Sofies header

Sallad med vitvins­pocherade päron

Skrivet av Sofie Sergelius 17.02.2018 | 0 Kommentarer

För ett tag sedan skicka jag Erik till butiken för att köpa en flaska vin. Han fråga vad jag sku ha och jag svara (dumt nog) "surprise me!" Han kom hem med en flaska sött vitt vin. Och sedan dess har den stått i vårt kylskåp. Seriöst människa. 

Vad gör man då med ett sött vin? Salta maträtter kräver ett torrt vin (både att laga maten med och att dricka till) för att det ska smaka bra. Men...hur är det med något sött element i en salt rätt? Pocherade päron - det är svaret! En härlig salt sallad med päron, skinka och mögelost. Halleluja nu blir jag av med flaskan som stått och spökat och som jag inte bara vill hälla bort.

Har du samma problem med ett (billigt) sött rött vin? Pocherade päron är svaret igen :) Kombinera då med en salt hård ost and you are good to go!

 Pocheradparonsallad

SALLAD MED POCHERADE PÄRON OCH MÖGELOST

2 päron

2,5 dl sött vitt vin

2 dl vatten

1 kanelstång

2 hela nejlikor

100 g blåmögelost (Blå Castello eller gorgonzola dolce)

50 g schwarzwaldsskinka

100 g ruccola

2 msk valnötter

1 tsk balsamico

 

Skala och halvera päronen och ta bort kärnhuset. Skär ena päronet i klyftor och det andra i tärningar.

Placera päronklyftorna i en liten kastrull tillsammans med det söta vita vinet, vatten, kanelstång och nejlika. Koka tills päronen är mjuka, cirka 5 minuter. Lyft bort päronklyftorna ur laget och låt dem svala på en tallrik.

Rosta valnötterna i en het panna utan fett tills de fått färg. Låt svalna.

Skölj ruccolan och placera i en serveringsskål. Strö över strimlor av skinkan, bitar av blåmögelosten och både päronsorterna. Ringla över balsamico och strö över valnötterna.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar