måndag 18 juni 2018 - 22:47

Inte redo att sova själv?

Ny sommarvecka. Det är Alandia Cup och det är fotbolls-VM. Min farmor och farfar hälsar på och det är några dagar kvar tills Simon får semester. 

Vi mårar åpå.

35760918 10211210678095395 2702667377132175360 n

35628714 10211210650414703 4452497268964065280 n

35518062 10211210683815538 1917364067694018560 n

35518472 10211210668775162 805928180480212992 n

Jag går på vagnpromenader. Upp och ner längs Mariehamns gator. Känns som att jag börjar kunna stan snart?

Den här veckan är det jag som har Sevendays instakonto, tog en bild till det iklädd pyjamas, heheh. 

 

Kvällstid jobbar jag igen på att få Sally att sova själv i egen säng och det går bra! Men på natten, och nu ska jag erkänna en grej här, är det JAG som har svårt att sova själv.

Jag ligger och väntar på att hon ska vakna så jag kan ta henne brevid mig. 

Det är nog lika mycket jag som hon som måst vänja sig vid att sova själv, hmm.. tips på det? 

Känns som att hon börjar bli redo för det men inte jag? Trodde inte jag skulle känna så här.

 

 

 

 

 

lördag 9 juni 2018 - 13:05

Ålen från Åland

Hipp hurra för idag har vi en halvåring i huset!

Ålen från Åland kallar vi henne när hon försöker åla sig framåt på golvet, i sängen, famnen och på soffan. Bäst förflyttar hon sig genom att rulla åt olika håll.

Hon gillar gröt, Babblarna och att bada. 

Några tänder har hon ännu inte fått. Har sovit lite dåligt vaknat och gråtit mycket på nätterna nu så jag undrar om det kanske är tänder på gång?

fullsizeoutput 2d14

 

Halvårsdagen till ära packade jag ner henne i sittvagnen och for till butiken. 

Hon var så fascinerad över att SE SÅ MYCKET. Sa inte ett ord bara stirra på allt med stora ögon. Hon har aldrig varit med sittvagnen i butiken förut bara babyskyddet och från vagnen har man ett helt annat perspektiv. 

 

fullsizeoutput 2d17

 

Från butiken köpte vi bland annat det här: 

 

fullsizeoutput 2d1a

En Ålandsbakelse. Det är inte bra Sally som firas idag utan det är också Ålands Självstyrelsedag.

Så grattis Sally, grattis Åland ha en bra lördag! 

 

måndag 4 juni 2018 - 21:23

9 saker om föräldraskapet

Vi har slängt ut önskerubriker i Sevendays inofficiella Fb-grupp. Ideala Catariina fick "saker med föräldraskapet som tog mig helt på sängen" och jag tänkte låna den lite och lista mina egna grejer. 

 

I veckan blir Sally sex månader och nu börjar man känna sig lite varm i kläderna, eller så inte.

fullsizeoutput 2bb9

Ikväll hade vi vår sista officiella träff med mammagruppen där papporna också var med. Vi pratade om just föräldraskapet. Här är min lista på saker som mer eller mindre tog mig på sängen: 

 

Att man inte längre är nummer ett i ens liv. Nu är det någon annan (hon) som är viktigare än en själv och man tar det helt för givet att det är så. Jag är inte längre den viktigaste personen i mitt liv och det känns helt naturligt. 

Att man plötsligt blev en mamma. Mittiallt kan man en massa nya saker och det man inte kan så lär man sig. 

Jag vet en massa saker som när hon behöver äta, hur man ska få henne att sova och vilken body hon int gillar att sätta på och hur man ska sätta på den så att hon int märker att hon int gillar det. 

Jag vet mycket om henne som hon inte själv vet. Mama knows best helt enkelt.

fullsizeoutput 2cf4

fullsizeoutput 2cf6

 

Man kan aldrig packa för noggrant. Vare sig det är en träff med mammagruppen eller en resa till Österbotten the diaper bag är aldrig tillräckligt genomtänkt. Antingen har man för lite eller för mycket med. 

Hur lite egentid man har. Att duscha eller köra iväg ensam till butiken är kvalitetstid för mig själv these days. Man behöver få andas lite i lugn och ro ibland. Som tur blir det mer och mer att jag kan göra saker själv. 

Int för att jag har något behov att av sticka iväg och backpacka i Sydamerika men visst vore det nice med kanske en dag på stan utan barnvagn nu som då. 

Tid är bristvara. Att man inte uppskattade den oändliga mängd med tid man hade innan man fick barn. Då tyckte man ju såklart också att man aldrig hann med nåt men nog låg man på soffan och åt godis för det.

Nu är dagarna indelade i Sally sover eller inte sover och när hon sover om hon sover bra så är det i raketfart jag kan göra eget stuff (som att skriva detta inlägg). 

 

fullsizeoutput 2cee

Dyrt med barn. Jag kan handla på loppis, vi behöver inte köpa allt. Fast vi säger si eller så blir det ändå dyrt i slutändan. Innan Sally föddes googlade Simon på vad det kostar att ha barn, haha!

Han hittade inget vettigt svar men jag skulle säga att det är dyrare än man tror.

Dagarna går snabbt. Alltså vad fort det har gått inser jag nu när jag fått lite perspektiv.

Känns som igår det var kolikskrik och vaknätter och nu har man plötsligt en halvåring som försöker lära sig att åla och ropar hee hee hee åt mig. 

Underskatta inte din partner. Hen gör nog mer än man tror. Det är lätt att man fastnar i jag jag jag och börjar gräla.

Man är ju oftast två i ett föräldraskap och då kan man maximera tiden så man hjälps åt på bästa sätt. 

Man slutar aldrig förvånas. Utvecklingen går så fort fram att man nästan int hinner med. Babyn bara växer och växer och lär sig nya saker hela tiden.

Man bara, oj se på det här va hon har lärt sig. Typ varje dag nåt nytt, man slutar aldrig förvånas. 

fullsizeoutput 2cef

 

 

måndag 28 maj 2018 - 15:16

Ett blommigt tips och bröllop

Har varit borta en vecka men det känns som mer. Olästa mejl, tidningar på hög, tomt i kylskåpet och tvätthögarna staplas på varandra. Bara att ta itu med vardagen. 

Vi har varit på bröllop min barndomsvän Vanja gifte sig. De hade vigsel och fest på Kimo Bruk i Oravais. Otroligt fint ställe och så fint bröllop fick dom. 

Bästa gänget på bild. Det är vår obligatoriska bruden-i-mitten-bild och det blir alltid tokigt. Vi kan aldrig vara seriösa tillsammans. Finaste flickorna, vad jag tycker om dom. 

DSC00767DSC00739

Sally är nyvaken och jag har krans i håret. Det är mitt bästa tips inför sommarens fester om man som jag inte har tid att satsa mycket på någon frisyr när man ska vara fin. 

Man kan göra själv eller så beställer man som jag gjorde från den lokala blomsterhandeln de brukar kunna sina kransar. 

 

Småbarnsförälder eller ej, en krans i håret är aldrig fel. 

onsdag 16 maj 2018 - 11:18

Bland vitsippor

Blev tagen på sängen av denna värmebölja. Nästan så att jag föredrar att den kommer stegvis snarare än att det blir medelhavsvärme över en natt. Har haft lite samma fiilis som när man är på resa i ett varmt land de senaste dagarna. Hett hett hett vad man än gör och man blir så otroligt trött av värmen. 

Igår sov jag och Sally hela eftermiddan med balkongdörren öppen och lät svala vindpuffar från havet fylla sovrummet. Drömde att vi var på en stuga i skärgården istället för hemma i lägenheten. Men stördes sen av bilarna som kört av färjan så då var det bara att stiga upp börja med middag. Jahas, so much for that. 

IMG 2686

Måst få visa denna ljuvliga bild vi tog på morsdag. Min första morsdag, underbart att få vara mamma till denna tjej. 

Minns att jag förra året tänkte att "tänk, nästa år får också jag firas på morsdag". 

Så vi tog några bilder på vår "bakgård" bland vitsipporna med lilltjejjen. En ritktig fin morsdag blev det. 

 

 

 

 

 

onsdag 9 maj 2018 - 11:01

Hemmalivet i ett halvår

Idag blir Sally fem månader vilket betyder att jag varit hemma i ett halvår. Ett halvt år det är en lång tid tycker jag. Man hinner göra massor på den tiden fast själv har jag nog inte gjort så värst mycket. 

Eller det har liksom inte varit möjligt. Fyra första månaderna var kolik-tid och det har vi återhämtat oss från nu. Äntligen har vi en bebis som inte bara skriker hela tiden. 

Nu börjar det också gå bra att ha Sally själv längre stunder på golvet och hon är nöjd med det. Hon måste int hela tiden vara fast i mig och jag känner att jag får mera gjort. 

Skönt att ha två armar lediga ibland. 

DSC00094Glömmer fort att hon har varit så liten. En mini-fabo, hihihi

Hon vaknar fortfarande ganska ofta på nätterna och ibland tar det länge för henne att somna om. Efter en tid gav jag upp med att försöka ha henne att sova själv orkade inte med mera Sleepless in Mariehamn.

Jag sover bäst när hon ligger brevid mig fast hon vaknar ofta. Om man int har så stora förväntningar hela tiden så kanske det blir bra till slut. Vi tar det som det kommer.

På rådgivningen sa dom att man kan testa efter tid igen man vet aldrig när det funkar det kanske vara en dålig tidpunkt sist. 

Hon växer bra och är till och med ett steg över i längdkurvan eller hur man nu ska säga. Ser ut att bli en lång tjej kanske. 

DSC00669

Vi babysimmar en gång i veckan det har vi gjort sen hon var tre månader. Till först gick det bra men nu verkar det int som att hon tycker om det? Orkar just och just den där halvtimmen och börjar ofta gråta lite i bassängen innan det är klart. 

Konstigt för här hemma plaskar hon på som en galning när vi badar henne. Finns knappt kvar nåt vatten i badkaret när hon hållit på men i bassängen är det sura miner. 

Har några gånger kvar den här terminen så får ser om vi fortsätter i höst eller int. Jag tycker om det men om int Sally gillar det så får vi int så mycket ut av det. 

Kanske hon vill göra något annat ponnyridning kanske, nä skoja men det finns ju nog andra aktiviter man kan göra med bebisar än simma. 

Imorgon tänkte vi försöka oss på den där resan till Sveariket som jag haft på min to do list. 

Inte för att vi har något viktigt vi måste uträtta där men vill komma bort lite och få känna på hur det är att fäälas med en bebis. Spännande, det blir alltså färj-premiär för Sally och det är väl på tiden när man ändå är fem månader. 

lördag 5 maj 2018 - 16:17

En magisk värld

Det går så bra nuförtiden att ha med Sally när man far nånstans. Hon har lugnat ner sig mycket och är inte längre en skrik-bebis. Visst gråter hon är missnöjd nu som då men int så som det var hennes första tre månader med kolik-skrik.

Hon har äntligen börjat gilla bilen! Det gick från att hon skrek konstant vart vi än åkte (tur att det är korta avstånd) till att jag måsta sjunga hennes favoritsång konstant vart vi än åkte (tur att det är korta avstånd) till att hon nu är helt nöjd i bilen vart vi än åker. 

fullsizeoutput 2b6b

Hon är nyfiken och gillar att få besök eller att åka bort hemifrån. Tror hon har märkt att det öppnar sig en magisk värld bara man sitter i bilen en liten stund. Får då får man äntligen komma hemifrån och se något annat! 

 

 

måndag 23 april 2018 - 22:53

Prestationsångest

Hon är inte lätt att natta vår Sally. Som tur tycker jag det går mot bättre hållet hela tiden även om det ikväll tog en timme att få henne att somna om. Om man får fler barn är det väl bra att barn nummer ett både var kolikbarn och hade svårt att sova, man lär sig många knep. Eller så är det bara det att man är ovan med att vara förälder, ovan med hur barn funkar och vad som funkar för just det här barnet. Men det tar väl sig. 

Skönt med måndag och vardag igen. Ibland får jag sån prestationsångest på helgerna när Simon är ledig för då skulle jag vilja att vi gör en massa saker och att allt bara ska flyta på. Sällan gör det de utan blir precis tvärtom.

I helgen fick jag mjölkstockning och feber och det var int så kul. Mitt eget fel för jag hade alldeles för lite kläder på mig när jag var ut å gick i fredags. Dit for liksom den helgen med feberyra och megaont bröst. Som tur gick det över med vila,värme och värkmedicin. 

fullsizeoutput 2af7

IMG 2472

Sen har det hänt en lite rolig och oväntad sak. Sally har börjat ta napp! Men int så som den ska användas utan hon har den som leksak. Helst ska hon ha en napp i munnen, som en bitleksak typ då, och en i handen som hon kan vifta med. Att hon ska börja ta tröstnapp har jag gett upp med men nu har vi åtminstone användning för alla nappar vi köpt åt henne. 

Imorgon får vi min mamma på besök hit för några dar. Alltid lika skönt att få mamma hit, det ser jag fram emot. 

 

 

fredag 20 april 2018 - 20:27

Sleepless in Mariehamn part II

Dom brukar väl säga att det tar tre till fyra nätter för att få in nya sömnrutiner för barn. Någon regelrätt sömnmetod kan jag int eller vill int köra med Sally eftersom hon ännu är så liten och ska vakna och äta på nätterna men int så många gånger som hon gör nu. Så därför tror jag det kan ta lite längre innan hon får ny vana på natten och slutar vakna så mycket. 

Hon somna tidigt igår kväll men vakna stup i kvart och jag fick vagga om henne. Hon somna om ganska fort varje gång och utan mat så det är framsteg. Halv tolv hade hon "sovit" fyra timmar och den här gången var det helt en annan typ av gråt och det gick inte trösta med annat än att amma. 

Natten innan hade hon vaknat med två timmars mellanrum och då fått amma och somna om i vagnen. Det är redan framsteg att jag kan lyfta  bort henne från mig och hon fortsätter att sova. 

Jag sov på soffan med vagnen brevid för att jag skulle ha svårare att somna med henne än om jag tog henne i sängen och gav mat. Nå, jag orka hålla på till klockan tre då somna jag med henne i famnen sittliggandes på soffan. Vakna nog till några gånger men var så trött så jag sov vidare. Så ingen lyckad natt riktigt. Dessutom drog det kallt från fönstret och jag har nu mjölkstockning på gång i ena bröstet. Kurerar med panadol och värme och hoppas det går om av sig själv. 

IMG 2525Vi träffa några från vår mammagrupp hemma hos en av tjejjerna idag. På hemvägen somna Sally efter att ha läst sin prasslande bamsebok som är favorit just nu. 

Hoppas så att jag int får någon feber har int tid med det just nu, mjölstockning stay away please!

 // Sleepless in Mariehamn to be continued

 

 

 

 

 

 

 

torsdag 19 april 2018 - 21:10

Sleepless in Mariehamn

Insåg att jag inte sovit en hel natt på snart fem månader. Jag är inte den enda småbarnsföräldern som får sova dåligt men ibland känns det som man är ensammast i världen med sömnlösa nätter och gnällig bebis på dagarna. Att sova så lite och endast korta snutter gör mig inte till den bästa versionen av mig själv. 

Har samsovit hela nätter med Sally en tid nu och det har egentligen funkat riktigt bra förutom att jag måste ligga som en ostbåge och det tär på ryggen. Men jag fick ändå sömn fast hon sov brevid mig som ett plåster och jag vakna knappt när hon ville äta. Kände mig nästan utvilad tills för ett tag sen då hon började ha mig som napp då gick det inte längre. Ingen av oss fick då riktigt någon sömn så jag blev tvungen att göra nåt åt det, att ha henne att sova själv igen. 

Resultatet är att hon nog sover, typ, men vaknar stup i kvart och jag sover knappt alls. 

IMG 2Och hennes 3-4 timmars sovpass på dagen har inte hänt på ett tag. Inbillar mig en massa saker att jag borde gjort si och jag borde gjort så. Till exempel det där med nappen hon tog ju den ett tag men sen sluta hon borde man ha föröskt mer? Tänker att hon säkert skulle ha lättare att somna om hon tog napp och när hon blir gnällig på dagarna skulle nappen också ha hjälpt. 

Vi har lagt oss ganska sent och sovit till ungefär nio till och med halv tio på mornarna. Det är ju skönt men jag tror att Sally måst få somna tidigare på kvällarna och stiga upp tidigare istället. Om det lyckas kommer jag ju förhoppningsvis då få några timmar utan bebis på kvällen. Det är målet, eyes on the price liksom, den enda vägen är framåt när det är jobbigt. 

Det jag mest skulle vilja just nu:

1. Få lite mer sömn

2. Nytt hår eller i alla fall en tid till frissa. Post-gravidhormonerna har helt tagit över och jag tappar ofantliga mängder hår. 

3. Att vår nya soffa ska komma. Jag tröstar mig med att dagdrömma om inredning och fundera på hur jag skulle vilja inreda här hemma i framtiden. 

// Det var allt från Sleepless in Mariehamn för denna gång.