onsdag 19 september 2018 - 21:02

Just nu

Har två saker på hjärtat. Ett när ska den här sommaren släppa taget om oss så vi istället får höst? Det var 18 grader och solsken idag här på holmen.

Två jag längtar efter en massa saker. En del får jag redan snart och en del får jag längta lite till efter.

Vad längtar jag efter då? 

 

Helsingfors. Längesen jag besökt huvudstaden och jag vill dit helst nuuu. Kommer alltid tycker mer om Hfors än Stockholm, så ere ba, inpräntad finne som man är. 

Att gå på bio. Kommer ej ihåg när jag senast såg en film? Antagligen dröjer det nog ett tag ännu. Sally accepterar int nån annan nattare än sin mamma (flesta filmerna går ju kvällstid). 

Skördefesten. Nå som tur går höstens härligaste evenemang av nu i helgen. Hela Åland har skördefest-yra och kör omkring till öppna gårdar, äter lokalt producerad mat och köper grönsaker direkt av bonden. Helt gälit mycket folk i farten. 

IMG 1358

Förra året var jag en glad preggo som köpte solrosor och äppel på skördefesten. 

Tärjär. Snart bär det av norrut igen. Längtar så. 

Ansiktsbehandling. Kan man längta efter det? Janå joo! Speciellt om ens senaste hudvårdsrutin varit att man int haft nån rutin. Fejset behöver lite omvårdnad helst igår. 

 

Så att, sånt just nu. Avslutar med denna bajs-bild. Kanske vi ses i helgen på Skördefest? 

 

fullsizeoutput 3063

 

 

 

 

 

söndag 16 september 2018 - 11:19

Mina misslyckanden

Har läst flera bloggare som skrivit om sina misslyckanden och tänkte dela med mig av mina egna. Det känns bra att se att "alla andra" inte heller lyckas med allt jämt. 

Sociala medier kallas ofta för skrytmedia och man delar gärna med sig av något där när det går bra. Helt förståeligt det är roligare när något är bra än dåligt. Men nu tänkte jag göra tvärtom och skriva om sådant som jag inte lyckats med. 

 

Efter gymnasiet sökte jag till Hanken men var rädd för att inte komma in så jag gick aldrig på något inträdesprov. 

 

När jag skrev min gradu sökte jag en praktikplats här på Åland som jag inte fick. Egentligen var det inte alls min typ av arbete och kanske därför också jag inte fick platsen. Men det kändes ändå som ett misslyckande när man fick mejlet med "Tack för ditt intresse men..."

 

I samma veva sökte jag också ett jobb som jag inte fick. Att få ett tack men nej tack är tungt, men att få två efter varann är ännu tyngre. 

 

Förra hösten skrev jag i en Facebook-grupp för såna som skulle få bebis på Åland på vintern och frågade om någon ville träffas. Skrev lite om mig själv att jag var nyinflyttad och att jag inte kände så många att det vore kul att träffa någon annan som också snart skulle få bebis. Ingen svarade. 

Det här med vänner känns överlag som ett litet misslyckande. Visst har jag vänner och bekanta här som jag träffar nu som då men jag känner mig ändå ganska ensam ibland. Som tur kom jag sen med i en mammagrupp via Folkhälsan förra hösten och där fick jag många nya kompisar. 

 

Hade tänkt börja jobba lite efter sommaren men det funkade inte. Kände en press och ångest över att jag inte hann jobba ordentligt eller hann vara med Sally ordentligt. Så det var bara att tacka för erbjudandet och be om att kanske få återkomma senare. 

 

IMG 2850

Så det är några grejer jag känner att jag misslyckats med. Jag tror det finns en mening med att man inte alltid får de jobb, praktikplatser, stipendier eller utbildningar man söker. Oftast leder det till något annat mycket bättre istället. 

Kanske tar det en stund innan man når dit. När man känner sig nere brukar jag upprepa mantrat "din tid kommer"  även om det ibland känns som att det aldrig kommer.

Men men, sånt får man ta. 

lördag 8 september 2018 - 11:23

Niomåningen!

Imorgon har vi en niomåning i huset. Hur är läget med denna niomåning kanske någon undrar?

Rolig ålder för det händer en massa och väldigt snabbt. Antagligen går det väl full fart framåt i samma takt tills hon är nio år hädanefter. 

Inget kryp än, bakåt far det, åt sidorna men framåt så gungar det mest på stället ännu. Det tog länge för henne att lära sig att sitta helt själv utan stöd. Ungefär en månad sen klarade hon av det riktigt bra själv. Så äntligen kunde vi börja använda matstolen ordentligt och hon orkar faktiskt sitta där och äta.

Mat ja, ammar ännu på morgon och kväll (och ibland lite på natten om hon vaknar) men annars är det riktigt mat som gäller. Hon är inget matvrak men det mesta går an. 

Hon har lärt sig dricka vatten ur pipmugg också så nu är jag int längre orolig att hon inte får i sig tillräckligt med vätska på dagarna när vi dragit ner på amningen. 

 

Just nu är matlusten sisådär men det tror jag beror på att hon har FYRA tänder på gång. Hon dreglar jättemycket och det ser ut som en snigel varit i farten där hon rört sig på golvet eftersom hon lämnar spår av dregel efter sig. 

 

fullsizeoutput 3036

 

Tänderna bråkar också med sömnen. Det är mycket skrik och gråt vissa nätter och ibland tar det länge att somna på kvällen. 

 

Innan tänderna började bråka hade hon börjat sova kvällarna bra i egen säng men sen blev det tvärstopp. Och nu har jag inte ens orkat försöka flytta över henne. I min armhåla sover hon bäst och när int tänderna bråkar så sover hon riktigt bra. 

 

Det är väl en trygghetsgrej också och med tiden så går det väl bättre att sova längre och längre ifrån mamma. Vi kommer dit.

fullsizeoutput 3035

 

Niomåningen jollrar och skrattar mycket. Säger mamm-amm och näjj-näjj och nann-nann typ sånt.

Hon är ganska lugn gillar att sitta och pilla på saker, kan vara helt uppslukad av en knapp eller dragkedja. 

Men sen igen blir hon jättearg när hon int kommer fram fast hon vill. Nio månader, lika länge på utsidan som på insidan. Tänk, om tre månader har vi en ettåring i huset. 

 

Så det är läget med vår niomåning. Ha det bra! 

 

 

 

 

 

 

 

fredag 31 augusti 2018 - 11:38

Hej höst

Vardagsinlägg varsågod. 

 

Jag rensar skåp och gör mig av med saker. Har grejer kvar i lådor sedan vi flyttade in för ett och halv år sen. Då mådde jag så illa på grund av graviditeten och hade ingen ork eller lust att organisera. Nu är det dags. 

 

Sally blir snart nio månader. Det känns som en milstolpe, hon har funnits lika länge på utsidan som på insidan. Hon har fortfarande inte börjat krypa, eller åla för den delen, hon tar det ganska lugnt med allt sånt faktiskt. Det kommer väl. 

 

Jag planerar hösten. Ska boka in resa till Österbotten. Jag och Sally ska börja på babysim igen. Vi träffar kompisar och har det bra. 

IMG 3939

Höst-Vasa, det saknar jag. Den känslan när man i slutet av augusti återvände till studierna och allt det där. Bästa känslan på hela året. Promenad runt Metviken, aj aj aj det är nice. 

Men istället ser jag fram emot höst på Åland. Den är väldigt vacker och framförallt lång och varm. Snart är det dags för mitt favoritevenemang Skördefesten. Inte så illa det heller. 

 

Ha det bra! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torsdag 23 augusti 2018 - 12:01

Min arma tv-bänk

Finns det ingen som vill ha min tv-bänk?

 

Jag har skrivit om det förut, tv-bänkar och hur svårt jag tycker det är att hitta den perfekta.

Tycker det är en mycket svår möbel och oftast är alla så fula, jajaja klaga klaga. 

Men nu är det så att jag blivit med ny tv-bänk (inte drömbänken fick bli en Ikea-version den här gången) och nu försöker jag sälja den gamla.

Men ingen vill ha min arma tv-bänk.

Den är retro och kanske från 70-talet en sån där bänk på hjul med tidningsställ under. Finns bara att köpa på loppis och antikaffär. Tycker den är skitsnygg! 

När jag köpte den såg jag den på Facebook och ringde genast "den vill jag ha, reserverar den tack"

 

När jag hämtade den berättade försäljaren att folk hade ringt efter mig och också velat ha tv-bänken. Yes tänkte jag vilket kap. 

 

Men eftersom den har hjul är den ingen höjdare när man har barn. Nu har den blivit ersatt med en stadigare variant från Ikea. 

Jag la ut den gamla bänken till försäljning på FB-loppis. Tänkte att eftersom det var som många som ville köpa den då när jag köpte den så får jag den säkert såld. Men nej ingen visade intresse.

 

Gav inte upp och rullade med den till loppisen där jag hade försäljning. Nu tänkte jag, nu far den nog. Nehejj inte nu heller.

Fick snopet rulla tillbaka hem den igen. 

 

Nu står den i gästrummet och är i vägen för allt. Arma tv-bänk är det ingen som vill ha dig? 

 

 

 

tisdag 21 augusti 2018 - 22:55

Saker som stör mig

Just nu stör jag mig på...

Att jag både tycker det ska blir roligt men också tråkigt att fortsätta vara hemma. 

Min hårfärg just nu är så ful. Vill bli blond igen tack.

fullsizeoutput 2cff

Att jag inte tycker lika mycket om att läsa Marian Keyes på engelska som på svenska. 

Att jag inte orkar ta itu med att sluta nattamma.

Att det blivit mörkt på kvällarna.

fullsizeoutput 2f4a

Stör mig på sociala medier. 

Men jag har svårt att sluta till och med att trappa ner är svårt.

Borde radera instagram men det är svårt. Det stör jag mig på.

fullsizeoutput 2fac

Jag stör mig på att jag fått ett insektbett under foten som kliar. 

Jag stör mig på att jag varit trött i sommar. 

Har inte orkar göra saker jag velat göra, träffa mer vänner osv. Det stör mig.

fullsizeoutput 2faa

Jag är störd på att det inte finns bra med flygförbindelse MHQ till KOK. Måste flyga till Vasa istället. Det är störande. Vill ju komma hem lätt som plätt. 

Överlag är jag störd på att det är långt mellan Åland och Österbotten. Dumma avstånd, stör mig på avstånd. 

Det var allt från den störda bloggen just nu. 

Återkommer när jag är mindre störd. 

 

 

 

 

 

 

tisdag 21 augusti 2018 - 21:40

Hej hej Hangö

När man är i Åbo hamn söndag kväll halv åtta och färjan går först om en timme och man är hemma först mitt i natten ångrar man alltid att man bor på Åland. 

Med det sagt har vi varit ute på vift igen. Den här gången var det bröllop i Hangö då Simons studiekompis gifte sig. 

fullsizeoutput 2fa3

fullsizeoutput 2f9f

Vackert brudpar, vacker stad, vacker fest. Ja vad mer kan man begära? Jo vi bodde med bästa M&M de gör alltid allt lite bättre. 

Sally hade vi med såklart, men vi hade också med hennes fammo så vi slapp ha bebben med på fest.

Första gången lilltjejen var utan oss och i Hangö av alla ställen, haha! Men det gick bra och nu känns det inte lika läskigt att behöva lämna bort henne igen. 

 

 

 

 

torsdag 9 augusti 2018 - 22:54

20 mål från 2012

Idag har vi en åttamånaders bebbe i huset. Firade med att ha en kompisdejt åt Sally. Hur gulligt som helst med två åttamånaders bebbar som sitter på golvet och kastar klossar. 

Har fått mång nya vänner efter att vi fick Sally bland annat familjen som var på besök ikväll. Det är är tacksamt med andra som är i samma sits som vi.

 

Men nu till något helt annat. Jag hittade något väldigt roligt när jag städade. 

En lapp med 20 livsmål som jag skrev 2012 (18.3.2012 står det på lappen) som jag vill ha uppnåt 2017.

2012 tänkte jag alltså att jag på fem år skulle jag ha uppnått allt på listan. Skrattade högt åt en hel del av mina "mål" alltså hur tänkte jag? Men framför allt vad man kan ändras och få andra värderingar och mål i livet på fem år.

Alla mål är inte helt fy skam men jag skäms inte för att skriva ut det fast vissa är lite pinsamma.

So here we go

2017 Skall jag:

1. Politices kandidat från ÅA - check

2. Politices magister från ÅA - check på den också (börjar ju bra i alla fall) 

3. Bo i Sthlm - nope (men jag kom ju lite närmare i alla fall eftersom jag bor i Mariehamn)

4. Ha köpt åtminstone två märkesväskor som kostar över 200 euro - njaaee (den här är pinsam. Alltså hur tänkte jag?? Varför skulle det vara viktigt? Och att de ska vara över 200 euro, eller menade jag tvåTUSEN euro och glömde bort en nolla där? 

Jag köpte faktiskt en Malene Birger väska för nåt år sen som jag tror kosta närmare 300 euro så lite check på den här punkten har jag nog. Inget fel på märkesväskor men att det skulle vara ett mål i livet att äga dom har jag nog ändrat åsikt om. 

5. Köpt ett par Jimmy Choos - verkligen int (haha nej, hade nog kollat lite för mycket på Sex and the City) 

6. Studerat franska - nej 

7. Varit i New York - nej tyvärr (har prioriterat resade väldigt lite de senaste fem åren)

8. Köpt en Burberry trench coat - nej som tur (inget fel på en burberry men har nog haft viktigare saker att lägga pengar på, alltså hur märkesfixerad var inte jag 2012???)

9. Fortfarande ha ljust/blont hår - nej! (tills för några veckor sedan hade det varit check på den men nu var jag ju till frissan och skulle med all makt ha brunt hår som blev rött. Det blev inte snyggt så jag ska återgå till blond hej å hå.)

10. Börja skriva på min roman - nej nej (Känns som en lite klyschig punkt för att vara helt ärlig men jag hade tydligen författardrömmar för fem år sen)

11. Ha ett jobb som jag trivs med - typ check (har ju ingen fastanställning men jag trivdes bra på redaktionen. Men hej, sen är jag ju mammaledgi nu och det trivs jag med)

12. Ha en ny bil- check! (Golfen blev bytt till en Volvo v70)

13. Varit i Paris - nej (återigen, har rest jättelite senaste åren)

14. Ha en hund - nej (vill inte ha något husdjur just nu heller)

15. Vara kär - JA! ( i Simon och Sally) 

16. Äga aktier - check 

17. Läst krig och fred - nejjj! (hahahaha, varför ville jag det?)

18. Simma i indiska oceanien - nej tyvärr

19. Läst biämne i ekonomi - icke 

20. Vara lycklig - check på den säger jag. 

 

Fem år känns som en lång tid men det går egentligen otroligt snabbt. Och vad mycket som kan hända på fem år. När jag skrev det här bodde jag i Vasa med Simon och vi hade varit ihop lite mer än ett år. 

Nu ska jag klura på mina mål för de fem följade åren. Skiver ut dem här så kan jag lättare gå tillbaka och hitta dem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

lördag 4 augusti 2018 - 22:34

Ordning och reda

Äntligen blev det svalare. Kan säga att den här familjen nog varit på bristningsgränsen på grund av värmen. Sally har klarat sig bra men jag och Simon not so much. 

Men nu ska vi väl tro att det blir en riktig nordisk sommar igen. Med vettiga temperaturer.

Vaknade idag av att det åskade det är ganska mysigt. Det har det regnat, varit mulet, solen skinit och sen regnat lite till. 

 

Jag förbereder för att sälja på loppis (går mycket bättre att greja med sånt när det int är 30 grader inomhus) säljer också en del grejer på fb-loppis. Fick riktig KonMari-fiilis och gör mig av med onödigt stuff. 

Kan bero på att det är höst på intågande och då vill man ha nystart och rent och snyggt omkring sig. 

fullsizeoutput 3

För pengarna jag får från försäljningen ska jag köpa böcker. Är inne i en läsperiod just nu och läser och läser och läser. 

Allt ska int gå till böcker, en del ska in på sparkontot å, så he så!

 

Nån ordning och reda ska det väl va. 

 

 

 

onsdag 1 augusti 2018 - 17:46

Minnen från USA

Veckotema på Sevendays och Foodly är USA. 

487620a98e61ed28360e7f4c1e76801c2källa bild 

 

Tänkte dra mitt strå till stacken och bjuda på några USA-minnen. Jag har varit exakt en gång till Amerika och det börjar bli ganska många år sedan nu. 

 

STORT Ja allt är faktiskt större i USA. Mataffären, The Mall, bilarna, vägarna, människorna.

Och det jag minns bra var att man fick så otroligt stora glas med limsa på restaurangen. Dessutom gratis refill, man ba whaaat? Som om man skulle orka dricka upp det första glaset ens. 

 

VAPEN Vi hälsade på släktingar och en dag följde jag med min småkusin till hennes collage. Jag var kanske 12-13 då och fattade noll av föreläsningen men det jag förstod strax efteråt var hur liberal USA:s vapenlag är.

Vi for nämligen till småkusinens pojkväns door , alltså där man bor, och där visade han och en kompis stolt upp ett stort automatvapen. Så där bara, det hade det i en låda ovanför sängen. Hur sjukt som helst. 

 

KONTRASTER Vi besökte Florida och Georgia. I Florida bodde våra släktingar i ett gated community,  där bilarna har streckkoder för att komma in. 

De släktingar som bodde i Georgia bodde nog i lite mer "normala" förhållanden. Men jag minns att vi i Georgia körde förbi trailerparks där det var ganska fattigt.

 

De roligaste minnen från resan är Disney World (såklart) Coca-Cola museet i Atlanta, NHL i Florida, basketball i Atlanta, att se en alligator på nära håll när man är ute och går (Florida), och att man fick äta chips och kakor till mellanmål USA-style. 

 

Det var en jätterolig familjesemester. Jag hoppas att jag snart kan åka till USA igen, det finns ju hur mycket som helst att upptäcka där. 

 

Over and out.