Alexandra alanning

Bra saker med Åland

Skrivet av Alexandra Grahn 12.05.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Hej fredag! Känner mig på ganska bra humör eftersom 1 Det har int snöa idag 2 min gradu är klar för att bindas in! 

Tänkte fortsätta med det goda humöret och en lista över bra saker med Åland som jag kommit att tänka på. 

Avstånd

Att man inte behöver köra 40-50 km för att komma till närmsta stad. Visserligen om man bor på Vårdö eller långt ute i Eckerö har man långt in till Mariehamn. Men jag tycker avstånden känns kortare här på nåt sätt. De e ju trots allt en ö och man kan inte köra hur långt som helst utan att vattnet kommer emot. Men sen om du ska BORT härifrån då känns allt långt.

IMG 6181Vart man far är havet alltid nära.

Bra vägar

Vägarna är så mycket bättre skötta här än på många ställen i Österbotten. Min hemby Terjärv har den senaste vintern tampats med riktigt dåligt vägunderlag det har varit bilolyckor bara påg grund av att vägar varit så dåligt i skick. Här är det prima vägar nästan överallt. Och så är dom ju så fint röda också. 

Språket

Man kan ju inte annat än tycka om att man får betjäning på svenska, överallt. Inte en självklarhet i Finland alls längre. Men här alla talar svenska och man har inte ens behöva flytta till Sverige för att de ska vara möjligt.

IMG 2Stolt över Åland som  alltid kräver betjäning på svenska i Finland. Om vi svenskspråkiga int står upp för svenskan är det klart att den försvinner!

Betjäning på dialekt

Att vara österbottning på Åland är man ju int speciellt ensam om. Vore intressant att veta hur många pampeser det riktigt bor här. Därför är det inte alls ovanligt att man i en butik får betjäning på ren och skär dialekt. En krombo eller en närpes, dom finns överallt. 

Sen finns de såklart dåliga saker med Åland också. Men de tar vi en annan gång. Trevlig helg!

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar