Sofies header

Förberedelser inför bebin

Skrivet av Sofie Sergelius 16.07.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

De som känner mig vet att jag tycker om listor. Och listor på saker som ska göras och köpas före bebin kommer har jag gjort i massor och mängder.  I dag är det 3 dagar kvar till beräknat och jag har just dragit ett sträck över det sista som jag ville ha gjort före han kommer: lagat en stor sats kycklingsås att frysa ner.  Nu är det bara att vänta på att vår lilla älskling bestämmer sig för att han är klar att möta världen. Oj gud det där lät lite cringe-aktigt. Helt samma, bara han föds nu så småningom. Tänker INTE gå över tid. No way. 

Vad har jag då haft på mina To-Do listor? De tänkte jag presentera här, kanske någon av de förberedande listorna hjälper någon i samma situation :) 

Boende

Vi köpte radhuslägenhet i maj och har sedan dess försökt få allt i skick. Förra veckoslutet fick vi äntligen det sista under kontroll. Vi har bytt golv och väggar i hela övre våningen och skaffat helt nya möbler. Målet var att få kämppän i skick före han kommer, eller nåh hela övre våningen med vårt sovrum och hans rum. Badrummet fixa Erik klart på söndag så nu är till och med det klart inför bebin. 

Kost

Hur kan jag underlätta vardagen för oss sedan då bebin har fötts? Jo genom att förbereda både frys, kyl och skafferi inför hans ankomst. Jag sökte efter en del meal-prep listor på Pinterest och hittade fast vad. Lättast är det att tillreda enkla färdiga maträtter som det bara är att frysa ner i portioner och sedan tina upp. Sedan kan man bra frysa ner färdigt marinerat kött (kyckling i det här fallet) som sedan snabbt steks och serveras med snabbris. Och för att amningen ska gå bra måste man få i sig tillräckligt med energi så då gjorde jag färdiga smoothie-packs med olika frukt- och bärkombinationer. Enda som behövs för en färdig smoothie är att slänga påsen i en blender och tillsätta vätska.

Marinerad kyckling. Jag gjorde 6 olika sorters marinad till 6 påsar med 300 gram kyckling. Dom är det sedan bara att tina upp och steka och servera med önskvärda kolhydrater.

Marinerad kyckling 2

Smoothie-packs (tillsätt bara vätska). Enkla färdiga frysförpackningar med färdigt skurna smoothie ingredienser (många med havregryn och krossade linfrön som sägs vara bra för ammande mammor). Enda som behövs är vätskan, ja och honung eller annat sötning ifall jag får fiilis för det.

 

Aprikoshavre smoothie prep

Aprikos-havre smoothie

Tropisk smoothie prep

Tropisk smoothie

 

Mellanmål.  Har köpt en hög med färdiga enkla mellanmål såsom riskakor, Elovena mellanmålskex och proteinbars.

Nöt- och fruktblandningar. Köpte en mängd med nötter (mandlar, cashew och valnötter) och en hel hop med torkad frukt (bl.a. russin, tranbär, plommon och aprikoser) som jag sedan blandat ihop i olika färdiga blandningar Jag la även till lite pumpafrön och kokoschips jag hade i skåpet. Tanken är att ifall jag inte hunnit äta så kan jag snabbt nappa en färdig energiportion (jag har packat in dem i små mingrip påsar, cirka 50 g per påse). 

Dahl. Den super enkla och goda Indiska linsgrytan, som du hittar recept på HÄR har jag fryst ner i 300 g portioner. Snabbt och lätt att tina upp och sen servera med ris eller som det är.

Snabbris. Ifall det kommer en mycket lat dag emot så köpte jag även färdiga Uncle Bens smaksatta 2-minuters rispåsar för 2 personer. Lättare än så blir det nog inte. Dom har en massa olika smaker sm jag tänkte att kan passa bra bland annat med den marinerade kycklingen.

Snabbnudlar. För dom allra lataste dagarna, need I say more?

Itkukana portioner. Hanna Gullichsen hade ett recept på en enkel kycklingsås, som jag nu lite slipat på så den passar vår smak. Jag gjorde en enorm sats med 1 kg kyckling som jag nu i dag fryst ner i färdiga portioner. 

 Itkukana main

Bebins rum

Allt som till en början behövs till bebins rum, nu då vi har en lägenhet som möjliggjort att han får eget rum from the start. 

Spjällsäng med madrass. Vi fick ärva Eriks gamla säng och så köpte vi bara en ny madrass.

Skötbord med underlag. Vi köpte en ordentlig byrå där skötbordet ryms på och alla hans saker ryms in.

Fåtölj och fotpall. Bra ställe att amma, eller bara sitta och se på honom.

 Crib

Hälsa och välbefinnande

Saker som egentligen bara är för mig och Erik. Man måste ju komma ihåg att det här är sista dagarna vi är på tumis. Det jag ville hinna med under mammaledigheten innan bebin kommer är:

Frissa. Kommer troligen inte att ha tid att fixa håret på en tid framöver så bäst att passa på nu.

Date night. Samma sak som med frissan, bäst att passa på att gå ut och äta medan man ännu kan.

 

IMG 20190712 180152

Pre-opening av HEJM. Rekommenderar surdegssmörgåsen med nötkött och rabarber-ros läsken

 

Movie night. Nu har vi sett igenom en hel hop med filmer och serier. Vi köpte till och med en TV till sovrummet för att riktigt kunna njuta och ta det lugnt dom här två sista veckorna när det bara är vi två. 

Mamma fotografering. Jag ville gärna ha bra bilder innan det är dags att föda, så Anna tog helt super fina foton på oss ett par veckor sedan.

799A0113

Post-partum (efter förlossningen)

Lika som med maten så lär det vara fiffigt att vara förberedd på hur det kommer att vara efter förlossningen. Jag hitta bra tips på nätet om vad det lönar sig att införskaffa innan bebin kommer så att man inte genast dagen efter behöver springa till butiken.

Bindor. Lär behövas de närmaste dagarna efter förlossningen.

Intim våtservetter. Läste att WC-papper kommer att kännas som sandpapper, så bättre att använda våtservetter.

Panadol 1g. Lär behövas av diverse skäl, och lika så bra att se till att det finns före behovet uppstår.

 Hygienartiklar

Amning

Vad behövs för att amningen ska gå smidigt? Vet inte, har inte gjort det förr men vissa saker verkar logiska att skaffa på förhand, och det som saknas går alltid att införskaffa senare.

Amningsdyna. Köpte en billig en från IKEA, just in case you know.

Bröstpump. Vi tog genast en elektrisk. Jag läste mycket om hur en elektrisk dessutom kan hjälpa till med mjölkproduktionen ifall man har problem. Jollyroom hade dessutom REA så köpte den som verka ha vunnit flest test.

Snacks och vattenflaska. Det lär vara tungt att amma och man behöver både energi och vätska, då är det bra att ha lätta snacks och en vattenflaska bredvid sig.

Lanolinolja. Ofarligt för bebin, sätts alltså på spruckna bröstvårtor. 

Amningsskydd. Både tvättbara och engångsskydd kom med i mammalådan så jag köpte bara lite extra ifall det råkar behövas.

 

Amningskorg

Allt till amningen: snacks, vattenflaska, tillbehör och bröstpump

 

Övrigt viktigt

Vad behövs "på riktigt" och vad är bara en extra lyx? Svårt att veta, men följande saker listade vi som viktiga:

Ordentlig vagn. Vi är extremt bortskämda. Eriks mamma ville köpa vagnen åt oss och hon hade fått prova på någon arbetskompis vagn och tyckte vi sku ta en likadan, så vi kolla inte ens på andra vagnar. Men vad jag nu senare förstått så är det en super fin vagn vi nu fått. Både snygg och praktisk.

Barnvagn

Skötväska. Eftersom vi nu har en snygg vagn tänkte jag att lika så bra köpa en ryggsäck som matchar. Blev är från Amazon. Nu väntar vagnen och väskan på bebins ankomst nere i källaren.

Baby badkar (plus allt som behövs för badandet av en bebis). Prisma hade billiga badkar, så satsa hela 17€ på en med muminfigurer på.

Ett par uppsättningar kläder (storlek 56-68). Även om mammalådan hade massor med bra så har vi köpt ett par uppsättningar bodyn, byxor och pipon. 

Mammalådan. Måste nämna den helt skilt ännu eftersom den hade så sjukt bra grejer. Lönar sig definitivt att ta den istället för pengarna när det gäller första barnet i alla fall.

En hel hög med filtar och trasor.  Kan tydligen inte ha för många av dem. 

Manduka. Den fick vi faktiskt snällt nog låna. Vi tänkte att vi säkert behöver en att bära honom i sen då vi ska till Spanien. Många köper bärsjalar, men jag tror det kan bli alldeles för hett för honom i en sådan då vi ska vara i Spanien redan från slutet av augusti. 

Manduka

Våtservetter, talk och zinkkräm. Sånt som behövs för att byta blöja har jag hört. 

Blöjroskis. Fanns även det på REA, en som tydligen inte ska lukta. Vet inte om det är nödvändig men eftersom vi har hans rum och toaletten på andra våningen kan det vara bra att ha ett ställe att sätta blöjor ifall vi inte varje dag med ett par timmar mellanrum vill springa ut på gården till roskisarna.

 

Fun to have

Annat roligt men inte så viktigt som vi skaffat på förhand. Jag innostu lite här i ett skede och beställde fast vad både från Etsy och från PoshPeanut. Men nu då jag har allt så tycker jag nog det var värt det :) Och första mjukisen skaffa mamma åt oss.

Baby milestone cards. Beställde dom här från Tyskland. Hittade tyvärr inga på svenska som jag sku ha villa ha. Engelska får nu fungera.

Baby moments

Mobil och en ställning till den. Mobilen hitta jag via Etsy och den kom från Ukraina, medan ställningen fanns på Vaunu-Aitta.

Laama mobil

Flera uppsättningar lakan. Beställde fina lama-lakan från London, och köpte vanliga från IKEA.

En swaddle set. Också från London i samma motiv som lakanet och överdraget till skötbordet.

En skallra. Kunde inte motstå den här sötnosen. Etsy igen, och även den från Ukraina men av en annan person.

Skallra

Leksak till barnvagnen. Ännu ett Etsy fynd, från en tredje person i Ukraina. Dom verkar kunna det här med hantverk i Ukraina. Billigt och sjukt fint! Syns på bilden på vagnen.

Första mjukisdjuret. Mamma beställde den här flera månader sedan från Peru. Den är handstickad och det fina är att pengarna från varje docka går till 10 måltider till barn i nöd. 

Elliott

Baby böcker. Köpte två par olika böcker: en helt vanlig vauva-kirja där vi under hans första år kan dokumentera sådant som första ord, vikt, personlighet etc. Den andra är lite mera omfattande, en bok som man ger barnet då han/hon flyttar hemifrån typ. Där skriver jag lite mera om hur det kändes att vänta honom, vad vi tänkte då vi fick veta att två blir tre etc. 

 IMG 20190625 145831

Jaa-aa. Det var mina listor. Har nu lämnat bort en massa extra som bara hade med kämppäns renovering att göra (såsom att vi bytt alla väggar, lagt in nytt golv, målat fönster etc.). Det har varit otroligt mycket på gång sedan typ maj så det känns nu bra att börja ha allt under kontroll. Inte kan man ju vara helt klar inför den kommande förändringen med att få barn, men ganska bra tycker jag vi nu börjar ha det. Hela 3 dagar innan due-date that is. Har till och med bokat in hans dop, bara så att det säkert blir av innan vi åker.

Finns det något jag missat med mina förberedelser, eller något som är extremt onödigt som jag inte fattat, släng gärna in en kommentar här :) Tycker det är så roligt då man via bloggen kan få feedback och nya idéer :). Ciao for now, och hoppas att vår lilla pojke sku bestämma sig för att dyka upp förr hellre än senare. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar