Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna maj 2017

Åland Grönskar

Skrivet av Alexandra Grahn 27.05.2017

Kategorier:

Har mamma på besök över helgen. Idag har vi kört runt till olika gårdar det ordnas något som heter Åland Grönskar här denna helg. Lite i stil med skördefesten men mindre upplägg. 

IMG 0003

Marskogens Lamm i Svartsmara och Karl-Ers Gården. 

IMG 0011

IMG 0015

IMG 0006

Åland har verkligen grönskat denna helg.


Åbo tur och retur

Skrivet av Alexandra Grahn 23.05.2017

Kategorier:

Skrev ju tidigare en lista över saker som är bra med Åland. Här kommer en sak som är dåligt med att bo här: att måsta åka färja mitt i natten. 

Jag och Simon hade ett ärende till Åbo igår och tog "morgonfärjan" dit alltså steg upp klockan två på natten, tog bussen till Långnäs och steg på färjan 03.20... snark... Vi var hela dan i Åbo och tog sedan kvällsbåten hem vilket betyder att vi var framme ettiden på natten i Långnäs och sen hemma ungefär klockan 02.00. Härligt. Jag är som tur ledig idag men Simon steg upp och for på jobb. Men det är väl sånt man får ta när man bor här. Var förvånad över hur många ålänningar som gjorde samma resa som vi alltså åkte på moron och kom tillbaka med kvällsfärjan. Jag förstår att det är många som hellre åker till Sverige om man bara kan för det går mycket snabbare och mycket bättre tider. Men nu måsta vi till Åbo och fick bita i det sura äpplet. 

Men jag hann shoppa lite där har inte shoppat på hela våren så de var riktigt kul att gå i lite butiker i gen. Gillar Åbo som shoppingstad kanske för att jag varit där så sällan. Tycker de har bra utubud och bra service i alla affärer. Jämför man med t.ex. Helsingfors där alla är så stressade hela tiden och mycket folk och jag har aldrig upplevt att man får nån kundservice där men det får man däremot i Åbo. Blev bland annat ett besök till min absoluta favoritmärke just nu COS. Tyvärr eller kanske som tur är det ganska dyrt där så man har aldrig råd med många plagg därifrån men en fin sommarklänning hitta jag. Vi hann också äta middag med min småkusin och hennes man i Åbo så en helt bra dag blev det trots att det blev mycket resande mitt i natten. 

 


Ibland blir de bra!

Skrivet av Alexandra Grahn 19.05.2017

Kategorier:

Det här inlägget har jag längtat efter att få skriva. Nu är jag klar med mina uppsatser, kurser och gradun. Hade en riktig slutspurt den här veckan med sista kursen och sista uppsatsen skrev jag klar och lämnade in igår. Hade satt fredag som som deadline åt mig men jag blev klar en dag tidigare, tjohoo! Jag har fått ihop hela 65 studiepoäng under den här vårterminen. De är nästan mer eller åtminstone lika mycket som man brukar få ihop under ett år. Visserligen var en del av gradun påbörjad men en stor del av den är gjord nu i vår. Känner mig helt nöjd med min insats. 

Nu är det bara att vänta på betyg då om allt annat borde va under kontroll. Lite nervöst ändå, hoppas betyget hittar fram till Åland. 

2016 IDA2

Alltså känslan av att vakna upp idag och bara inse att nu har jag inga måsten. Man har ju levt med den känsaln i nåt år nu att det finns saker jag hela tiden borde göra för att få examen. Gradu, kurser men int nu längre. Tänk idag är min enda plan att gå till nya Lindex som öppnat i Mariehamn, haha! Så skönt. Dessutom ser det ut att bli sen solig och fin dag här på ön. Ibland blir det bra. 


Jag har aldrig drömt om att backpacka

Skrivet av Alexandra Grahn 15.05.2017

Kategorier:

Tar paus i uppsatskrivandet och fyller i Sevendays reselista! 

Min senaste resa gick till Ylläs alltså Lappland. Kändes ännu mer som en riktigt "resa" eftersom jag flög dit och tillbaka. 

Så ofta reser jag Nå int så ofta om man int räknar att resa alla gånger man ska ta sig till och från Åland. De e ju en liten resa i sig de. Gillar nog att resa utomlands men har aldrig varit en sån som drömt om att backpacka i sydostasien eller tågluffa i Europa. De e liksom int min grej. 

Min drömresa går till Alltid norrut. Svalbard är drömresan eller Grönland. Skulle också kunna tänka mig att åka slalom nånstans i Kanda eller USA. 

En plats alla borde se Island. Mycket att se mycket att göra. Nackdelen är att det är svindyrt. 

622189 3679566240378 399507371 oEn geysir på Island Före...

Efter! 

561862 3679568000422 50043889 n

Tre saker jag packar med Telefon, en bok och bra skor. 

Mitt ultimata resesällskap Faktiskt gillar jag att resa med min familj. Vi har varit på många roliga familjesemestrar under åren. Senast ifjol gjorde vi en resa alla tillsammans. 

72719 1421949161362 607784 nDet har ofta blivit Gran Canaria med familjen eftersom där bor vår moster och våra kusiner som vi gärna vill hälsa på.

Den sämsta resan jag gjort Kanske nån resa då jag blivit sjuk, typ i Turkiet eller när jag och Simon va nyförälskade och åkte till Barcelona och jag fick nån matförgiftning. 

Den bästa resan jag gjort Island.

En inplanerad resa Våra åländska vänner ska gifta sig i Grekland i september och vi ska med dit. 


Studier gör mig sjuk

Skrivet av Alexandra Grahn 15.05.2017

Så var det mångag igen. Ny vecka nya tag. För min del innebär den här veckan att jag skulle vilja få färdigt alla mina statskunskapuppsatser som jag har kvar. Har satt fredag som deadline, jag borde hinna. 

Alltså vilken vår det har varit. Efter att jag är klar med mina studier kommer jag nog vara tröttast i Mariehamn. Alltid när jag har mycket på gång så spänner jag mig och det brukar sluta dåligt sen när jag väl är i mål med ett projekt. Jag har en tendens att bli sjuk när jag är klar med allt. Så var det me kandin, medialinjen, och den första uppsatsen jag lämna in till gradukursen. Jag hade just flytta till Åland då och var nervös över hur studierna på distans skulle funka. När jag hade presenterat uppsatsen och allt var godkänt slappna jag av och på flyget hem till Mariehamn fick jag hög feber. Så jag undrar nog hur det här kommer att sluta. Det är ju dessutom grande finale av alla mina högskolestudier så jag förväntar mig nog att nåt i sjukdsomväg inträffar. Feber, förkylning, extrem trötthet, kanske lite ångest eller en biheåleinflammation. Varför blir jag så? Ingen aning. Men ser jag tillbaka på hur det varit så har stora studieprojekt alltid gjort att jag blivit sjuk när det väl är klart. 

Det är ju tråkigt att man har en kropp som reagerar så. Kanske det mest sitter i huvudet vad vet jag.

Bild 15 05 2017 kl. 10.42 2En liten skymt av vår nya lägenhet. Jag har haft så mycket att göra hela våren att jag int alls hunnit tänka på nåt i inredningsväg. Tavlor och hyllor är fortfarande oupphängda och det är också lite råddigt här. Har prioriterat bort allt sånt. Dessutom måsta vi avliva marsvinet Molly under första maj-helgen. Hon blev mittiallt dålig och jag var uppe en hel natt och tvångsmata henne med spruta men hon började aldrig äta själv igen och belv bara sämre. Såklart inträffar ju sånt här när det är långhelg och smådjurskliniken var ju stängd så det blev avlivning hos jourveterinären. Så det blev lite sorgearbete att lägga till på allt annat man hade på gång.

En rolig sak som jag gjorde idag var att jag blev intervjuad av radio X3M:s program Myteriet om aktier och investeringar ur en icke proffs synvinkel. Det var roligt. Privatekonomi är ett ämne som jag gillar och kunde prata hur mycket som helst om. Intervjun sänds nån gång under den här veckan så håll utkik om ni vill höra mig i radio när jag pratar om aktier. Kändes lite läskigt tillförst eftersom jag är ju ingen exeprt men det var tydligen det dom ville ha. Nån "vanlig" som sysslar med aktier. Och på tal om pengar så kom jag på att jag aldrig publicerade Sevendays ekonomi-lista som var här för nån vecka sen. Fyllde i men den lämna bland mina utkast. Har haft så fullt upp så jag glömde bort den. Tänker att jag publicerar den här veckan istället. 

// Ha en fin vecka! 

 

 

 


Bra saker med Åland

Skrivet av Alexandra Grahn 12.05.2017

Kategorier:

Hej fredag! Känner mig på ganska bra humör eftersom 1 Det har int snöa idag 2 min gradu är klar för att bindas in! 

Tänkte fortsätta med det goda humöret och en lista över bra saker med Åland som jag kommit att tänka på. 

Avstånd

Att man inte behöver köra 40-50 km för att komma till närmsta stad. Visserligen om man bor på Vårdö eller långt ute i Eckerö har man långt in till Mariehamn. Men jag tycker avstånden känns kortare här på nåt sätt. De e ju trots allt en ö och man kan inte köra hur långt som helst utan att vattnet kommer emot. Men sen om du ska BORT härifrån då känns allt långt.

IMG 6181Vart man far är havet alltid nära.

Bra vägar

Vägarna är så mycket bättre skötta här än på många ställen i Österbotten. Min hemby Terjärv har den senaste vintern tampats med riktigt dåligt vägunderlag det har varit bilolyckor bara påg grund av att vägar varit så dåligt i skick. Här är det prima vägar nästan överallt. Och så är dom ju så fint röda också. 

Språket

Man kan ju inte annat än tycka om att man får betjäning på svenska, överallt. Inte en självklarhet i Finland alls längre. Men här alla talar svenska och man har inte ens behöva flytta till Sverige för att de ska vara möjligt.

IMG 2Stolt över Åland som  alltid kräver betjäning på svenska i Finland. Om vi svenskspråkiga int står upp för svenskan är det klart att den försvinner!

Betjäning på dialekt

Att vara österbottning på Åland är man ju int speciellt ensam om. Vore intressant att veta hur många pampeser det riktigt bor här. Därför är det inte alls ovanligt att man i en butik får betjäning på ren och skär dialekt. En krombo eller en närpes, dom finns överallt. 

Sen finns de såklart dåliga saker med Åland också. Men de tar vi en annan gång. Trevlig helg!

 

 


Längtar

Skrivet av Alexandra Grahn 09.05.2017

Kategorier:

Hej å hå! Här händer det mycket men samtidigt ingenting. Syftar på vad jag gör på dagarna. Jag håller på med mina sista uppsatser i statskunskap. De går ganska trögt kan jag tala om. Vill bara få det klart och undan men känns som jag har skrivkramp efter att ha lämnat in min sisådär 80-sidiga gradu (!) Jag gör så gott jag kan. En uppsats blev klar idag i alla fall. Längtar så tills det här är över.

Annars då? Jag förbarmar mig över det usla maj-vädret och Leijonens urusla hockeyspel. Jag längtar till sommaren och att få börja jobba igen. Jag längtar till att sitta ute på klipporna och se solen gå ner. Klyschigt jag vet, men då känns den åländska sommaren som bäst. Jag vill påstå att den åländska sommaren är mycket bättre än den i Österbotten. Svårt att riktigt sätta fingret på vad det är som gör det så mycket bättre här men det är bara så. Åland har den bästa sommaren ( bara den sku börja nån gång). 

IMG 4747

Midsommarkrans från ifjol. I år får jag vänner från Österbotten på besök på midsommar det ser jag också fram emot!


Kosläpp!

Skrivet av Alexandra Grahn 03.05.2017

Kategorier:

På första maj gjorde vi det här... 

IMG 7610

IMG 7619

Kosläpp på Bolstaholm i Geta! En första maj tradition som nog många på Åland har. Man åker ut till gården och ser på när kossorna släpps ut på grönbete. Det är väldigt glada kor som skuttar omkring när de kommer ut ur ladgården. Där står man, flera hundra personer, och tittar på med telefonen och kamera i högsta hugg. 

IMG 7620

Efteråt är det lunch på gården som gäller. Gårdens egengjorda hamburgare. Det var andra året i rad vi var här, väldigt rolig tillställning och vädret var ju inte helt fy skam. 

I Vasa är det tradition att se på veteranbilar som åker genom stan på första maj. På Åland tittar vi på kor som ska ut på grönbete. Det är bra de också.