Å så tips på tidsfördriv
Gillar själv att läsa såna här inlägg där folk tipsar om saker. Här är sånt jag som jag snöat in mig på senaste tiden.
Jag tipsar om en serie, en bok och två nyhetsbrev jag gillar.
De första är en tv-serie. Selling Sunset på Netflix
Fick direkt känslan av att det är något bekant över den här serien, den var helt ny så jag hade inte kunnat se den förr och jag fastnade direkt i första avsnittet. I eftertexterna fick jag svar på vad jag kände igen.
Minns ni MTV3:s serie The Hills? Det är samma serieskapare som gjort Selling Sunset nämligen Adam DiVello. Jag älskade The Hills, och nu har samma skapare tillsammans med Netflix gjort en ny serie som andas samma karaktär.
Selling Sunset handlar om en mäklarfirma i LA, The Oppenheim Group som drivs av två män (tvillingar) som har en grupp kvinnliga mäklare som jobbar åt dem. De är såklart LA-snygga och framgångsrika och man avundas deras livsstil när man kollar serien. Vill flytta till LA och bli mäklare känns det som när man ser hur de har det.
Men såklart är det manus även om det är en reality-serie. Allt är "uppgjort" men utan att man ska märka det är precis som The Hills.
I första avsnittet börjar det en ny mäklare och det blir så klart drama mellan henne och de andra kvinnorna som redan jobbar där.
Till skillnad från The Hills går den här serien djupare in på livet på de som medverkar. Man får mer än bara en glamorös yta vilket jag gillade, ämnen som tas upp är allt från att bli mobbad som ung, missfall och fattigdom.
En massa drama såklart, och som en bonus får man sen en massa snygga La-hus (som man bara kan drömma om). Det är nåt med regisserad och framtagen dramatik som jag gillar när serieskaparen Adam DiVello är i farten. Me like!
Tyckte du också om Laguna Beach och The Hills är jag nästan säker på att du kommer gilla Selling Sunset också. Säsong 1 finns på Netflix och jag hoppas på gör fler säsonger.
Det andra tipset är en bok. Karin Erlandssons Alla orden i mig.
Sträckläste halva boken i somras när jag åkte tåg och båt hem från Österbotten när mitt flyg blev inställt. Det sista jag gjorde i Kokkola innan jag steg på tåget var att jag köpte boken på Suomalainen som en liten tröst för att jag skulle vara på resande fot hela dagen.
Ville ha sällskap på resan och då passade Karin Erlandsson perfekt. Kände mig som en fin dam när jag satt på restaurangen på färjan och åt risotto, smuttade prosecco och läste en bok.
Sen tappade jag bort boken hemma, men hittade den sen i min nattduksbordslåda. Läste den till slut förra söndagen.
Alla orden i mig handlar om skrivande och är uppbyggd i två olika delar. Första är krönikor och andra delen en skrivdagbok.
Det jag tar med mig från boken är att det finns ingen genväg till att få något skrivet, det enda sättet är att sätta sig ner och skriva.
Det gäller alla typer var texter, vare sig det är en roman som Karin Erlandsson skriver eller själv tänkte jag att det också stämmer in på allt från ett mejl till en artikel eller ett blogginlägg.
Ingen annan kommer skriva texten åt dig. Det låter enkelt men alla som skriver vet hur svårt det ibland är att få det gjort.
Det andra jag tar med mig är att när man skriver måste man skriva en massa text som är skit för att hitta guldkornen. Det är sällan, men händer ibland, att orden som kommer ur en är så gott som publiceringsklara. Vill man hitta det som är bra behöver man få ur sig det dåliga först.
Det tredje jag tar med mig är att alla idéer man har är inte alltid är bra, allt man skriver blir inte som man tänkt sig och det är okej. För det hör till grovjobbet att ibland måste harva sig igenom en text och att bara få den ur sig. Till exempel har jag skrivit om det här blogginlägget flera gånger nu.
Alla orden i mig är ändå ingen bok i handledning för hur du blir författare eller skribent av något slag, utan det är en bok om hur författaren Karin Erlandsson skriver. Men man inspireras av hennes disciplin när det kommer till att skriva.
Det var intressant att få veta hur mycket arbete och slit det ligger bakom en roman genom att faktiskt läsa om det i skrivdagboken. Ofta läser man sånt i intervjuer med författare där de säger hur mycket jobb det är och så vidare men här får man faktiskt en inblick bakom kulisserna.
Det tredje tipset handlar om nyhetsbrev.
Nyhetsbrev behöver inte alltid betyda reklam. Det jag snöat in mig på senaste tiden är att hitta nyhetsbrev inom områden jag är intresserade av.
Det kan vara företag inom en viss bransch, en expert på ett område, en utbildning eller en tidning som har jättebra nyhetsbrev.
Det jag gillar med att få det direkt i mejlkorgen är att då vet jag var jag har det och kan gå tillbaka och läsa det när jag har tid.
Här är två favoriter:
1. Copywriting med Mattias Åkerberg. Han är en otroligt duktigt skribent och copywriter som skrivit boken Sälj det med ord. Hittade hans blogg och hemsida (pleasecopyme heter den) efter att jag läste boken och hittade också nyhetsbrevet.
En gång i månaden skickar han ut ett nyhetsbrev som handlar om copywriting och hur man skriver bättre texter. Det är inte bara copywriting, alltså reklam och säljande texter, utan också om skrivande överlag och alla som jobbar med att skriva i sitt jobb har kan ha nytta hans nyhetsbrev.
2. SvD Perfect Guides nyhetsbrev.
Det här är Svenska Dagbladets livstilssajt alltså det som Sevendays är för HSS Media. Perfect Guide har ett nyhetsbrev en gång i veckan som heter De bästa samtalsämnena för helgens middagar.
Innehåller allt från krönikor, intervjuer och artiklar och tips på trendiga maträtter och så vidare. Jag gillar speciellt Elin af Klintbergs krönikor.
Ett annat tips som handlar om mejl är att faktiskt ta bort dig från sånt du inte öppnar och läser. Det är trevligare att ha en inkorg med innehåll man faktist behöver och bryr sig om än att det till 90 procent är skräp.
Det om det.
Ha det bra!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar