Sofies header

Granskotts­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 20.06.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Såhär inför midsommar är det dags att tänka på vad man ska avnjuta under långhelgen. Glass ligger definitivt högt på listan. 

Nu är granskotten som bäst och det lönar sig att plocka dem medan man har chansen. Det lönar sig att plocka granskott medan de är små och ljusa, innan de får en allt för stark smak och blir hårda. Granskott är ljusgröna utväxter (skott) på granar som innehåller rikligt med A- och C-vitamin, antioxidanter och mineraler. De går att knappra på som så, eller att ha som tillbehör i en sallad, koka upp till en sirap eller göra som jag gjort här: tillreda glass.

Det man ska komma ihåg är att man inte får plocka granskott utan markägarens lov. Granskott hör inte under allemansrätten såsom svampar och bär gör eftersom granskott fortsätter att växa och inte lider av att man låter bli att plocka dem.

nya granskott

Nara granskott

 

I södra Finland kom granskotten fram redan någon vecka sedan så min mamma passade på. Mamma hade just koka sirap på granskott då vi kom hem från Spanien så vi fick smaka. Det smakade gudomligt! Det smaka som kåda doftar. Loved it - och måste genast prova på något med granskott. På onsdag gick jag ut och gå längs stranden i Vasa och plockade fickorna fulla. Enda kriteriet är att inte plocka alla skott från samma träd, och bara plocka från träd som är minst 100 meter från en väg. Man vill ju inte äta avgaser precis. 

Efter att ha googlat runt lite så hitta jag en hel del finska recept på granskotts sirap så jag tänkte att jag istället gör glass. Det riskabla med att laga glass på granskott är att smaken lätt blir stark. Min första variant var alldeles för stark och då var det bara att prova på nytt. Man ska aldrig vara rädd för att göra misstag, det är ju så man lär sig. Till den andra varianten jag gjorde använde jag en mindre mängd granskott och lät dem inte ligga i mjölken efter att mjölken och grädden kokat ihop.

Granskott bord

 GRANSKOTTSGLASS

150 g granskott

2 dl mjölk

2 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1 dl socker

2 äggulor

 

  1. Börja med att skölja granskotten från småkryp.
  2. Lägg granskott, mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen. 
  3. Vispa äggulorna med sockret.
  4. Sila bort granskotten från mjölken.
  5. Rör ner de vispade äggulorna i mjölken och hetta upp. Se till att blandningen inte kokar. Rör om tills massan tjocknat och ta bort från värmen. Häll glassmassan i en skål och ställ i kylskåp i 12 timmar.
  6. Ta fram den kalla glassmassan och kör genom en glassmaskin.

 

 Granskottsglass

 

Servera glassen tillsammans med färska björnbär

Granskott

 På ett såhär fint ställe hittar man granskott i Vasa.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar