Alexandra alanning

Året som gått (del två)

Skrivet av Alexandra Grahn 30.12.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Jullovet är slut och vi är tillbaka på Åland. Trögt att resa hela dagen igår och idag är vi sega. 

En elloge till mig och Simon ändå som tog tag i att packa upp kappsäcken genast och inte låta den stå orörd en vecka! 

Hur som helst här kommer del två av min sammanfattning av året. 

 

 

Juli 

 

DSC01142

DSC00981

fullsizeoutput 2d85

 

Juli blev kanske inte så som jag hade tänkt. Har massor av fina bilder från månaden men förväntningarna var lite för höga. Sally var nu sju månader och jag hade hoppats kunna göra lite mera saker för mig själv denna månad med tanke på att Simon hade semester. 

Men hon vägrade vara med Simon eller någon annan för den delen. Det var bara jag som fick hålla i henne byta blöja eller gå med henne i vagnen annars skrek hon tills jag kom. 

Dessutom var det hett i juli och att då ha en bebis fastklistrad i famnen 24/7 var inte lätt. Simon klagade på värmen, som alla andra, och jag hade noll förståelse för hans och andras klagan just då eftersom de åtminstone inte behövde gå omkring med en bebis konstant. Jag hade också varmt!

Vi hade tänkt göra en massa saker men värmen gjorde att vi inte orkade. 

Som sagt förväntningarna var kanske lite för höga för denna månad. Sally var missnöjd hela juli och det var mycket mycket hett och jag hade velat koppla av lite men fick inte.

Vi var Tärjär två veckor och det var nog bra men ganska tungt det också. Sommarens höjdpunkt Slotte släktmöte kom och gick och man träffade massa släktingar som sig bör på släktmöte.

Var så avundsjuk på alla som inte hade ett litet plåster i famnen som ni ser är hon med mig på varje bild. Var kanske int den trevligaste personen att vara med denna månad.

Sally var inte ens nära på att ta sig fram för egen maskin ännu och hon satt inte ens utan stöd. Hon såg till att jag tog henne dit hon ville och det fick jag verkligen känna på. Tur att hon är så söt. 

 

fullsizeoutput 2f47

Söt bebbe ändå!

 

 

Augusti 

 

fullsizeoutput 2fa3

fullsizeoutput 3036

IMG 3105

 

Augusti var redan lite bättre. Min lillasyster Peppi bodde hos oss när hon jobbade som simlärare på Åland och hade korta dagar så jag och Sally hade både nytta av nöje av henne.

Åttamåningen Sally lärde sig sitta utan stöd i augusti. Simon var tillbaka på jobb vilket han tyckte var skönt eftersom de hade AC på jobbet.

Mamma och pappa var här en sväng och vi var ganska ofta hos Simons föräldrar. Stackars mamma och pappa som hade bestämt sig i sista minuten för en resa till Åland fick bo i ett hotellrum utan AC det enda som fanns kvar. Men dom klarade sig fint tack och lov finns det pool på Arken.  

Vi åkte till Hangö på bröllop och bodde i en najs airbnb-lägenhet med Mia och Markus. Bröllopet var var fint och det var kul med en liten resa. Till Hangö vill jag igen. Vi hade med oss Sallys fammo så vi fick gå på fest en stund barnfria.

Jag fick ett infall och skulle färga håret mörkt men det blev rött. Ingen hit. På bilden här nere ser det ut som att mitt ena ben är färgat dåligt med brun utan sol men det är nog bara skuggor som lurar. Hann sola exakt noll minuter i sommar. 

 

fullsizeoutput 2f9f

Hangö!

 

September

 

fullsizeoutput 307e

fullsizeoutput 3035

fullsizeoutput 30bc

 

September är en favoritmånad på Åland. Det är varmt men med höst i luften och i slutet på månaden är det skördefest. Sally blev nio månader och vi började  gå på öppna förskolan här i Mariehamn. Tydligen hade hon på sig Pippi-tröjan hela september. 

Vi var ofta hos Simons föräldrar som under sommaren hade byggt en pergola där det nu hängde en gunga åt Salson, den uppskattade bebben.

Simon jobbade på och jag och Sally sov länge på mornarna minns att jag måsta ställa väckarklocka ifall vi skulle nånstans för annars sov vi till 9 halv 10, sköööönt. 

Vagnpromenad varje dag nu när det inte längre var 423 grader utomhus. Man fick till och med klä på sig lite, hurra!

 

fullsizeoutput 3050

Tröttis!

 

 

Oktober

 

fullsizeoutput 3143

IMG 3446

fullsizeoutput 314c

 

Oktober är födelsedagsmånaden i min familj. Många fyller år bland annat jag själv som blev 26. Firade hemma i Tärjär åkte flyg dit och tillbaka ensam med Sally. Bebben blev tiomåning och jag förevigade det med att ta kort på henne e i en lövhög utanför mamma och pappas hus. 

Oktober gick jättesnabbt. Efter Tärjär, där Sally fick sin första snuva, kom vi hem till Simon som också blivit sjuk. Sen kom Lena hit en helg och jag tror vi smittades henne också, förlåt! Att ha Lena här var jätteskoj, längtar tills jag kan åka till Stockholm och hälsa på henne en helg. 

I oktober började Sally dra sig fram på golvet. Jag och mamma hade mer eller mindre tvingat henne att lära sig det. Vi satt och lockade och heja på henne tills hon fattade att hon nog kan ta sig framåt själv. Hon ålade och vi hurrade! 

Tiomånader och äntligen fattade hon att det nog kunde löna sig att själv ta sig fram själv, och nu började det gå undan med motoriska utveckligen. 

 

fullsizeoutput 33d6

Födelsedagstårta! 

 

November

fullsizeoutput 3297

fullsizeoutput 342a

fullsizeoutput 32f0

 

Mitt i allt var det november. Det största som hände i november var att Sally lärde sig krypa och i samma veva började hon stå och ta sig upp överallt. 

Nu ville hon inte längre sova två gånger per dag utan en tupplur räckte. Hon började få ganska fasta rutiner kunde ta sig fram själv och började intressera sig för annat än mjölk. För första gånget på hela året kändes det int helt övermäktigt att ha bebis. Elva månader tog det, haha! 

På öppna förskolan var det fotografering i november och Sallys bild blev jättebra. Så gulligt att ha en  första fotografering på elvamåningen! 

Hela november vaknade hon mellan halv sju och sju på mornarna och det är det tidigaste hon stigit upp hittills. Tror det berodde på att hon var så trött på kvällarna (hon somnade också klockan sju).

Simon var inte alls van med att jag och Sally var vakna på mornarna när han ställde sig till jobb. Plötsligt var vi alla tre i vessan samtidigt, kaaoos. 

Jag började julpynta i slutet av månaden, allt var framme lagom till lillajul. 


fullsizeoutput 32dc

Hej! 

 

December 

 

fullsizeoutput 3441

fullsizeoutput 32fd

fullsizeoutput 341a

 

I början av december firade vi Sally ett år med pompa och ståt. Gäster kom från Österbotten och från Jomala och det var så roligt med kalas för vår tjej!

Bloggmässigt var det här en rolig månad, jag var veckans blogg på sevvan och så hade jag min dialektkalender som var uppskattad. 

Vi var på julmarknad i Kastelholm i snålblåst och kyla och självständighetsdagen var vi på familjedag på Sjöfartsmuseet. Kollade självklart på slottsbalen sen på kvällen. 

Hann med väldigt lite andra julaktiviteter och knappt någon julshopping alls. När Simon fick julledigt från jobbet den tjugoförsta hoppade vi på färjan på kvällen och vaknade på morgonen i Helsingfors. Med resten av jultrafiken som också skulle norrut över jul trängdes vi på vägarna mellan södra Finland och Österbotten. På kvällen den tjugoandra anlände vi till Tärjär och jullovet kunde börja. 

Julafton hemma hos mamma och pappa med god mat och klappar. Juldagen körde vi till Kimo till Simons fammo och faffa och träffade Simons släkt och sen julannandagen middag hos min fammo och faffa med min släkt. 

Sen tog vi det lugnt i några dagar innan det var dags att åka hem till Åland igen. 

fullsizeoutput 355e

Sallys andra jul!

 

Det var 2018 det! Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig! 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar