Ingen akta alannng 3

Närhetsknarkaren

Skrivet av Alexandra Grahn 20.03.2019

Kategorier:

Har inget annat jag vill skriva om så här kommer ett till inlägg om Sally. 

Hon är nu ett år och tre månader lite mer, hade nästan räknat med att hon skulle kunna gå själv innan jag började jobba men icke.

Det är snart tre veckor sen jag började och det var inte ens nära på att hon skulle gå utan stöd då ännu. 

Men nu är hon snart där, idag tog hon några staplande steg helt själv. Hon har övat i soffan några dagar och tagit steg där det är mjukt att landa och nu vågade hon testa på golvet också. 

Att det har tagit "så länge" för henne att gå är jag int alls förvånad över hon var 11 månader innan hon började krypa. Bråttom vad gäller motoriken det har inte vår Salson det. 

Men glad är hon för det. Babbelfia fortsätter hon vara och det kommer nya ord hela tiden, helt sjukt hur mycket hon förstår.

Favoritmaten är siskonkorvssoppa, samt ost det är grejer det, och smörgås. 

Hon har ju tidigare sett ut som en michelin-gubbe men nu är en stor del av babyvalkarna borta, buhuuuu. Okej inte alla, se bildbevis nedan.

Hon har samma storlek i kläder nu som hon hade när hon var lite över ett halvår. 

fullsizeoutput 36b7

Byxor sitter bättre på henne nu än tidigare, hade problem ett tag att hitta nåt som överhuvudtaget gick på henne för låren var så stora. 

Förutom att hon vägrar sluta amma är hon också en riktig närhetsknarkare. Såg det ordet på nåt familjeforum där nån beskrev ett barn som alltid ville vara tätt intill. Sån har Sally alltid varit, i min famn helst för där är det bäst. 

Nu när jag inte är hemma jämt är hon som fastklistrad på mig hela kvällen och natten och morgonen tills jag far ut genom dörren. Hon gråter dock aldrig när jag far iväg men Simon säger att hon frågar efter mig på eftermiddagen. När jag kommer hem står dom i fönstret och vinkar. 

Det var lite om vår Sally det. 

Ha det bra!


Att resa med barn

Skrivet av Alexandra Grahn 14.02.2019

Kategorier:

Att resa med barn är rubrik med mycket innehåll. Ofta ser man att folk frågar andra som rest med småttingar hur dom gör, vad som lönar sig, vad man ska ha med sig och så vidare. 

Jag är långt ifrån någon expert men tänkte dela med mig av några för- och nackdelar med olika resesätt jag testat på. 

Under Sallys första år reste vi bland annat fem gånger till Österbotten från Åland, dom flesta gånger bara hon och jag så man har ju lärt sig en del vad som lönar sig och inte. 

 

Let's go.

 

Resa långt med bil. 

Fördelar: Smidigt förutsatt att man är minst två vuxna. Har ännu inte kört långa sträckor på fastlandet själv med barn i bilen men det kommer väl.

En stor fördel med bil är att man inte behöver packa så bra utan bara slänga in allt. I bilen kan man göra allt från äta till byta blöja (ej när man kör då) till att sova ifred. Ju större bil desto bättre tycker jag. 

Vi bytte ut babyskyddet mot en ordentlig bilstol ganska fort och det har underlättat bilkörandet. 

Nackdelar: Stannar man så förlorar man restid. Barn blir rastlösa i bilen och det är tråkigt att inte få röra på sig. 

Tips: har man en lång resa framför sig är det lika bra att övernatta längs med vägen, ingen vill köra när man är trött. 

 

IMG 2974

 

Åka färja. 

Fördelar: Underhållningen, mat och sovplats finns ombord. 

Ta en hytt med dubbelsäng då är det lättare när man ska sova tycker jag. Finns också familjehytter där vagnen ryms in utan problem.

Nackdelar: Fulla människor och trånga utrymmen, det i kombination ännu värre.

Tips: åk in i veckan då är det mindre festprissar i farten. 

Ska vi till Sverige behöver vi int åka med kryssarna utan kan ta mindre båtarna som också är snabbare.

Ett resetips om man vill åka från Finland till Sverige (eller tvärtom) via stopp på Åland så är dom här båtarna ett alternativ. 

Då slipper man också sova på båten om man inte vill det. Åk från Åbo till Åland och stanna här en dag eller två och åk sen vidare till Sverige med en mindre färja och som inte är lika mycket fest-fest som dom stora kryssarna. God mat har dom också. 

 

Flygplan. 

Fördelar: Snabbt sätt att förflytta sig. Har bara rest inrikes i Finland, inga långa utlandsresor med baby on board än (säkert kommer det).

Att flyga är ju att  flyga vare sig det är långt eller kort, bara man har tillräckligt med underhållning med går det bra. 

När Sally var tre månader flög vi till Österbotten första gången. Då sov hon stor del av tiden, hade med babyskyddet i planet men hon sov i min famn. Frågade vid incheckningen om det fanns plats på planet att ha med babyskyddet.

Fördelen att ha med det var att hon låg i det sen på flygfältet när vi mellanlanda. 

När hon blev äldre så har vi använt sittkärrorna som finns på flygplatsen.

Tips: ta med en sjal, bra att ha för att "knyta fast" barnet i sittkärrorna för bältet går inte att spänna så bra alla gånger. Också bra om barnet somnar på planet. 

Nackdelar: Lite omständigt i vissa situationer. Trångt i små flygplan, mycket av- och påklädning, mycket bärande av barn och väskor. Jobbigt om barnet inte alls är på humör att sitta still. 

Ska man checka in vagn kan man nästan räkna med att något händer åt den. Så mitt tips är att inte ta med en vagn du är jätte rädd om.

En gång tappades vagnen bort (hittades nog sen men ändå) och nu sist fick handtaget skador. 

Checkar man in vagnen så packa in den noga och märk den med namnlappar. 

 

fullsizeoutput 2d03

 Ready for takeoff! Första gången vi skulle flyga med Sally. 

 

Tåg.

Fördelar: Kanske smidigaste resesättet med barn? Finns plats för vagn, man kan röra på sig på tåget, finns lekvagn och restaurang. Man förlorar ingen restid till skillnad från bil när man behöver stanna å äta, byta blöja osv. 

Kommer absolut resa fler gånger med tåg.

Nackdelar: Smutsigt på golven och äckliga vessor. Barnet ville gärna krypa omkring överallt och det kändes int så fräscht.

En annan nackdel med tågen åtminstone vintertid är att de nästan jämt är försenade.

 

fullsizeoutput 3600

 

Har ofta rest ensam med Sally så har väldigt lite bilder från själva resorna. Här fick hon en kopp av flygvärdinnan och den hann jag föreviga på bild! 


Njuter av sista tiden

Skrivet av Alexandra Grahn 23.01.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det snöar på Åland, var och varannan dag.
 
Morgon med nyhetsmorgon, varje morgon.
 
Öva,öva,öva, stå, stå stå, snart lär Sally sig gå.
 
Starkt svart kaffe, varje dag.
 
Halsduk, mössa, vantar, brrr det är kallt (men inte lika kallt som Österbotten).
 
Batatsoppa, gröt, köttbullar och mos, bebisen äter mer och mer samma mat som vi.
 
Hemma eller på öppna förskolan, njuter av sista tiden hemma.
 
Packar mentalt inför nästa veckas resa till Österbotten.
 
Läsa, leka, busa, repeat!
 
Så är dagarna just nu.

 

fullsizeoutput 35e7

 

IMG 4028

 


Ett år!

Skrivet av Alexandra Grahn 10.12.2018

Kategorier:

Att vi numera har en ettåring känns stort. 

Gästerna från Österbotten anlände i fredags och vi firade hela helgen kan man säga. I lördags åt vi julbord på Smakbyn och på söndag, på riktiga födelsedagen, hade vi kalas med tårta och ballonger. 

Det var en mycket nöjd och trött partypingla som sen tog sovmorgon på måndag. Roligt med gäster, roligt med utflykt till Smakbyn och roligt att få paket! Bra helg för Sally. 

 

fullsizeoutput 3446

 

Här kommer tio fakta om ettåringen:

När hon föddes hade hon storlek 50-56 idag har hon 86.

Har inte sovit en natt utan mig

Har varit till Uppsala, Norrtälje, Hangö och Österbotten.

Gillar inte att sitta långa stunder i bilen.

Sover en gång på dagen, helst ute i vagnen.

Gillade inte babysim.

Pratar i sömnen.

Har åtta tänder.

Är 80 cm lång.

Gillar att dansa, speciellt till imse vimse spindel!

 

fullsizeoutput 3441

 

Var till rådgivningen idag det är i samma hus som sjukhuset och BB. För ett år sedan var vi där, hon föddes sent på kvällen den nionde och den tionde vaknade vi upp till en helt ny värld. 

Det är så skönt att man numera har 365 dagar plus på erfarenhetskonto vad gäller föräldraskap. Tänk om man hade vetat allt man vet nu då när hon föddes. Eller om man hade fått en instruktionsbok, gör så här! 

Men så funkar det ju inte. 

Vi har en glad nybliven ettåring här hemma och det är roligt! Föräldrarna är också glada. Det händer så mycket med henne hela tiden att man knappat fattar hur fort det går. 

Första året check, nu går vi mot nya äventyr! 

 


Queerents

Skrivet av Alexandra Grahn 26.11.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Två espresso och två koppar glögg har jag hällt i mig idag. I november-december har jag ingen rimlig gräns för hur mycket glögg det är okej att dricka.

Är glögg-fantast av rang men inte kräsen av mig, gillar bäst dom billiga sorterna. Det är med en uppgiven känsla jag dricker min sista kopp i början på januari. Men om man drack det året om skulle det inte smaka lika gott tror jag. 

 

Nu när glöggen är korkad ska julsakerna också fram måste bara städa först. Minns när man var liten och tjatade på mamma om att julpynta och hon ba "men först måste vi städa" aaaah det va sååå irriterande!

Ville ju ta fram allt jultjafs genast och inte dammsuga och städa först. Men nu förstår jag henne eller jag har blivit likadan. 

 

fullsizeoutput 32e5

 

Sally låg som en sjöstjärna på golvet och väntade på att jag skulle få mig utekläderna. På promenaden träffade jag en kompis och vi stod och prata så länge att Sally somna, jipii!

Solen sken och det är jättehalt nästan lite svårt att gå. Jag lyssnade på första avsnitten av podden Queerents. Lyssnar alltid på podd när jag är ute och går. 

Flera saker jag gillade med den: fick min hjärna att aktivera sig och börja tänka hit och dit. Ämnen som jag tror jag är bekant med men nej inte alls lärde mig massor. Hör sällan finlandssvenska från huvudstadsregionen och det är så nice tycker jag. Man ska tycka om hur dom som poddar pratar och det gjorde jag big time! 

Ser fram emot fler avsnitt. 

Bra måndag! Dags att ta fram dammsugarn, plocka leksaker, städa köket och torka damm. Fast det lär ju vara städat i exakt två sekunder så jag undrar om det ens är värt det? 

 


Nya sömnvanor

Skrivet av Alexandra Grahn 18.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Man sover aldrig lika bra igen efter att man får barn. Sånt brukar man höra. Det är kanske inte helt sant.


Man sover annorlunda när man får barn skulle jag säga. Åtminstone är det så för mig.
 
Här kommer lite sömnfakta från mitt liv just nu.

 

IMG 5681

Sova höra till mina favorithobbyn. 

 

Nuförtiden kan jag somna på cirka två minuter.
Eftersom min sömn beror på Sallys sömn vet jag aldrig när jag får sova så jag har blivit expert på att somna snabbt.

Nuförtiden sover jag djupt. Förr vaknade jag av minsta lilla ljud.
Det är bara Sallys ljud jag vaknar av. Något annat väcker mig inte.
 
En natt hade en ikea-kasse med kläder fallit i golv i hallen och Simon vaknade. Här bör tilläggas att Simon alltid sovit väldigt djupt och är svårväckt. Men han hörde dunsen i hallen inte jag.

 

fullsizeoutput 22e2

 

När Sally var kanske två månader fyllde jag i ett formulär på rådgivningen. En av frågorna handlade om min sömn. Det stod något i stil med om man ofta ligger vaken på natten när babyn sover.
 
Minns att jag tänkte hur det ens är möjligt att ligga vaken om babyn nu sover? Den perioden bokstavligen slocknade jag så fort jag fick en chans. Jag var motsatsen till sömnlös om nätterna. 

 

fullsizeoutput 32da

 

Trodde inte att bebisars sömnvanor, både natt och dag, ändrar så snabbt. En dagssömnsrutin håller bara i sig någon vecka och så är det ändring igen.
 
Dagarna kretsar kring sovandet. Man blir tokig när man inte vet om det är en ny sovrutin på gång, hon är inte trött eller är det något annat som gör att hon inte sover fast det är tiden hon brukar sova.
Som tur är det lite mer stabilt nu när det är en tupplur per dag som gäller.
 
Det är ett mysterium varför bebbar vissa dagar sover trettio minuter och vissa dagar tre timmar.

Sally somnar sittandes i vagnen. Fäller man ner ryggstödet innan hon somnat, ja då får man höra.

 

Hon har börjat somna ovanpå mig på kvällarna. Man ba, jaja jag ligger väl här som en mänsklig madrass då. Gonatt.

 

fullsizeoutput 32dc

Tänkte ni att jag skulle sova, haha nej!


Kaffe på sängen

Skrivet av Alexandra Grahn 16.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Kaffe på sängen idag. Inte den typen då man firar något. 

Sally bestämde sig för att det var busfredag kvart över sex halv sju imorse. Simon gick upp med henne vid sju och jag fick sova vidare. 

Vid åtta begärde jag kaffe till sängen för att orka gå upp. 

Bebben har sovit på mig inatt. Klättrat i sömnen, bytte sovställning stup i kvarten. 

Jajaja, livet med en snart ettåring. 

 

fullsizeoutput 30ff

 

Ville väl bara säga att jag känner mig lite trött. Men kaffe räddar det mesta. 

Dessutom är det fredag. Bra recept mot trötthet, kaffe och fredag. 

 


Elvamåningen!

Skrivet av Alexandra Grahn 09.11.2018

Kategorier:

Idag är Sally elva månader. Hon har äntligen lärt sig krypa! Nu står hon upp också med stöd. Klättrar en hel del, mest på mig då, men också upp längs stolar och soffan.

 

Babblar. Det är sällan tyst. Mest säger hon nä nä. 

 

Jaa-aa vad ska man säga? Det händer massor i Salsons liv. Men det känns som att utvecklingen mer flyter ihop nu. Det första halvåret såg man varje steg så tydligt. 

 

Fast det är ju otroligt vad som händer på bara (snart) ett år.

fullsizeoutput 3297

 

Vi busar mest. Några dagar i veckan går vi på öppna förskolan (motsvarar öppna dagis på fastlandet). Där busar vi med andra barn. 

Dagen till ära bossar vi över sevvans stories på Insta så in och kolla där!

Idag är vi hemma och ska uträtta lite ärenden. Det kan vara, ja utmanade med en elvamånaders, ett dagsprojekt minsann. 

 

Skönt med fredag. Ha det bra! 


Nära mamma,tack!

Skrivet av Alexandra Grahn 05.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

Dammar av datorn. Får sällan tid att göra egna grejer nuförtiden (som att blogga) har en, snart 11 månaders, som tycker om att klättra på mig. 

Eller sitta i min famn.

Eller så ska jag sitta bredvid.

Får helst inte vara mer än fem centimeter i från henne. 

Nån separationsfas på gång kanske? 

 

fullsizeoutput 30c1

 

Jag somnade med Sally en eftermiddag och vaknade när det var mörkt. Ute och inne, mörkt,mörkt. Fick en sån obehagskänsla i kroppen av att detta.

Usch för novembermörkret. Usch för tröttheten som är svår att göra något åt den här tiden på året.

Dessutom har Salson börjat vakna en timme tidigare på mornarna.

Saknar ljuset och solen på bilden. 

Tror jag aldrig förr längtat efter att få börja julpynta som i år. Då blir det lite mysigare i alla fall. 

 

Men välkomnar ändå november. Sista månaden då Sally nånting på månader gammal och inte år. 

Oj vad det gått fort. 

 

Nu ska jag agera klätterställning. Ajöss!

 


Laddar för ny vecka

Skrivet av Alexandra Grahn 28.10.2018

Kategorier:

Som många andra småbarnsföräldrar säkert blev man väckt en timme tidigare imorse än vanligt. 

 

Hmm.. har hittills aldrig brytt mig om att man ställer om klockorna. Och diskussionen om vi ska fortsätta med det i framtiden har jag inte heller int lagt mig i. 

Men konstatera nu att det vore nog helt okej att man håller sig till en tid framöver. 

Min snälla sambo steg upp med bebben och jag fick sova somna om. Kommer int ihåg när det hände sist. Så egentligen klagar jag int, har haft en bra morgon. 

 

Stackars bebben är förkyld. Snorig gånger tusen. Svårt att sova på nätterna har hon också. Hon ska helst ligga på mig för att få sömn.

Vi fick ställa in våra helgplaner och bara chilla hemma istället. Skönt det också. Säkert jätteintressant att läsa om vad familjen Hägglund-Grahn gör en helg i oktober. Eller mer inte gör. Man kan int göra så mycket när bebben är sjuyyyk. 

 

Så vi laddar för ny vecka. Hepp, inget speciellt med det. Hoppas på mindre snor och mera sol. 

fullsizeoutput 2f47

Tänk att det för några månader sen var 30 grader utomhus. Idag fick vi gräva fram vinterjackorna. Kölden hittade till Åland i år också. 

 

Ha det bra!