Sofies header

Jakobs Dagar: vad tror du hände sen?

Skrivet av Sofie Sergelius 28.07.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Taltet

Vad hände sen? Jakobs Dagarna kom och gick och Foodly hade ett mattorg vid Rådhustorget. Hurdan var dagen riktigt? och vad var feedbacken?

I know, jag är sent ute med en uppdatering om vad som hände efter Jakobs Dagar och hur det gick. Men jag behövde en liten paus. Åkte till Sthlm med familjen och fira mammas 60-års födelsedag. Kom hem på måndag natt och började jobba på nästa projekt på tisdag. Nå efter att ha stressat med både Jakobs Dagar och vanliga jobbet så var det ingen bra idé att jag "tog det lugn" på tisdag och jobbade hemifrån. Tror kroppen sa "screw you, ta hand om dig. stupido". Fick hög feber och har legat i sängen sen tisdag eftermiddag. Lame. Har varken snuva eller hosta, bara feber. Min normala temperatur är kring 35.6 så nu när jag har 37 så kommer jag knappt upp ur sängen. Är fortfarande down men börjar vara alldeles olidligt uttråkad. Därmed tänkte jag ta en kort genomgång över hur det (enligt mig) gick med Jakobs Dagar och feedbacken vi fått. Och tro mig det är inte en snabb grejj att skriva det här inlägget. Om jag ska vara ärlig så började jag redan på tisdag men det har nu tagit mig 4 dagar att få det klart. Hjärnan är inte riktigt med i matchen så att säga.

Jakobs Dagar torsdagen den 20 juli 2017. Det blev en lång dag med 16 klockade arbetstimmar, men boy var det roligt. Jag körde till Jakobstad på morgonen med start kl 6. Först måste vi se till att det vanliga jobbet var gjort (uppdatering av sajten, mail etc.). Sedan sku vi se till att bryggeri-området är okay. Kvällen innan var hela bryggeri-delen ännu väldigt osäker eftersom vi bara hade C-rättigheter (4,7 % alkohol) och då skulle ett av bryggerierna inte kunna komma, så vi fixa till så att vi fick B-rättigheter. Kan kan inte tacka Johanna vid AVI tillräckligt, hon var otroligt hjälpsam. Även om vi hade enorma problem med att få tillståndet överhuvudtaget, men sen att höja det var lätt tack vare henne. Nå det fixade sig och vi ställde allt på plats och inväntade försäljarna. Det regna och ruska på morgonen så det såg riktigt dyster ut att torget skulle ha blivit en succé, men plötsligt klarnade himlen upp och solen kom fram.

Torget

Trots det dåliga vädret före kl. 12 så fanns det folk på torget. Efter 12 klarnade det upp och sedan hade vi solsken resten av kvällen.

Efter att vi (jag och Julia) fixade till bryggeriområdet, så var det dags att handla alla ingredienser till Lofus mellanmålsskola och basingredienser som Mattias sku behöva till sin programpunkt. Och resten av förmiddagen gick åt till att dirigera alla försäljare, traktorer och djur till torget. Alla kunde verkligen ta hand om sig själv, det enda jag behövde göra var visa var alla platser var, och sedan fixade de allting annat själv. Försäljarna lyfte upp egna tält, och de som kom med djur och maskiner satt allt på plats. Det är härligt att jobba med proffsiga människor <3

Lamm

Lamm och andra bongårdsdjur tog över nedre torget mellan 12 och 14.

Hur var det med programmet då?

Här måste jag tacka Kiti Lindé från Reko över hur väl det gick med barnens torg. Hon fixa fram djur och maskineri så att barnen sku ha något att se på och leka med medan föräldrarna köpte mat på Foodlys mattorg. Då jag vid stängningsdags var och tala med utställarna så villa ingen riktigt packa ihop och fara, det fanns ännu så mycket barn på plats. Det var ständigt kö till att rida på en ponny, och det gick knappt att se kaninerna eftersom det fanns så mycket barn flockade runt dem. 

Klockan 13.00-13.30 höll Lofus och jag en kort kort melliskurs för barn. Vi visade två enkla grejjer barn kan göra då de kommer hem från dagis eller skolan. Vi valde att hålla den där vid barnens sida eftersom det var så flockat. Påvägen dit sprang en massa barn upp och ville krama Lofus. Jaaa..vem skulle nu inte villa krama Lofus egentligen? Men det var härligt att se så glada barnen blev då han sträckta ut armarna :).

Lofus

Lofus påväg till mellanmålskursen.

Lofus höll först en kort kurs för svenska barn om hur de gör tunnbrödsrullar med skinka och ruccola, varefter vi höll en kurs på finska om färskgröt. Tanken var ju att visa både grejjerna på båda språken men som det alltid går i köket så tog tiden slut. Och allt vi gjorde tog slut :D så jag antar att barnen tyckte det var roligt.

Klockan 14 gick jag och Mattias omkring och valde ingredienser som han skulle använda under programmet. Det blev bland annat abborre, ägg, jordgubbar och spenat. Och som en idiot måste jag säga att jag glömde vad allt annat han köpte. Antti Koivukangas, som fungerade som konferencier för dagen intervjuade Mattias innan hans program började, och dom hade super bra flyt på! Så det blev naturligt att Mattias och Antti sku dra programmet tillsammans. Mattias program började sedan kl.16, och det var helt super fin stämning, och vad jag hörde så även utsökt :). Och det jag ångrar mest är att jag inte såg hela hans programpunkt! Det såg super roligt ut, och jag sku säkert ha lärt mig massor!

Mattias intervju

Mattias och Antti diskuterar dagens program. Antti översatt det mesta även till finska så att alla skulle förstå.

Köket hade HSS Media hyrt av Lasse Forsman vid Smak och Form. Han och Maria från Aroma bageri hade dessutom ett eget kafé-tält där de sålde bröd, bull, kaffe och lax med potatis. Aroma var så populärt att de sålde slut redan 14.30 tiden. 200 bröd och 400 bullar! Otroligt! Maria är nog en så härlig person, och jag är verkligen glad över att hon så fördomsfritt bara ställer upp och kommer :) Kan inte vänta på att samarbeta mera med henne i framtiden. Nå samma gäller ju nog naturligtvis även Reko och Lasse. Bara härliga personer som alla vill samma sak: att lyfta fram lokalt, inhemskt och näringsrikt!

Aroma

Jag är så glad att Mattias kunde komma och hålla en stils Masterchef. Det var super lyckat och populärt! Man fattar ju nog att han är årets kock, super duktig på det han gör! Efter tillfället hann vi kort diskutera om att vi gärna skulle ha ett vidare samarbete i framtiden, eftersom han nu i augusti ska flytta till Helsingfors. Det bästa med det här jobbet är bland annat att få träffa liksinnade personer inom matbranchen. Och jag kan inte ta det här jobbet för givet. Men sjuk som jag är nu så måste jag säkert lite lugna ner mig också. Jag är van vid att både studera och ha flera jobb vid sidan om, men det här är ändå första gången som jag även har ett ansvar. 

Mattias och Lasse

Hade ett fingeravtryck på linsen. Hups. Men här är Mattias Åhman, årets kock och Lasse Forsman från Smak och Form. Tusen tack till båda!

Alla bryggerier

NP, Kvarken, Jacobstads och Bock's Corner Breweries.

Bryggerierna öppnade portarna kl.15.00, men jag hade knappt tid att kolla att alla hade det bra, måste springa omkring som en galning. Först kring en 17-tiden då nästan alla utställar sålt slut på allt de hade (det var verkligen en positiv grejj att så många sålde slut på allting) så hade jag tid att kolla in bryggeriet. Det var en succé, med ett stort minus. Det fanns ett fel i tillståndet och vi hade fått 20 kundplatser istället för 50. Och enligt lagen kunde vi inte släppa in flera, annars sku vi ha riskera att alla måste stänga och packa ihop. Så det var nästan ständigt kö utanför, speciellt mellan 20-21 då vår inhägnade var den enda terrassen i Jakobstad som hade sol. Om vi gör det här en gång till så måste vi ha utrymme för flera kunder :) Folk som lämnade området tackade för god öl, vilket ju nog ändå var huvudpoängen.

 

Vad tyckte folk?

Överlag var det en lyckad dag, och jag hade ett stort leende på enda sedan torget kom igång. Jag önskar bara att jag haft mera tid att tala med folk som besökte torget och försäljarna, för att inte tala om att ta bilder. Nå är det lite fattigt på den sidan och jag hade allt som allt tagit hela 13 bilder under hela dagen. Hups.

I förrgår fick jag tag på feedbacken som Finn Jakobstads Ida-Marie hade samlat in, och till min lycka var den mest positiv. Kommentarer såsom 

"Kul idé! Tummen upp"

"Bra evenemang. Detta kunde också ifall möjlighet vara fler dagar under veckan"

"Tämä pitää järjestää uudestaan ja oli kiva kun torilla oli eläimiä lapsille ja maatalouskoneita"

varvades nog även med lite kritik såsom

"Skulle vara bra med fler stånd, såg ganska tomt ut över hela torget."

och

"Bra, Reko utdelningarna borde ske på torget istället för vid Optima. De lokala bryggerier as närvaro var kanon. Dock var det ett skämt att endast ett litet antal personer fick vistas på utskänkningsområdet! Förbättring krävs."

Men hey man kan inte bara få positiv feedback- det ska alltid komma konstruktiv kritik som gör att man nästa gång kan göra ett ännu bättre jobb! Vi ska definitivt försöka få ännu flera nästa gång, speciellt nu när vi vet hur många som ryms på torget. Det tokiga är att vi trodde att det inte sku rymmas flera än de vi var :) nu vet vi bättre. Och gällande hur många som fick dricka så håller jag med personen som gav feedback (vilket jag redan tidigare i texten skrev.) Nu vet vi, och efter att en gång ha kämpat med ett alkoholtillstånd så är det säkert lättare nästa gång :) De flesta kommentarerna tog upp att flera försäljare nästa gång, och jag lovar att där kommer jag att göra mitt yttersta att få ännu flera intresserade på plats.

Det värmde hjärtat att så många tyckte det var roligt att sälja på torget! Jag vill tacka alla som deltog, och jag hoppas att vi kan göra om det i framtiden.

Efter

När alla gått hem och tältet packats ihop.

Än en gång vill jag tacka alla som var med! Tusen tack, vi hoppas att det här blir en årlig grejj!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar