Sofies header

Foodly x Sevendays = Sant

Skrivet av Sofie Sergelius 04.04.2019

Kategorier:

I dag smällde det: Foodly och Sevendays slogs ihop till en och samma lifestyle sida, nu med en helt egen recept del. Var det oförväntat? Kanske, kanske inte. 

För den som inte är bekant med mig från Foodly, allow me to introduce myself. Jag heter Sofie Sergelius, Helsingforsare som sedan 6 år tillbaka bor i Vasa. Gift med Erik och är för tillfället 25 veckor gravid med vår son. Arbetar på HSS Media på B2C sidan med den digitala kundresan. Tidigare projektchef för Foodly.fi. I det här inlägget tänkte jag kort reflektera kring denna sammanslagning av Foodly och Sevendays, lite med insider syn på det hela.

SEVENDAYS X FOODLY

Allting började faktiskt redan förra hösten med att vi börja fundera på en helt ny sajthelhet för HSS Media. Ambitionsnivån var hög. Vi gjorde upp tidtabeller, skrev både konceptbeskrivningar och projektplaner. Vi gjorde upp en ny grafisk form och funderade på nya namn. Men sen kom verkligheten emot. Vi hade ju redan två etablerade sidor som vi kunde köra ihop istället för att börja bygga upp ett helt nytt koncept. I oktober presenterade jag våra alternativ för vår ledning där det sedan bestämdes att Foodly + Sevendays = Sant. Det var i samma väva som jag fick mitt nya arbetserbjudande, att leda större projekt inom företaget (inlägget om mina nya arbetsuppgifter går att läsa här.). Då blev det även självklart att det är Julia som ansvarar för vår sajtsammanslagning. Och hon har jobbat med projektet sedan dess och gjort ett fantastiskt jobb! Det har inte varit något enkelt jobb att koordinera kan jag tänka mig.

Men nu finns hela gamla Foodly inne under Sevendays 2.0! De som besökt bägge sidor tidigare noterar att det är Foodlys layout men Sevendays funktionaliteter. En bra kombination, tycker jag. Nytt och fräscht med nya sidor och bloggare att bekanta sig med.

Hur känner jag mig nu då min "bebis" inte finns som en egen helhet mera? Foodly var ju min, det jag jobbat för och med i 2 års tid. Ett arbete jag stortrivdes med från dag 1. Sajten och arbetet blev en del av min identitet (känns det som). Nu är jag inte längre projektchef för Foodly, bara helt vanlig innehållsproducent vid behov. Foodly kommer ju inte att försvinna från våra tidningar bara för att vi slog ihop sidorna. Allt fortsätter som vanligt fram till sommaren, varefter det kommer en del förändringar på grund av att jag blir mammaledig.

Konstigt nog är jag inte värst sentimental gällande faktumet att Foodly.fi inte längre används. Det var roligt så länge som det varade och var smart att ha en egen sajt. Sen fick jag ju nya arbetsuppgifter som jag roligt nog trivs ännu bättre med. Nu har jag egentligen det bästa av två världar där jag för det första får göra recept då det passar men inte längre  behöver jobba med alla de dagliga administrativa processer som hör till att driva en sajt. För det andra får jag leda ett annat enormt projekt på B2C sidan, där det synligaste utåt är all marknadsföring för HSS Medias, både redaktionellt och sälj. Igen kan jag konstatera att jag har en otroligt tur. Faktiskt samma sak som jag konstaterade då vi lanserade Foodly 2017 (vilket du kan läsa om här). 

Det var trevligt så länge som det varade, annat kan jag inte säga. Jag älskade varje minut. Från och med nu är jag en helt vanlig bloggare här på nya Sevendays. Och jag är jätte glad över att blogga här speciellt nu då jag snart blir på mammaledigt och säkert kommer att behöva ett utlopp för mina tankar. För den som inte läst min blogg tidigare: välkommen! Som under Foodly.fi kommer jag även i fortsättningen blogga mest recept på allt mellan himmel och jord. Kanske det blir lite mera annat än bara recept i framtiden, ja får se hur mitt liv ser ut med bebin. Men nu ska jag bara njuta av att få följa med allt fint som händer här på sajten. Until next time, ciao. 


Magiska Mellanöstern kurs på Arbis

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2018

Kategorier:

Spännande saker på gång igen - jag ska dra min första kurs på Arbis! I april blev jag kontaktad av Arbis rektor Fredrik Kullberg som hade sett min text om mat från Mellanöstern som jag skrev för Vasabladet i slutet av mars. Han undra ifall jag var intresserad av att dra en kurs i ämnet. Why not, det lät ju riktigt kul. Och sen är det ju exakt det jag är utbildad till. Vi kom överens om att vi gör en kurs i samarbete mellan Foodly.fi och Arbis som går av stapeln i oktober 2018. Temat är Magiska Mellanöstern med fokus på Persiska råvaror och maträtter. 

Kofta webbKofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Kursen går två gånger, den 2.10 och den 9.10 och det finns 14 platser. Det som är extra roligt är att kursen ordnas i Övis hussakök, där jag gjort alla mina praktiker medan jag studerade till pedagogie magister. Det blir roligt att vara tillbaka på en bekant plats. För att inte tala om att det är roligt att hålla kurs igen. 

Baklava main2Baklava är bakelse gjord på filodeg i lager med en söt nötfyllning som hålls ihop med hjälp av en söt sockersirap. 

Jag ska så småningom börja spika fast programmet, och det blir definitivt en kycklingrätt och en dessert med massvis med honung. Vi kommer att använda nötter, granatäpple och en helt hop med kryddor. Längre än så har jag inte kommit, men ser fram emot att börja planera menyn noggrannare. Råkar någon ha förslag på maträtter som skulle intressera?

Registrering för kursen börjar den 16.8, och mera info om kursen hittar du HÄR. 


Blogglista om mat - summer edition

Skrivet av Sofie Sergelius 02.07.2018

Kategorier:
Taggar:

I'm back! Tar en mjukstart med bloggandet genom att fylla i en somrig bloggslista. På onsdag åker jag till Kimito för att fixa recept för resten av sommaren, så att jag kan ta resten av min semester i augusti. Men före det har jag fyllt i en rolig liten matbloggslista med sommarens favoriter. Synd nog har jag inte flera bilder på mina favorit sommarrätter, har inte hunnit tillreda så mycket ännu. Men håll ögonen öppna, det kommer nog mera strax.

SOMRIG MATLISTA

Bästa sommarfrukosten: Alla sorters smoothies och smoothiebowl - jag får helt enkelt inte nog av dem! 

Jordgubbssmoothiebowl fjarde

Bästa sommarlunchen: På sommaren tycker jag om att äta antingen en sallad med lax, sushi, eller en mättande smoothie.

Smoothies brun gronLäcker grön smoothie

Bästa sommarrestaurangen: Det beror lite på. Portside i Dalsbruk assossierar jag starkt med sommaren, och samma gäller ju nog Skiffer i Helsingfors. I Vasa är det nog nästan bara Strampen jag tänker på då någon frågar var man kan äta ute i solen en vacker sommarkväll.

Bästa mellanmålet under varma dagar: Definitivt iskall vattenmelon! Vattenmelon går äta som sådan, i en sallad till exempel med feta, eller pressad som saft.

VattenmelonsalladVattenmelonsallad för alla tillfällen.

Favorit livsmedel under sommarmånaderna: Under sommaren älskar jag zucchini, champinjoner och tomater i alla storlekar och färger.

Zoodles med avokadopesto webbZoodles med en avokadopesto

Favorit drycken/drinken: Kommer nog aldrig att tröttna på Sangria. Sangria gjord på vitt vin, rött, rosé eller skumppa. Allt fungerar. Och gott är det också då man byter ut skumppan mot alkoholfri skumppa. Det finns verkligen super goda alkoholfria skumppan nuförtiden - ska ta och laga en lista i något skede :)

CavasangriaSnygg Cavasangria

Mitt bästa sommarrecept: Sherryabborrre, hamburgare och grönsaksknyten med chilisås. Det behöver inte vara komplicerat på sommaren.

RacletthamburgareEnkel hamburgare med racletteost

Kycklingburgare brieKycklingburgare med djävulssylt

Sommarens guilty pleasure: GLASS! Ylläri. Jag är garanterat inte den enda som har just glass som "kan inte leva utan"-rätten under sommaren.  Recept på den här gudomligt goda (och enkla) glassen kommer i Vasabladet, Åbo Underrättelser och Österbottnens Tidning inkommande torsdag.

Dulce de leche glass bred

Det var kort och koncist min somriga matlista. 

PS. Jag kommer nog att skriva en uppdatering om bröllopet, men väntar ännu på bilderna från fotograferna :) Stay tuned, inlägget kommer att vara lite annat än de flesta kanske tänkt sig.


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Ny vecka, ny lista. Fick en rolig utmaning av Nathalie ett par veckor sedan: att fylla i en "tre bra saker" lista! Det är en tid sedan vi haft listor på Foodly (my bad) så jag tänkte att det här kunde ju vara kul. Och som Nathalie skrev - ett sätt att få tummen ur, och skriva ett blogginlägg. Jag har också bloggat lite dåligt den senaste tiden, känns som att tiden bara rinner iväg med allt bröllopsplanerade och kvällarna går helt enkelt åt till allt möjligt annat. 

Tre bra saker med mina dagar

* Jag väljer själv var och när jag jobbar - Det är en av de bästa fördelarna med mitt jobb, att kunna välja var och när jag jobbar. Ett par veckor sedan då björkarna plötsligt börja blomma för fullt hade jag jätte svårt att andas

* Mitt hem - Jag älskar vår lägenhet. Den är varm, ljus och har karaktär. Eftersom vi har fönster åt tre håll lyser solen nästan oavbrutet hemma hos oss. Det är alltid så härligt att komma hem, till en lägenhet man verkligen tycker om.

* Spotify - the love of my life. Typ. Jag skulle inte klara mig en dag utan musik, är helt beroende, och det fina just nu är att jag oavbrutet i princip kan lyssna på musik på kontoret. Om inte annat så blir mina dagar i alla fall mycket bättre av musik.

 Spotify

Tre bra saker med mig

* Min kreativitet - en orsak till att ingenjörsyrket aldrig riktigt var något för mig. Jag tycker om att laga mat, att fota och skriva. Det jag gör nu ger mig ett utlopp, och har fått mig att inse hur viktigt det är för mig att kunna arbeta med något kreativt.

* Min ambition - jag är väldigt ambitiös av mig, och har stora planer. I'll tell you about them one day.

* Min nyfikenhet - jag ser nyfikenhet som en bra grej hos mig, speciellt med tanke på mitt jobb. Jag måste vara nyfiken för att komma på nya saker bland annat i köket

 Jordgubbssmoothiebowl main På grund av bloggen satsar jag lite extra på maten - och det är ju roligt.

Tre bra saker i mitt liv

* Mina vänner - jag har den otroliga turen att ha många, och alldeles fantastiska vänner. Love them more than life.

* Min familj - jag har den otroliga turen att ha en fantastisk familj. Hela min familj är härlig, men jag önskar att jag sku träffa dem oftare.

På senaste tiden har jag bara blivit orolig över hur min mormor och morfar och farfar har det. Alla är rejält över 80, och eftersom jag bor så långt borta från dem, som alla bor i Helsingfors, känner jag ångest över att jag inte spenderar mera tid med dem.

* Erik - hur cliché det än låter så är det nog så att Erik är det bästa i mitt liv.

 Erik med paella Erik i Spanien med en enorm Paella - receptet hittar du här.

Tre bra saker det här året

* Nya vindar på jobbet - det händer en hel del på jobbet, och har gjort det redan under en tid. 

* Bröllop - helt galet det här med bröllopsplanerande! Vi ska ju bara ha det litet och chill, bara närmaste familjen, men ändå har det blivit en stor sak att fixa. Blommor, fotografer, klänning, mat.... såååå mycket att fixa! Nu börjar så småningom allting vara på det klara, och tur det. Bröllopet är på lördag. Inkommande lördag. Och idag är min sista arbetsdag före semestern :) Mihihihi. Polttarin hör säkert hit :) Det var en awesome dag indeed.

* Vädret. Nej, det är inte ett tråkigt svar. Just nu har våren aldrig varit finare, eller kanske det här redan räknas som sommar. Hur som haver har det hittills varit ett mycket fint år. Kallt då det ska vara kallt, och nu den här härliga värmen. Jag ser verkligen fram emot att njuta av min semester, den första riktiga semestern i mitt liv.

 IMG 20180407 154333Harry Potter polttarin i april. Mina vänner känner verkligen mig.

Tre bra saker med bloggandet

* En digital kokbok med alla favoriter - i bloggen har jag samlat mina favoritrecept, så även om jag skulle sluta blogga någon dag skulle jag ha kvar en massa bra minnen. Bloggen har gjort det att jag för första gången verkligen skrivit ner ett recept istället för att varje gång jag gör en av mina favoriträtter provar och smakar mig fram.

* Utmanar - bloggen utmanar mig i köket. Jag täcks inte skriva om helt vad som helst mera, det känns som om man borde uppehålla en viss standard, så jag försöker satsa lite extra varje gång jag bloggar.

* Inspirerar - bloggen inspirerar mig dagligen. 

 Gulbets och getostgrot 4

Det var hela listan :) Nu är det min tur att utmana följande bloggare. 

Jag utmanar:

Fia, Hanne och Anna


Foodlys 1-årsdag

Skrivet av Sofie Sergelius 16.03.2018

Kategorier:

Vilken dag! Foodly fyllde 1-år idag och vi har verkligen haft fest. Nu har jag nästan samma känsla som dagen efter att vi lanserade Foodly.fi: utmattad, lycklig och rörd. Vilken fantastiskt dag alltså! Jag kunde inte ha önskat mig varken bättre väder eller bättre känsla på kontoret. Allt bara funkka.

Hela veckan har egentligen varit ganska hektisk med alla förberedelser - jag har gjort banners, reklamer på sociala medier och fixat till på sajten. Ja dessutom har jag inhandlat allt som behövs till en 1-års fest och blåst upp Gud vet hur många ballonger. Ja det låter ju hur roligt som helst det jag gjort - och det har det verkligen varit också. 

forberedelser

Jag hade stressat så mycket under veckan och jobbat långa dagar att jag idag kunde ta det någorlunda lugnt. Jag hade till och med tid för en långlunch med Anna, Sofia, Anna-Lena (som ju numera är på Lokal Tapiola men ändå part of our crew) och Linn (som snart ska komma tillbaka på jobb efter mammaledigheten!!) Vi satt och skvallra över en bit sushi. Det är nog så skönt att efter en stressig vecka bara kunna chilla och njuta av festligheterna.

jag och anna

Klockan 14.00 hade vi kaffe och tårta, a.k.a. Foodlys 1-års födelsedagsfest, för hela personalen på HSS Medias Vasa-kontor. Jag dekorera med banderoller, Anna blåste serpentin överallt och vi duka upp till ett riktigt barnkalas. Fyra olika kakor, mängder med godis, glasstrutar och slickepinnar. Total sockerchock. Sen höll vår VD Anna-Mari tal, och jag tänkte börja gråta, blev så jätte rörd. Det är verkligen en härlig känsla att få höra hur ens arbetsinsatser uppskattas. Sen kom ännu  redaktionen med en flaska skumppa och ett kort och då var loppet nästan kört. Jag öppna nämligen påsen med presenten först efter barnkalaset och blev riktigt tårögd. 

skumppa

Jag är otroligt tacksam över att jag har det jobb jag har. Varje dag är rolig även om det ibland kan kännas som om jag gör minst 5 personers jobb. Dagar som denna är de bästa. I dag var jag verkligen stolt mamma till en ettåring. Och tusen tack till alla som inte bara besöker sajten, utan även läser min och de andra bloggarnas bloggar. Sidan skulle ju verkligen inte vara något utan dem ♥ Alla som jobbar med Foodly (redaktionen, bloggarna, krönikörerna, annonsproducenterna, försäljarna och kundtjänsten) - jag får helt enkelt inte min tacksamhet i ord. Jag har definitivt världens bästa jobb.

Grattis sista ratt 1

PS. Hur duktig är inte jag då var inte rörde en enda tårta, eller ens smaka på en bit choklad eller tog lite godis? Det här med att komma i skick till bröllopet tas på allvar här. Nu bestämde jag mig ändå för att unna mig ett glas torrt vitt vin :) Det vill säga just nu. Over and out. 


Min älskade ettåring: Foodly.fi

Skrivet av Sofie Sergelius 15.03.2018

Kategorier:
Taggar:

I morgon fyller Foodly ett år! Vart har tiden riktigt gått? Mitt först inlägg (som ni kan läsa här) var skriven ett par dagar innan vi lanserade sajten. Ibland känns det som om det skulle vara en livstid sedan, och andra dagar blir jag riktigt förvånad över hur det kommer sig att jag redan jobbat med Foodly under 1,5 år! Jag började ganska försiktigt med bloggen eftersom jag hade lite svårt att separera arbete från min fritid - men efter ett tag fick jag klart för mig hur jag ska göra för :) Nu känns bloggen som en självklar del av min vardag. Och jag vill verkligen börja satsa mera på bloggen samtidigt som vi nu gör en del ändringar här på sajten (mera om det senare darling). Men nu handlar inlägget om bloggarna. Jag vill börja med att tacka alla bloggare som gör ett helt galet bra jobb här på sajten ♥  

Missa inte morgondagens tidning där vi upptar förstasidan - och gå in på vår Facebook sida eftersom vi kommer att ha en super kul tävling! 

matsajt sedan 2017

Här är svaren på veckans blogglista - Foodlys 1-årsdag

1. Mitt bästa inlägg: Själv tycker jag om mina helt nyaste inlägg, så som Mango eller Kiwi Smoothie Bowlsen. Sen var ju min Utmaning ganska omtyckt så jag räknar även den med här.


2. Ett recept jag provat: Utöver de recept jag skapat hit så har jag faktisk (nolo) inte provat på så mycket. Men jag har flera jag väntar på att prova - bland annat Kyckling dumplings som fanns under Fias blogg, Mintchokladsmoothien från Flow Kitchen och raviolin från Hallon & Praliner. Det finns säkert flera till jag borde testa på, men dom här är på min "must" lista :)


3. Mitt favoritrecept på dryck:

Jag måste säga att jag är partisk till Jessicas Moscow Mule - läskande och spännande drink som får en att chilla efter arbetsveckan. Och sen tackar jag aldrig nej till en Sangria.


4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Definitivt jordgubb-marängtårtan jag gjorde förra sommaren! Söt, fräsch och snygg!


5. En annan grym bloggare på Foodly:

Gud vad svårt! Jag har ju haft turen att kunna välja bloggarna hit, och sett något speciellt i dem alla. Alla har sin egna vinkling på vad det betyder att blogga om mat och sajten skulle inte klara sig utan dem ♥ Men om jag måste välja bara en så faller valet på (min goda vän) Fia som bloggar under I köket med Sofia. Hon är en helt lika stor matnörd som jag och testar ständigt nya och spännande grejjer. Fia ställer dessutom gärna upp som smakdomare då jag provar nya recept till tidningen och kommer med avsevärt mycket bättre feedback än Erik (vars standardsvar är "det var gott").


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

One Pot Pastan, den har blivit en riktig vardagsräddare i nöden. Jag är även glad för alla poke skålar - nu behöver jag inte varje gång fundera alla mängder på nytt - jag bara plockar åt mig ett jag reda publicerat och sen varierar med toppingarna.

 


Julens tidtabell

Skrivet av Sofie Sergelius 15.12.2017

Kategorier:

Varje år verkar julen komma som en överraskning. Allt som skulle göras är på hälft och dagen innan julafton är det panik i köket. Hur gör man då för att planera sin tid rätt? 

Det (enda) som krävs är en konkret tidsplan. Vad ska göras och när för att vara säker på att allt är färdigt i tid. Arbeta mot ditt mål - att inte behöva stå i köket då gästerna anländer på julafton!

julbord

Steg 1. Börja med en konkret plan. Vad ska serveras? Finns det allergier eller intoleranser som måste tas i beaktan?

Steg 2. Rita upp ett schema för att optimera din tidsanvändning. 

Steg 3. Godkänn att tidtabellen inte kommer att hålla, hur mycket du än försöker. Prioritera det viktigaste och lär dig göra som Elsa i Frozen och Let It Go

Här är ett enkelt schema för att hinna med allt innan jul:

Julens plan3

EN VECKA INNAN

 • Skriv en meny för julbordet och använd den som utgångspunkt för inköpslistan - då undviker du att köpa en massa onödigt. Skriv modigt om menyn ifall du inte hinner tillreda allt du planerat i slutändan.
 • Gör en inköpslista. Tänk på att julhandlandet även kan omfatta julaftons afton,  juldagen och annandag jul.
 • Storhandla och lägg in de sista special beställningarna till Saluhallen eller motsvarande instans.

 

FEM DAGAR INNAN

 • Tillred julens dessert ifall den går att frysa ner. Bra desserter som går att tillreda på förhand är till exempel en parfait.
 • Tillred lådorna och frys ner - alternativt kan du tillreda dem två dagar innan och förvara i kylskåp.
 • Baka pepparkakorna ifall de görs från grunden.
 • Gör julgodis. Prova till exempel på årets julgodis- Fudge.

 

TRE DAGAR INNAN

 • Inhandla det du glömde - det finns alltid något.
 • Grava fisken. Enkla fiskrecept är bland annat gingravad sik och apelsingravad lax.
 • Smaksätt sillen och koka grönsakerna till rosollen.
 • Ta fram julskinkan (så den hinner tina ifall den är djupfryst). Recept på skinka hittar du här.
 • Baka jullimpan och torrkakor såsom dadelkaka eller tigerkaka.
 • Dekorera pepparkakorna med kristyr.

 

DAGEN INNAN

 • Skiva den gravade fisken och placera färdigt på serveringsfat som ryms i kylskåpet.
 • Grädda julskinkan på morgonen (det tar ganska länge lite beroende på hur stor skinkan är).
 • Tillred rosollen och ställ i serveringsskålen.
 • Ska det finnas köttbullar på julbordet? Gör dem idag.
 • Laga såserna till skinkan (efter att skinka gräddat klart). Lägg såserna i askar i kylskåpet. Kom ihåg att markera vad burken innehåller, annars kanske den glöms bort i all hast. Prova till exempel på en gräddsås med lakrits eller en rödvinssås med plommon i år.
 • Tillred desserten ifall den inte gick att frysa ner tidigare. Hur skulle det vara med en avig ostkaka som bra kan tillredas dagen innan?

 

JULAFTONS MORGON

 • Baka jultårtorna.
 • Ta fram osten så den hinner bli rumstempererad innan servering. 
 • Koka potatisen.
 • Duka julbordet.
 • Lägg allt som ska fram på bordet i serveringsskålar eller på serveringsfat.

 

DÅ GÄSTERNA ANLÄNDER

 • Lägg lådorna i ugnen och ugnen på 50 grader en timme innan.
 • Häll upp fördrinken 5 minuter innan gästerna ska anlända. Tips: häll upp halva glas och fyll på då gästerna ringer på.
 • Värm upp såsen medan alla minglar.

 

Kom ihåg att njuta av processen! Att planera sin tid tar inte länge och allting går smidigare då man gjort det.

  


Bakom kulisserna. Del 4: En givande vecka

Skrivet av Sofie Sergelius 26.11.2017

Kategorier:

Bakom kulisserna 4

Vilken vecka! Eller närmare bestämt vilken månad! Och lugnare blir det inte precis. Mycket att göra, men det är det som är roligt :) Har inte gjort en "Behind the scenes" på en tid så tänkte nu göra en uppdatering om vad som skett tidigare under veckan.

Vi börjar enkelt: Jag räkna lite hur mycket jag ska få gjort innan jag med gott samvete kan gå på en väl behövd semester. Det var ganska mycket som dök upp, alla med hög priorité. Närmare 30 recept ska vara klappade och klara, ett nytt projekt ska redovisas, årsplaner ska skrivas och bilagor utformas. I'm in trouble (rent tidsmässigt). Jag har idag 20 dagar på mig att få allting gjort (14 arbetsdagar). Så det är bara att kavla upp ärmarna och börja på. On the positive side: Men det fina är att bloggarna nu (äntligen) alla kan vara med i tidningen eftersom jag helt enkelt inte har tid att skapa allt material all by my lonesome. Och dom har verkligen levererat fina grejjer! Nu när vi gör nästa års planer hoppas jag att dom sku kunna ha en ännu större roll. Håll utkik över recept i torsdagens tidningar (både Vasabladet och Österbottens Tidning).

Då går vi över till en kort beskrivning om hur mina dagar såg ut förra veckan. Ta en kopp kaffe, det är ganska mycket text här.

 

MÅNDAG

Måndag började alldeles fantastiskt med ett besök till Keppo bryggeri. Vi har nya grejjer på gång, men mera om det vid ett senare skede :). Klockan 11.30 körde jag vidare till Jeppis för att besöka kock-, bagar/konditor- och servitörstuderande vid Optima. Vi hade ett super roligt samarbete med Optima på våren då deras studeranden lämna in recept på rätter dom gjort i skolan, och som jag sedan publicera under deras namn på Foodly. Nu kör vi samma grej. Dom ska som en del av kursen både fota och skriva ut recept på maträtter dom gjort, som jag sedan publicerar under deras namn på Foodly. Roligt för dem, roligt för oss :)

 Keppobryggeri

Inside Keppo-bryggeri. Dit ska vi igen på torsdag.

 

TISDAG

Tisdagens agenda var inmatning av recept, genomgång av olika presentationer som ska skötas under december månad, samt genomgång av årsplanen (2018) för Foodly. Mycket spännande grejjer på gång inför nästa år. Jag och Anna (Riska - arbetskaveri) har haft helt sjukt roligt dom senaste veckorna med att planera nya projekt. Can't wait! 

Sen måste allting preppas inför onsdagen. Maten ska handlas, julskinkan tina och och recepten kollas. Jag gick iväg från kontoret först 18-tiden, och var hemma närmare 19 eftersom jag måste gå via butiken och handla en skinka. Skinkan ska tina i minst 24 timmar innan den går att lägga in i ugnen. Innertemperaturen ska vara kring 10-grader innan skinkan kan stekas. Så den måste jag köpa nu för att hinna tillreda skinkan på torsdag.

 

ONSDAG

För att hinna med alla recept så boka jag in både onsdag och torsdag som "studio" dagar. Under en "studio" dag lagar jag all mat och fotar det jag planerat. Den här veckan har det varit julmat på menyn. Julens bakverk och ätbara presenter var onsdagens tema. Jag började med de ätbara julklapparna och medan chokladen stelna åkte jag och handla.

Studiodagar är ganska tunga eftersom mycket måste göras på en kort tid. Så här på vintern är det extra jobbigt eftersom ljuset tar slut redan klockan 15.00. En annan rolig grejj är all rekvisita som behövs. Jag har börjat samla på mig en del, men ofta tycker jag att det inte räcker. 

Idag blev det ätbara presenter som gjordes och fotades, men ganska mycket annat måste jag förbereda idag för att sedan på torsdag kunna fota allting. 

BK4 rekvisitabank

Rekvisitabänken. Det viktiga på ytan, allt annat inne i bänken. Hela är full

 

Det sista för dagen var att kl.19 slänga in julskinkan i ugnen. Liten moka av mig. Borde ha satt in den myyyycket tidigare, men jag glömde...hups. Det ledde till att jag måste stiga upp 2 på natten för att ta ut skinkan ur ugnen. Oma moka. 

 

TORSDAG

Torsdagens meny: traditionell julmat och allt jag inte hann med igår. Julskinkan hade jag ju fixat under natten, så den var done, men batatlådan och såserna skulle lagas och allt som gjordes igår skulle fotas. Jag hade en bra dag: allting lyckades och ingenting blev ogjort. Det enda jag inte hann med var restmatlagningen, så den måste jag ta på veckoslutet för att inte falla efter i tidtabellen. Men allt är fixbart. 

Först gjorde jag klart allt jag kunde och före kl. 13 måste jag börja fota för att hinna medan det ännu var "ljust". Det var ju en sådan snöstorm ute att det var lite mörkare hela dagen. Det gick, men två saker lämna till helgen på grund av ljuset. Synd bara.

 BK4 torrkaka

Fotande av en annorlunda torrkaka - receptet kommer i tidningen två veckor före jul :)

Ett annat problem jag har är att allting inte ryms in i kylskåpet. Nu på vintern har jag löst det genom att använda vår trappuppgång som andra kylskåp. Det är det cirka 5 grader varmare än ute, så just nu är den perfekt kylskåpstemperatur. Men man måste akta sig med mycket minus eller mycket plus - då kan maten gå illa.

BK4 andra kylskapet

Här är "andra kylskåpet". Vi har en egen oisolerad ingång som på sommaren är Eriks arbetsrum - på vintern mitt kylskåp.

 

Den andra dagen börjar även disken samla sig. Klart att man alltid diskar undan det största, men fat som den färdiga maten står på och tömning av diskmaskin brukar ofta bli till följande dag.

BK4 smutsigt kok

Lite disk. Jobbigt. Att diska är inte min grejj liksom.

 

FREDAG

I går hade vi workshop med hela annonsmarknaden från kontoret. Workshops är great, men jag måste se till att jag hinner med allt administrativt före det (dvs. facebook- och instagram inlägg, nya snabblänkar till första sidan, lyft av veckans vin och inmatning av recept till veckoslutet). Jag började alltså jobba 7.30 hemifrån eftersom jag hade en del saker att lyfta på Facebook, men eftersom jag även hade en del saker att fixa på lördag så orkade jag inte springa av och an med min dator. Medan jag satt och åt morgonmål så plinga det till i kalendern. Vi skulle starta 8.00 från kontoret mot Oravais, nu var klockan 7.59 och jag satt hemma. vid datorn. shit. Jag nappa åt mig väskan (som jag tur nog redan packat), tog nycklarna och sprang. Ringde Anna på vägen om att jag kommer sent, så dom valde att plocka upp mig istället. När jag anfådd sedan satt mig i bilen kom jag på att jag inte hann göra allt jag skulle till Foodly, och hade nu ingen dator med. Tur nog så finns Julia, så efter ett meddelande åt henne så fixa hon det jag missat.  Vilken panik-början på morgonen.

I Oravais spenderade vi sedan dagen på Ädelbragd, en furirbostad från 1700-talet. Long story short: slagfältet där svenskarna förlorade Finland till Ryssland 1809 är där bredvid. Men i alla fall, där var vi från 8.30-20.30. Vi hade en super lärorik workshop om hur vi ska utveckla företaget och hur vi kan börja erbjuda kunderna mera lösningar. Mera om det här i ett senare skede igen :). Det jag kan berätta om var både lunchen och middagen som vi åt där på plats: mat som serverades  för högt uppsatta befälhavare såsom greven och generalen Adlercreutz. Fancy. Det blev skinka med pepparkaka, en öl- och päronsås (nej inte "pärun" som folk här kallar potatis, utan helt frukten päron), rotmos och pepparrotsgrädde till lunchen, och till middag fick vi kyckling, krusbärssås, potatis med champinjoner och gravad gädda. Den gravade gäddan var fantastisk den ska jag definitivt komma ihåg att prova på hemma.

BK4 lunch

Dagens lunch i 1700-tals stil.

 

BK4 kaffe

Eftermiddagskaffe med bulla (från stället) och kex samt choklad som jag gjort under veckan och behövde bli av med.

 

BK4 uffeochanna

Uffe och Anna lyssnar på kocken berätta om middagsetiketten under 1800-talet. Han som satt med saltet var kung, och bestämde ifall dom andra fick äta. Tur nog var det Kaj som fick saltet så allt fick något att äta. Under middagens lopp samlade sig allt mat sedan hos vår VD Anna-Mari, vilket var en rolig symbol över hur det nu är hon som tar över.

 

SUMMA SUMMARUM

Överlag har veckan varit hektisk, men otroligt givande. Lördag kväll sitter jag och Erik och ser på Iron Man, och jag har svårt att förstå att veckan är över. Har bara en sak att göra idag på söndag, så är jag back on track. Nästa vecka blir minst lika hektisk - men destu roligare :) Det finns vissa saker jag självfallet inte ännu kan tala om här, men tro mig då jag säger att nästa år blir händelserikt!


Överraska far på farsdag

Skrivet av Sofie Sergelius 11.11.2017

Kategorier:
Taggar:

Vägen till en mans hjärta går genom magen, det vet ju alla. Och i min pappas fall en flaska vin till (maten) och lyckan är total. Imorgon på söndag är det farsdag, så jag har samlat ihop ett par förslag man kunde laga åt pappa imorgon. 

Eggs Benedict gratang thumbnail

Eggs Benedict gratäng

En Eggs Benedict gratäng är inte enbart god utan även super enkel att göra! Vanliga Eggs Benedict kan kännas lite väl jobbiga att göra men en gratäng är inga problem alls :) 

Calzone

Calzone

Calzone är en italiensk pizza som i alla fall min pappa brukar beställa på restaurang. En Calzone är en pizza som vikts på hälft och har en hel massa fyllning i sig. Min pappa tar nästan alltid en Calzone då vi äter på en pizzarestaurang.

Baconhotdog webb

Bacon hotdog

Hot dogs med en baconinlindad korv är inte bara till för grillsäsongen, utan passa även utmärkt till lunch eller middag på farsdag. Hot dogs är så trevliga att göra eftersom man kan variera fyllningen, korven och brödet enligt eget tycke :)

Baconbullar

Bacon- och lönnsirapbullar

Vem skulle inte villa ha en bulla till frukost eller till eftermiddagskaffet? Med en bacon- och lönnsirapsfyllning är dessa bullar nästan oemotståndliga! Whiskeykaramellen är the cherry on top.

Pulled pork hamburgare

Pulled pork Hamburgare

Vilken pappa skulle inte tycka om en hamburgare? Pröva på en klassisk biff, en med pulled pork eller varför inte en med en kikärtsbiff?

Tonfisktemaki webb

Temaki sushistrutar

Har du inte tid att laga sushi från grunden? Då kan du bjuda pappa på sushistrutar.

 


Foodlys höstmys-lista

Skrivet av Sofie Sergelius 11.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Här i Vasa har det varit regn och rusk i ett par dagar, så vad passar då bättre än en höstlista men temat mat :)

På hösten bakar/lagar jag: Pumpapaj. Håller just nu på med ett recept på en salt pumpapaj. Hade hoppats på att få den klar före den här listan, men har inte haft tid att göra den. Den publiceras alltså troligen under slutet av nästa vecka :)

Pumpapajtryfflar

Pumpapajtryfflar från förra Halloween


Favorit höstråvara: Pumpa, no dout. Men nog är jag även ett fan av Brysselkål. All kål. Kål är gott.


På hösten måste man tillreda: Svampsås, pumpapaj, värmande grytor och äppelpaj med vaniljsås.

Persisk kyckling

Persisk kycklingryta

 

Amerikansk appelpaj webb

Amerikansk äppelpaj


Jag brukar ta vara på följande från naturen: Jag älskar att gå i svampskogen! Vi har fina skogsområden på vårt lande och jag önskar att jag kunde spendera mycket mera tid där. Jag och Erik tycker även om att plocka bär. Nu är det dags för lingon men i år är frysen alldeles för full för att vi sku ha utrymme med mera.


Då det regnar och ruskar äter/dricker jag helst: Te med honung och mjölk. Det värmer och känns super mysig att sjunka ner i soffan men en kopp te och se på höstens bästa serier (The Walking Dead, American Horror Story, The Last Man on Earth). Ifall man bara måste gå ut genom dörren så ska man i alla fall klä sig stiligt. Helst i gula regnkläder, sydvest och crocs. Muy muy stylish.

Regn

Mitt bästa hösttips: Tänd massor med ljus, baka en pumpapaj och parkera dig i soffan med en bra bok. 


Det bästa med hösten (matmässigt): Alla fina råvaror. Och Halloween!!! Då ska man laga all möjlig scary mat och det finns ingenting bättre! Jag har varje år lika roligt då jag ska göra Halloween man, och en av orsakerna att jag vill ha fest varje år. Det finns så mycket mat som ska ätas upp :) Men i år är det matmässan på Halloween så jag får nöja mig med den :). Men bara i år! Nästa år ska det definitivt vara party igen.

Halloween kex