Sofies header

Torkad karljohansvamp

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2018 | 0 Kommentarer

Har du varit i svampskogen och har en hel hög med karljohansvamp på köksbordet som du inte vet vad du ska ta dig till med? Är frysen full? Du hinner inte äta allt färskt? Då är torkade svampar något för dig! Här har jag nu gjort en steg-för-steg guide över hur du på absolut bästa sätt ser till att dina svampar håller fram till nästa säsong.

Att torka svamp är inte alls så svårt, du behöver ingen specialutrustning egentligen, men det underlättar naturligtvis att ha en frukt- och svamptork. Det är inget måste, bara nice to have. Under speciellt bra svampår (så som fjolåret och det här året) har vi (mina föräldrar och jag....mest mina föräldrar) plockat kilovis med svamp, och då räcker det inte med att äta svamp till varje måltid och frysa in resten. Att torka svampar är det bästa sättet att bevara all smak, och säkerställa att det alltid finns svamp tillgängligt. Då är det bra att ha en svamptork och en ugn till hands.

Karljohansvamp Vasabladet

Efter en vecka på vår sommarstuga har jag nu samlat ihop ett par kilo svamp (största hittade vi igår på fredag, som vägde 455 g), vilket betyder att både ugnen och svamptorken varit igång under flera dagar. Men nu är årets svampskörd, för min del, pulkassa (som man säger på finska). Nu drar jag och min ursnygga Vasabladet tröja till Åbo på middag och sen vidare till Helsingfors för att träffa mummi och ukki. Men först -- ett inlägg om hur du torkar svamp, steg-för-steg! Förklaringen och de enskilda stegen finns under varje bild. Easy!

Karljohansvamp rensa forsta

Steg 1. Börja med att plocka fram ett skärbräde, en svampkniv och en kökskniv.


 

Karljohansvamp ren

Steg 2. Rensa och rengör svampen med svampkniven. Skär bort dåliga bitar och borsta bort allt smuts.


 

Karljohansvamp rensa andra

Steg 3. Skär bort hatten från foten. Kolla att det inte finns maskar i foten.


 

Karljohansvamp skivad forsta

Steg 4. Skiva foten i tunna skivor på längden.


 Karljohansvamp skivad andraKarljohansvamp skivad tredje

Steg 5. Skiva hatten i tunna skivor. Ta bort dåliga mask-äta bitar ifall det finns.


 

ALTERNATIV 1:

Torka i ugnenKarljohansvamp skivor

Steg 6. Placera skivorna på ett bakplåtspapper och värm ugnen till 50 grader.


 Torkad svamp i ugn bredTorkad svamp i ugn oppen

Steg 7. Torka svamparna på i mitten av ugnen i cirka 7 timmar. Se till att hålla luckan lite öppen, till exempel genom att placera en stekspade mellan ugnsluckan och ugnen.

Steg 8. Häll svamparna efter 7 timmar i en stor ugnsform och fortsätt torka dem längst ner i ugnen i ytterligare 5 timmar, eller tills de känns torra. 


 

ALTERNATIV 2:

Torka med en frukt- och svamptork 

Sienikuivuri forstaSienikuivuri andra

Steg 6. Placera svampskivorna i en frukt- och svamptork, kör på inställning 2 i 7 timmar.


 

Förvara de torkade svamparna i lufttäta burkar med lock. Jag är inte säker på hållbarheten, men jag har ännu en burk med karljohan i köksskåpet som är helt prima. Ja så minst 2 år håller de ifall man förvarar dem rätt, och ifall man ser till att svampskivorna verkligen är kruttorra då man häller över dem i burkar.

Karljohansvamp torkad glasburk

Hur ska du då använda de torkade svamparna? Jo genom att blötlägga den mängd svampar du vill använda i kallt vatten i cirka 5 minuter innan användning. Så enkelt är det! Och häll för guds skull inte bort vattnet du blötlagt svamparna i - det är där all smak finns.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar