            kycklingbuljongtärningarna.
  7. Koka upp buljongen och häll därefter nästan all buljong på riset.        Blanda om så att riset är i ett jämnt lager i paella-pannan.
  8. Låt paella koka på medelvärme i 20 minuter. Rör inte om riset, men rotera pannan då och då så att det säkert blir jämnt tillrett i pannan.
  9. Placera jätteräkorna på paella efter att den fått koka i 10 minuter. Sväng på räkorna efter någon minut då det blivit rosa till färgen.
  10. Häll på ännu en halv deciliter vitt vin efter att du svängt på räkorna.
  11. Toppa paellan med musslor och persilja.

Servera Paellan med persilja och citronklyftor.

Erik med paella

 En lycklig Erik får Paella.

 


Fyra gånger Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2017

Gran Vista, home away from home (om man inte räknar Drumsö och Kalvskata). Eriks familj har en lägenhet i Spanien så det är naturligt att vi åker dit då vi får chansen. Det känns som ett hem, och hans fammo och faffa är världens snällaste människor som alltid låter oss komma hit. This time with friends.

Det första vi gör då vi kommer hit: matbutik. Min absoluta favoritsyssla är att gå i matbutiken utomlands. Jag ÄLSKAR att gå i matbutiken, det finns så mycket nytt och roligt att smaka på! Och mitt rökta paprikapulver lider mot sitt slut så jag behöver mera. Tillbaka till poängen: matbutiken. Vi börjar med att köpa Sangria ingredienser, det är prioritet nummer ett. 

Sangria hör till Spanien och är ett måste så fort man kommit fram. Det fina är att du bra kan använda billiga 1 euros vin till det, och bara tillsätta dina favorit frukter och örter.

Här har jag samlat ihop de Sangria recept jag väntat flera veckor på att prova på! Och kommentarerna som de andra gav :)

 

SANGRIA CAVA

Med äpple, körsbär och mynta

 Cavasangria

2 dl körsbär

0.5 grönt äpple

färsk mynta

1 flaska Cava

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy
 

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva äpplet.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

Kommentarer

E: Saftig, mild, men bra!

M: Söt men lätt. Drickbar.

S: Sku inte ändra någonting. Jag tycker inte att den är söt, socker är ju jätte gott!

 

 

SANGRIA ROSADO

Med jordgubbar, vit persika och basilika

Rosesangria

2 dl jordgubbar

1 vit persika

färsk basilika

1 tsk socker

1 flaska rosévin

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy

 

  1. Tvätta jordgubbarna och persikan. Skär jordgubbarna i klyftor och persikan i skivor.
  2. Stöt basilikan i en mortel tillsammans med sockret. Spara ett par blad till dekoration.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Den här var smaskig.

M: Bäst by far! Den stötta basilikan ger en härlig smak.

S: Definitivt godast. Sick shit you know. Den har liksom sting.

 

SANGRIA BLANCO

Med mynta, blåbär, lime och mango

Vittvinssangria

färsk mynta

2 dl blåbär

1 lime

1 mango

1 flaska torrt vitt vin

2.5 dl sprite

1.5 dl limoncello

 

  1. Riv skalet av limen och skiva därefter frukten.
  2. Skala och skär mangon i kuber. Skölj blåbären.
  3. Mosa ett par blåbär och två matskedar mango.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna. Låt Sangrian dra sig i 1-2 timmar minuter innan du serverar Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Sweet and sour. Mera limoncello behövs (här tog jag och öka mängden till det som nu finns i receptet)

M: Vitt vin smaken kommer igenom. Bäst att låta den dra åt sig blåbärs- och mangosmak en stund innan den serveras (här låt vi den sedan stå i en timme, vilket definitivt förbättrade smaken). Den ser bra ut, utseendemässigt lyckad som man säger.

S: Kiva och fräsch, men är kanske inte minnesvärd in the end. Utseendet mega nice och den är god, men är rätt neutral. Alla kan nog gilla den.

 

SANGRIA TINTO

Med jordgubbar, nektarin, apelsin och lime

 Rodvinssangria

2 dl jordgubbar

1 nektarin

1 apelsin

0.5 dl apelsinsaft

1 lime

1 flaska rödvin

2 dl sprite

1 dl vatten
 

  1. Tvätta jordgubbarna och nektarinen. Skär jordgubbarna i klyftor och nektarinen i skivor.
  2. Skiva apelsin och lime.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

 

Kommentarer

E: Klassiska Sangria, kan inte säga mycket annat.

M: Lättdrucken version där vinets tanniner kändes igenom, och inte på ett dåligt sätt.

S: Den är jätte god, men tyvärr jämför jag den mot rosé-varianten som bara var så super. Den här är bra, men sämre än rosén.

 

Då var alla mina Pinterest Sangrior provade och finslipade. Dags att hitta på egna varianter. Nästa variant kanske ska ha lite grillad persika och timjan? 

Jag tackar mina kommentatorer om vad dom ansåg om Sangriorna. Men dom kan inte klaga på att jag mixat Sangria åt dem och tvingat dem att dricka. Sacrifices must be made in the name of science. 


Hallon­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 31.05.2017

Kallgröt - overnight oats - är världens lättaste morgonmål. Ingredienser i en burk och in i kylskåpet, volià! Det är dag att tömma kylskåpet före resan och nu hade jag ett öppnat paket färskost, en klick hallonsylt, färsk mynta (som torkat ihop stående eftersom jag glömde vattna den) en skvätt mjölk och färska hallon. Det kunde inte bli något annat än kallgröt, tur för mig :) okay det sku kunna bli en bakelse men jag ska ju just på resa och bara äta. Kan inte äta en bakelse till morgonmål med gott samvete. Overnight oats to the rescue!

Hallonkallgrot

Kallgrötssmaker har inga begränsningar. Jordnötssmör och banan, choklad och jordgubbar, lakrits och citron... you name it. Men lite common sense liksom, kanske nu inte köttfärs är passande för kallgröt. Tänk i banor kring frukter, bär, grönsaker, örter och mjölkprodukter. Min favorit är en variant jag gjorde förra året med lakrits och hallon. Eftersom jag nu hade hallon så tänkte jag först göra en med lakrits men.... jag har ju redan provat en sån så jag tänkte göra en med hallon och vanilj istället. Och den blev super om man får säga så själv. 

 

HALLONKALLGRÖT

 

1 dl havregryn

1 msk hallonsylt

0.5 tsk chiafrön

1 krm vaniljpulver

1 tsk torkade myntablad

1.5 dl mjölk

25 g färska hallon

 

Mät upp alla ingredienser i en glasburk. Skaka om och ställ i kylskåp. Låt stå i minst 8 timmar. Servera hallonkallgröten med färska hallon.

Hallonkallgrot3


Dragon egg

Skrivet av Sofie Sergelius 28.05.2017

Kategorier:

När Egg in Cloud börja dyka upp på alla möjliga sociala medier så börja jag tänka att wait a minute, såg jag inte något liknande två år sedan? En bild-delningssida som jag spenderar waaay to much time on hade en bild på en äggrätt som kallades "Dragon egg". Där hade någon vispa upp äggvitor, format till ett "bo" fyllt med ost, köttfärs och en äggula. Som en stor Game of Thrones fan älskade jag idén av att äta "drakägg". Super Cool.

Receptet skrev jag ihop baserat på den info jag fick från bilderna som fanns på nätet, och resultatet blev riktigt bra :) Äggulorna som blev över passar perfekta att göra en Hollandaisesås på. Till fyllningen använde jag lite av Taco-skillet rätten som jag gjorde för Foodly igår. 

 

Dragon egg 2

DRAGON EGG

2 portioner

6 äggvitor

2 äggulor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

2 krm tabasco

20 g parmesanflarn

2 msk chili-con-carne (eller kryddad köttfärs)

2 tsk rökt paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

1 tsk spiskummin

2 krm chiliflingor

 

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Separera äggvitorna från gulorna. Spara två gulor till fyllningen och använd resten till en Hollandaisessås.

3. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt salt, peppar och tabasco och fortsätt vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

5. Ta hälften av äggviteskummet och forma två runda "bon" med en grop i mitten. Fyll gropen först med parmesanflarn, lägg på 1 matsked chili-con-carne och toppa med en äggula.Dragon egg fylld

6. Fördela resten av äggviteskummet på äggboet och forma till ett ägg med hjälp av en sked.

7. Strö rökt paprikapulver, spiskummin och chiliflingor på drakäggen.

Ograddad dragonagg

8. Grädda äggen på ugnens mellersta fals i 12 minuter.

 

Servera Dragon eggs varma

 

Ifall du inte tycker om en rinnande gula kan du grädda drakäggen först 10 minuter på 160 grader, och sedan höja temperaturen till 175 grader och grädde äggen i ytterligare 8 minuter.

Dragon egg
Dragon egg 3


Paleo ­våfflor och nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 27.05.2017

Bananer är awesome, men vi hinner inte alltid äta alla innan de blivit gamla. Just nu är även frysen full men banan. Och därför blev det våfflor. Dessutom har jag glömt att returnera min kollega Anna-Lenas våffeljärn (som jag låna i typ februari, hups). 

Paleo, eller paleolitisk kost, är en diet där man äter som människan åt innan jordbrukets era. Tanken är alltså att äta så ren och oprocessad mat som möjligt. Äter man enligt paleo dieten undviker man raffinerat socker, spannmål och mjölkprodukter. I dessa våfflor används mandelmjölk och mandel- och kokosmjöl. Inget tillsatt socker, sötman kommer från den mogna bananen och dadlarna.

Jag tänkte prova på något nytt så varför inte något som är liiite hälsosammare än vanliga våfflor. Ingredienserna är rätt vanliga som ofta finns i torrskåpet. Våfflor behöver ett krämigt element till serveringen, så jag gjorde även en snabb nice cream, glass gjord på fryst banan. Receptet på glassen finns under våffelreceptet.

Paleovafflor 1

PALEO VÅFFLOR

1 banan

4 färska dadlar

0.5 dl blåbär

2 ägg

1 dl osötad mandelmjölk

1 dl mandelmjöl

1.5 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 msk mandelsmör

1 tsk kanel

1 krm nejlika

1 msk kokosolja

 

  1. Skala och mosa bananen. Ta bort kärnorna och finhacka dadlarna.
  2. Vispa upp ägg i en beredningsskål. Tillsätt mandelmjölk och vispa.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kanel och nejlika.
  4. Blanda ihop mjölblandningen med mjölkblandningen och rör ner mandelsmöret, de mosade bananerna, dadlarna och blåbären. Rör om försiktigt.
  5. Hetta upp våffeljärnet och pensla båda järnsidorna med kokosolja.
  6. Grädda våfflorna i ca 5 minuter.

 

Nice cream

2 frysta bananer skurna i slantar (ca 120 g)

1 dl frysta blåbär

  1. Lägg banan och blåbär i en blender och mixa i ett par minuter.

 

Servera våfflorna tillsammans med glassen.

 Paleovafflor 4

Jag slängde på lite extra blåbär och citronskal för extra syra :)

 


Kom ihåg att läsa tidningen imorgon!

Skrivet av Sofie Sergelius 24.05.2017

Imorgon (torsdagen den 25 maj) är Foodly för första gången i tidningen, dvs. utan att det är frågan om en specialbilaga :)

Temat är examensmat och jag lyfte fram ett par recept som passar att servera under studentexamensmottagningen (lördagen den 3 juni). Det finns även lite tips om hur mycket mat och dryck som ska serveras under en buffé. Tyvärr fanns det inte tillräckligt med utrymme för allt, så kika in på Foodlys examensspecial för att få ännu mera inspis!

Hädanefter kommer Foodly att dyka upp var- och varannan vecka med recept, tips och info i print. Vin- och ölrecensioner ska nog också i något skede komma med. Hoppas jag.

För mig är det inte bara spännande för Foodlys skull, utan även för min egen. Det är ju mina recept och mina bilder där :) mihihihihihi. Here we go.


Kylskåps­tömming

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2017

Jag är en hamster och kan inte tåla att slänga mat, det går emot mina grundprinciper. Ibland måste jag slänga något som möglat, gått illa eller annars bara är oätbart. Och jag hatar det. Så en gång i veckan går jag igenom alla skåp. 

Ibland finns det helt för mycket random ingredienser kvar i kylskåpet, frysen och torrskåpet. Då blir det restmatlagning. Igår hitta jag två lökhalvor, fryst skinka, en öppnad tetra med grädde, en literflaska med ketchup (med en matsked sås kvar på botten) och en skvätt soja. Dessa ingredienser blir naturligtvis en pasta! Då kan jag använda upp både pappardellen och tagliatellen som ligger och skräpar i torrskåpet. Då det bara finns en portion kvar av båda sorterna blir de lätt och ligga. De sorter jag hade i skåpet hade samma koktid, så ner i samma kastrull bara. 

Nu då jag jobbar med Foodly så är det ännu viktigare för mig att se till att jag inte slänger bort det som blivit kvar efter fotoandet. Bäste sättet är att föra rester till kontoret eller att bjuda kaverin och äta. Sötsaker tar jag ofta till jobbet medan salta rätter lättare går att bjuda på åt middagssällskap. Dagen då jag slängde en halv kaka var hemsk! Never again! Numera går jag och min kakform tillsammans till jobbet. 

Tillbaka till pastan. Här är ett enkelt recept jag koka ihop på alla rester plus lite västerbottenost jag tror funnits närmare 4 månader i mitt kylskåp.

SKINKPASTA PÅ RESTER

 

250 g skinka

0.5 gul lök

0.5 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2.5 dl grädde

1.5 msk dijonsenap

1 msk ketchup

1 msk sojasås

1 tsk färsk timjan

2 krm grovmalen svartpeppar

80 g pappardelle

70 g tagliatelle

20 g riven västerbottenost

 

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Finhacka lök och vitlök. Tärna skinkan.
  3. Häll olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Rör ner den tärnade skinkan.
  4. Rör ner hälften av grädden, dijonsenap, ketchup och sojasås.
  5. Smaka av såsen med timjan och svartpeppar.
  6. Låt såsen puttra medan du kokar pastan i 8 minuter. Tillsätt resten av grädden strax innan pastan kokat klart.
  7. Häll av vattnet från pastan och häll över i stekpannan med såsen. Blanda så att såsen täcker pastan.
  8. Servera skinkpastan med extra timjan och riven västerbottenost.

 

Restpasta 2