Sofies header

Sherry­abborre

Skrivet av Sofie Sergelius 16.09.2018 | 0 Kommentarer

Sherryabborre, det vill säga stekt abborre i en krämig sherrysås, hör definitivt till mina favoriträtter. Det här är ett recept mina föräldrar lärt sig från våra grannar på lande (sommarstugan). Under första veckan av min semester var jag på lande med mamma och pappa och då gjorde vi naturligtvis sherryabborre.

Det här är förstå gången vi skrivit ner receptet, i vanliga fall går vi alltid bara enligt ögonmått och smak. Sist och slutligen blir det alltid bäst då du med jämna mellanrum smakar på såsen, slänger i mera grädde och sherry enligt egen smak. Men ifall det känns bättre att ha exakta mått så finns nu det väl beprövade receptet på såsen här. Enjoy.

Sherryabborre stekpanna

SHERRYABBORRE

4 portioner

455 g abborrsfilé, saltad

50 g smör

0,5 krm svartpeppar

4,5 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 dl sherry

2 msk vitt vin

 

Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek abborrsfileerna i ett par minuter per sida. Klicka mera smör i pannan enligt behov. Flytta över den stekta fisken på ett tallrik. Fisken behöver inte vara genomstekt eftersom den ännu ska ner i sherrysåsen. 

Mal svartpeppar i stekpannan och fräs i ett par sekunder. Häll på hälften av grädden och smula ner fiskbuljongtärningen. Låt såsen koka ihop i ett par minuter. Tillsätt resten av grädden, sherryn och det vita vinet. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter tills den tjocknat. Smaka eventuellt av med mera grädde och sherry enligt eget behov.

Placera den stekta abborren i den varma sherrysåsen.

Servera sherryabborren med kokt potatis och grönsaker, såsom ugnsbakade rödbets- /gulbets- / och polkabetsklyftor.

 

 Sherryabborre bord tredjeSherryabborre bord

PS. Till sherryabborren serverades det potatis från eget grönsaksland, bästa potatisen jag någonsin ätit! Lyckans alla som ofta får potatis från eget land, jag är helt såld! 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar