Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna januari 2017

Kvinnor som gillar aktier

Skrivet av Alexandra Grahn 31.01.2017

Kategorier:

Hur ska man bäst spara pengar? Hur och var placerar man för att få bästa möjliga avkastning?

 

Det är med glädje som jag dagligen följer med diskussionerna i Facebook-gruppen Economista- kvinnor som gillar aktier. Gruppen är skapad av bland annat Isabella Löwengrip och har idag över 30 000 medlemmar. I början var det tänkt att diskutera aktier på nybörjarnivå men med tiden har diskussionsgruppen blivit till ett forum där fokus ligger på all slags privatekonomi. Gruppen har bara kvinnliga medlemmar.

Det känns som att ju mer tiden gick desto lägre blev tröskeln för att fråga om vad som helst relaterat till ekonomi. De vanligaste frågorna i början handlade om hur man köper aktier, vilka kostnader det medföljer, vilka är dom vanligaste aktieköpen man gjort. Nu frågas det allt från huslån, budget, shoppingstop, tips på vilken dator man ska köpa, sparande åt barn, eget sparande och frågor om arv.

Det bästa av allt är att ingen kommenterar något negativt eller spydigt. Man får fråga hur ”dumma” frågor som helst och kan alltid vänta sig att få ett vettigt svar tillbaka. Gruppen fyller verkligen ett syfte ett forum där man får prata vilka ekonomifrågor som helst, bara med tejer. Och jag vet inte varför men på nåt sätt känns det så mycket lättare att där är bara kvinnor. Det känns lite som en fristad där man får lära sig saker i lugn och ro. Sen kan man gå ut i världen och möta vilka bankmän som helst och bara "japp de där vet ja". 

Med tanke på att klimatet ute på nätet ibland kan vara hårt är det skönt att alla i gruppen också är snälla med varandra.

 

För mig är sparande och investeringar ett ständigt pågående projekt och ett stort intresse. Just nu jobbar jag vidare på min portfölj på Nordnet har en lite större summa på kontot där som jag ännu inte gjort något med. Spännande! Jag har också andra typer av sparande, som jag förhoppningsvis ska använda inom en snar framtid. För mig handlar det om att sakta men säkert bygga upp mitt mål. 

Det som jag tycker är det viktigaste när man ska börja spara är inte hur eller var man sparar utan att man sparar. Börjar man där har man redan kommit långt.

Gå med i Economista- Kvinnor som gillar aktier om du inte är de! (förutsatt att du är kvinna då).

Ett annat tips är den här sidan Feminvest som har intressanta artiklar och poddar om kvinnligt ägande.

På Instagram kan man följa Aktietjejerna, dom har också en hemsida HÄR

 

Svårt att hitta någon passande bild till detta inlägg. Blir en gammal överfiltrerad instagramselfie. Där ser ni min gamla ajfåån femma som ännu levererar since julen 2013! Att jag lyckats hålla den i liv så länge är och förblir ett mysterium. Still going strong .

IMG 4240

 

 


Nödvändiga bilder!

Skrivet av Alexandra Grahn 30.01.2017

Kategorier:

Hej!

Gick igenom bilder på datorn som jag tagit med telefonen. Hittade en del onödiga men nödvändiga bilder som dessa. Vad gjorde man förr när man inte hade en telefon till hands och behövde memorera nåt? 

 

Klassikern "jag är på Öpu-kurs och har svårt att minnas vilket klassrum jag ska till". Trots att jag gått flera år på Academill tycker jag ÅA-huset känns som Hogwarts. Har låångt ifrån besökt alla rum och skrymslen som den byggnaden har. Då sprang vi ändå omkring rätt mycket där när jag gick på medialinjen.

 

IMG 4250

Fast nuförtiden rör jag mig ju väldigt sällan på Academill. Men nu har jag fått ett nytt "Hogwarts" i mitt liv. FÄRJORNA! Hittar så dåligt där speciellt på dom större. Så här är är klassikern "vilket bildäck har jag bilen på". Mycket nödvändigt att ta dessa bilder, speciellt om jag reser själv.

IMG 4138

Här är en bild "var var det nu vi bodde" som vi kom på med familjen allt för sent på vår senaste Gran Canaria resa. Ingen kom ihåg vad hotellet hette när vi skulle hem med taxi. En av sista dagarna kom jag på att ta en bild på skylten utanför så kunde man tjuvkika och sen säga vart vi skulle.

IMG 4194Här är klassikern "vilken typ av lampa ska jag köpa" Alternativt tar man en bild på förpackningen. Gör detta med dammsugarpåsar kommer aldrig annars ihåg vad jag ska köpa. Att ta bild är så mycket smidigare än att behöva ta med hela förpackningen eller gamla lampan till butiken. 

IMG 4279

Mycket onödiga men ytterst nödvändiga bilder. Dags att rensa bort dessa ur arkivet så får man plats för nya.

 

Trevlig måndag på er! 


Årsfest med JCI Mariehamn

Skrivet av Alexandra Grahn 29.01.2017

Hej! 

Lördagkväll klädde vi på oss finkläderna och gick på JCI Mariehamns årsfest. JCI står för Junior Chamber International, alltså en juniorhandelskammare. Simon är provmedlem i år och jag gick med som avec men jag måste säga att efter kvällens fest vill jag också bli provmedlem! Det verka vara jätteroligt lite som en förlägning på studielivet. Aktiviteter, skolningar, fester, priser för aktiva medlemmar och årsfest!

Årsfesten hölls på Umbra i Mariehamn. 

IMG 6812

Är jättenöjd med klänningen jag köpte. De syns int så bra på bilden men kjolen är en "mermaid-modell" Riktigt nice, trodde inte att de kunde vara snygga men den här satt verkligen jättebra på. Roligt att testa en modell på en klänning man int haft tidigare. 

Ikväll ska vi på förlovningskaffe. Nu vila. 


Ingen hembygdsrätt

Skrivet av Alexandra Grahn 25.01.2017

Hej! Just nu befinner jag mig i något slags vakum mellan sova,skriva,äta. Det blåser fruktansvärt kallt här och jag har precis hämtat hem Simon från flygfältet han har varit till Stockholm på jobb. Flyget var en timme försenat. Det tar bara 30 minuter att flyga mellan Mariehamn och Arlanda, ganska nice. Och bara några minuter för mig att köra till flygfältet.

Kom att tänka på en sak idag och det är det här med hembygdsrätt på Åland. Jag har ju inte de, Simon har det eftersom han är född här. Har man inte hembygdsrätt påverkar det vilka typer av hus/fastigheter och mark och tomter man får köpa. På vissa mäklarsidor skriver dom ut att "denna lägenhet kan man köpa utan hembygdsrätt" typ. Man får inte heller rösta eller ställa upp i lagtingsval om man int har hembygdsrätt.

Man kan få hembygdsrätt om man ansöker om det efter att ha bott här i fem år. Så bara fyra år kvar då. Ett krav för att man ska få ansöka om hembygdsrätt är att man måste kunna svenska :)

En annan sak jag insett är att min hemkommun numera är Mariehamn. Bye bye Kronoby liksom. 

Det som jag också insett är att eftersom min hemkommun är Mariehamn får jag inte längre rösta "där hemma". Har alltså bytt valkrets. Men jag får inte rösta här i lagtingsval eftersom jag inte har hembygdsrätt. I riksdagsval i Finland röstar jag i Ålands valkrets. Happ, det var kvällens fundering kring röstberättigande. Gonatt.

 

IMG 4970// Ett steg närmare att bli ålänning, skaffa hembygdsrätt. Om fyra år.

 

 


Skrivstuga

Skrivet av Alexandra Grahn 23.01.2017 | 3 kommentar(er)

Idag inledde jag vecka två av min "skrivstuga". Har just varit till Mariehamns stadsbibliotek och hämtat tre böcker som jag fjärrlånat. Var lite nojig över beslutet att flytta hit och möjligheten att få tag i böcker och material till gradun. Det mesta jag behöver hittar jag på nätet och tydligen gick det både snabbt och bra att fjärrlåna böcker. Så hittills har det gått bra. Jag beställde böckerna i torsdags och fick dem idag riktigt snabbt tycker jag det gick. 

Bibliotekarien som hjälpte mig med att låna böckerna sa: "Lycka till med studierna, ser inte ut att vara böcker man lånar för nöjesläsning". Så sant. 

Har förresten testat den så kallade Pomodorometoden när man ställer en klocka på 25 minuter och jobbar intensivt med uppgiften tills 25 minuter har gått och sen ställer man igen klockan på 25 minuter osv osv (åtminstone tolka jag det så). Vet inte om jag gjorde helt rätt men för mig funkar det bra att komma igång med arbetet på det här sättet. Efter en stund blev jag lite störd på att ha en klocka som ringde med jämna mellanrum så jag stängde av den men med fördelen att jag då var helt uppslukad av det jag höll på med. Man ska ju göra det som funkar bäst för en :)

Andra slags metoder och motiveringar jag har för att komma igång är kanske lite skamset nog att belöna mig själv efter utfört arbete. Har jag något att se fram emot så lockar jag mig själv att jobba vidare så att jag når målet. Det kan vara allt från att jag får gå ut på promenad eller äta något gott. Eller så kan belöningen ligga längre fram i tiden, t.ex. ska jag på en årsfest på lördag och för att "förtjäna" att gå på den måste jag jobba hårt med skrivandet. 

Här sitter jag mesta av tiden när jag skriver, hemma i köket. Imorgon tänkte jag byta miljö förutsatt att den "miljö" jag tänker på har något gott på menyn ;) 

IMG 6748


Innan vi flytta in

Skrivet av Alexandra Grahn 23.01.2017

.. såg det ut så här! Nu efter ett år här börjar jag fundera på ny inredning, något annat, något nytt men vet inte vad. IMG 3701

IMG 3704

IMG 3714Köket uppifrån ser litet ut men är egentligen stort och rymmer både matbord, en skänk och en korgstol i ena hörnet. Stolen for upp när vi ställde till nyårsfest och har fått stanna där sen det. Skönt med att ha ännu mera space.

IMG 3708

IMG 3707

Vardagsrummet, soffan står med ryggen mot räcket. Snedtaket gör ju att man inte kan ha några höga bokhyllor här uppe. Inga fåtöljer med högt ryggstöd heller. 

Men nu ska jag fundera på annat än inredning. 

/ Trevlig måndag! 


Ålands Idrottsgala 2017

Skrivet av Alexandra Grahn 22.01.2017

Kategorier:

Åland har en egen idrottsgala där man delar ut pris och stipendier. En riktigt fin fest med god mat och bra underhållning. En svensk stand up komiker var konferanciär och underhöll publiken mellan prisutdelningarna. Jättegod mat fick vi, jag har lärt mig att ålänningarna är ganska kräsna när det kommer till mat på finare tillställningar eftersom man är ganska bortskämd med bra mat här. Det var krögaren från Indigo som gjorde maten till galan och efterfesten hölls sen på Indigo. 

Vem fick pris då? Ja alla möjliga, det delades ut pris i allt från idrottsliga prestationer till årets kvinnliga/manliga idrottare årets bragdmedalj, årets lag, årets idrottskompis osv. IFK Mariehamn vann två olika kategorier men inte så konstigt kanske med tanke på att dom vann liga guld 2016.

Här kan man se bilder från röda mattan. Jag gick tillsammans med Fredrika och vi finns nånstans i bildspelet. 

Försökte ta bilder själv under kvällen men min ajfåån femma börjar faktiskt bli gammal nu märker jag. Jag har haft den sen julen 2013! Den funkar helt ok batteriet håller bra men kameran märker man att inte är lika bra som de nyare telefonerna. 

Det här var det bästa jag lyckades med under kvällen i fotoväg. Bra fest var det i alla fall, vi festa vidare på Indigo när galan var slut. 

IMG 19

/ Trevlig söndag! 


Fredagslistan!

Skrivet av Alexandra Grahn 20.01.2017

Fredagslistan varsågod!

 

Något spceillt du ska göra i helgen? På lördag ska jag på Ålands Idrottsgala.

Något du måste göra i helgen? Städa Mollys bur, brukar göra det på söndagar men tror jag gör det idag eftersom det finns risk för att man är lite trött på söndag efter galan...

Bästa fredagsmaten? Tacos! 

Bästa fredagsdrickat? Gillar bubbel eller ett glas vin. Men blir nog inget idag eftersom jag ska hämta Simon från flygfältet ikväll.

Vad gjorde du förra fredagen? Jobbade

Vad ska du göra ikväll? Äta godis!

 

 

IMG 3814

 En gammal fredagsbild. Med mustasch och långt hår på Vasafärjan påväg till Umeå! 

IMG 3812

 Trevlig helg! <3

 

 

 


Lugnare tempo tack!

Skrivet av Alexandra Grahn 19.01.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det är bara dag fyra på min studieledighet och jag känner redan hur skönt det är att gå in i ett lugnare tempo, hur mycket jag behöver det, hur mycket bra det gör åt en. Inte bara det att gradun får mera text. Det känns bra att ha valt att fokusera på det här just nu, att ta ledigt från jobb. Var lite orolig att det skulle kännas fel eller konstigt. Jag gillar att jobba, ha rutiner, har man en arbetsplats att gå till är man del av ett sammanhang och det var kanske lite det jag har varit rädd att jag ska känna att jag int har när jag slutar jobbet. Men som med mycket annat är det väl bara att ta tjuren vid hornen, när man väl är inne i det är det inte så farligt. Det känns bra just nu och det är jag glad över.

Man pratar om att man borde vara ledig, borde stressa mindre men man gör det int. Livet har i många år gått på räls jag har bara gjort å gjort å gjort. Följt med, veta att nästa steg e det här och det här. Har länge känt att jag behöver en stund då jag tar det lugnare kanske till och med har lite tråkigt.Helt ledig är jag ändå int men jag har definitiv gått in i ett lugnare tempo och det nyttigt. 

 

IMG 15

Äta bör man. Helst med Nyan-kollegor!

 

IMG 17

 Bytte skrivplats från matbordet till vardagsrummet. 

Annars då. Idag var jag var med i Ålands radios program Gomorron. Jätteroligt med radio! Har fjärrlånat böcker som jag behöver till gradun och sen har jag skrivit skrivit skrivit. Mittiallt ringde min faffa (pratar sådär högt och tydligt som faffor gör)

Han: Hej Alexandra, lägg på YLE 1 på TV, YLE 1, det kommer ett program om Åland!

Jag: Hej, okej ja ska göra de.

Han: Bra, hejdå.

Jag: ???

Så jag la på Tv och såg att de var ett program som hette nåt med slow-tv där en drönare av nåt slag filmar Mariehamn,Simskäla och Kastelholm, riktigt fina bilder var de. Man bara haapp, nu ser jag väl på det här då. Trevlig kväll. 

 

 


Trender 2017?

Skrivet av Alexandra Grahn 18.01.2017 | 1 kommentar(er)

Efter årsresumé och sammanfattningar av året 2016 tänkte jag nu blicka framåt. Hur blir månne 2017? Ja det kan man ju int veta, men här är en lista på några trender jag tror och hoppas vi får ta del av.

Mat Mindre kött eller helt och håller sluta med kött. Man ser att det är många som redan är på gång med det och jag tror att det ökar ytterligare under 2017. Jag är själv väldigt petig med vad jag äter för kött. Har aldrig varit någon riktigt meatlover så jag ser det inte alls som omöjligt att jag lämnar bort köttet allt mer under 2017. Däremot om jag äter kött ska det gärna vara åländskt.

Träning Såg ett youtube-klipp med Goat Yoga! Alltså yoga mitt bland en grupp med getter. Kan det bli en trend 2017 kanske. Jag skulle gärna yoga med getter.

Goat Yoga kan de va nåt för 2017?

Resor När det gäller resetrender 2017 hoppas jag att det skulle bli trendigare med resor i egna hemlandet eller varför inte i staden där man bor. En staycation. Reser man inom Finland gynnar man ju Finlands turism det vill säga finländsk ekonomi. Win-win.

Dessutom är Finland på plats nummer tre på Lonely Planets lista över top destinationer 2017. Så besök hemlandet under 2017 åk till ett ställe man aldrig varit till. Självständiga Finland firar ju 100 år i år. Handen på hjärtat hur många har  varit x-antal gånger till Teneriffa men aldrig till t.ex. östra Finland (kanske vi finlandssvenskar borde visa upp oss lite oftare där i trakerna så att purfinnarna nog ser att vi faktiskt existerar!) Och om man nu prompt ska till en ö så hey kom till Åland. Själv gillar jag Lappland jättemycket och skulle gärna åka dit oftare.

IMG 4333Upptäck Finland vad har närregionen att erbjuda? En bild från hemmet i Terjärv tagen för nåt år sen, hitta ingen bild från Lappland så mängden snö här från symbolisera Lappland.

 

Kläder Modet för vår- och sommarsäsongen 2017 kan man ju redan börja se i butikerna. Men om man tänker större än vilken färg på jackan man har på sig i vår så tror jag att en klädtrend är att bygga upp en bra basgarderod och hitta sin stil. Slentrianshoppig är ute. Hållbart mode har redan varit på tapeten länge och här tänker jag att man faktiskt ska använda det man har. Gör som kungligheterna använd samma klänning på fler olika fester. Typ så. Eller så lånar man av varandra. Har man en syster är det säkert redan i system fast då handlar ofta om att man "lånar" istället för låna. Men hey man slipper köpa nytt!

DSC 0098

Jag och min lillasyster "lånar" väldigt mycket kläder av varandra. Här har jag faktist lov att ha på mig hennes klänning. Ofta gillar man andras kläder mycket bättre än ens egna, konstigt. 

 

Sammanfattning: Ät mindre kött 2017 istället ska du yoga med getter och åka på semester till Kajaani packa ner kläder som du har "lånat" av din syster :D