Sofies header

Karibiska bananbollar

Skrivet av Sofie Sergelius 17.03.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Restmatlagning har varit Foodlys tema för veckan och i dagens recept använde jag upp lite av allt gammalt jag hitta hemma. Börjar med det enklaste: hade fyra stycken bananer som sätt sina bästa dagar. I vanliga fall blir det till bananbröd men nu hade jag inte alls sug för det. Jag hade egentligen fiilis för Pisang Goreng - Indonesiska/Malaysiska friterade bananer, men mina bananer var alldeles för mogna för att användas som så.

Efter att ha googlat runt lite stötte jag på ett recept på Karibiska friterade bananbollar som krävde super mogna bananer. Perfekt! Dessutom hade jag lite vetemjöl, en "God knows when" öppnad grahamsmjölspåse, en flaska ryposolja som stått i skåpet sen förra maj samt farinsocker som börjat bli lite stelt. Exakt det som behövs till det här receptet alltså! 

Bananbollarna är dessutom veganskt, vilket gör det till ett trevligt alternativ inför Valborg för dem som inte äter vanliga munkar. Tips tips :)

Karibiska bananbollar sked andra

KARIBISKA BANANBOLLAR

4 riktigt mogna bananer

1,5 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 tsk farinsocker

1 tsk malen muskotnöt

2 krm vaniljpulver

0,5 tsk salt

1 liter rypsolja till fritering

florsocker

 

Mosa bananerna med hjälp av en gaffel i en beredningsskål. Tillsätt mjöl, bakpulver och farinsocker och rör om.

Rör ner muskotnöt, vanilj och salt. Låt smeten jäsa i 10 minuter.

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp till 180 grader (använd en termometer för bästa resultat).

Klicka cirka 1,5 matskeds stora smetbitar i oljan, bara ett par i taget, och fritera i cirka 5 minuter. Lyft bort det friterade bollarna ur oljan med en hållslev och låt rinna av på hushållspapper.

Upprepa tills all smet är använd. Pudra över lite florsocker och servera bananbollarna varma med lönnsirap och glass enligt egen smak.

Karibiska bananbollar bred

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar