Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna 2016

Hej glad finlandssvensk

Skrivet av Alexandra Grahn 29.12.2016

Kategorier:

Egentligen vill jag lägg noll energi på den där filmen som Finsk Ungdom gjorde. Blir bara så arg, så ledsen och besviken. Why why why… Orkar int med den här språkdebatten nå mer. När jag läste kommentarerna till en HS-artikel som handla om jourdebatten i Österbotten satt jag med tårar i ögonen när jag såg hur illa folk tänker om svenska i Finland och de spyr galla över pakkoruotsi (och tydligen piskar folk på trappan till domkyrkan).

ORK!

Känns som att de polariserat med språken i Finland just nu på nåt sätt. Men jag tror ju ändå inte att alla finskspråkiga tänker på det där sättet. Och det är ju tur. Bor man i ett tvåspråkigt land så  hör det väl till att man ska läsa två språk i skolan. Men att språk berikar vill alla tydligen int förstå.

Men nu tänker jag sluta fälla tårar över hemska och kränkande kommentarer som handlar om svenskan i Finland. Nu får det vara nog.

Jag jobba tidigare inom kundtjänst på en bank i Vasa. Alla kunder betjänades alltid på deras modersmål. Jag prata svenska och finska ungefär lika mycket varje dag. Är långt ifrån tvåspråkig men klarar mig ändå bra.

En gång var det en finsk kund som efter att ha fått betjäning kommentera mitt språk, hen sa att visst är du finlandssvensk, jo sa jag. Konversationen gick på finska och jag hann redan bli lite ledsen och hann tänka att oj nej nu får jag höra om mina språkfel här. Istället sa personen ”det märks att du är finlandssvensk för du är så glad när du pratar

 

Behöver jag ens säga att jag blev ännu mera glad av den kommentaren :D

2016 IDA3538

/ Så hej bara från en glad finlandssvensk! Tänker int va nå sur ja! 


Vad gör man på en ö?

Skrivet av Alexandra Grahn 29.12.2016

Kategorier:
Taggar:

Nu har jag bott ett år på Åland, tiden har gått så otroligt fort. Titta igenom bilder som jag tagit under året.

Vad gör man egentligen när man bor på en ö? 

 

Tolkning Åkte pulka efter islandshäst i jaunari

IMG 3865

Jobb jobb jobb En vanlig syn under året som gått

IMG 3972

Från en ö till en annan I februari bytte jag Åland mot Gran Canaria en vecka.

IMG 5

Litteraturdagar Mariehamns litteraturdagar på våren var en av årets höjdpunkter

IMG 4251

Påsk Fira påsken i Eckerö, blir aldrig trött på den utsikten

IMG 4331

Midsommar Besökte en fyrö för första gången

IMG 0018

Konserter Rapshody in Rock och Rockoff på sommaren

IMG 5051

Pride Gick i pridetåg med kollegorna på Nya Åland

IMG 5197

Skördefest Sommaren avslutades med skördefest och toppen väder

IMG 5400

Strandpromenad Många promenader längs med strandpromenaden under hösten

IMG 5425

Dog blog En av de roligaste intervjuobjekten; Wilma the dog the blog

IMG 5551

Lillajul Marknad på Jan Karlsgården i Kastelholm på lillajul

IMG 6112

 Jul Fira min första jul borta hemifrån

image19

 

/ Livet på en ö.


Därför var 2016 bra!

Skrivet av Alexandra Grahn 27.12.2016

2016 har varit ett av bästa åren på länge. Jag tycker det är viktigt att lyfta upp och skriva om saker när det är bra också för allt för ofta fokuserar man på det negativa. Tänker på året som gott och vilka ämnen som man pratat om i bloggvärlden. 2016 var året då psykisk ohälsa varit på tapeten och i och för sig är det en bra sak att man tar upp det men samtidigt tråkigt och hemskt att det är så många som mår dåligt idag.

Bild 27 12 2016 kl. 17.27 3Klippte mig idag, har en lite kortare frilla nu.

Jag skrev ett inlägg om hur mitt 2015 var ett riktigt skit-år. Därför är det ännu viktigare att påminna sig själv om att det här året varit ett bra år.

 

Därför var mitt 2016 så bra 

Flyttade till Åland 1.1.2016 flyttade vi in i lägenheten i Mariehamn. På ett sätt blev början av året så tydligt när det började med att vi flyttade hit.

Första riktiga jobbet på en tidningsredaktion Att året varit så bra har mycket att göra med att jag jobbat på ett så bra ställe som Nya Åland. Har lärt mig så otroligt mycket, fått nya vänner och lärt känna Åland.

Vänner Sa åt Simon här om dan att det är så roligt att vi fått nya vänner här. För hans del är vissa kanske nygamla som han lärt känna igen. Fast jag glömmer ju inte mina "gamla" vänner heller! Så roligt ni som varit hit och hälsat på <3

Blogg Att jag fick börja blogga på Sevendays är ja så glad för. Hösten fick liksom en liten nytändning när jag fick bloggen och börja skriva här. Så tacksam för det.

Resor När man bor på en ö är det en resa i sig varje gång man ska ta sig bort härifrån. I slutet på februari åkte jag med familjen till Gran Canaria. Har en moster som bor där med sin familj så vi semestrade och träffade släkten på samma gång. Har också rest till Österbotten några gånger, bland annat Kent-konsert i Vasa och hem till Terjärv och fira min födelsedag.

Hemmet i Mariehamn Älskar ju vårt boende här och att inreda har varit riktigt roligt. Så tacksam över att vi får bo just här. Läget här perfekt och själva huset (eller lägenheten) är så vacker.

Första året som förlovade Det har gått snabbt. Vi hade egentligen tänkt gifta oss nu sommaren 2017 men tänker skjuta på det ännu ett år kanske. Lite trist men vi tar det i vår egen takt. Vill ännu bo in oss lite här på Åland först för självklart så ska vi gifta oss här! 

 

2016 IDA3711

 Ser fram emot 2017. Om det ens blir hälften så bra som 2016 så är jag nöjd. 


Det bästa med julen

Skrivet av Alexandra Grahn 27.12.2016

 

Hej från ett stormigt Mariehamn!

 

Julhelgen börjar småningom vara förbi. Är fortfarande ledig idag och ska försöka komma tillbaka till rutinerna. Det bästa med julen är helt klart att man får sova. Har sovit lääänge alla mornar nu och det ska bli svårt att stiga upp för att gå på jobb imoron. 

Hur gick julfirandet på Åland då? Riktgt bra, min första jul som jag inte firar hemma i Tärjär med familjen. Den 23e jobba jag till klockan 18 på kvällen, klockan 19 kom en taxi och hämta oss och så plocka vi upp några andra kompisar längs med vägen och for till Björsby på uppesittarkväll. Vi drack glögg, spela TP åt skinka och några av killarna bada bastu. 

Den 24e for jag å Simon hem till hans föräldrar för att fira jul där. Jag och hans mamma for på julbön till Jomala kyrka och man fick riktigt fin julfiilis där. Efter julbönen åkte vi hem och åt julmat och öppna klappar. Vi tog det riktigt lugnt och skönt hela kvällen. 

image16

Den 25e hade vi inte tänkt göra så mycket. Vi sov natten från den 24e till 25e hos Simons föräldrar åt lunch/middag där och for sen hem till stan. Drack vin och pussla här hemma på kvällen. Vi gick sen ner till stan med en kompis och mittiallt var vi på Arken i alla fall fast vi int skulle dit!

26e blev en lugn dag med mycket sömn. På kvällen såg vi nya filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann. Helt ok betyg får den, första filmen var nog liite bättre. 

Felicia och jag på jobbet dan före julafton. Hon jobba hela julhelgen. 

image14

Har massor av bilder på taxar efter att ha varit hemma hos Simons föräldrar. Dom har tre ljuvliga taxar som älskar att gosa och vill alltid ligga i någons famn <3 

image15

 

Nu ska jag ner på stan! Häjtå! 


Man måste inte fira jul i december

Skrivet av Alexandra Grahn 22.12.2016

Kategorier:

Det behöver inte vara december för att fira jul. 

När en av tjejerna i mitt kompisgäng i Terjärv skulle flytta från sitt barndomshem ville hon fira en sista jul i huset hon växte upp i. Problemet var bara att det var flera månader kvar till december. Hur gör man då, jo man firar jul i augusti! Och vad gör man inte för sina vänner liksom.

Så vi tog ner allt deras julpynt från vinden la upp en stor plastgran med pynt och allt i vardagsrummet och ljusstakar i fönstren. Man skulle nästan ha trott att de var december om man int ser i fönstret att det är GRÖNT ute.

I matväg fick vi ta det julmatigaste som S-market hade att erbjuda mitt i sommaren (ser man på bänken så hade dom tydligen glögg). Tomteluvorna åkte på,stearinljusen tändes och julmusiken på full volym.

Det här är helt klart ett av mina bästa "jul" minnen.

77039 1421914440494 319533 n

Så måste det vara 24 december för att fira jul? njaa egentligen inte alls. Julen handlar väl om att vara tillsammans med dem man tycker om <3

Fast jag har nog inte firat jul på det här sättet sen den här sommaren 2010. Men man vet aldrig med det här gänget, skulle inte förvåna mig om vi hittar på nåt liknande igen.

Så god jul på er mina fina och ibland smått galna vänner, Lena, Ida, Vanja, Erika, Tina och Fanny som tyvärr int var med på julfirandet då. Ni är bäst!

Ps. Det här är det enda julkort jag "skickar" i år 

/ Gooood Juuul <3 


Billigt julpynt & guilty pleasure-låt

Skrivet av Alexandra Grahn 20.12.2016

Kategorier:
Taggar:

Hej! 

Idag har jag varit ledig. Tog sovmoron och fixa lite grejer hemma på morgonen och for sen till redaktionen för att städa och "inreda" min nya kontorshörna. Saknade tidningsställ så jag gick till Emmaus här i Mariehamn för att se om dom hade nåt. Hitta två vita tidningställ där för 50 cent styck och så köpte jag fyra pappersstjärnor. Hade tittat på liknande på Indiska men tyckte de var så dyra. Betala tre euro (!) för alla stjärnor plus tidningsställen! 

Två stjärnor hängde jag upp på redaktionen och två tog jag hem. Så här ser min nya jobbhörna ut, jobbar några dagar till sen slutar ja. 

image11

Vet inte riktigt hur eller var jag ska hänga stjärnorna här hemma. En hänger i fönstret nu och den andra från "loftet". 

image12

Jag köpte nästan allt julpynt på rea efter förra julen. Vi höll på att flytta till Åland då och jag visste att vi kommer fira jul här. Det är första gången jag och Simon har en julgran. Vi har förut alltid firat jul hemma med våra familjer och Vasa-lägenheten pyntades sparsamt eftersom vi var där så kort tid i december.

Men nu! Har kanske tagit i lite, hehe, men det är så roligt att få pynta granen och hänga upp girlanger och stjärnor. Grangirlangen köpte jag på Blossoms rea, nästan alla julgransbollar är också köpta på rea. Jag ville att julpyntet skulle gå så mycket som möjligt i rött. Det är kanske inte världens matchi matchi men jag gillar det :) Har också en åländsk flagggirlang i granen! 

 

På tal om nåt helt annat. Denna låt har jag spelat på repeat idag. En låt som jag gilla i högstadie eller lågstadie! Savage Garden - To The Moon and Back.

En riktig guilty pleasure-låt från 90-talet! Notera när han rör läpparna att det inte riktigt är synkat med musiken på alla ställen. När man va liten fatta man ju int att folk mima på musikvideon, trodde ju att man spelade in och sjöng samtidigt. 

 

Nu ska jag se på Skam som alla pratat om. Det bästa med julen är att bädda ner sig i soffan med en massa gott och en bra serie eller film. 

 


Oroligt i världen.

Skrivet av Alexandra Grahn 19.12.2016

Kategorier:

Skrev i ett inlägg tidigare i höst att jag hoppas på ett lugnt avslut på 2016. Vad får vi istället? Mera terrordåd, krig och oroligheter. Såklart kan inget bli bra sådär bara, men jag tycker det går mot det andra hållet i stället. Följer med nyhetssändningar om läget i Berlin. Varför ännu en attack?

Det har hänt mycket det här året. Både inrikes och utrikes. Tänkte först att det är på grund av att jag jobbat på en nyhetsredaktion det här året och då har nyheterna kommit en ännu närmare än vad det kanske annars gör. Även om Nya Åland är en lokaltidning berörs och pratar vi om allt som händer i världen runt omkring oss.

Men jag tror att det är mer än så, det händer väldigt mycket i världen just nu. Det är oroligt och det känns inte bra.

 

IMG 0025
/ Vart är vi påväg? 


Totalt överraskad!

Skrivet av Alexandra Grahn 19.12.2016 | 2 kommentar(er)

Ja vart var de vi åkte på "hemliga resan". Kan säga att jag aldrig blivit så totalt överraskad! Va roligt det är att bli överraskad. Allt hade planerats in i minsta detalj och jag hade ingen aning om vad som vänta. 

 

Vi åkte ingenstans utan fick istället besök av MIN FAMILJ! 

I fredags hade jag och Simon lunchträff på Indigo vi två. Trodde att vi skulle äta och sen hem för att packa och åka iväg. Hade just läst klart menyn visste vad jag skulle beställa när de plötsligt kommer fyra mycket välkända personer gående genom rummet. Mamma, pappa, lillabror och lillasyster. Blev så paff, förvånad, överraskad och glad. Börja gråta när jag fatta att de va dom. Simon sa sen: "Ja de blir ingen resa som du kanske förstår." 

Oj va dom lyckades överraska mig! Dom hade tydligen planerat det här ganska länge. Det var många som visste om deras resa hit, alla utom jag då. Mamma bara : " ja, halva Österbotten veta ju att vi sko hi" 

Så va har vi gjort helga helgen? Mest ätit faktist! haha! Eftersom jag ju inte visste om att de var påväg hit så kunde jag ju inte planera nåt. Men int var dom riktigt utan planer det blev en kulinaristisk helg som hette duga! Allt från hotellfrukost på hotell Pommern till julbord på Smakbyn. För familjen Grahn gillar att äta gott, och det kan Åland minsann erbjuda! 

 

image10

På fredag köpte vi en julgran på torget. Barnen Grahn for till stan och köpte grahn eller hur de nu var. 

Vi åt gott hela helgen. På lördag julbord på Smakbyn, så mycket mat, så gott, så bra! Simons familj var också med. 

image6image7image9

Lillasyster uppe på utkiksberget i Mariehamn. I bakgrunden Pommern som är förflyttad på grund av sin service/renovering.

Söndagen avsluta vi på Stallhagen innan de tog flyget hem. Stallhagen är min favoritrestaurang på Åland. Otroligt god mat! Det finns alltid "bara" två rätter att välja mellan men allt är perfekt ända in i det sista. Och servicen är så bra! Plus att jag har börjat gilla deras ölsorter! 

image8

 

Så nu fick ja fira lite jul med min familj i alla fall! Som ja hadd sakna dem! <3 


Hemliga resan

Skrivet av Alexandra Grahn 15.12.2016

Kategorier:

Ja vart e de vi ska åka imoron, jag vet int ännu! De e så roligt att få bli överraskad även om det int är en stor grej eller en lång resa (tror ja) så tycker jag det ska bli skoj, väntar sååå! Jag å Simon tycker båda två om att resa men vi har int gjort så många resor under årens lopp. Vi har prioritera annat istället, har tänkt skriv ett inlägg om he lite senare.

Men nu ska vi äntligen iväg på nåt! Har försökt lirka ur Simon hela veckan vad de e han har planerat åt oss men han säger int. Igår så han så här:

Han: Tänk om det är så att vi bara far till hotellet på Arken? 

Jag: Nå då måst vi fara ut på krogen, vi har ju nära till att fara å sova sen i alla fall! 

På tal om Arken, där samlas ju alla som far ut på juldan här på Åland. Prata med en kollega om att jag nog int tänker fara ut på juldan här för jag kommer ju int känna nån. Alla som studerar å kommer hem över jul e ju här då så de lär vara fullt me folk. Int för att man nu annars känner så många heller men på juldan är det extra myki folk i farten. 

Dessutom e de några år sen jag å kompisarna var ut på juldan, vi har väl blivi gamla å samlas hemma hos nån istället. För alltid e de nån som e gravid nuförtiden å då kan vi ju int fa tänker hela gruppen! Alla måst vara tillsammans :) Saknar er tjejer <3 

 

Ska ni ut på juldan? Vart då? 

 

 

 


Lider med er där hemma

Skrivet av Alexandra Grahn 14.12.2016 | 1 kommentar(er)

Det är sällan jag är arg, jag är till och med nästan aldrig ens på dåligt humör. Men idag var arg som bi och klockan var int ens 7 på moron! Orsak: jourdebatten i riksdagen. 

Det börja ju redan igår, jag var ledig och följde med diverse nyhetsuppdateringar om jourfrågan. 

Imorse innan jag steg upp ur sängen läste jag om politikern Soinivaara som hade twittrat att "Varför man ska studera tvångssvenska om det ändå inte duger åt Vasaborna" Alltså jag blev så arg, att denhär debatten har börjat handla om pakkoruotsi istället för det som det egentligen handlar om! 

För det är så mycket mer än en språkfråga. Det handlar int om finskspråkiga ska läsa finska i skolan eller inte. 

 

Gjorde misstaget och gick in och läste kommenterarna på en Helsingin Sanomat-artikel som handla om jourfrågan. Blev så besviken på alla finländare som tycker att vi finlandssvenskar "kräver" för mycket! 

 

Att jag flytta till Åland hade ingenting med språket att göra. Visst det är skönt att prat svenska överallt men jag har finska kompisar här som jag pratar finska med, för att jag vill och kan. 

Jag får vård på svenska på Åland och nu inser jag riktigt på riktigt hur mycket det betyder för en.

Det finns myki österbottningar på Åland och jourdebatten i Vasa har det pratats mycket om här å idag. Jag lider så otroligt med alla er där hemma i Vasatrakten just nu <3 

 

Jag är arg över att det finns finländare som inte tycker att svenskan är viktig i Finland. Finland är också vårt fosterland. Alla kommenterar jag läst (på finska) om att skolsvenskan inte duger åt finlandssvenskarna gör mig besviken.

Jag tycker int att vi finlandssvenskar kräver för mycket, vi kräver bara rätten till vårt eget modersmål.