Alexandra alanning

Barnvagnsblues

Skrivet av Alexandra Grahn 02.11.2017

Kategorier:

Ett mål jag lade åt mig själv i höst var att läsa och recensera mera. Det har hittills inte gått så jättebra. Jag tänker att man nog bör recensera relativt nya böcker och inte en Kepler från 2015 som alla redan läst (fastnade här tidigare i deckarträsket).

Tidigare i höst läste jag Michaela von Kügelgens Vad heter ångest på spanska. Den recensera jag i Nya Åland. Nu har jag läst en till bok som kommit ut i höst nämligen Ester Roxbergs Barnvagnsblues. 

 

9789146230137

Den nyblivna mamman Agnes vandrar omkring i ett stekhett sommar-Stockholm. Hon är 29 år och den första av vännerna som fått barn. Alla vänner har åkt bort över sommaren och kvar är hon och dottern Elsie som fördriver dagarna medan pappan är på jobb. De gör sånt man gör när man är nybliven mamma går på mammaträffar, går runt på stan med barnvagnen och pratar med andra mammor om blöjor, amning, barnmat och så vidare. Men Agnes känner sig inte bekväm bland de andra mammorna. Hon gör allt hon ska för sin dotter, det går till och med lite över styr ibland och hon rensar hemmet på farlig plast. Men någonstans har Agnes tappat bort sig själv och hon har inget sammanhang hon trivs i längre. 

Jag gillar bokens miljöbeskrivningar det känns som att det är jag själv som vandrar omkring i Stockholm en varm dag mitt i juli. Berättelsen utspelar sig under en sommar men är inte sammanhängande utan gör nedslag i olika händelser. Ändå ger Ester Roxberg en helhetsbild av berättelsen. Jag fastnade för hennes språk och sätt att beskriva huvudkaraktärens känslor. 

En annan sak jag gillar med  boken är att ämnet är ytterst aktuellt för mig. Även om jag inte ännu fått barn känns jag som rätt målgrupp. Förlossningsdepression är något det inte pratas eller skrivs om särskilt mycket speciellt inte i form av skönlitteratur. Författaren skriver det inte rakt ut men när man läser mellan raderna kan man ana att det är någon en form av depression, babyblues som Agnes fått efter att hon blivit mamma. Föräldraskapet innebär så mycket nytt att Agnes inte själv vet vem hon är längre. Jag kan föreställa mig att det är så många känner när man just har fått barn. Det är ändå ingen sorlig bok men en mycket viktig bok att läsa. Jag tror att många kan känns igen sig i Agnes. 

Jag såg Ester Roxberg i en intervju i Aftonbladets morgon TV i förra veckan och blev nyfiken på boken. Hon har skrivit andra böcker också, inte om samma ämne dock, och jag hoppas att hon fortsätter skriva. Jag vill definitivt läsa mer av Ester Roxberg.