Sofies header

Insekter som mat

Skrivet av Sofie Sergelius 06.10.2018 | 1 Kommentarer

Insekter på tallriken kan kännas ovant för oss, men faktum är att det förr eller senare kommer att vara en del av vår vardag. Varför? För att det helt enkelt är logiskt. 

IMG 20181004 135129 Honungsglacerade syrsor

På torsdag var jag på en workshop och en föreläsning som ordnades av Finlands Svenska lärarförbund r.f. i samarbete med Åbo Akademi, där temat var Insekter som mat. Under workshopen var vi 17 personer, alla antingen utbildade lärare i huslig ekonomi, eller lärarstuderande. Kirsi Salomaa som undervisar vid Åbo Akademi hade fixat fram en hel hög med insekter som vi kunde smaka på och tillreda olika maträtter av. Vi tillredde bland annat pizza bakad med syrsmjöl och toppas med mjölbaggelarver, hummus med syrsor, makaroner med mjölbaggelarver, syrssemlor och en kladdkaka där vetemjölet bytts ut mot syrsmjöl. Vi fick även smaka på rosade syrsor, honungssyrsor, cricket crackers, Zircca choklad och protein bars, samt en granola med hela rostade syrsor. 

larvmakaroner klar Makaroner med larver

Maskpizza Pizza gjord på syrsmjöl med mjölbaggelarver

SyrssemlorSyrssemlor

Zircca choklad Choklad och protein stänger med syrsa

Enda som lite tog emot att äta av var makaronerna med larver. Det var mera av en visuell grejj än problem med smaken. Vi äter med ögonen, och det såg bara inte vidare bra ut, vilket påverkade smakupplevelsen. 

Enklaste och godaste var pizzan, semlorna och kladdkakan. Semlorna hade enbart en lite nötaktig smak från syrsmjölet, kladdkakan smakade som en helt vanlig knäckig kladdkaka medan pizza alltid är pizza :) Här störde inte larverna på pizzan lika mycket som larverna i makaronerna eftersom kontrasten var mindre. De hela syrsorna var också lättare att äta. De kändes inte alls lika konstigt som larverna. Syrsgranolan var riktigt god, och eftersom den innehöll syrsor var näringsinnehållet högt. Syrsor innehåller nämligen 69 gram protein per 100 gram produkt. En ko innehåller 19,4 gram protein per 100 gram kött. Ganska bra inte sant?

Syrsgranola

Under föreläsningen fick vi bland annat lyssna på Jura Mikkonen från Bock's om hur insekter är framtiden, och hur deras implementation av insekter på menyn mottagits väl och fått positiv feedback. Sen berättade Ida Blåfield och Asko Myntti från Vasa Stad om lagstiftningen bakom insekter som mat, och slutligen fick vi höra från Lauri Jyllilä, grundare av Finsect, om varför vi borde äta insekter.

Det finns otroligt många fina fördelar med varför vi bör ta in insekter som en del av vår kost, såsom dom redan gör i 80% av världen. Det är klimatvänligt, näringsrikt och hållbart. Största problemet är de facto fördomarna. Men sen igen är det här så nytt för oss att vi inte forskat kring ämnet tillräckligt ännu, det kan uppkomma ny fakta om insekter nu då allt flera väljer att satsa på syrsor som föda. Det får vi se. 

I dagens Vasabladet finns en artikel jag skrev till webben på fredag om syrsor och larver som en del av vår kost. Du kan läsa artikeln genom att klicka HÄR.

Skulle du kunna tänka dig äta insekter?

PS. Det jag aldrig kommer att vänja mig vid är feedbacken om artiklar. Jag fick just ett mail, medan jag satt och skrev det här, om att jag har ett faktafel i artikeln. Det krävs bara 200 kvadratmeter odlingsmark för foderproduktion åt kor, inte 10 000 som jag skrivit till en början. Jag hade blandat ihop gram och kvadrat. Det är egentligen imponerande hur noggrant folk läser Vasabladet, och tar det så allvarligt. Det blir alltså en rättelse till printen imorgon. Webben är nu rättad. Det var mitt misstag, jag var slarvig. 

Kommentarer

 • Anders Engström 09/10/2018 8:19pm (22 månader sen)

  Kul läsning! Om ungefär en månad kommer min bok om att äta insekter. <br />
  Missa inte! Ingår bland annat ett reportage om upptakten till att Finland godkände insekter som livsmedel (till skillnad från Sverige).<br />
  <br />
  /Anders

  • Sofie Sergelius 11/10/2018 9:12am (22 månader sen)

   Hej Anders!<br />
   <br />
   Vad trevlig att du tyckte om inlägget :) Ja den boken ska jag inte missa! Tack för tipset :)

Skriv en kommentar