Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna mars 2017

Dags att vårstäda!

Skrivet av Alexandra Grahn 29.03.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Jag ska ha loppisbord här på ön för första gången. Det finns två loppisar på Åland som har öppet året om den ena är inne i stan och den andra lite utanför centrum. Såg att den utanför hade lediga bord så jag nappade. Förutom att man betalar bordshyra här (som är ganska dyr tycker jag) tar loppisarna provision på det som säljs. Ur deras synvinkel är det ju bra eftersom dom också måste få in en cash så de kan betala för lokaler osv. Men jag antar att det är därför en del grejer på loppis här är ganska så overpriced. I Vasa hade jag loppisbord på Ewa&Adam (som inte finns längre eller?) och sålde riktigt bra. Nu räknar jag inte med nån storvinst är nöjd om jag får tillbaka beloppet för hyran. Däremot är jag nöjd över hur smidigt det gick att boka bord, tog kontakt via FB och fick bordsveckor och nummer inom loppet av några minuter. Bra service! 

Säljer också en del grejer på en Facebook-sida som heter Ålands köp och sälj. Där har jag sålt förut och det funkar riktigt bra så länge man kommer ihåg alla regler som gäller. En kollega skrev en gång en krönika med hade glimten i ögat där hon kallade sidan för Ålands strid och gnäll. Den var jätteroligt och delades på Ålands köp och sälj och många läste den. Som tur tog ingen illa upp och fatta att det var på skoj. Men men man kan göra bra affärer på Ålands köp och sälj. Vissa saker kan man få riktigt bra pris för ( läs vissa märkeskläder och IKEA-möbler) tror det är eftersom det finns färre fysiska butiker här på ön och allt går inte heller att beställa över nätet hit så därför är andrahandsmarknaden för vissa saker hot stuff. 

Det som jag inte säljer tänker jag föra till Emmaus. Emmaus är jättebra där fyndar jag ofta. Men man säljer inte själv där utan det är i stil med SPR-kirppis alltså en organisation som har hand om det. Emmaus är jätte påhittiga och ordnar också evenemang och sånt. De har en affär inne i stan med kläder och inredning och sen finns byggreturen utanför centrum där man kan fynda möbler. Där gäller det att vara snabb för godbitarna går fort åt. 

Det är min plan för vårstädningen. Man behöver se över det man har för det finns alltid sånt man inte behöver längre. 

Vill man gå loppisrunda på Åland är sommaren eller sena våren nog den bästa tiden för då öppnar det pop-up loppisar lite här och där. Vill man riktigt gå på skattjakt ska man besöka Söderby loppis & antik i Söderby. Den är nog öppen året om men på sommaren breder dom ut sig utanför butiken också. Där finns allt från retro till antikt. Jag har fyndat gamla möbler hos dem. I Gottby finns en loppis som jag tror öppnar upp nu till våren igen där har jag också fyndat en del. 

Jag vet inte om det finns loppisrace här på Åland om nån har ordnat det nån gång. Jag fantiserar lite att man borde ordna något sånt eller ett MEGA-loppis i stil med det som brukar ordnas i Botniahallen. Har själv sålt både på loppisrace och MEGA-loppis och fått riktigt bra försäljning. Kanske jag ser över möjligheterna för nåt sånt sen när min gradu är klar. 

Ett vitrinskåp/skänk som jag fyndat på loppis här. 

IMG 4608

Oj va långt det blev. Gillar nog det här med loppis jag. 

 


Stockholm,Stockholm

Skrivet av Alexandra Grahn 27.03.2017

Kategorier:

Jag har varit till Stockholm över helgen. Känns som att man borde skriva några rader om denna stad. Jag förstår att man många finlandssvenskar flyttar dit, som min kompis Lena som jag hälsade på, det är ju en fantastisk stad.

Från Åland är det lätt att ta sig till Stockholm. Färja och buss fram och tillbaka blev ynka 18 euro för mig. Färjan tar i land i Kapellskär och därifrån tar man en anslutningsbuss till Cityterminalen. Jag starta hemifrån klockan 7 och halv 11 var jag framme i city. Jag fördrev tiden på stan tills Lena skulle sluta jobbet, bland annat med pedikyr på ett ställe som heter Fingers & Toes där jag såg Amanda Schulman. Vi hade en tävling med Lena om vem som såg flest kändisar och jag tror jag vann eftersom vi (jag) inte såg nån annan än Amanda Schulman. Om man nu räknar henne som kändis det gör man väl? Jag lyssna förr mycket på fredagspodden som Amanda Schulman och Hanna Widell borde börja lyssna igen. 

IMG 7247

IMG 7239

Glad över att träffa Lena. Hon bor utanför stan och där ser ni utsikten från hyresbostaden. Helt ok. Det var varmt och vi satt ute både på fredagkväll på AW i Södermalm och i lördags åt vi lunch i solen vid kajen? strandpromenaden? nära Nybroplan. Gött!

 

 

IMG 7258

IMG 7278

IMG 7308

IMG 7276

IMG 7300

Vi hade inga måsten inplanderade utan strostade omkring på stan och gjorde det vi behagade. Sol, kaffe och god mat för det mesta. På lördag kväll åt vi ute på en restaurang på Södermalm. Åt musslor såå gott. Efter det vidare till en bar. Vi körde samma taktik där inga måsten utan gick in där det såg bra ut. En sak som vi blev trötta på var att det alltid blev tal om finlandssvenskheten när vi börja prata med nån på krogen visserligen på ett bra sätt de sa att de var imponerade av finlandssvenskar och bla bla bla men det blev lite tjatigt i längden. Däremot är jag positivt överraskad över att de alla visste grejen med finlandssvenskar inget "Du är från Finland va bra svenska du pratar". När jag  sen sa att jag bor på Åland blev ju de en snackis också... Men men kul att ha samtalsämnen. Och som vi konstaterade med Lena flera gånger under helgen ingen nyhet men SVENSKARNA ÄR SÅÅÅ TREVLIGA! Allt dom säger är fantastiskt och härligt. Vi hörde en man som prata i telefon och sa: Aaa, livet lever bra! 

Vi tog det som vårt nya motto. Livet lever bra. 

IMG 7315

Stockholm lever bra.


Början vs slutet

Skrivet av Alexandra Grahn 22.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Till alla er som kämpat eller ännu kämpar med studentskrivningar; det är värt det i slutändan. Dagen då man står där med vita mössan på huvudet och leende på läpparna bland kompisarna har man glömt all stress och ångest. Det är en fin känsla, man gjorde det, man kom i mål trots allt. 

Till alla er som kämpat eller ännu kämpar med att veta vilken skola att söka till efter gymansiet; det är också värt det i slutändan. Hellre har man för många alternativ än får få. Och man kan alltid byta om man inte trivs eller vill studera annat. Jag bytte efter ett år på Yrkeshögskola till Åbo Akademi. Man kan byta efter två eller tre år också. 

Till alla er som har studielivet framför sig; njut. Är nästan lite avonsjuk på att ni har så många roliga år framför er. 

 

10417830 10201756339702844 3307903149173522649 n

 
 
 
 

Bästa utsikten!

Skrivet av Alexandra Grahn 19.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vilken helg. Vilket väder. Vågar nästan på allvar börja tro på att våren kommit till Åland för att stanna.

Idag var vi ut till Eckerö. Jag gick längs med strandkanten och njöt av vårsolen och ljudet av vågorna som skvalpa mot klipporna. 

IMG 7157

IMG 7129

IMG 7121

I lördags gick jag på långpromenad. Gick förbi Pommern och ÅSS. Om några månader är det full rulle här. Tänk snart börjar turistsäsongen. Någon som ska till Åland i sommar? 

IMG 7159

Blir aldrig trött på denna utsikt. Fina Eckerö.


SA NÅN VÅR

Skrivet av Alexandra Grahn 17.03.2017

Kategorier:

Såg det här för nån dag sen och trodde det var skräp vid vägkanten. Gick lite närmare och såg att det ju är VÅREN som kommit till Mariehamn. Solen skiner och man blir så glad av sånt här när det är fredag å allt. 

IMG 3

IMG 7109

Läste tidningen ute på terrassen igår och vår termometer visa + 9 i solen. Skööönt. Okej bara för att jag skriver det här får vi väl en släng av takatalvi nästa vecka. Hbl skrev igår att våren har nått Mariehamn de hade en bild med blommor som stack upp ur snö men det finns nog väldigt lite snö kvar här. Stället jag hitta blommorna på är väldigt väldigt soligt och jag minns att de kom upp tidigt ifjol också. Fint med lite vårtecken. 

Annars då. Känns som att bröllopsinbjudningarna bara faller in från alla håll. Härligt med kompisar som gifter sig. Nästa helg ska jag till Stockholm till Lena är supertaggad och har redan bokat båtbiljett. Studierna har väl gått framåt. Vill inte jinxa det men jag har lämnat in gradun för läsning för nån vecka sen och nu skriver jag uppsatser till en kurs. Fick just ett mejl om att en bok jag beställt nu finns att hämta på bibban. Så tänker hämta bok och hämta sushi till lunch på samma gång.

// Trevlig fredag på er! 

 

 


Rätt läge?

Skrivet av Alexandra Grahn 16.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Som jag skrivit förut letar vi eget boende här på ön. Vi bor ju alldeles fruktansvärt bra egentligen men tanken på att äga något eget finns ändå där. I somras gick vi på vår första husvisning och efter det vi fortsatt leta. Det är svårt att sluta när man en gång börjat att leta hus/lägenhet det är ju så roligt. Det som inte är roligt är priserna. Det är dyyyyrt att köpa eller bygga eget speceillt om man vill bo nära Mariehamn. Och vi vill gärna bo i Mariehamn som det känns just nu. Titta på skoj vad man får i samma prisklass i Vasatrakten. Hade vi letat i Vasa hade vi nog bara skrattat åt samma typer av prisklasser där men nu är verkligheten en helt annan här. 

Igår var jag på en visning (Simon var i Åbo hela dan så han var inte med) en stor och ljus lägenhet mitt i stan. Den skulle behövas ytrenoveras inuti (nytt kök, badrum osv) därav var priset liiite lägre. Har aldrig riktigt gillat tanket på att remppa. Jag och Simon är inga händiga do it yourself typer men vi skulle säkert (med lite hjälp) klara av det. Jag gilla lägenheten den har stort kök och en stor matsal. Det största minuset är att det inte finns någon hiss i huset. Det är ett gammalt hus och lägenheten är högst upp. I nuläget skulle man säkert klara av det. Men jag tänker om man kanske får kids i framtiden hur kul är det med vagn och grejjer att bo trapphus utan hiss? Klarar man av sånt?

Skulle vi bo i Tärjär hade antagligen byggt eget. Säkert ett Teri-hus :) Kan nog tänka mig att bygga här också men frågan är bara var. Blev bortskämd med avstånd så fort jag flyttade hit. Som österbottning känns ju 30 km som ingenting men här på ön, huhhu 30 km de långt bort de. Det fanns en bra tomt brevid Simons föräldrar i Jomala men den såldes för mindre än ett år sedan åt ett par som nu bygger hus och en mega stor ridanläggning (!) där. 

Sååå att. Tillbaka på ruta ett typ. Men jag klagar int (bara lite) vi hittar nog nått. Om int så får vi bo i vår segelbåt (:

Här e vi då. Hägglund och Grahn letar fortfarande eget boende.Tänkt att vi varit tillsammans i sex år. 

IMG 2

IMG 3648

// När jag ser bilden på oss tänker jag på att det snart är sommar och då öppnar alla sommarrestauranger och uteserveringar.


Vi har blivit med segelbåt!

Skrivet av Alexandra Grahn 11.03.2017

Kategorier:
Taggar:

IMG 7071

IMG 7068

IMG 7072

IMG 7078

... då är det bara att lära sig segla! Hur svårt kan de va liksom :D

Idag var första gången jag tog en ordentlig titt på "Ingeborg" som Simon kallar henne. Vet inte riktigt om vi är överens om namnet ännu.. hmm. Utifrån är hon helt ok inne behöver det göras en del städa och putsas upp så det får bli vårens projekt. Det går att övernatta i kajutan så jag har erbjudit sovplats åt mina kompisar och familj om de kommer hit i sommar, hehe.

Segling är en ganska vanlig hobby här på ön. Man ser många av våra grannar som har segelbåt på gården i vinterförvar. "Ingeborg" står nu på gården hos Simons föräldrar i Jomala. Så nu är man kanske ett steg närmare att bli en äkta ålänning? Segelbåt check!

Roligt att ha ett projekt i sommar. Ingen av oss kan segla så vi får lära oss. Hur det nu går får vi se. Kanske vi blir som detdär paret i sällskapsresan som efter en sommar med segelbåt köper sommarstuga istället. Det återstår att se, vi får väl ge det en chans först. Lär nog komma en del uppdateringar kan jag lova!


Fredagsfiilis med lista

Skrivet av Alexandra Grahn 10.03.2017

Kategorier:

Namnlos design

Hej hej bloggen. Helgen kunde inte börjat bättre än med power-lunch tillsammans med Fredrika F. Vi är kollegor, kompisar och grannar faktist. Vinka av henne vid redaktionen och gick hem för att fundera över vad jag riktigt ska göra idag. Ja, jag vet vad jag borde göra, skjuter upp det med att blogga lite istället. 

VAD

Gör du nu

Har läst tidningen druckit kaffe och nu sitter jag i soffan. 

Är roligast just nu

Jag gapar i en tandläkarstol på förstasidan i dagens Nya Åland. Inte ofta reporten syns i bild #alltförkonsten.

Har du på dig just nu

En svart tröja och världens skönaste byxor med elefanter jag fick av Stefanie från Tanzania. Speceilla är att dom bara har en ficka. 

Äger du för skor

För många antagligen men aldrig tillräckligt många känns det som. Mariehamns gator är ett slaskkaos just nu och det är gummistövlar som gäller. 

Har du för skostorlek?

37/38 typ

Läser du för bok just nu

I väntan på att Duktiga flickors revansch ska anlända till bibban läser jag Livet och Patriarkatet av Peppe Öhman som jag varvar med en Jo Nesbo deckare. 

Ska du göra nu

Måste väl skriva lite statskunskap dåå när den här listan tog slut. 

 

// Trevlig helg.


När allt faller på plats

Skrivet av Alexandra Grahn 09.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det var på Nathalies blogg jag läste om One little word som går ut på att man ska välja ett ord man vill det nya året ska föra med sig. Jag läste det i slutet av 2016 och tyckte det lät som en god idé men kom aldrig på något passande ord. Ville inte tvinga fram något utan tänkte att det kommer om det kommer. Och nu under de senaste veckorna har jag hittat ett ord som tilltalar mig och är det som jag vill att mitt 2017 ska vara. Mitt ord för 2017 är enjoy. Njuta eller njuta av. Det händer så lätt att man bara lever livet i raketfart och glömmer bort att njuta av det också. Mitt mål för 2017 är alltså att njuta av livet. Får man ge nyårslöften mars, ja det tycker jag väl! 

savewater

 


Tankar en kvinnodag

Skrivet av Alexandra Grahn 08.03.2017

Det har snöat i två dygn.

Jag har skrivit ett reportage om kvinnor som har endometrios i dagens Nyan.

Mars är den internationella endometriosmånaden. 

Kvinnorna jag intervjuvade hade otroligt starka berättelser. 

Kvinnor är otroliga.

Tänker extra mycket på det idag på internationella kvinnodagen.

Har ni inte läste Not that kind of girl av Lena Dunham, gör det! 

IMG 4209

Jag inspireras av starka kvinnor som vågar. 

Jag inspireras av starka kvinnor som vågar misslyckas.

Nästa bok jag ska läsa är Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson.

Jag tänker på jämlikhet mellan kvinnor och män, att vi har kommit långt (på vissa ställen) men har mycket kvar.

Kvinnor uppmuntras inte alltid att sikta lika högt som män.

Jag tänker på patriarkatet.

Är män från mars och kvinnor från venus?

Jag tänker på män.

Jag tänker på feminister.

Jag tänker på mig själv.

Idag skriver jag uppsats i statsvetenskap. 

Imorgon jobbar jag som reporter. 

Det fortsätter att snöa.

Snart måste jag ut och skotta.

Ridå.