Sofies header

Pappas Spaghetti Bolognese

Skrivet av Sofie Sergelius 28.08.2017 | 0 Kommentarer

Min pappa lagar alldeles härliga, om otraditionella spaghetti bolognese-såser. Det här receptet är det jag oftast alltid gör, även om mängden kryddor brukar variera beroende på vad jag har. Ofta tillsätter jag även en burk tomatpuré, men nu hade jag ingen i skåpet. Jag använder även alltid ekologiska grönsaksbuljongtärningar. Prova själv så förstår du, det går inte att jämföra mot dom billiga ihop packade hårda bitarna som annars finns att välja mellan.

Bolognese

Det bästa med en bolognese är att den är så underbart lätt att göra, och blir bara bättre av att få stå och puttra en längre stund. Medan såsen kokar hinner man i lugn och ro koka pastan, duka, diska undan allt extra och lugna ner sig efter en lång arbetsdag. Och nu när det börjar bli höst är en värmande pastasås med tabasco just det man behöver.  

Spaghetti Bolognese

SPAGHETTI BOLOGNESE

6 portioner

  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 2 morötter
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • 750 g nötköttfärs
  • 400 g tomatkross
  • 2 msk kalvfond
  • 1.5 msk dijonsenap
  • 1.5 msk ketchup
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1.5 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl rödvin
  • 2 krm tabasco
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1.5 dl grädde

 

  • 400 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk riven parmesanost
  • 2 msk färsk finhackad basilika

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten.
  2. Klicka smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i ett par minuter.
  3. Tillsätt moroten och fräs i ett par minuter till. 
  4. Rör ner en grönsaksbuljongtärning och tillsätt köttfärsen. Söndra köttet med en stekgaffel och rör om.
  5. Bryn köttfärsen tills den är genomstekt och tillsätt därefter tomatkross, kalvfond, senap, ketchup och peppar. Rör om och låt småputtra i 5 minuter. Smaksätt med timjan och oregano.
  6. Tillsätt rödvinet och tabascon och rör om. Låt såsen sjuda på medelvärme i minst 20 minuter innan du tillsätter den turkiska yoghurten och grädden.
  7. Låt såsen puttra på låg värme tills spaghettin är klar. Smaka ännu av med salt och grovmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta mera tabasco i det här skedet.
  8. Koka spaghettin i lätt saltat vatten. Dränera i ett durkslag och ringla över olivolja så att spaghettin inte börjar klibba.
  9. Servera spaghettin med bolognese, parmesan och finhackad basilika.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar