Sofies header

Mjuka äpple- och toscabullar

Skrivet av Sofie Sergelius 25.09.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Ett par veckor sedan såg jag ett recept på facebook som Maku lyfte. Jag insåg genast att det här är ett recept för mig! Jag klickade inte genast på länken, men glömde inte att jag skulle kolla upp det. Förra onsdag då jag låg hemma med flunssa kom jag ihåg att det fanns ett recept som behövde min uppmärksamhet, vad annat fanns det dessutom att göra än se på Netflix och googla recept?

Apple och toscabullar mitten

Äpple, mycket smör och socker, alltså wow vilket recept. Helt perfekt! Blir så glad då jag hittar ett recept som genast faller mig i smaken. Sen såg jag vem som skivit det. Klart att det var Elina. Hon var verkligen one of a kind, och nu som då får jag riktigt ont över hur mycket jag saknar henne. Jag hann känna henne en allt för kort tid, men är glad att jag fick ens det. Och jag vet att alla som kände henne tycker likadant. Men hennes minne lever kvar, bland annat i alla de fantastiska recept hon skapat.

Apple och toscabullar hoger

Här är nu Ellus recept, helt oförändrat. Jag ska inte försöka ändra på en klassiker. Enda jag gjort är översatt. Originalet på finska finns HÄR.

MJUKA ÄPPEL- OCH TOSCABULLAR

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färskjäst

1 ägg

2 dl socker

1 msk malen kardemumma

1,5 tsk salt

15-16 dl vetemjöl

Fyllning

3-4 dl äpple, skuren i små tärningar

Havretosca

100 g smör

2 dl farinsocker

2 dl havregryn

1 msk kanel

1 tsk malen kardemumma

Pensling

1 ägg

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll över smörblandningen i en beredningsskål och smula ner jästen. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det bildats en smidig deg som lossnar från skålens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Knåda degen på ett mjölat bakbord till två långa stänger och skär därefter båda stängerna i 15 bitar, sammanlagt 30 bullar. placera bullarna på bakplåtspapper på ugnsplåtar och täck med dukar. Låt jäsa i 30 minuter.

Tillred havretoscan genom att noppa ihop samtliga ingredienser i en liten skål.

Använd botten av ett glas/shotglas för att trycka en grop i alla bullar. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och fyll groparna med det tärnade äpplet.

Strö av toscablandningen över äpplet och tryck försiktigt fyllningen djupare i gropen med handflatan, så att toscan inte faller av bullen under gräddningen.

Grädda bullarna i en 225 gradig ugn på den mellersta falsen tills de fått en vackert gyllene färg, cirka 12-15 minuter.

Apple och toscabullar main

Kommentarer

  • Erika 26/09/2018 3:37pm (13 månader sen)

    Dom bullarna ser sååå goda ut!

Skriv en kommentar