torsdag 19 april 2018 - 21:10

Sleepless in Mariehamn

Insåg att jag inte sovit en hel natt på snart fem månader. Jag är inte den enda småbarnsföräldern som får sova dåligt men ibland känns det som man är ensammast i världen med sömnlösa nätter och gnällig bebis på dagarna. Att sova så lite och endast korta snutter gör mig inte till den bästa versionen av mig själv. 

Har samsovit hela nätter med Sally en tid nu och det har egentligen funkat riktigt bra förutom att jag måste ligga som en ostbåge och det tär på ryggen. Men jag fick ändå sömn fast hon sov brevid mig som ett plåster och jag vakna knappt när hon ville äta. Kände mig nästan utvilad tills för ett tag sen då hon började ha mig som napp då gick det inte längre. Ingen av oss fick då riktigt någon sömn så jag blev tvungen att göra nåt åt det, att ha henne att sova själv igen. 

Resultatet är att hon nog sover, typ, men vaknar stup i kvart och jag sover knappt alls. 

IMG 2Och hennes 3-4 timmars sovpass på dagen har inte hänt på ett tag. Inbillar mig en massa saker att jag borde gjort si och jag borde gjort så. Till exempel det där med nappen hon tog ju den ett tag men sen sluta hon borde man ha föröskt mer? Tänker att hon säkert skulle ha lättare att somna om hon tog napp och när hon blir gnällig på dagarna skulle nappen också ha hjälpt. 

Vi har lagt oss ganska sent och sovit till ungefär nio till och med halv tio på mornarna. Det är ju skönt men jag tror att Sally måst få somna tidigare på kvällarna och stiga upp tidigare istället. Om det lyckas kommer jag ju förhoppningsvis då få några timmar utan bebis på kvällen. Det är målet, eyes on the price liksom, den enda vägen är framåt när det är jobbigt. 

Det jag mest skulle vilja just nu:

1. Få lite mer sömn

2. Nytt hår eller i alla fall en tid till frissa. Post-gravidhormonerna har helt tagit över och jag tappar ofantliga mängder hår. 

3. Att vår nya soffa ska komma. Jag tröstar mig med att dagdrömma om inredning och fundera på hur jag skulle vilja inreda här hemma i framtiden. 

// Det var allt från Sleepless in Mariehamn för denna gång.

 

 

 

 

 

måndag 16 april 2018 - 11:03

Avstånd.

Det sämsta och bästa med att bo på Åland är avstånd. Det är tråkigt att det är så långt till fastlandet och Österbotten men bra att det är så korta avstånd här på ön. Har blivit bortskämd med att vi bor så nära stan, affärer, jobb och aktiviteter.

Det mesta är inom gångavstånd och det är nice när man är hemma på dagarna och kan gå med vagnen in till stan.

 

Läste om att det blir allt vanligare att man inte har råd att bo i samma kommun som man jobbar i. Allt fler pendlar till sina jobb. 

Simon går eller cyklar till jobbet och det gjorde jag också när jag jobbade. Det här med avstånd är något som gör att man gärna vill bo här. Det faktum att man int behöver lägga ner en timmes bilfärd varje dag på att pendla till och från jobb.

 

Det skulle vi kanske måsta göra om vi t.ex. bodde i Österbotten nånstans och jobbade i en stad. Man får mycket mer fritid när det tar tio minuter att gå till jobbet. Det är nära till affärer och restauranger och café. 

Här finns inte allt men det mesta så att man klarar sig. Att det är långt till fastlandet är tråkigt, att man int bara kan sätta sig på tåg eller buss och åka iväg när man vill.

Var man ska bo i framtiden är nåt jag funderat mycket på sen vi fick Sally. Är det Åland, är det Österbotten eller någon annanstans? 

Åland har många fördelar får se hur det blir. 

 

IMG 0766Min väg till jobbet såg ut så här. 

 

måndag 9 april 2018 - 15:40

Mycket har hänt

Hon är på dagen idag fyra månader vår bebbe. Rund och go är hon och har valkar lite här och där. Har fått höra flera gånger att hon är stor för sin ålder. Spelar det roll? En frisk och välmående bebis sa dom vid rådgivningen och det är väl det som är viktigt int hur stor eller liten man är i en viss ålder. 

 

DSC2

DSC00658

Mycket har hänt den senaste tiden. Sally är en helt annan bebis än för bara några veckor sen. Tiden när hon bara skrek och jag hann knappt gå på wc är förbi. Något kolikskrik har vi inte haft på ett bra tag och det har också gjort att hon börjat sova bättre. Nu är det mer så att vi faktiskt går och lägger oss på kvällarna och inte somnar av utmattning. Jag somnar (slocknar) int längre fullt påklädd utan kan i lugn och lägg på mig pyjamas när vi ska i säng. 

Däremot är hon väldigt mammig, men det får man väl va när man är fyra månader ung. I fredags var jag borta från henne för första gången några timmar på en kväll. Hon hade sovit i tio minuter och sen skrikigt och gråtit resten av tiden. Så fort jag kom hem blev det bra. Vet inte vem som var gladare Sally eller Simon? 

DSC3

På dagen sover hon helst fortfarande i vagnen det har hon gjort sen hon var riktigt liten. Inomhus kan gå bra så länge mamma är nära. Det har hänt att när jag "nattat" henne på dan själv slocknat och sovit bort ett par timmar oooups. 

Helammas men vi har tänkt börja ge lite smakprover nu mellan fyra och fem månader. Mest för att man är så nyfiken på att se hur hon reagerar. Hon skulle bra klara sig på endast bröstmjölk ett tag till men så här är det väl med första man vill att dom ska göra allt nununu! Men det är inget vi behöver ha bråttom med som ni ser så har hon gillat det som erbjudits hittills. 

Och mamma då? Hur går det för mig? Tackar som frågar. Kan säga att det var mycket behövligt att komma ut ur huset några timmar i fredags och klä sig i annat än t-shirt dränkt i bröstmöjlk. Dom timmarna lever jag länge på. Men nu ska här bakas pizza, adios! 

tisdag 3 april 2018 - 16:48

Kulturabstinens!

Med en snart fyramåning i huset som helammas och som helst vill vara med mamma blir  det inte mycket spring på lokala evenemang just nu. Det har lett till att jag lider av akut kulturabstinens. På Facebook ser jag evenemang på evenemang gå förbi. Klickar på intresserad men vet att det inte kommer att bli av. 

En tanke som uppstod i samband med min kulturabstinenshet (ord?) är när jag och Simon borde göra något bara vi två? Alltså lämna Sally med barnvakt (iiik!) och göra nåt bara vi. Det har vi alltså ännu inte gjort. Det känns lite skamset att vi ännu inte haft den där omtalade dejtnight som nyblivna föräldrar ska ha i något skede efter att ungen kommit ut. När man instagrammar bilder på sin partner och hashtaggar egentid,datenight,barnvakt osv. Eller ska och ska, men det känns som att det är det man borde. 

IMG 0849

Varför är det pinsamt att erkänna att vi int gjort något bara vi två? Restaurangbesök, teater eller något annat. För här sitter vi hemma på kvällarna för det mesta. Visst vi hinner, men det är så lätt att jämföra sig med andra och tänka att så borde vi också göra. Typsikt att man faller för pressen att känna så fast man vet att man int borde. 

 

 

 

 

 

 

måndag 2 april 2018 - 10:58

Saker jag önskat jag visste innan jag började amma

Snart blir Sally fyra månader vilket betyder att jag ammat i fyra månader. Den som läst tidigare vet att amningsstarten inte var någon dans på rosor. Mjölstockning och bröstinfektion gjorde att det int alls var lätt. Var nära att ge upp flera gånger men valde att kämpa vidare. Det vände ungefär när hon var lite över 2,5 månader.  Och nu när det funkar bra börjar jag istället fundera på hur man ska sluta, när man ska sluta.

Men riktigt där är jag inte än. Tänkte lista sådant jag önskat jag vetat innan jag började amma. 

1. Att det faktist kan ta flera månader att få till en etablerad amning. Att det är helt normalt. 

2. Den första tiden tar det ont när man ammar. 

3. Första tiden vill bebisen äta typ hela tiden. 

4. Både mamman och bebisen måste öva på att amma. 

5. Det är int lätt att amma. 

6. Man känner sig oftast ofräsch med läckande bröst och man är svettigt mest hela tiden. 

7. Man blir otroligt törstig, hungrig och sötsugen. 

8. Den första tiden hade jag stegring varje natt. 

9. Att ha för mycket mjölk kan också vara ett problem.

10. Alla behöver inte amma. Det finns ingen prestige i det, vill man int så slutar man. 

DSC00057

 

IMG 2088

IMG 1890

Det som hjälpte mig att orka fortsätta förutom mycket stöd av min mamma, Simon och Simons mamma, var en bra amningskudde, mycket dricka, mat och lugn och ro. Efter en tid så blev det bra till slut. 

måndag 2 april 2018 - 10:14

Inte så tokigt

 

IMG 1055

IMG 0878

IMG 1057

Våren står runt hörnet i alla fall här på Åland. Eller det hoppas jag, ingen takatalvi tack! Och tänk att om bara några månader ser det ut så här igen.

Den här tiden och framåt några månader är den bästa att bo här. Ljuset, havet, sommaren, solen, vinden och alltsomärsomrigt. 

Ser fram emot att inte vara preggo den här sommaren. Uteservering och att kunna gå in till stan utan foglossning, ja tack! 

Men först ska vi ta oss an våren som int heller brukar vara så tokig här på ön. Det känns som jag vaknat ur min vinterdvala och börjar sakta men säkert bli piggare. Fast jag int sovit en hel natt sedan början av december känner jag mig utvilad när jag vaknar.

Sallys magbesvär har börjat ge efter och hon har fått lättare att komma till ro när hon ska sova. Vi får väl tro att det börjar bli bättre. 

 

 

 

 

lördag 31 mars 2018 - 22:24

Hemma igen och efterlyser vagn

Så gick två veckor i Österbotten och man är hemma på Åland igen. Vad som nu är hemma numera? åker ju alltid hem till Österbotten men mitt hem är här på Åland. Hur som helst var det skönt att ladda batterierna i Tärjär umgås med mamma och pappa och träffa kompisar. 

Sally trivdes. Vi har badat henne i diskhon, a-la american style, och varit ut på vagnpromenad på heimsjön med kompisar. Hon är också numera döpt och har typ träffat hela släkten. 

DSC00462Badtime hos mommos

DSC00485Ett stycke Erika på heimsjön. 

Vi flög både dit och tillbaka. Hemresan var jag ensam med Sally och det gick över förväntan bra. Hade valt ett flyg då vi bara behövde vänta cirka två timmar i Helsingfors så själva resan gick väldigt snabbt. Kommer absolut att flyga med henne igen någon gång.

Men första och sista gången jag tar vagnen med på flyget även om det är gratis och man tycker att det borde vara safe när man reser inrikes. Men icke, som jag skrev om i förra inlägget som tappades ju vagnen bort på ditresan men hittades som tur efter några dagar. Tänker int riskera det flera gånger dessutom vet man int i vilket skick den är även om den kommer fram hela vägen. 

Så tills i sommar när vi ska dit igen tänker jag ha en reserv-vagn i Tärjär. Finns det någon som har en bättre begagnad vagn de vill sälja åt mig så hojta till. Mejla mig fast på alexxandra.grahn(at)gmail.com

Den ska alltså int fraktas till Åland utan till Tärjär och får gärna finnas där nära någonstans. Tänker typ att mamma eller pappa får hämta upp den åt mig tills vi kommer nästa gång, hehe. 

Vore eventuellt lite intresserad av att testa en Emmaljunga bara för att man hört så mycket bra om dem. Men det är absolut inget måste. Är jättenöjd med vår Brio, som vi också köpte beganad, men testar gärna nåt annat också.

Så om du har en vagn du inte längre behöver, den ska ha både ligg- och sittdel, så kanske jag kan bli ny ägare till den. Tycker det är så bra att köpa bebis- och barnsaker seccond hand och beganat. Finns mycket bra saker som kan ha flera ägare! Man måste inte alltid köpa allt splitternytt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onsdag 21 mars 2018 - 14:41

Flygresa och borttappad vagn

Hej hej hemskt mycket hej. Vi har landat i Österbotten och flygresan med Sally gick över förväntan bra. Sista etappen sov hon och vakna när vi var i Krombi. Det som int gick så bra var att endast halva vår vagn kom fram. Liggdelen med åkpåse såg vi int av när vi hade landat. Lite panikkänsla över det eftersom Sally alltid sover på dan i vagnen. Som tur hade mamma kvar en Brio-vagn från 90-talet. Visserligen en sittvagn men man kunde fälla ner den så det gick att sova i den. Int alls lika smidig som min Brio från 2015 och den gnissla som en skräckfilm men Sally sov gott.

Men jag ville ändå gärna få tillbaka vår vagn. Den hittades efter att flygfältet i Krombi ringt några gånger (tack för det!) till lost and found i Helsingfors och på måndag kväll var den i Tärjär. 3904A38F 1801 4794 B9D5 190DDCF12339Ut på tur på Heimsjön med Brio från 90-talet funka bra. 

 

fredag 16 mars 2018 - 11:39

Hon ratar bilen.

Friyay! Här är en bild på en nöjd bebis. 

DSC00266

Bäst just nu: Mina air pods. No more sladdtrassel!

Sämst just nu: Att det inte är någon vår i sikte. Komsi komsi våren.

Helgens planer: Österbotten. 

Dagens outfit: Underställ från Ullmax. (Egentligen är underställ ett finare ord för kalsare. Istället för att säga att man går omkring i kalsare går man med underställ)

Dagens motion: Jepp, redan avklarad mellan klockan halv 10 och 11. 

Jag är jättenervös över att vi ska flyga med mrs smiley face på bilden där. Hon är nämligen inte alltid så mrs smiley face. Oj oj oj.. Tur att det int är något 14h flyg till Bankok vi ska på. Sen en annan grej, hon är heller int så förtjust i att åka bil. Det går ju bra på Åland där det int är några avstånd men det blir annat när vi är i Tärjär där är det lite längre bilresor om man ska nånstans.

Längsta tiden Sally spenderat i en bil hittills är typ 12 minuter. Yaiks vi kommer ha sååå problem i Tärjär sen. Heheh, hon är sån ålänning redan och ska ha allt inom fem minuters bilväg. Tar det längre än så är det inte värt det tycker Sally ( hon vägrar napp så ni kan ju tänka er vilket ljuuud det blir sen när hon e missnöjd ). 

 

onsdag 14 mars 2018 - 14:56

Det kommer alltid en ny natt

Jag klappar mig själv på axeln och startar kaffemaskinen. Två tuffa dagar följdes av en tuff natt. Vi kom oss iväg på babysim i alla fall och trots att jag glömde plastkassen med våra våta handdukar och fick vända om och hämta dem blev det en riktigt bra morgon. Sen somna hon ute i vagnen på balkongen och jag fick äntligen tid för att göra annat. 

Nu just vill Sally helst bara vara med mig. Så fort Simon tar henne börjar hon skrika. Det betyder att jag int ens har kunnat göra något annat på kvällarna än att bära runt på henne. Hur Simon än försöker blir det bara värre i hans famn det enda som duger är mamma. 

Jag hade egentligen velat sova när Sally sov ute idag men hade så mycket annat att göra. En kaffekopp och tanken "det kommer alltid en ny natt" fick mig att fortsätta med dagen och ta itu med saker som att packa inför Österbotten. Det kommer alltid en ny natt, vi får hoppas den nästa är bättre.