Sofies header

Lamm­pasta med ärtpesto

Skrivet av Sofie Sergelius 07.03.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Påsken närmar sig och jag har haft fullt upp med att förbereda påskrecept till tidningen och inte alls hunnit tänka på påskrecept till bloggen. Men en grej har jag gjort -  en läcker lammpasta med ärtpesto. Man kan liksom inte gå fel med lamm, ärter och myntta. 

Jag börja med att tillreda lammet genom att koka resterna av en lammfiol i fyra timmar tillsammans med en lök, två morötter, två lagerblad och en matsked med salt i cirka 1.5 liter vatten. Det går även att göra pulled lamm i ugnen eller i en Crock Pot genom att placera en lammstek i en slow cookern, tillsätta salt och peppar, häll i två deciliter vatten och krydda med lite lökpulver och vitlökspulver. Du gör som du vill, jag tyckte bara att det var ett utmärkt tillfälle att ta vara på lammkött som fastnat på lammets ben, samtidigt som det blir en extremt smaklig buljong av vätskan. Ta vara på buljongen genom att sila av alla bitar och häll upp i steriliserade glasflaskor.

Ärtpesto är ett enkelt alternativ till vanlig pesto - en trevlig variation på det traditionella som dessutom passar super bra med lamm. 

Lammpasta med artpesto

LAMMPASTA MED ÄRTPESTO OCH MYNTTA

100 g pulled lamm

20 riven pecorino

25 g färsk ruccola

10 g färsk myntta

2 krm grovmalen svartpeppar

120 g spagetti

 

Ärtpesto

250 g ärter

50 g riven pecorino

1 dl olivolja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

25 g ruccola

0.5 kruka basilika

3 msk färsk myntta

3 msk pinjenötter

 

Börja med att riva sönder lammet och smaka av med salt och peppar.

Tillred ärtpeston genom att placera samtliga ingredienser i en blender och kör i ett par minuter.

Koka pastan i lätt saltat vatten, spara ett par matskedar av kokvattnet.

Rör ihop peston med pastan och tillsätt lite av kokvattnet. 

Servera pastan med det rivna lammet, riven pecorino, ruccola, myntta och grovmalen svartpeppar.

 

Kommentarer

  • Leena 08/03/2018 9:52am (18 månader sen)

    Pastan såg läcker ut. Gillar också lamm och pulled lamm har visat sig vara en stor hit i vår familj. Ärter gillar vi också så ärtpeston skall jag komma ihåg att prova. <br />
    Vi gjorde också en mycket enkel men väldigt god och mustig lammrätt som passar bra nu dessa kalla ljuvliga vinterdagar. Kolla in den här: http://passligt.ratata.fi/blogg/article-55849-423006-enkelt-recept-pa-lamm <br />
    Hälsningar, Leena

    • Sofie Sergelius 08/03/2018 10:49am (18 månader sen)

      Hej Leena! Vad roligt att du hittat hit och tycker receptet ser bra ut :) Jag var in och kolla på ditt lammrecept, och ska definitivt prova på ett allt-i-ett recept jag med!<br />
      <br />
      Mvh, Sofie

Skriv en kommentar