Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna juli 2017

Gillar ordning och reda på jobbet

Skrivet av Alexandra Grahn 31.07.2017

Kategorier:

 

Jobb & Karriärslistan, varsågod: 


När jag var liten ville jag bli

Ridande polis.


Nu jobbar jag som/studerar jag till

Studerat statsvetenskap och masskommunikation och nu jobbar jag som journalist. 

IMG 4093

IMG 4166

2015, medialinjen året. Typ ett av tungaste men ändå ett av roligaste å mest lärorika åren. Bild 1: innan vi sko sända live i Yle Vega var så nervös!  Bild 2: Efter det for jag till Nyan på praktik i två veckor. Hadd aldrig trott att jag sen skulle börja jobba där. 


Det här har jag jobbat med under min karriär

Ja, karriär och karriär har ju varit klar från skolan i lite över en månad bara. Men jag har ju hunnit jobba en hel del med olika saker. Till exempel på vårt familjeföretag, har också jobbat en del som mässvärdinna bland annat på Finlands Bostadsmässa när den hölls i Kokkola. Under studieåren på Åbo Akademi jobbade jag på Aktia.Förra året jobbade jag som kulturredaktör på Nya Åland och nu jobbar jag på Nya Åland som journalist. 

17155172 10208022632556249 9090058215578483543 n

På jobb på Aktia en dag när mumin hälsa på, hehe. 

 

Det bästa med mitt jobb eller utbildning är

Ingen dag är den andra lik. Man får nya utmaningar varje dag och träffar nya människor.  Har ett jobb som jag tycker om. 


Så här ser en vanlig dag ut på jobbet

Går till jobbet till klockan 9, startar datorn, läser mejl och läser vår tidning och Tidningen Åland. Kollar nyhetsajter i Finland och Sverige. Efter det morgonmöte där redaktionen går igenom vad vi ska göra under dagen. Går på intervjuer, pressinfon eller reportage. Vissa dagar är man endast inne på redaktionen och ringer runt och intervjuar. Eftermiddagarna går oftast ut på att skriva ut alla intervjuer man gjort. Men ingen dag är exakt som den andra lik. Blir aldrig trist. 

 

IMG 3974

IMG 4765

Reporter på vift. Ibland intervjuar man kor och ibland klättrar man upp i en fyr. Same same but different.

 

Ett karriärsmål jag har

Skulle vilja skriva något för affärsmagasinet Forum. Eller så skriva texter till inredningsreportage för någon svensk inredningstidning. 


Det här är min roll bland kollegorna/i klassrummet

Är den som gillar ordning och reda. Tar alltid min arbetsdag på fullaste allvar och får alltid dåligt samvete om jag "sjabblar" bort tiden med något. 


Ett arbete jag inte skulle kunna ha

Pilot eller sjökapten. Förstår int att någon vågar styra ett plan eller ett fartyg. 


Mitt drömjobb

Kunde absolut tänka mig att jobba på bank igen. Där träffar man också mycket människor och jag gillar ju ekonomi så det skulle passa mig bra. Att kombinera bankjobb med något typ av skrivande/sociala medier vore en dröm. Typ informatör och ansvarig för sociala medier för någon stor bank vore nice. 

 

10417830 10201756339702844 3307903149173522649 nVad det sen blir i framtiden för jobb återstår att se. Just nu ser jag fram emot mitt viktigaste jobb ever, ska ju bli mamma! 


Vilken vecka

Skrivet av Alexandra Grahn 30.07.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Ännu en sommarvecka lider mot sitt slut och jag kan nästan int fatta att det är augusti i nästa vecka. Hoppas på en fin sista sommarmånad. Den här veckan har det hänt mycket. Vi hade gäster här sen i onsdags bästa Mia och Markus från Vasa var här och förgyllde våra dagar, tack för de <3 Vi skojade och sa att det är årets höjdpunkt när dom hälsar på och det ligger nog ganska nära sanningen. Vi har varit Rockoff flera kvällar, turistat runt lite på ön, jag och Mia tog en heldag vid Arkens poolområde i lördags och killarna åkte ut med segelbåten. Lördagskvällen avsluta vi med kräftskiva och Rockoff förutom jag som inte orka med till fesitivalområdet. 

IMG 0886

IMG 0896

IMG 0920

IMG 0816

IMG 0846

Alltså den tjejen och den utsikten, bättre får man leta efter <3 

Det bästa med att bo här är att de finns så mycket att upptäcka ännu och så många ställen man kan åka till med gäster. Det blir alltid roligare att göra saker tillsammans. Det sämsta är att man träffar kompisarna sällan. Men när de väl är här får man kvalitetstid. 

Har också haft Sevendays instakonto den här veckan och uppdaterat där. Jag har jobbat mycket den här veckan känns det som och en jättebra sak som hände den här veckan är att jag antagligen har fixat mer jobb åt mig i höst fram till mammaledigheten! Mitt jobb skulle annars ta slut om två veckor ( förutom lite frilans) men som det ser ut nu så fortsätter jag lite till. Jag är inte riktigt hot stuff på arbetsmarknaden just nu eftersom jag går på mammaledighet i slutet av oktober så jag har fått kriga lite för att få jobb känns det som. Jag förstår att det är så men samtidigt är det surt att man blir placerad i ett b-fack när man är preggo. 

Hade jag inte varit preggo hade jag börjat ett nytt jobb i höst men de blev inte så nu. Suuuurt men va kan man. När jag går på mammaledighet är jag sen alltså arebtslös vilket jag försöker se som något positivt att jag kan byta jobb om jag vill sen när jag ska börja jobba igen. Har varit lite bitter över min jobbsituation ett tag inte arg på nån på jobbet eller så utan mest att det blir så här på grund av att man är gravid. Gillar mitt jobb det är int frågan om de. Men jag är knappast den enda som varit med om det här eller känt så här. 

 Men nu ska jag åka iväg och titta på en barnvagn. Bjöd på en vagn på en FB-loppis här för nån vecka sen men fick den int. Men nu hörde en tjej av sig om att hon hade en likadan till salu om jag ville se på den innan hon lägger ut den till försäljning. Håll tummarna att det här skulle va en bra vagn. 

Hej å hå! 


Passion for fashion

Skrivet av Alexandra Grahn 25.07.2017

Kategorier:

Modelistan varsågod:

 

Mitt intresse för mode är

Ganska stort. Det var ännu mer för några år sedan då hade jag en riktig passion for fashion. Under några år levde jag lite á la Carrie Bradshaw-style med mottot I want my money where I can se them, hanging in my closet. Nu är jag mycket mer ekonomisk och spontanshoppar sällan och är mer noga med att använda det jag har. 

 

Så här beskriver jag min stil

En längre tid har min stil inneburit ganska mycket svarta enkla kläder. Jag är också lite tantig i min stil. Gillar en minimalistisk klädstil som man kan piffa till men någon häftig assecoar. Men jag är absolut inte emot mönster och gillar att nu som då ha häftiga färger eller mönster men det är inget jag går omkring i dagligen. 

IMG 5421

IMG 5113

(Alltså huur snyggt var inte golvet i förra lägenheten! )

 

Jag köper mina kläder

Mest i butiker jag är en dålig nätshoppare. Jag är också flitig med att söka på loppis och seccond hand. Gillar att prova innan jag köper. Blir mindre onödiga köp då. 

IMG 6870

IMG 6135

Loppisfynd från i vintras för under en tia. Det jag int prutar på är bra skor, hunterstövlarna är inte från loppis. 

 

Min favoritdesigner

RISK made in Warswa är en favorit jag gärna skulle ha fler plagg av tyvärr är de svåra att få tag i. Vet inte om det går att beställa till Åland (kan bli krånligt med tullen och så). Gillar också Lindex och COS när det kommer till basplagg. Jag är ett riktigt väskfreak och har i många år älskat Longchamp-väskorna. Jag hade dom redan innan de blev utjatat och alla skulle ha en. Har säkert tio stycken i olika storlekar och färger. En anna favorit är min väska från Malene Birger. Drömde om en Louis Vuitton i många år men den drömmen har jag gett upp skulle aldrig i nuläget lägga så mycket pengar på en väska. 

IMG 2399

IMG 2034

Tantstilen kommer fram i min kärlek till Longchamp


Stil är viktigt/oviktigt efterom

Tycker det är viktigt. Man kan uttrycka sig genom kläder och stil. Kan låta ytligt men jag blir mycket lyckligare om jag har en stil och kläder jag tycker om. Kläder hjälper till att känna pondus under en arbetsintervju eller att känna sig som en prinsessa i en riktigt vacker klänning. Man kan spexa till det med kläder. Jag gillar till exempel roliga pyjamas och tofflor. 

IMG 2451

IMG 2184

 

Det här saknar jag i garderoben

Det hittar jag i syrrans eller mammas garderob. Där finns alltid det man inte själv har (andras kläder är alltid bättre än ens egna, varför är de så?) Nu bor vi ju lite långt ifrån varandra så det blir inte lika ofta besök i deras garderober. Det jag på riktigt saknar just nu är lite gravidkläder. Det har varken lillasyster eller mamma i garderoben. 

DSC 0099Har man en syster har man alltid nån att låna kläder av. Fast sådär lätt och smärtfritt går ju int alltid "lånen" till. Lite bråk brukar höra till men mer sällan nuförtiden. 


Jag lägger så här mycket på kläder i månaden:

 Olika, svårt att säga. Helst 0 euro i månaden så ofta som det går. Den här månaden blev det lite preggo-plagg från Stockholm och lite annat smått som en solhatt och en kjol. Totalt ungefär 100 euro.

Mitt favoritplagg:

IMG 4

Kanske mina marimekko-strumpbyxor. Dom har jag använt mycket.


Perfect day

Skrivet av Alexandra Grahn 25.07.2017

Det är redan mitt i veckan men jag tänkte ändå dela med mig av några bilder från i söndags. Kan ha varit en av sommarens bästa dagar. 

Jag och några kompisar blev under veckan akut sugna på Havsviddens kakbuffe så vi bestämde oss för att åka ut till Havsvidden i Geta som avslutning på veckan. Kakbuffen var mums och vilken utsikt man har! Havsvidden är väl det lyxigaste hotellkomplexet som finns på Åland. Skulle gärna prova på bo där nån gång. 

IMG 0627

IMG 0630

IMG 0632

IMG 0638

IMG 0642

IMG 0657

Det finns också gästhamn nere vid klipporna. Vi hade tänkt om man eventuellt skulle kunna bada i havet men det kändes nog för kallt. Vet inte alls om jag ska våga doppa mig i sommar.

På kvällen var det dags för lite Rockoff. Det var Mariehamns tur att få se Linnea Henriksson. Hon var jättebra. Bra avslutning på söndagen. Under helgen var det helt sjukt mycket folk i farten i Mariehamn. I lördags var en massa evenemnag på gång, Sjödagarna, Poker Run, Rokoff, Cruising och IFK-match ännu på det. Den här veckan händer det också mycket och vi verkar ha vädret på vår sida med fina sommardagar. Jag uppdaterar Sevendays instakonto så följ med där om ni vill se mer av Åland. 

 

 


Tre inredningsdrömmar

Skrivet av Alexandra Grahn 18.07.2017

Kategorier:

Tänkte dela med mig av tre inredningsdrömmar som jag har. Vi har ju nyligen köpt lägenhet men det blev väldigt lite nytt införskaffat eftersom vi hade ganska bra med möbler och grejer och jag gillar den stil vi har just nu. Men drömma kan man alltid göra. 

Det första jag drömmer om är en dagbädd. Som vi bor nu ryms det inte en dagbädd här men i framtiden när vi har ett stort fint hus kanske. Tänker mig något i den här stilen:

 

a78968a9d46ff2fdfe7fe090ec1b9009Bild lånad från Pinterest. 

Eller så här. Den ska gärna vara så bred att man kan lägga sig ner och sova på den. Jag har aldrig hittat nån billig dagbädd som jag gillat. Alla som jag sett är designexemplar i och för sig vore det inte helt fel med en sån men då får jag nog spara lite pengar. Eller så gör man en själv, synd bara att jag inte alls är händig. 

1a150037d4b4b546a123a0b500e6f3e6

Bild från Pinterest

Nummer två är lakan från Marimekko. Har man en sån här säng behöver man aldrig bädda man vill ju int gömma undan dessa fina lakan. Men dom är väldigt dyra. 

bf3b627933fc8038c67b4a399a091e52Bild

086dd7f74948ce8ff5ad05db750c7b18

Bild

Tänk att bädda ner sig i den sängen. Myyys. 

 

Nummer tre är kanske en ganska otippad grej nämligen ljuslyktor. Man har väl lyktor i mängd och massor men dom här är speciella. Det är Iittalas fire-serie som jag gärna skulle vilja ha. Dom finns i två storlekar och jag vill ha båda. Vill minnas att dom är lite dyrare och därför har jag aldrig kommit mig för att köpa en. 

 

d0ab00dd55ba156d4ad87df6609b1b93 2

Bild från Pinterest

76defce693cbcb3bf534cd273a213145Bild

Jag tycker dom är så speciella att dom blir snygga. Har aldrig sett nån som har en sån hemma. Hoppas man fortfarande kan köpa dem. Vet att dom såldes på Iittala outlet i Vasa förr åtminstone men här på Åland har jag aldrig sett nån. 

Det är mina inredningsdrömmar just nu, drömma kan man alltid. Just nu är prio ett att skaffa grejer till babyn så marimekko-lakan och dagbädd faller långt ner på prioriteringslistan. Det vi behöver är barnvagn och babygym. Men det är skoj det också


Ett preggo i Sthlm

Skrivet av Alexandra Grahn 16.07.2017

Kategorier:

Tack för alla fina grattisar och lyckönskingar om graviditeten! Bara på en vecka har det börjat synas mer och för någon dag sen var det som att en tydlig mage som ploppa fram. Så nu börjar man nog också misstänka att jag kan vara gravid och  inte bara lönnfet ;) 

Det känns som att det är jätte många andra omkring en som också har babynyheter! Så roligt <3 Kanske för att man själv ska få barn så märker och tänker man på det ännu mer. Jätteroligt hur som helst. 

Idag har jag vilat hela dan legat på soffan och tittat på Vi på Saltkråkan och ätit godis. Vi var hela dan i Stockholm igår och sånt tar på krafterna speceillt när man är lite preggo. Vi som bor på Åland har ju Stockholm bara några timmar ifrån. Sällan har jag mycket ärende dit så det blir inte så ofta att man åker över men när man väl far stannar man gärna hela dan. Det gjorde vi igår. Åkte tidigt på moron och kom hem på kvällen. 

Jag var i behov av lite nya kläder som jag ska rymmas i nu när magen har börjat växa och Simon och en kompis skulle handla kostym. Jag var inte särskilt intresserad av kostymshopping så jag mötte upp min kompis Lena som bor i Stockholm. Vi sökte efter en H&M som hade mamma-kläder och vi gick igenom tre (!) H&M innan vi hitta en som sålde kläder för gravida. Men nu är jag utrustad med nya gravid-leggings eller infinitypants som jag kallar dem eftersom de ser ut att bara fortsätta i all oöndlighet. Hitta lite annat smått och gott också. 

COS min favoritbutik hade rea men jag köpte bara ett plagg därifrån, en kjol som jag kan ha på på mig nu i sommar. Hann också en sväng via Åhlens baby- och barnavdelning och oj vad mycket fint det fanns där! Måst absolut dit en sväng igen innan babyn föds. 

Det var varm dag och jag gick ganska långsamt så att mitt sällskap fick alltid vänta på mig. När vi skulle börja bege oss mot cityterminalen och hem sådär en timme innan bussen skulle gå protestera jag och tyckte vi nog hann med nån butik ännu. Sällskapet förklarade sådär försiktigt åt mig att vi behöver nog börja röra på oss redan nu för att jag går ganska så långsamt. Jahapp då var man där, det långsamma preggot här hej. 

Det var en fin dag. Stockholm var fullt av turister. Jag och Lena satt en stund i Kungsträdgården och sen for vi på fika till Sturekatten. Hade hört talats om det och tänkte att det ska vi prova på.

IMG 0591

 Vi satt på Sturekattens innergård. Mysigt ställe. 

Det är nog en liten lyx att kunna åka över till Stockholm så där bara när man vill. Nu har jag storstadskvoten fylld för ett tag framöver och kan bra lunka på här hemma på Åland tills jag behöver lite storstad igen.


Halva tiden har gått

Skrivet av Alexandra Grahn 11.07.2017 | 7 kommentar(er)

Kategorier:

Det här inlägget har jag funderat länge på när jag ska skriva. Om jag ska skriva det och i så fall vad jag ska skriva. För det är så att det hände en grej i våras mitt i allt graduskrivas och köp av lägenhet. Jag blev lite chockad behövde tid för mig själv att reflektera. Det som hände är inget negativt, tvärtom något positivt. Ett positivt besked på en sticka, en graviditetssticka. 

IMG 0542Om man tittar riktigt noga kan man kanske se att en preggomage är på gång. 

Så det är läget just nu. Två ska bli tre i december om allt går bra. Halva tiden har redan gått och nu har jag börja känna av sparkar och det känns mer verkligt. Det syns int riktigt ännu på mig att jag är gravid. Av den orsaken har jag inte varit så bra att berätta vet int riktigt hur man ska hantera såna här saker. Det är ju ingen hemlis, int längre i alla fall. 

Orsaken till att jag behövde lite tid att smälta nyheten för mig själv (och tillsammans med Simon såklart) är att det här kom som en överraskning. Egentligen har jag alltid hoppats att det skulle hända precis så här, bara hända. Men jag  blev ändå tagen på sängen. Min plan var ju att börja jobba på riktigt nu när skolan är klar. Spara pengar, semester, och därefter planera framtiden. Men tydligen kan man planera hur mycket som helst och det blir ändå som det blir. Och jag är riktigt glad över att det blev som det blev. 

 

 


Kobba Klintar

Skrivet av Alexandra Grahn 08.07.2017

Kategorier:

Första jobbveckan avklarad. Lite segt var det nog att stiga upp på mornarna speceillt eftersom Simon har semester. Men jag tröstar mig med att journalistjobbet aldrig är tråkigt. I torsdags börja jag dan ute på Kobba Klintar. 

IMG 0520

IMG 0511

IMG 0521

IMG 0512

IMG 0515

Ni som åkt färja på väg in till Mariehamn har säkert sett Kobba Klintar. Båken och Lotsstugan syns bra från färjan. Det var första gången jag var på Kobba Klintar, åk dit om ni kan det är jättefint!

Tycker sommarvädret int riktigt har kommit igång ännu hoppas de vänder snart. Simon är ute och seglar idag och jag ska på 30-års fest ikväll. 

Ser fram emot nästa vecka för då är det Champions League-kval på WHA. IFK spelar mot Legia Warszawa från Polen. Matchen är slutsåld men jag lyckades få biljetter i sista minuten. Det blir spännande! 


Jobbstart!

Skrivet av Alexandra Grahn 02.07.2017

Kategorier:

 Då har en ledig månad nått sitt slut. Kan inte annat än konstatera att det varit välbehövt och skönt att få koppla av. Ingen gradu, inget jobb utan bara vara. Hann besöka Tärjär och fick besök hit av tärjärbor i två omgångar. Idag åkte mamma och pappa hem efter att ha varit här en vecka ungefär. Nästa gång vi får gäster är slutet av juli, hoppas jag!

Jag avsluta lediga-juni med att premiärsegla! Första gången ut på vattnet med Ingeborg ( namnet på segelbåten Simon har döpte henne) för min del. 

IMG 0493IMG 0494Blev ingen jättelång seglats. Två timmar ungefär var vi ute. 

 Jag har aldrig haft en riktig semester den här långledigheten är det närmaste semester jag hittills haft. Jag har alltid undrat hur de månne känns när man ska tillbaka på jobb efter fyra veckors ledighet. Jag tycker det känns helt okej och ska bli skönt med lite rutiner och sen att få pengar in på kontot igen (en betald semester skulle ju absolut vara att föredra framom fyra veckor utan att ha fått nåt in på kontot). Men man kan inte få allt.

Tycker fler borde bli bättre på att mer vara ledig mer. Under  studietiden hade jag kanske en vecka under sommaren då jag inte jobbade. For direkt från universitetsstuder till sommarjobbet. Försökte alltid börja jobba så tidigt som möjligt i maj och jobbade ibland ända in i september. Sen direkt från sommarjobb till studier igen plus att jag alltid också jobbade de dagar jag inte hade skola under läsåren.

 När jag ser tillbaka på studietiden hade jag kanske kunnat vara bättre på att ta tillvara lediga dagar och inte hela tiden planera in jobb, skola eller föreningsverksamhet. Men man vill ju så mycket hela tiden och det fanns alltid nått man borde göra. Nu ser jag fram emot att komma hem från jobbet och slänga mig på soffan och låta känslan av att det inte finns några skolarbeten som borde göras infinna sig. De ni! 

 Så imorgon ska jag jobba för första gången med en färsk examen i bagaget. Tror absolut inte att det kommer att kännas annorlunda på något sätt än när jag jobbade tidigare. Det enda är att jag inte har någon gradu och skola att jämra mig över åt arbetskompisarna. Men jag tog min examen och det är jag stolt över.