Sofies header

Visa alla inlägg skrivna januari 2018

Kålsoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 08.01.2018

Kalsoppa

Först ut i utmaningen för två personer att äta för 100€ - klassikern kålsoppa. Kålsoppa är inte bara billigt utan även både mättande och gott. NU då kålen är i säsong finns den att hitta billigt i butiken. Vi hittade ett erbjudande på Halpa Halli och drog hem 3 kg kål för 49 cent per kilo. Billigt eller hur? Den här kålen räcker nu både till dagens kålsoppa och veckans luncher som kommer att bestå av kållåda. Det som bil över slänger vi ner i nästa veckas Okonomiaki. Hela soppan kostade cirka 3€, så en portion blir där runt 50 cent. Billigt och bra.

Kalsoppa i kastrull

KÅLSOPPA 

6 portioner

800 g vitkål

4 morötter

1 gul lökar

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

400 g köttfärs

1,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

2 lagerblad

3 köttbuljongtärningar

1,5 liter vatten

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva moroten. Skär kålen i strimlor.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stor kastrull. Brun köttfärsen och tillsätt därefter kryddorna och rör om. Rör ner lök, vitlök och morot och fräs i ett par minuter.
  3. Tillsätt den strimlade kålen, lagerblad, köttbuljongtärningarna och vattnet. Låt soppan sjuda på medelvärme i 30 minuter tills kålen är mjuk.

Hundra euro i månaden - del 1

Skrivet av Sofie Sergelius 08.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

För en del familjer är det vardag att klara sig på en minimal summa. Och den här månaden gäller det även mig och Erik. Efter julens resa är det ganska tomt i kassan och för att undvika att sjunka ner i en januaridepression så bestämde vi oss för att göra det här till en utmaning- kan vi som barnfria vuxna klara oss på 100€ på mat i månaden? I vanliga fall har vi budgeterat upp så att vi kan använda 400€ i månaden på mat. Det är en ganska drastisk minskning vi gör nu. Jag har skapat mitt levebröd på mat - mitt liv handlar bara om mat. Hur ska jag klara av att leva på bulkmat? We shall see. Man kan alltid göra sitt bästa.

Vi börjar med en konkret plan: vad, hur, varför och när. För att göra det enklare delade jag upp utmaningen i olika steg som är definierade nedan.

STEG 1: PLAN

Lördagen den 6.1 gjorde vi alla planer: vad, hur mycket och varifrån. Jag gjorde en inköpslista och plan på det vi ska äta dom kommande veckorna medan Erik läste igenom alla materbjudanden för veckan och markera vilka varor som var billigast i vilken butik.  Efter att vi gjort en plan för uppköpen skrev jag ut alla recept lite grovt så att vi vet vad som hör vart. I vanliga fall gör jag mat så att jag mäter ingredienserna medan jag lagar maten, smakar, korrigerar och skriver sedan ut den exakta mängden. Nu var det smartare att skriva grova recept före vi åkte och handla eftersom budgeten för de första två veckorna är 50€.

STEG 2: VERKSTÄLLANDE

Del 1: Basingredienser. Det finns en del som vi hade i torrskåpet och kylskåpet och räknar med att många andra även har, såsom salt, peppar, vissa kryddor. Jag har även valt månadens maträtter baserat på vad vi hade i skåpen. Gari (inlagd ingefära), färsk ingefära, paprikapulver, lagerblad, blåbär, kardemumma, yoghurt och mandelmjölk hade vi hemma, så en del av rätterna är valda helt baserat på det som redan fanns.

Del 2: Handla. På lördag åkte vi även för att handla. Vi körde runt som yra höns till nästan varenda en mataffär i Vasa. Vi köpte kål från Halpa Halli, havregryn från Tokmanni, Sojakross, bönor, linser och mjölk från Lidl, ägg och morot från K-supermarket, makaroner från Minimani och allt annat från Prisma. När allt var köpt tog jag ännu och dubbelkolla att vi hade allt. Märkte genast att jag glömt köpa tomater och fisk till Puttanescan. Tur nog blev det ännu pengar över så vi kan köpa det någon kväll innan vi lagar maten.

Forsta tva veckorna

Vi köpte bland annat sojakross, lök, pasta, ägg, mjöl och bönor.

På måndag, dvs. idag, var det dags att börja tillreda mat. Vi började med de rätter som innehåller färsk kött (köttfärs). Först ut var alltså kålsoppa till middag och kållåda till lunch. Listan på alla rätter som vi (jag) ska laga under dom två första veckorna är listade längst ner i inlägget.

STEG 3: ANALYS

Efter att det gått en månad kommer jag att skriva en rapport på hur det nu har gått, hur mycket pengar vi använde och vad jag (hoppeligen) lärt mig av utmaningen. Okay, ground rules - får och får inte göra. Jag har fortfarande kvar en den lunchsedlar och har redan innan utmaningen börjat bokat in ett par lunchträffar. Det betyder att jag dom dagarna inte äter lunch enligt det här schemat. Den maten tar jag och minskar ur mängden måltider som tillreds. Ingenting får gå till spillo så att säga. 30 dagar - 90 portioner (frukost, lunch och middag). Här drar jag nu bort en middag (vi ska ha sushikväll med arbetskompisarna), och två luncher (en nu inkommande torsdag då jag ska lunch med Nathalie, och en på fredag då jag ska ut med Anna och Anna-Lena). Annars håller jag mig till planen. Klara - färdiga - ät!

Nu är det bara att laga all mat, skriva alla recept färdiga, fota och sedan om två veckor göra allt på nytt. Det här kommer att bli super roligt! I do like a challenge.


 

Vi har ännu 11,05€ kvar för dom första två veckorna. Den summan har vi planerat sätta på panikinköp såsom mera mjölk till kaffet, eller kanske till och med några extra ingredienser till Puttanescan. Det ser vi sen. Hur som haver så är här nu planen för de första veckorna, från den 8 januari till den 22 januari.

 MATPLAN FÖR DE FÖRSTA TVÅ VECKORNA 

 

FRUKOST

Frukosten ska vara mättande och proteinrikt så att man orkar arbeta fram till lunch.

  • HAVREGRYNSGRÖT MED BLÅBÄR (5 dagar)
  • BLÅBÄRSKALLGRÖT MED KARDEMUMMA (5 dagar)
  • LÖKOMELETT (4 dagar)

 

LUNCH

Lunchen ska vara mättande och dagens största måltid. Lunchportionerna görs i större sats eftersom i alla fall vi oftare klarar av att äta samma sak flera dagar i rad till lunch. Middagen är svårare och den vill vi gärna variera mera på.

  • KÅLLÅDA (4 dagar)
  • VEGANSK MAKARONIGRYTA (5 dagar)
  • NASI GORENG (5 dagar)
MIDDAG

Middagen ska lättare än lunchen men ändå vara mättande. Här är det inplanerat en del soppor och annat som inte är lika lätt att packa ner i matlådan och ta med till kontoret.

  • BÖNSOPPA (3 dagar)
  • DAHL MED NAANBRÖD (3 dagar)
  • POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA (3 dagar)
  • OKONOMIAKI (2 dagar)
  • KÅLSOPPA (3 dagar)
  • SPAGHETTI PUTTANESCA (2 dagar)

Så här ser det ut i det här läget. Nu kommer jag att med jämna mellanrum publicera recepten på det vi planerat att äta, och om ett par veckor skriver jag ut nästa lista på en två veckors matplan. Receptet på kvällens kålsoppa publicerar jag ännu ikväll.


Pepparkaks­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 04.01.2018

Pepparkakskallgrot

Blev det pepparkakor över från julfirandet? Använd upp smulorna i en kallgröt såklart! Receptet har även äppelmos i sig men det går bra att byta ut mot päronmos (frukten såklart). Har du mos som blivit över från julen är det bara att röra det istället för att koka ny. Använd din fantasi helt enkelt :).

Även om min familj inte firade jul i år så har jag en hel del lillajulsgrejjer kvar här hemma. Bland annat en konfektask och pepparkakor. Och pepparkakor passar alldeles utmärkt på eller i gröten!

Pepparkakskallgrot main

PEPPARKAKSKALLGRÖT MED ÄPPELMOS

1 portion

 

ÄPPELMOS

1 kg skalade och urkärnade äpplen

1 dl vatten

1,5 dl socker

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

1 krm malen nejlika

2 krm malen ingefära

 

KALLGRÖT

1 dl havregryn

0,5 dl turkisk yoghurt

0,5 dl äppelmos

0,5 dl kokosmjölk

0,5 dl smulade pepparkakor

1-2 pepparkakor till dekoration

 

 

  1. Skala och kärna äpplena, och dela i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och tillsätt alla kryddor. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 min.
  2. Häll över det kokade moset i en matberedare och kör till en slät smet. Häll sedan upp i steriliserade burkar.  Du behöver bara 0,5 dl av moset till det hör receptet - men man kan aldrig laga för mycket mos.
  3. Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos, kokosmjölk och hälften de smulade pepparkakorna i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.
  4. Färdigställ gröten på morgonen genom att toppa gröten med resten av de smulade pepparkakorna och en hel pepparkaka. 

Sushidonits

Skrivet av Sofie Sergelius 01.01.2018

Sushidonits main

GOTT NYTT ÅR

Julstöket och nyår är över, tänka sig. Hur sjukt låter det inte med att alla som är födda på  1900-talet är myndiga, och alla på 2000-talet ännu minderåriga? Känner mig gammal. Jag har haft en liten paus med bloggandet under min semester, men imorgon är det arbetsdag igen så nu blir det nya tag! Här kommer tredje delen om min favoritmat - sushi!

Nu är det sushidonits på menyn - sushi som trycks in i en donitsform! Sushidonitsen dök upp på instagram under sommaren och jag har hela tiden planerat att prova på det, men tiden bara rinner iväg. Här är nu min variant på en sushi donits - i princip en stor nigiri som man äter med händerna.

TRE SORTERS SUSHIDONITSAR

 

SUSHIRIS

4 dl ris

5 dl vatten

1 dl sushi-su ( 0,5 dl risvinsvinäger + 0,5 dl mirini + 0,5 tsk salt)

 

MED RISKOKARE

  1. Mät upp riset, lägg i riskokarens och skölj tills riset är genomskinligt.
  2. Häll bort vattnet och mät upp det nya vattnet i kokaren.
  3. Koka riset i riskokaren och lyft bort skålen från kokaren så fort det kokat klart. Håll på locket och låt riset dra sig i 20 minuter.
  4. Häll över riset i en stor beredningsskål, rör ner sushi-su och låt svalna innan användning.

UTAN RISKOKARE

  1. Börja med att skölja riset tills vattnet blivit klart.
  2. Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.
  3. Koka riset i nytt vatten på låg värme i 15 minuter.
  4. Ställ åt sidan för att svalna. Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt med torrt.

 

Gör av alla tre varianterna eller fokusera på en sort. Receptet på toppingen gäller för två (2) sushidonitar, en sats med ris ger sex till åtta (6-8) donitsar, lite beroende på formernas storlek.

 

LAX 

500 g lax

1 avokado

50 g gurka

1 msk tunt skivad purjolök

1 msk svarta sesamfrön

1 tsk srirachasås

  1. Filéra laxen. Skär hälften av laxen i små bitar och andra hälften i tunna breda skivor. Rör ihop srirachan med laxbitarna.
  2. Skala och skiva avokadon och gurkan.
  3. Skiva purjon tunt. 
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med chililaxen och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna och avsluta med att ringa över lite extra srirachasås.
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

KAMMUSSLOR

250 g kammusslor

0,5 msk svarta sesamfrön

0,5 msk sesamfrön

1 avokado

2 st polkabetor

 1 msk finhackad vårlök

  1. Skär en tredjedel av kammusslorna i skivor och två tredjedelar i små bitar.
  2. Skala och skiva polkabetan.
  3. Finhacka vårlöken.
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med den fint hackade kammusslorna och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna. 
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

RÄKOR

500 g räkor med skal

1 msk sesamfrön

1 avokado

1 msk majonnäs

1 msk finhackad purjolök

 

  1. Skala räkorna. Finhacka en tredjedel och låt resten förbli hela.
  2. Skala och skär avokadon i skivor.
  3. Finhacka purjolöken.
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med den fint hackade räkorna och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna och avsluta med att ringa över majonnäsen.
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

  Sushidonits

Svårare än så här är det inte :) Prova även med andra goda kombinationer såsom tonfisk och majonnäs, mango och räkor eller varför inte sik och laxrom?

Next up i min sushiserie ser vi sushi burriton och sushi tacon. Stay tuned!