Sofies header

Viini & Ruoka messut 2017

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2017 | 0 Kommentarer

Taggar:

På lördag var jag med Fia (Fia har bloggen I köket med Sofia btw) och Hanne på matmässan i Helsingfors, något vi hoppas på att ska bli en tradition. Det var super roligt att spendera ett helt veckoslut med att bara tala om mat, planera vad man ska äta och dricka, och sedan äta allt man planerat äta (och lite till)

Jag brukar nästa varje år gå på matmässan med mina föräldrar men i år bestämde vi oss för att Fia och Hanne crashar hos mina föräldrar och vi tar en heldag på matmässan :) Mat från morgon till kväll: helt bäst ever. Flickorna kom hit (till Helsingfors) på fredag kväll och sedan efter att ha ätit en lyxig brunch på lördag så drog vi iväg till Viini & Ruoka 2017.  från 12 till 17 trivdes vi som fisken i vattnet och fick lite bråttom mot slutet med att köpa all den ost och olivolja vi ville.

IMG 20171028 104918

Brunch med Keisaris Levain och kardemumma bulle, pistachnötsbulle och pain au chocolat.

Matmässan (Viini & Ruoka) ordnades i Messukeskus, och konceptet som introducerades förra året är helt super: mat och vin på samma område! Så istället för att måsta gå skilt på ett vinområde så kan man nu gå omkring med glaset i hand. Nu var det bara att hyra ett glas, köpa drinkbiljetter och gå omkring och smaka på viner och äta de smakprov som bjöds på. Vi började med att gå ett varv runt området för att se vad mässan hade att erbjuda varefter vi sedan gick och smakade på nyheter, och provade viner. Jag hitta ett helt super vitt vin (Riesling) från Oregon som hette Kings Ridge, och ett suveränt rödvin från Chile som hette Küdaw. Rekommenderar båda två :).  

Efter att ha ätit en massa smakprov så tänkte vi att vi nu ändå måste ta en lunch, och då blev det en risotto som var gjord i ett parmesanhjul som skurits på hälft. Så först kokades risotton al dente, varefter den hälldes över i ett lite urgröpt parmesanhjul, det hälldes mera buljong över och sedan skrapades risotton ihop med den varma buljongen och risotto. Slutresultatet var en risotto med mera ost än ris :) tyvärr var ju riset i den här kokad på förhand så den blev snabbt för mjuk, och den vi fick hade inget tuggmotstånd kvar. Här måste man ha lite förståelse, smakerna var bra även om riset var över. Om jag skulle ha ett parmesanhjul är det definitivt en risotto jag skulle prova på in a minute!

IMG 20171028 131950

Saldon för årets mässa blev:

  • 1 Olivolja
  • 1 Körsbärssylt
  • 1 Chèvre (Hanne och Fia köpte 5 ostar var :) )
  • 2 paket Bresaola
  • 5 olika tapaskorvar (som min lillebror fick i "tuliainen")
  • 10 lakusnören (helt bästa godiset som existerar! Men det måste vara Porvoon lakritsi)

Den som inte besökt matmässan ska nog ta och göra det, åtminstone en gång :) Nu ser jag fram emot att kunna gå på Stockholms matmässa nästa år (hoppas jag :))

IMG 20171028 164703

Litet sidospår: De var samtidigt även bokmässan och Dan Brown kom ända till Finland för att ha en föreläsning! Jag hade bokat plats tillfället och slapp och lyssna på honom berätta om sin barndom, hur han tänker bakom böckerna och varför han skriver om just vetenskap och religion. Tillfället var gratis, man sku bara boka i god tid. Så klockan 14-15 satt jag och 200 andra och lyssnade på Dan Brown. Skulle det här vara en bokblogg (eller annat än en matblogg) så skulle jag säkert kunna skriva tusen ord om hur awesome det vara tt se Dan Brown, höra honom dra skämt om Trump, och berätta om teknologins framfart och dess roll i hans nyaste bok. Om någon inte ännu läst hans tidigare böcker (Ängla och Demoner, Da Vinci Koden, och Inferno för att nämna ett par) så lönar det sig definitivt att göra det ifall man vill hamna i en situation där man hellre ger upp sin nattsömn än lägger ner boken. Den nya boken är ännu mera up my alley eftersom den handlar om A.I. så cool!

IMG 20171028 134038

Så fangirl moment att det inte är något hej på det hela.

 

IMG 20171028 141150

Dörrarna öppnades 13.30, och jag gick in i salen 13.35 och hamna nästan längst bak. Så fanin är vi Finländare :)

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar