Sofies header

Granola

Skrivet av Sofie Sergelius 10.07.2017 | 0 Kommentarer

Börja dagen med hemgjord granola - utan tillsatt socker! Det fina med att tillreda egen granola att du själv kontrollerar vad du har i den! Favorit frukter och bär, bara de godaste nötterna och din favorit olja - kokos, ryps eller varför inte hasselnöt.

Granola a la Sergelius

Granola är ingen konst att laga själv! Min mamma lagar ofta granola och den här gången gjorde vi den tillsammans. Man ska aldrig ta dom här stunderna förgivet; att stå i köket med mamma och senare fiska med pappa. Plötsligt tar tiden slut.

Granola ra

I denna variant har vi allt möjligt trevligt. Receptet är ett klassiskt basrecept som lätt går att modifiera enligt smak. Vill du göra en glutenfri variant kan du lämna bort vetekli och köpta garanterat glutenfria havreflingor. Gör en vegan variant genom att byta ut honung mot agave- eller lönnsirap. 

 

Granola i skal

BASRECEPT PÅ GRANOLA

3 dl havreflingor

2 dl vetekli

2 dl hackade blandade nötter

0.5 dl kokosflarn

0.5 dl pinjefrön

1 tsk kanel

0.5 tsk flingsalt

0.75 dl osötad äppelmos (vill du ha sötare kan du använda äppelsylt)

0.25 dl honung

1 msk kokosolja

rivet skal från en apelsin

2 dl torkade frukter och bär (jag använde russin och torkade tranbär)

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda ihop äppelsylt och honung.
  3. Häll alla ingredienser förutom kokosolja och torkade frukter och bär i en beredningsskål.
  4. Rör ihop äppelsylten med ingredienserna i skålen. Smält kokosoljan och rör ner i blandningen.
  5. Sprid ut granolan på ett bakplåtspapper på en ugns plåt och grädda på mellersta falsen i 10 minuter. ta ut granolan och vänd på allting (försiktigt i etapper). Grädda ytterligare i 10 minuter och repetera processen med att vänta på granolan. Grädda ännu i 10 minuter.
  6. Ta ut granolan ur ugnen och rör ner frukt och bär. Låt svalna.
  7. Häll över granolan i en lufttät burk. Granolan håller i ett par veckor i burken. Servera den till exempel med turkisk yoghurt och färska frukter.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar