Sofies header

Dhal - indisk linsgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 22.01.2018 | 1 kommentar(er)

Vecka tre på utmaningen och dags för den första middagen - Dhal. Dhal (dal, eller daal) är en mättande vegetarisk linsgryta med kokosmjölk från södra Indien, och en av mina favoritgrytor. Jag brukar vid mån om möjlighet rör ner rejält med koriander, men eftersom Erik tycker koriander smakar tvål så kan jag inte göra de då vi båda ska äta av maten :(

Dhal är super enkelt att göra, och garanterat gott! Jag brukar skippa riset och bara servera med världens godaste Naanbröd (se recept här). Men föredrar man ris kan man gott skippa naan, även om jag verkligen rekommenderar att man provar brödet. Hemligheten är att skippa ugnsbakandet och bara steka i smör. Mmmmm smörigt. 

Dhal2

DHAL MED NAANBRÖD

3 dl torkade röda linser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

1 msk olja

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin

400 g krossade tomater

4 dl kokosmjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

 

  1. Börja med att skölja linserna ordentligt. Koka dem därefter cirka 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt linserna rinna av i en sil.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, och finhacka chilin.
  3. Hetta upp oljan i en tjockbottnat kastrull och tillsätt lök och kryddor. Fräs i ett par minuter och tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Rör ner övriga ingredienser och låt puttra på låg värme cirka 10 minuter.
  4. Servera med naanbröd och en raita.