Åländska snackisar #2
Min google analytics säger att de flesta som läser den här bloggen bor utanför Åland.
I södra Finland och Österbotten för att vara exakt. Därifrån får jag flest klick.
Inte så konstigt kanske med tanke på att:
1. Sevendays är en finlandssvensk bloggportal med bas i Vasa.
2. Jag kommer från Österbotten.
3. Jag skriver om hur det är att bo på Åland. Antagligen inte lika intressant att läsa för folk som redan bor här.
Och med det sagt här är åländska snackisar #2. Här har jag skrivit om tidigare snackisar i år.
Vad händer på Åland?
Vad gör ni där riktigt frågar alla när man facetimear och ringer nuförtiden. Åt dom berättar jag att vi flyttat på en skänk, sålt ett matbord, sorterat i klädskåp och att vi jobbar på och Sally är på dagis som vanligt.
Sånt händer hemma hos oss. Men på Åland pågår bland annat det här:
M/S Eckerö ställer in all trafik till den 15 juni. De har stått stilla sedan mitten av mars och nu förlänger man alltså till mitten av juni.
Det är tråkigt för den åländska turistsommaren. Det pratas mycket om huruvida det blir någon säsong här i sommar alls. Tråkiga nyheter.
Går inte färjorna som normalt kommer inga turister heller.
Det går att resa hit från och till Finland med färja nog men ingen åker ju riktigt just nu annat än nödvändigt. Vi är inte avstängda på så vis men ganska isolerade nog. Det är inte som det brukar vara.
Och på tal om turismen så har Visit Åland skapat en hemesterkampanj. De listar erbjudanden om sånt man kan göra här just nu. Hyra stuga, fiskeguidning, bo i klipphus på Havsvidden och så vidare. De har också skapat en hashtag för det som heter #tillsammansförÅland.
Här finns ett inlägg jag skrev när vi hemestrade på Havsvidden i december.
Och kommer man inte till Åland men vill ha något åländskt kan jag berätta att man snart hittar mycket av en mycket åländsk produkt på butikshyllorna i Finland. Nämligen öl från Stallhagen.
Bryggeriet har gett kesko, alltså k-affärerna, ensamrätt att sälja deras öl i Finland. Så grattis alla ölälskare. Nu får ni dricka finöl som jag kallar det.
Jag har aldrig varit någon öldrickare, är fortfarande inte, men stallhagens öl går hem hos mig. Deras honungsöl, ai että den är god.
Gillar också Stallhagen för deras slogan; drick mindre, drick bättre.
Så heja Stallhagen, heja Åland, heja sommaren. Slut på snackisar.
Tärjärbon som gick vilse till Åland
Gillar att läsa folks presentationer om sig själva här i bloggvärlden. Alla har kanske inte hängt sen början så varför int ge en liten beskrivning på vem jag är och varför jag kallar mig för en oäkta ålänning. Häng med vetja.
Vem är jag då? Finns många sätt att presentera mig till exempel är jag "Tärjärbon som vilssta till Åland" (Översätter man det rakt av blir det Terjärvbon som gick vilse till Åland).
Här är hon då. Blev tvungen att kolla mitt arkiv hur länge jag hållit till här på Sevendays och det blir två år i höst. Ursprungligen är jag alltså då från världens bästa by Terjärv.
När jag började blogga för två år sedan hade jag ganska nyligen flyttat till Mariehamn. Jag jobbade på en tidningsredaktion samtidigt som jag gjorde klar min gradu från ÅA i Vasa.
Min kompis fotografen Ida tog tjusiga bilder på mig till bloggen hösten 2016. Vi for upp till pissberget som det kallas, utsikten är vackare än namnet. Bland annat den här bilden tog hon.
Nu är jag föräldraledig, magister i statsvetenskap och fortfarande öbo. Trivs bra på Åland även om jag alltid nu som då längtar till Österbotten.
Varför flyttade jag till Åland då? Fem år bodde jag och Simon i Vasa där vi båda studerade. När han blev klar och jag var i slutskedet började vi fundera på vad vi vill göra här näst. Jag drömde om Köpenhamn han pratade om Helsingfors vi nämde Stockholm men plötsligt kom jag på; Åland.
Simon är från Åland men det var jag som fick övertala honom att flytta hit, haha.
Vi fick jobb, kirrade lägenhet och tog vårt pick och pack (och vårt marsvin som då levde) och flyttade till Mariehamn. Från och med januari 2016 hade vi vår officiella adress på Åland istället för Vasa.
Vi hyrde en mycket tjusig loftlägenhet med rutigt köksgolv. Som ni ser hängde det en påminnelse på väggen om varifrån vi kom. Icke att förglömma.
Så kär i den lägenheten hade gärna bott kvar om den varit större.
I början skrev jag mycket om livet som nyinlyttad och skillnaderna mellan Österbotten Finland och Åland.
Nudå? Jag skriver fortafarande ganska mycket om hur det är att bo på Åland men varvar också med en del om hur det är att blivit förälder.
Sally föddes i december -17 och är alltså nu ett halvår. Tiden har gått jättefort och det är roligt att ha bloggen som en slags anteckningsbok under bebistiden.
Det har också varit skönt att få skriva av sig när det behövts.
Framtiden då? Jag vet inte vad jag ska göra efter att föräldraledigheten tar slut. Just nu lutar det nog mot att jag blir vårdledig ett tag, men sen?
Har inget jobb att återvända till. Drömmer om att vara egenföretagare och styra över min tid själv.
Varför heter bloggen Ingen äkta ålänning då? Jag gillar bloggar som har ett namn utöver personen som skriver bloggen. Namnet får gärna ge en liten vink om vad den handlar om. För mig fick det då bli Ingen äkta ålänning.
Snipp snapp snut, så var presentationen slut.
Sommarens tips när du reser till Åland
När jag jobbade på tidningsredaktion här på ön hade man stenkoll på vad som är på gång.
Mitt bästa tips för att ta reda på vad som händer är att kolla den här sidan där finns information om en massa olika evenemang stora som små.
Här är mina tips när du reser till Åland i sommar
Mat, mat, mat.
Är man ute efter en kulinaristisk upplevelse är Åland rätt destination. Sommartid finns här ännu fler restauranger och dessutom om vädret tillåter smakar det alltid godast i terassmiljö. Ät frukost/brunch på Tsarevna Café och Bistro i Eckerö lunch på Stallhagen i Finström och middag på ÅSS Paviljongen i Mariehamn. Som bonus har du då redan besökt 3/16 kommuner.
Brunch på Tsarevna i Eckerö är ett sommarmåste.
Kom ut i skärgården
Ett ställe jag fastnat för är Föglö en skärgårdskommun dit det är lätt och snabbt att ta sig från Mariehamn. Från färjfästet i Svinö tar det endast trettio minuter med färja. Ett tips är att lämna bilen i land och gå ombord för då kostar det ingenting.
En annan mysig skärgårdskommun är Vårdö. Är man och turistar vid Bomarsund-ruinerna ska man absolut ta vajerfärjan över till Vårdö eftersom det är i krokarna. Och är man vid Bomarsund får man inte missa att köra upp till Notvikstornet. Bästa utsikten.
Notvikstornet bjuder på en huisigt fin utsikt.
Vill man ha lite mera äventyr tycker jag man ska åka ut till en fyrö. Jag besökte en i jobbets tecken en gång och det var verkligen en upplevelse. Ett annat huippu ställe att fara till med båt är Kobba Klintar det är den där lilla ön med en båk (det som ser ut som ett vitt tält) man ser från färjan när man kommer in till Mariehamn. Där finns ett café och så brukar de ha nån typ av utställning i båken.
För att ta sig dit om man inte har egen båt kan man ta turbåten från Korrvik fiskehamn eller så kontaktar man föreningen och frågar när man kan åka ut. Detsamma gäller om man vill åka ut till en fyrö det brukar ordnas guidade turer nu som då.
Sälskär, väldigt vackert ställe mitt ute på havet.
Mariehamn
Sånt jag tycker om att göra i Marieham är att fika vid Nonna Rina, Bagarstugan eller Iwa. Fynda vid Emmaus och strosa omkring på gågatan och titta in i affärer. Bokhandlarna är favoritställen kan vara där hur länge som helst. På kvällarna är restaurang och baren Indigo the place to be at.
Gillar inte att ligga i solen och pressa och är däför sällan vid någon strand. Men det finns badstränder i Mariehamn och föredrar man kakel under fötterna är Arkens poolområde att rekomendera. Där var jag faktist förra sommaren när min soldyrkarvän Mia var på besök.
Hyr en bastu
Lite otippat kanske men om man är som jag och föredrar bastuvärme framom solstol är bastu och kvällsdopp en rolig aktivitet. Bor man på ett ställe som inte har bastu kan man alltid hyra från till exempel en camping. Vi hyrde bastu ett par gånger när vi hade besök förra sommaren och det var riktigt lyckat.
Ta med kvällsmat och om man inte orkar laga själv så hämtar man pizza från stans bästa, Pizzaria Diablo. Och bastudricka från något åländskt bryggeri såklart, nämner inga namn men det finns åtminstone två väldigt goda.
B&B
Bed and Breakfast har på senare tid lite hamnat i skymundan av Airbnb. Högt på min önskelista är att övernatta på något av följande: Björnhofvda gård i Eckerö, Kvarnbo Gästhem i Saltvik eller Brobacka Gästhem i Jomala.
Spara på naturen och få motion på köpet
Något som är bra med Åland är att det är så korta avstånd så man hinner med mycket om man så vill. Vill man skippa bilen går det finemang eftersom vi har bra med cykelvägar. Det går såklart också att hyra cykel här mitt bästa tips för en dagstripp med cykel är att besöka Stickstugan som ligger ute på Järsö.
Stickstugan är ett supermysigt café i en lummig trädgård. Dessutom är vägen ut till Järsö väldigt vacker med mycket vatten runtomkring.
Är man ingen cyklare rekomenderar jag att gå strandpromenaden i Mariehamn. Den börjar vid hamnen och går längs med stranden en bit mot fiskehamnen. Vill man ha gratis underhållning ska man gå just när färjorna kommer in.
Fattar inte hur nån kan styra dom där skutorna, imponerad. Duktiga är dom som jobbar där.
Bör kanske även nämna att det här är helt personliga tips. Vill man ha hjälp här på plats så ska man absolut fråga Visit Åland de kan sina turister.
Så kom, kom till Åland i sommar här är det gott att vara!