Sofies header

Foodlys matlista

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Nu har jag äntligen tagit itu med olika blogg-listor till Foodly, den första naturligtvis med temat mat. Tanken är att stöda alla bloggare (mig inkluderat) att blogga aktivare under bloggtorkan genom att be dem svara på olika frågor om varierande teman. Jag har haft svårt att komma på vad jag ska skriva om dom senaste veckorna så jag kolla med de andra bloggarna ifall de vill börja fylla i olika blogglistor och dom verka nog tycka det sku vara skojj. Here's hoping :) Jag tycker i alla fall om att svara på listor (som intresserar mig vill säga). Ska försöka publicera en i veckan under dom kommande veckorna - så ser vi sen hur det verkar :)

 FOODLY MATLISTA

Maträtt/Livsmedel jag inte kunde leva utan: SUSHI! Utan tvekan. Jag sku riktigt bra bara kunna leva på sushi i alla olika former. Min favorit var länge tonfisk-nigirin, men nuförtiden föredrar jag en basic maki med lax, avokado, majonnäs, gari och sesamfrön. På restaurang tar jag alltid spicy roll, firecracker och california. Sushi har varit min favoriträtt redan i 18 år, och tror inte att det inom närmaste tiden kommer att komma emot en rätt som är lika versitil och som jag diggar lika mycket. 

Livsmedel jag inte kunde leva utan hänger ihop med sushin: ris och fisk. Allt annat kan försvinna från planeten med dessa behöver jag. Har nån gång sagt år Erik att ifall det skulle gå som i The Walking Dead så skulle inte zombina ta kol på mig. Jag sku dö av hjärtesorg över att resten av livet måsta leva utan sushiris (som ju inte går att odla på våra breddgrader).

Sushi hos mamma och pappa

Sushi hos mamma och pappa

Den här maträtten tycker jag inte om: Måste säga att det inte finns mycket jag inte är ett fan av. Konstigt nog har jag aldrig stött emot en maträtt som jag aldrig skulle ge en till chans åt. Har trauma från dagis över att måsta äta Mustamakkara (blodkorv), så det är kanske det enda jag inte är sådär överdrivet förtjust i.

På morgonen äter jag: Om det är vardag så föredrar jag gröt med chokladsmakande proteinpulver, toppat med skivad banan, frysta blåbär, jordnötssmör och lite honung. På veckoslutet tycker jag om rostat levainbröd med pocherat ägg, smör, bacon och skivad avokado med en nypa salt på = perfection.

Proteinrik kanelgrot

Min favorit dessert: I min familj bruka vi inte ha efterrätter och om vi hade så var det vaniljglass med hemgjord cointreau-chokladsås. Så min favorit dessert är svår att välja. Glass är alltid gott, och pappas chokladsås var helt bäst, men inte tackar jag nej till en extra bit blåbärspaj.

Jag bakar helst: Bulla och Bostonkaka. Som sagt så är jag inte vidare van vid att baka, och hur länge som helst så kunde jag inte tåla fyll-tårtor. Eriks mamma har fått mig att ändra mig, hon gör världens härligaste choklad-banan och jordgubbstårtor. Men tillbaka till ämnet - jag bakar helst bulla om jag bakar för mig själv.

Chokladboston

Jag dricker helst: Som Jesus (joking)--> vatten eller vin, helst båda två med maten naturligtvis. Mitt favorit vittvin är Kung Fu Girl dom senaste 5 åren (före det var det Wolfberger Riesling från Alsace). Angående rödvin så köper jag oftast ett billigt portugisiskt vin Quinta da Espiga. Dricker aldrig mjölk.

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig: Hemma hos oss finns det ALLTID sojasås, olivolja och sushiris. Men att bara räkna upp tre ingredienser är ändå inte helt rätt för mig eftersom jag även alltid har sesamfrön, smör, kanel, kardemumma etc. hemma. 

Mina föräldrar brukade laga: Den här frågan svarade jag på medan mina föräldrar stod bredvid mig och diktera vad allt dom tyckte om att laga. Och än en gång slog det mig om hur varierande mat mina föräldrar brukade laga åt mig och min bror. Tillsammans kom vi fram till att följande lista var det dom lagade mest av:

  • Sushi
  • "Chinese" (deras idé av kinesiskt = marinerat kött, wockgrönsaker med fisksås och basmatiris)
  • Lasagne
  • Svamprisotto
  • Saltimbocca (med kyckling istället för kalv, och parmaskinka) och vitvinssås
  • Jordärtskockssoppa med vitlökskrutonger
  • Syskonkorvssoppa
  • Burgundigryta
  • Fondue (med köttbuljong och innerfilé naturligtvis, ostfondue är inte alls lika gott)

Min måltidsrytm: Som med de flesta människor så varierar min måltidsrytm beroende på veckodag. På veckan finns det en klar rytm medan det på helgen inte är så noga med tiderna. I Vasa är min rytm annorlunda jämfört med ifall jag är utomlands eller hos mina föräldrar.

Vardagar: morgonmål kl 7.15-isch, lunch mellan 11-12 (30 minuters), mellanmål kl. 15.30 (om jag ska någonstans efter jobbet), middag mellan 18 och 20. Äter sällan kvällsmål men om jag gör det så är det kring 21.30.

Veckoslut i Vasa: brunch mellan 11.30 och 13, middag kl. 17 och kvällsmål ca 21.30. Är ohälsosam på veckoslut då jag ofta missar lunchen på grund av den sena brunchen.

Veckoslut i Helsingfors/Alicante/Stora Ängesön: brunch 10.00, liten lunch 15-tiden, middag 20-tiden och ost + vin 21.30 tiden.

Det mest exotiska jag ätit: Jaa-aa när man köper Bakso på gatan på Bali så kan ju nog "köttbullarna" ha varit en råtta eller två. Men nej det vet jag ju inte så stryk det. Det mest exotiska jag ätit är säkert (tråkigt nog) köttbullar gjorda på larver och gräshoppor. Men jag ser fram emot julens resa till Seychellerna då jag tänkte vid mån om möjlighet äta fruit bat (fruktfladdermus) och Seychell meat = sköldpadda. 

Min favoritrestaurang/café: Jag har inte riktigt någon favorit, men jag har en mycket romantiserad bild av Gigi. En restaurang på stranden med världens godaste jätteräkor - Carabinieri. Har bara ätit där ett par gånger, men min farfar har under minst 25 år talat om den. Vi bruka fira hans födelsedag i Portugal när jag var barn, och ibland åt vi på Gigi.

Gigi

Men kanske jag inte kan kalla Gigi min favorit ändå... hmm... då är nog min favorit restaurang nog mammas och pappas kök. Dom gör alla mina favoriträtter, just the way I like it. Mamma lagar världens bästa purésoppor och risotton, pappas bravur är lasagne och sushi. What more can a girl want?

Mitt favoritcafé är nog fortfarande Betelnut Café i Canggu. Jag skrev mitt examensarbete ganska långt över deras avokadosmörgåsar med pocherade ägg. Att se ut över risfälten och skriva om "Mobila applikationer för telefoner med Windows operativsystem" blev mycket intressantare då jag kunde äta gott i samma väva. Jag åt morgonmål där nästan varje dag under mina sista 2 månader på Bali, och fick varje dag lika god mat. Om jag nån gång far tillbaka till Bali så är Betelnut ett måste.

Betelnut Cafe

Betelnut Café. Bild tagen från littlebalilove.com

En stark matupplevelse:  Jag har flera starka matupplevelser. En rolig är när jag satt i Ruttopuisto i Helsingfors med kaverina en vardagskväll och min pappa ringde och sa att jag ska komma hem och äta. Jag undra vad vi hade för mat (eftersom jag då sku måsta hoppa på bussen istället för att gå med kaverina och köpa en sallad). Pappa sa att vi äter struts, "aj struts, kiva! Nå jag är hemma om typ 30 min", svarade jag. Och kaverina stod och glodde. Det var ju nog första och enda gången dom laga struts hemma men lite förvånade var de flesta nog.

Ett annat starkt matminne är att äta krabba. Hela släkten samlar sig på terassen och äter hel krabba. Min kusin var verkligen ett pro på att äta allt man kunde ur en krabba, då alla andra gav upp så  kunde ha gå igenom alla skal och ta vara på minst lika mycket kött som vi andra redan ätit ur just det exemplaret. Det saknar jag lite, våra krabbfester. 

Krabba pa bordet

Alla har en egen krabba, vitt bröd och vin. Bild från 2008.

Krabba

Först suger man ut saften, sen knäcker man skalet.

Min paradrätt i köket: Sushi, Butter Chicken, Poke och One Pot Pasta - kan inte välja vilken jag äter helst (eller mest) av. Men jag tror nästan att Erik så säga att min paradrätt är Butter Chicken med naan-bröd och raita. Den är crazy god, och man kan laga en stor sats som sedan håller i ett par dagar.  Naan-bröd är ett av de lättaste bröden man kan laga, och oh my god så gott. Stor del tack vare smöret man steker det i :)

 

Det var nu Foodlys första blogglista. Bloggarna och läsarna får gärna komma med förslag på listor :) Nästa vecka ska det komma en lista om arbete och utbildning, varefter sen följande vecka behandlar böcker och tidningar. Ha en härlig vecka!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar