Sofies header

Pasta Carbonara

Skrivet av Sofie Sergelius 03.07.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Pasta Carbonara, kolgruvearbetarens pasta,  är en av mina go-to recept eftersom ingredienserna nästan alltid finns i hemmet. Carbonara går enkelt att variera på genom att använda olika sorters proteiner, pastasorter och kryddor. Den traditionella varianten använder pancetta och har ingen grädde. Min variant har bacon (fanns i frysen), färska örter och mascarpone som blev över från tiramisuglasspinnarna (receptet finns här).

Carbonara orter gaffel

Ursprunget på Pasta Carbonara är lite osäkert eftersom vissa säger att den kommer från Rom, medan andra menar att namnet coal-worker's style tyder på att rätten ursprungligen härstammar från Abruzzo där männen som arbetade i gruvorna åt pastan till lunch. Mängden svartpeppar som maldes över rätten sägs representera kol. Oavsett varifrån Carbonaran kommer så är en sak säker: det är husmanskost i sin bästa form.

 

PASTA CARBONARA

2 portioner

75 g parmesan

130 g mascarpone

0.5 dl grädde

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm salt

2 äggulor

140 g bacon

160 g fettuccine

2 msk finhackad basilika

2 msk finhackad bladpersilja

 

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skölj bacon under kallt vatten för att undvika att den krymper i ugnen. Rada upp baconskivor på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter.
  3. Riv parmesanen riktigt fint.
  4. Blanda ihop mascarpone, äggulor, finriven parmesan, salt och grovmalen svartpeppar i en stor beredningsskål.
  5. Vispa grädden och vänd ner i mascarponeröran.
  6. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Fettuccine tar ungefär 7 minuter att koka.
  7. Häll bort pastavattnet och häll över pastan i skålen med mascarponeröran och blanda väl.
  8. Rör ner de hackade örterna och smula över bacon. Servera med extra svartpeppar vid behov.

Carbonara orter

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar