Sofies header

Svampsmörgås med karljohan­svamp

Skrivet av Sofie Sergelius 05.09.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Färsk svamp, färsk karljohan, är nog det bästa med hösten! Igår då jag kände mig hungrig gick jag med mina super stiliga crocks bakom vårt förråd och sökte efter svamp som jag kunde äta till lunch. Det finns så galet mycket karljohan i år igen, så jag var nog 95% säker på att jag hittar en färsk helt sådär bara. Och just så gick det också. Jag till och med dokumenterade det på min insta stories --> sofiesergelius

Som ifjol finns det så mycket svamp att vi bara snubblar över dem. På måndag var vi en timme på promenad i skogen och fick en hel korg full, och då sökte vi alltså inte aktivt. Mamma och pappa har redan plocket flera kilogram under den senaste veckan. Crazy. Nu har vi torkat svampar dygnet runt  i 2 dagar, och pappa gjorde det dessutom hela förra veckan. Men nu ville jag ha en färsk svamp jag snabbt kunde slänga ihop en sås på, då duger det inte med torkad svamp. Bara för att de nu finns så mycket i skogen, annars fungerar ju torkad helt lika bra. Men jag och mina gula skor tog ett par steg ut - et voilà. Stor fin svamp = en snabb och enkel lunch är serverad.

Karljohansvamp smorgas

KARLJOHANSVAMPSMÖRGÅS

100 g karljohansvamp (den jag plocka var 92 gram)

1 msk smör

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl grädde

0,5 grönsaksbuljongtärning

2 skivor levainbröd

färsk timjan och grovmalen svartpeppar

 

1. Skär svampen på hälft för att kolla att det inte finns maskar.

Karljohansvamp smorgas halverad2Kolla vilket praktexemplar! Det var som att skära i ett äpple!

2. Rensa och finhacka svampköttet.

Karljohansvamp smorgas stekpanna

Finhackad karljohansvamp

 

 
3. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.
 
4. Rör ner hälften av grädde och grönsaksbuljongtärningen och rör om. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör ner resten av grädden då såsen blivit riktigt tjock och låt sjuda en liten stund till.
 
5. Rosta brödskivorna och toppa med svampsåsen. Strö över lite färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

Kommentarer

  • Wioleta Pazdzior 06/09/2018 7:04am (10 månader sen)

    Hej! Tack för receptet :) Ska laga någon dag :) Du har skrivit att dina föräldrar har torkat mycket svampar,hur torkar de dem?och hur förvarar de torkade svampar?Men vänlig hälsning Wioleta

    • Sofie Sergelius 07/09/2018 12:11pm (10 månader sen)

      Hej! Vet du jag håller just på och skriver ett inlägg om hur man torkar svampar! Jag publicerar det imorgon, och där finns all info du behöver :) Kort och koncist: ifall du inte har en maskin för torkandet så kan du torka tunt skivade rensade svampar i ugnen på 50 grader, men luckan lätt öppen, i cirka 7 timmar. Förvara dem i slutna burkar, vi brukar använda glasburkar med lock. Men som sagt kommer det en riktig steg-för-steg guide imorgon här på bloggen :D

Skriv en kommentar