Sofies header

Matblogg­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 18.09.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Veckans lista handlar om varför jag började blogga om just mat.  Svaret är ganska självklart: för att mat är mitt liv. Idag på morgonen steg jag tidigt upp för att kunna njuta av en vaniljgröt med mini kiwin, och tänkte på riktigt börja gråta då jag märkte att jag inte hade havregryn hemma! Måste äta sushin som blev över från igår kväll. Hade sparat dem till kvällens middag så nu måste jag hitta på något annat istället. Höh. 

Men tillbaka till listan: veckans tema tror (hoppas) jag att alla Foodlys bloggare skulle ha tid att svara på. Är själv nämligen super nyfiken :)

matblogglista

Därför började jag blogga om mat:

Vad annat skulle jag blogga om? Nej det var nog alltid mat. Hade inte ens tänkt börja blogga, men då jag startade min egna firma 2016 så tänkte jag att why not. Skapade en webbsida och började. Det höll i två månader innan jag fick jobb på HSS Media och startade Foodly. Naturligtvis skulle jag flytta bloggen hit.

 

Mitt första matblogginlägg:

Jag tror mitt första blogginlägg någonsin var Zucchinipizza, som jag sedan flyttade över under Foodlys recept då jag stängde min gamla hemsida.

 

Min bloggstil:

Vardagsmat med en tvist, så beskrev min kompis Madde det. Kanske det stämmer. Tycker själv inte att det jag gör är super svårt eller extremt exotiskt. Ofta är det husmanskost som jag bara gjort så att passar mig och Erik. 

 

Min bloggfilosofi:

Då jag förra året började blogga så ville jag ha en blogg som var rakt på sak. Ett par introducerande meningar och sen ett recept som jag testat och tyckt blivit bra. Jag undviker ganska långt att blogga om mat som jag gjort baserat på andra människors recept, men jag tar ofta inspiration och ändrar lite så att passar in i min stil, smak och med det som finns hemma.

 

Mitt förhållande till matfotografering:

Jag var sååå dålig på att ta bilder. Riktigt skrattretande hur dålig jag brukade vara. Hade helt enkelt inget intresse då i tiden. Men då jag va på praktik på Maku och fick vara med i studion så klicka det :) Före det hade jag lite börjat leka med att fota, men det var först då i mars 2016 som jag köpte en kamera och tänkte att det här är ju roligt. Nu fotar jag nästan allt jag lagar, även om jag gjort den rätten hundra gånger tidigare. Man kan alltid ta en bättre bild :) Borde nu bara skärpa mig och gå typ en kurs i Photoshop så att jag sku lära mig editera ordentligt :)

blabarsmuffins

Bild på blåbärsmuffins (anno 2008), som jag minns att jag riktigt toppa med extra blåbär för att få en bild. Oh God.

Appeldonitsar tidningen

Bild tagen onsdagen den 13.09.2017

 

Mitt förhållande till recept:

Finns till för att dra inspiration från. Sällan att jag verkligen skulle följa något till punkt och pricka (vilket gjort det en aning utmanande i början att skriva egna korrekta recept, men man vänjer sig). Det finns naturligtvis undantag, som jag förklarar under följande fråga.

 

Ett bra basrecept är:

Ett recept som man i hjärta vet att man inte behöver ändra på. Det är het enkelt redan perfekt, finns ingenting att förbättra. Bland annat Mastering the Art of French Cooking av Julia Child, Louisette Bertholle & Simone Beck från 1961, recept från den boken litar jag fullständigt på och skulle aldrig drömma om att tro att jag kunde göra någonting bättre.

 

Mitt första recept:

Första receptet jag skrev var säkert i ÅA. Vi hade en kurs i Ny nordisk mat, och till den så gjorde jag en tre rätters meny med älg, blåbär och tranbär. Det var första gången jag på riktigt satt mig ner och fundera på ett recept. Klart att man hundra gånger gjort kladdkaka och muffins utan recept, men de är så basic. Nu måste jag få en helhet att fungera, och receptet skulle vara mitt. Före det hade jag bara tagit inspiration från andra recept och ändrat om så att det föll mig mera i smaken. Typ skrivit anteckningar i kanterna på andra recept etc. Om ens det. Oftast har jag bara smakat mig fram, så som så många gör. 

Jag läste faktiskt igenom mitt recept, hade det hemma i ÅA recept mappen. Det var förskräckligt och väldigt flummigt. Har definitivt utvecklats som receptskrivare sedan 2014 :)

 

Matbloggar jag läser:

Alla som bloggar för Foodly (naturligtvis), sneglar ibland på bloggarna Liemessä, Perinneruoka Prkl och Landebistro. Är överlag inte super trogen då det kommer till att läsa bloggar. Hittar ganska långt enskilda inlägg från FB och Pinterest som jag sedan lite läser i.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar