Sofies header

Visa alla inlägg skrivna september 2018

Glutenfria äppel­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2018

Kategorier:

Äppelsäsongen är som bäst, och det passar mig mer än väl. Enda som harmar mig är att jag själva inte har ett äppelträd, utan måste nöja mig med det som går att hitta i butiken. Inte råkar någon ha extra äpplen jag kan komma och hämta? Pretty please? :)

Medan jag är på min semester har jag bestämt mig för att satsa lite extra på bloggen, som tyvärr ofta får lida av mitt yrke. Det känns lite för jobbigt att efter att ha arbetat med Vasabladets recept hela dagen ännu tillreda något nytt till bloggen. Ah, men nu då jag har all tid i världen (ännu två veckor framöver) alternerar jag min tid mellan bloggen, skönlitteratur (just nu mest Michael Crichton) och böcker om digital marknadsföring (for the fun of it I suppose). 

Glutenfria appelvafflor

Det här receptet är ganska basic, men med extra mycket kryddor och rivet äppel. Måste inflika här att jag blev rätt nöjd med bilderna, for once, eftersom jag inte hade bråttom. I vanliga fall har jag minst tre rätter som ska fotas, och då lider kvaliteten eftersom jag vid det laget oftast redan är ganska trött. Den som tycker att det bara är "lätt" och "roligt" att skapa recept till tidningen, har säkert aldrig gjort det.  Klart att det är kul, men en studiodag hör definitivt till de tyngre arbetsdagarna. Det är så annat med bloggen, då det inte finns en deadline. Det är bara att tuta och köra.

Don't get me wrong, jag tycker om att laga recept till tidningen, men ibland är det ganska tungt, speciellt med tanke på allt annat jobb som ska göras. Därför känns det så skönt nu med bloggen, som bara är en hobby. Helt samma om det bara är jag som läser inläggen vid ett senare skede, jag gör ju det här bara för mig själv. 

Det var allt om bloggandet för den här gången, nu finns receptet på frasiga och kryddiga äppelvåfflor under den här bilden. Enjoy ♥

Glutenfria appelvafflor nara

GLUTENFRIA ÄPPELVÅFFLOR

 0,5 dl havregryn

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk kanel

2 krm ingefära

1 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 krm muskotnöt

0,5 krm malen nejlika

1 msk lönnsirap

2 ägg

4 dl mjölk

300 g rivet äpple

100 g smält smör

Kolasås, pekannötter och vispbar vaniljsås till servering

 

Rör ihop alla torra ingredienser. Vispa ner lönnsirap, ägg och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt det rivna äpplet och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med kolasås, vispad vaniljsås och pekannötter.

Glutenfria appelvafflor tredje

Inte sugen på just äpplen? Du kan såklart prova byta ut det rivna äpplet till exempel mot päron. Det fina med just våfflor och plättar är att så fort du har ett fungerande basrecept kan du byta ut de olika smaksättningarna helt enligt eget tycke. Under hösten tänker jag ännu laga ett par olika sorters våfflor med grönsaker  och frukter i säsong. Vänta bara till halloween, då blir det pumpavåfflor!

Glutenfria appelvafflor aten

Nu tar jag och kryper ner i soffan med den extremt spännande boken som går under namnet "Coca-Cola sodat", som beskriver Coca-Colas och Pepsis rivalitet. Jag är urusel på att läsa på finska så passade på att öva mig lite- Efter det är det dags för "Dragon teeth" av Michael Crichton (ja just han som skrivit Jurassic Park). Ciao.


Svampsmörgås med karljohan­svamp

Skrivet av Sofie Sergelius 05.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Färsk svamp, färsk karljohan, är nog det bästa med hösten! Igår då jag kände mig hungrig gick jag med mina super stiliga crocks bakom vårt förråd och sökte efter svamp som jag kunde äta till lunch. Det finns så galet mycket karljohan i år igen, så jag var nog 95% säker på att jag hittar en färsk helt sådär bara. Och just så gick det också. Jag till och med dokumenterade det på min insta stories --> sofiesergelius

Som ifjol finns det så mycket svamp att vi bara snubblar över dem. På måndag var vi en timme på promenad i skogen och fick en hel korg full, och då sökte vi alltså inte aktivt. Mamma och pappa har redan plocket flera kilogram under den senaste veckan. Crazy. Nu har vi torkat svampar dygnet runt  i 2 dagar, och pappa gjorde det dessutom hela förra veckan. Men nu ville jag ha en färsk svamp jag snabbt kunde slänga ihop en sås på, då duger det inte med torkad svamp. Bara för att de nu finns så mycket i skogen, annars fungerar ju torkad helt lika bra. Men jag och mina gula skor tog ett par steg ut - et voilà. Stor fin svamp = en snabb och enkel lunch är serverad.

Karljohansvamp smorgas

KARLJOHANSVAMPSMÖRGÅS

100 g karljohansvamp (den jag plocka var 92 gram)

1 msk smör

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl grädde

0,5 grönsaksbuljongtärning

2 skivor levainbröd

färsk timjan och grovmalen svartpeppar

 

1. Skär svampen på hälft för att kolla att det inte finns maskar.

Karljohansvamp smorgas halverad2Kolla vilket praktexemplar! Det var som att skära i ett äpple!

2. Rensa och finhacka svampköttet.

Karljohansvamp smorgas stekpanna

Finhackad karljohansvamp

 

 
3. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.
 
4. Rör ner hälften av grädde och grönsaksbuljongtärningen och rör om. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör ner resten av grädden då såsen blivit riktigt tjock och låt sjuda en liten stund till.
 
5. Rosta brödskivorna och toppa med svampsåsen. Strö över lite färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

Hallonsaft

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Att koka egen saft är ingen vidare konst, speciellt om du väljer att göra som jag gjort och kokar upp ett koncentrat. Sen är det upp till var och en hur stark man vill ha saften. Jag tyckte det smaka bra med 1/3 saft mot 2/3 vatten. Prova dessutom att byta ut det vanliga vattnet mot bubbelvatten, ja eller varför inte skumppa?

Hallonsaft

HALLONSAFT

1 kg hallon
3 dl vatten
2 dl socker

Koka upp vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka i 10 minuter.

Sila av saften genom en finmaskig sil, och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och fortsätt koka saften i 5 minuter tills sockret smält.

Häll över saften i en steriliserad glasflaska.


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Sofie Sergelius 03.09.2018

Taggar:

Veckolistor är något systersajten Sevendays hållit på med redan en längre tid, och som vi provade på här på Foodly ett tag. Men nu har jag och Julia koordinerat ett par teman som passar båda två. Den här veckan är det tema Världen Runt, och jag skapade en lista åt bloggarna som alla som har lust kan fylla i. 

Egentligen har jag min första semesterdag i dag, men hade totalt glömt att skicka in blogglistan på fredag före jag klockade ut. Ibland går det så. har sett så mycket fram emot den här semestern, känns som att jag är heeelt slut efter sommarens jobb. Och bröllopet (som du kan läsa om HÄR och HÄR) var inte precis en semester. Så nu har jag igår tagit tåget till Åbo där pappa plocka upp mig samtidigt som han förde mamma på en arbetsresa till Silja Line. Från Åbo körde vi till vår sommarstuga som är på en ö i Kimito skärgård. 

Nu sitter jag vid köksbordet, men flaska kombucha i ena handen och andra dansande över tangentbordet, doften av torkade Karl-Johan svampar flytandes genom luften, och svarar på listan jag slängde ihop. Jag tycker i alla fall att det är roligt att svara på listor, det skapar en viss struktur över mina tankar. Och det går lätt att drömma bort sig, även om jag definitivt inte kan klaga på min vy över den finska skärgården just nu. Vindstilla, soligt och närmare 22 grader ute. En perfekt sensommar/ tidig höstdag

Men without further ado, här kommer min ifyllda lista med temat mat runt om i världen:

Veckans lista med temat världen runt

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Utan tvekan sushi! Jag vet inte hur många gånger jag än skrivit det så kommer jag inte ifrån det att jag haft samma favoriträtt sedan jag var 10 år gammal. Under årens lopp har min smak för olika sushin utvecklats och vissa sorter jag tidigare inte brydde mig om har stigit upp som favoriter. Samma gäller naturligtvis de olika variationerna, såsom sushiskålar etc. Men min favorit är det och kommer säkerligen inte att ändras any time soon.


2. Favoritdryck på stranden

I tropikerna känns det helt enkelt rätt med kallt kokosvatten, men inte tackar jag nej till en Corona med lime heller för den delen. I Spanien känns det som att sangria släcker törsten bäst, medan jag hemma i Finland föredrar vichyvatten, helst med äppelsmak. Det är roligt hur smakpreferenserna varierar beroende på var i världen man befinner sig. Ja det har att göra med värmen också, men det finns helt enkelt vissa saker som bara hör ihop, just som Spanien och Sangria. Mina bästa Sangriarecept finns att hitta HÄR i fall någon annan tycker som jag.

Cavasangria
3. Matstaden jag vill besöka

Har hur länge som helt velat till Melbourne! Det verkar vara en riktig food capital just nu, eller nåh redan en tid tillbaka. 

New Orleans är också en stad jag otroligt gärna skulle besöka. Älskar alla cajunsmaker och sku gärna lära mig mera om dem. Och beignets sku jag så villa prova på!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Att experimentera i köket känns naturligt, och på det viset har jag nog ganska långt provat på allt som jag verkligen vill prova på, med undantag av vissa maträtter som kräver specialutrustning som jag inte har. Men jag söker ständigt efter nya ramenskålar, recept på dumplings, the ultimate burger och recept på perfekt pizzabotten. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indien är ett land jag aldrig varit till, och skulle vela besöka mest just på grund av maten. Samma gäller de facto Nepal. Det är länder som jag annars inte är vidare intresserad av, men på grund av den rika matkulturen och historien skulle jag gärna spendera lite tid i bägge länder. Och sen skulle jag naturligtvis vela spendera närmare ett år i Japan, resa runt och bara äta. Det skulle vara drömmen. Får inte heller glömma Syd-Korea som jag super gärna skulle besöka och äta mig igenom.


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Japan

Sushi utan tvekan. Behöver säkert inte förklara desto mera :) Sushi är även den huvudsakliga orsaken till att jag inte kunde tänka mig vara vegan. Allt annat kan jag leva utan (inte vidare lätt eller entusiastiskt, men de kunde gå).

Sushi hos mamma och pappa
7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Om vi tänker som så att menyn inte behöver fungera ihop, utan bara är en lista på härliga maträtter jag gärna skulle äta, så skulle min meny se ut som följande:

nr 1. Olika Hong Kong dumplings, både ångkokade och friterade

nr 2. Sushi och sashimi med lätt bränd lax, pilgrimsmusslor och tonfisk

nr 3. Peking anka (med plommonsås)

nr 4. Crispy softshell crab (asian fusion med thailändska smaker)

nr 5. Gelato, och kanske något riktigt lyxigt med matchapulver

Den här menyn fungerar ju inte ihop, men det är nu i alla fall en meny jag aldrig skulle kunna motstå ifall den erbjuds. Som man ser är det asiatiska smaker som gäller.


8. Mitt favorit resemål

Asien. Älskar de olika kulturerna, maträtterna och traditionerna. Sant att jag aldrig besökt Afrika eller Syd-Amerika, men om jag får välja bär det av österut.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till ...

Japan. Jag har länge velat bo i Tokyo, ens en kort stund. Ångrar lite att jag inte försökte åka dit på utbyte. Vet inte om det sku ha gått att organisera men det är en tanke som alltid blivit kvar. Kanske nån dag ännu.


10. Min version av Eat-Pray-Love 

Vi leker med tanken att jag har mera pengar än jag kunde göra mig av med, och ett år på mig att göra helt vad jag ville, då skulle min version av boken Eat-Pray-Love se ut så här:

Först fyra månaderna skulle jag spendera i Europa. Köra runt i Tyskland, Frankrike, Italien och Grekland. Säkert skulle det bli lite stops along the way, men största delen av tiden skulle jag nog spendera i Italien. 

Därifrån skulle det bära av mot Amerika. Flyga till New York, hyra bil och köra mot Florida, genom sydstaterna, upp längs med kusten (San Diego, LA, San Fransisco), vidare mot Seattle. Därifrån ett plan vidare/tillbaka mot Costa Rica och Panama. 

Sist men inte minst skulle jag spendera sista tiden i Asien och Oceanien. Australien och Nya Zeeland, vidare mot Singapore, Malaysien, Thailand, Kambodja, Japan, Syd-Korea, Kina, Nepal, Indien och sen hem.

.

.

.

Blev riktigt resesjuk av den här sista planen. Kanske man någon dag verkligen kunde göra allt det, i små etapper :) Det finns så mycket fint att se, mat att äta, ingredienser att prova på. 

Men nu ska jag avsluta, kan inte sitta vid datorn då det är så här fint väder! Nu fortsätter jag semestern - ciao!