Alexandra alanning

Två bloggare upptäcker Åland - Stickstugan

Skrivet av Alexandra Grahn 08.06.2020

När två bloggare bestämmer sig för att hitta på något tillsammans blir resultatet en massa bilder, instagraminlägg, stories, och blogg såklart. 

IMG 1547

IMG 6961
Jag och Tiina Fjellander, Ihana Ahvenanmaani, lärde känna varandra via Instagram med den gemensamma saken att hon också bloggar om livet på Åland fast på finska. Hon har finska läsare och jag har finlandssvenska så vi är en perfekt blandning. 

IMG 6873Vi bestämde oss i vintras för att åka runt till olika ställen på Åland för att upptäcka platser tillsammans, ha nåt att skriva om och umgås. Men så kom corona och satte stopp för allt men nu är vi på gång igen.

Det här var första gången vi sågs sen i vintras. Vi var glada över att träffas igen och hade mycket att prata om.

Stickstugan hantverk & café var högt på listan när vi planerade ställen att fara till. Det är ett charmigt ställe lite utanför Mariehamn i kommunen Lemland på en ö som heter Järsö. Att köra ut dit är en upplevelse i sig, man har vatten på båda sidorna passerar pampiga villor och gulliga båthus.

IMG 7019Caféet syns inte från parkeringen, man går längs en grusgång förbi ett stort växthus, efter att stigen gjort en liten krök ser man plötsligt ett rött hus med gula dörrar och fönster med snickarglädje. Man vill genast gå in. Mys!

Jag besöker Stickstugan ett par gånger varje sommar, det hör liksom till. Det är alltid folk där, populärt ställe. Jag och Tiina hade en fotosession inne i växthuset (som får besökas). Det ger mig English cottage style garden-vibbar. Kolla hur fint!

AC850C63 C0A3 4A63 BBA5 901F26156540 39FE1D2A 7228 4F85 BF59 D71C5E18D15F 3

IMG 6861IMG 1546 3

Hon som äger stället heter Lotta och jag beundrar hennes gröna fingrar och hantverk. Jag köpte en liten keramikvas som hon gjort och hon tipsade om att Medis har kurser i keramik i höst. Det vill jag göra.

 

IMG 6995Tips till dig som besöker Stickstugan:

Äta: Havtornscheesecake.
Dricka: Amalias hallonlimonad.
Att göra: Botanisera i växthuset. Sticka.

Ta med dig sticksömmen och slå dig ner i en fåtölj i caféet, stickstugan är en kreativ miljö. Man kan också köpa garn och keramik där.

Det var Stickstugan hantverk & café.

 


Hjortö stugor & stockhus - hemester på Åland

Skrivet av Alexandra Grahn 07.06.2020 | 1 kommentar(er)

Vad gör man när man bor i ett turistparadis utan turister? Jo man blir turist själv och hemestrar.

Det var Simons idé, han såg ett erbjudande via en Facebook-grupp där en stugby skrev att de hade ett erbjudande för ålänningar. Vanligtvis den här tiden på året är det fullbokat av finska och svenska turister men i var det tomt i stugorna på grund av corona. 

Så vi bokade och tog en hemester sista helgen i maj på Hjortö stugor & stockhus.

IMG 6409Min lillasyster var också med.

Stugbyn ligger i kommunen Saltvik, från Mariehamn tar det cirka fyrtio minuter med bil. Kändes nästan långt borta för oss som senaste halvåret aldrig kört mer än tio minuter i sträck.

Vi var sex personer och hade hyrt två stugor. Jag, Simon, Sally och min lillasyster hade en stor stockstuga med högt i tak och stor terrass. Perfekt solläge och så låg den närmast vattnet.

IMG 6400

På andra sidan viken var det höga klippor. Fanns bra badstrand (om man hade vågat) och bryggor där man kan fiska ifrån.

Vi grillade, rodde båt, fiskade, spelade minigolf, solade, sov länge och badade strandbastu. Vadade man ut i havet domnade benen bort, sju grader var det. Det var ju trots allt bara sista helgen i maj, solen sken och alla utom jag hade packat med shorts. 

Bastun såg jag fram emot. Sally testade bastu för första gången, för varmt tyckte hon och gick ut på altanen istället. Vi andra njöt.

43890ab3 a314 4ac9 b8de 3af4683d5f8b

I vintras hade jag och min syster tänkt att vi skulle åka till Ibiza den är sommaren. Men så kom corona och ändrade på allt. Med stekhet sol i ansiktet och en svalkande dryck i handen liggandes i varsin solstol konstaterade vi att det blev ingen resa till Spanien i år, det blev Saltvik. 

IMG 6452 2Å Åland kallas ju för Nordens Ibiza så helt fel blev det inte.