Sofies header

Nelimarkka vingård i Sundom

Skrivet av Sofie Sergelius 29.09.2017 | 0 Kommentarer

Taggar:

Nelimarkka vingard

Förra fredagen (den 22.9) hade jag äran att tillsammans med Oneologiska sällskapet i Vasa besöka Nelimarkka vingård i Sundom. Tage Neuman, som skriver om vin till Foodly, bjöd med mig.  Även om jag varit på tastings tidigare och bekantat mig med diverse vingårdar, så är det ju nog något speciellt att göra det i hemland, tillsammans med ett gäng vinkonnässörer. Klockan 17.30 hämtades jag hemifrån och 18.00 började vår rundtur. Under två timmar fick vi bekanta oss med Nelimarkkas vingård och vinproduktionen i Sundom. En upplevelse jag verkligen rekommenderar även för dem som inte är vidare intresserade av vin.

Första druvan som ägaren Kaarlo Nelimarkka började odla år 1975 var Pinot Noir. Pinot Noir är egentligen en svårodlad druva, varav det är extra imponerande att Nelimarkka valt att börja med något som är svårt, i en helt ny omgivning i ett land där man inte skulle tro att vinrankor mår så värst bra. Pinot Noir är en blå druva och vinet har ofta toner av solmogna jordgubbar, vilket gör det ganska enkelt att känna igen. Pinot Noir passar bra med kött och stekt fisk, och ett riktigt moget vin fungerar även bra med mustiga grytor. Rolig fakta: Det hälsosammaste vinet sägs härstamma från Chile och är en Cabernet Sauvignon, men näst hälsosammast av alla druvsorter är just pärlan Pinot Noir.

Nelimarkka rundtur

2017 kommer att vara den sämsta skörden på 47 år, menar Kaarlo. Under vanliga skördetider brukar de få tillräckligt med druvor till 400 flaskor vin. I år ser det slutliga talet ut att ligga på kring 100 flaskor, en fjärdedel av ett vanligt år. 

Finland räknas enligt EU inte som ett vinland, varmed Nelimarkka inte kan sälja av sin produkt. Han berättade att han haft stora drömmar om att leva som vinodlare och -producent, troligen varit det i ett tidigare liv, men fick nu nöja sig med att odla för det egna intresset. För tillfället har Nelimarkka över 1 000 vinrankor, men hoppas på att vid slutet av året vara uppe i 2 000.  Ett 50-tal olika sorter har funnits representerade bland Nelimarkkas vindruvor, bland annat Pinor Noir, Rondo, Gewürztraminer, Solaris, Summersweet och Madeleine Angevine. 

RondoRondo

Efter att ha strövat omkring bland vinrankorna (eller bredvid i alla fall), så hade vi en vintasting i grönrummet. Vi fick smaka på ett vittvin, ett rosévin och ett rödvin. I vanliga fall är jag en rosé människa, men i det här fallet favoriserade jag vittvinet. Fräsch och luftigt med smak av citrus. 

Vittvin

Rosévinet var 100 % Summersweet medan rödvinet var 100% Pinot Noir.

Rose

Och jag måste verkligen uttrycka min besvikelse över att EU bestämt att man inte får sälja finsk-odlat vin. Jag skulle mer än gärna ha gått hem med ett par flaskor av vittvinet. Men blev själv lite inspirerad att prova odla en vinranka på vårt lande i Kimito. Zilga sägs vara den lättaste druvan att odla. Zilga producerar små, blåa, söta druvor i stora klasar. Vill man prova på att odla Zilga kan man försöka få rankan att växa upp längs en vägg och klippa av utväxten cirka 2 cm från rankan. Druvorna går bra att göra marmelad och sylt på.

Efter att vi dränerat det sista ur våra glas körde vi vidare mot Vasklot, där det var källartömmningsfest och winetasting på SingSing. Nu serverades vi två sorters vittvin och ett rödvin. Naturligtvis var maten matchad med vinet som serverades, men det ovanliga var att masten som beställts från cateringen hade utgått från de vin som skulle serveras. Det brukar vara åt andra hållet. Jag gillar skarpt den här varianten. Alla tre vin var verkligen perfekta med kyckling och fick middagen att bli en fantastisk måltid. Att vinet och maten diskuterar sinsemellan är otroligt viktigt. Så håll upp ögonen efter de vita vinen Stellenbosch Pecan Stream chenin Blanc 2007, Marco Scolaris Pinot Grigio 2007, och rödvinet Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2012 ifall ni ska äta kyckling hemma och behöver ett passande vin till. 

Winetasting pa SingSing

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar