Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna augusti 2017

Sommarminnen

Skrivet av Alexandra Grahn 30.08.2017

Kategorier:
Taggar:

På fredag är det den första september Då är sommaren officiellt över. Tittade tillbaka på bilder från sommaren och konstatera att nog har man ju gjort en hel del. Min första sommar som gravid,min andra sommar på Åland och massor av nya sommarminnen <3 

Valde ut lite random bilder.

IMG 2

1. Kobba Klintar 2. Midsommar, Eckerö

IMG 03653. Min fot 4. Stenar vid Havsvidden i Geta.

IMG 6

IMG 7

5. Notvikstornet, Bomarsund

IMG 0851

IMG 0063

IMG 0131

IMG 10766. Fira min och lillabrors examen i Tärjär 7. Middag på Mustakari i Kokkola 8. Lillasyster och jag på Indigo 9. Skorpan i Jeppis 10. Plantskolan i Lepplax

IMG 0065

IMG 0079

IMG 035211. Midsommardagen, Föglö 12. Fast den här e bättre, ska dom här två bli föräldrar undrar man? 

IMG 813. Lampköp från Halpa-Halli 14. Balkongen fick stengolv

IMG 11

IMG 12

IMG 0560Snipp snapp snut så var sommarn slut..


0 motivation

Skrivet av Alexandra Grahn 29.08.2017 | 1 kommentar(er)

All höstpepp jag hade för nån vecka sen har nu hux flux förvandlas till höstdepp, typ. Har 0 motivation just nu. Inte så bra när man ska jobba hela sju dagar i sträck den här veckan. Har jobbat en dag så sex more to go, wohoo. 

Jag som tidigare skrutit på att jag haft ett så fantastiskt jobbschema fick se mig nu när jag så vad hösten innbar. Jag vill ju jobba så det känns dumt och surt att klaga men det var ganska tufft schema inplanert för min del tycker jag. Jag hoppas jag orkar. 

Namnlos design 2

Sen är det inte längre sommar här på ön. Vaknade upp till regn idag. Börjar ha svårare att röra på mig. Bébébumb gör det svårt att vända sig i sängen och om jag lyckas vända mig blir jag kissnödig. Nå för att nu nämna nåt positivt som hänt här så fick jag mammalådan i helgen. Blev helt lyrisk så mycket fint fanns där <3 Och bara jag orkar mig igenom en och halv vecka jobb så far vi till Grekland sen. Så nog händer det ju bra saker också. 

 

Ha det bra! 


Filmlistan

Skrivet av Alexandra Grahn 24.08.2017

Kategorier:

Filmlistan varsågod : 

Jag tycker att filmer är: Ett av de bästa sätten att konsumera kultur på. Sen medialinjen kan jag inte se på en film på samma sätt som förut. Kurserna vi hade där gav mig ett helt nytt sätt att se på rörlig bild på. Jag uppskattar film på annat sätt nu men stör mig också på en del typer av bild och klippning. Men jag kan också bli helt tagen av en rörlig bild på ett sätt som jag inte skulle ha blivit innan.

 

Den bästa film jag sett: Love Actually. Älskar filmer med brittiska skådespelare. Kan se den hur många gånger som helst. Favoritscenen är den i början på Heathrow när Hugh Grant säger det här:

b22a610bbc4bbb51c309757b44443c81Bild från pinterest 


Bio eller hemmamys: Hemmamys 


Den här filmen borde aldrig ha gjorts: När lillasyster var här såg vi en enormt dålig film som finns på Netflix. Den hette Rumor has it med Jennifer Aniston. Vi skratta till sista bara åt den för den var så skit. 

En film som berört mig: Har svårt att välja en. När jag var liten var Titanic en film som berörde mig och jag blev helt besatt av fartyget och dess historia. Blev också förälskad och betagen av Gone with the the wind en gång. Ju äldre man blivit har man sett så många filmer att man nästan inte kommer ihåg allt. Men en film som berörde mig var en ny film som finns på Netflix som heter The fundementals of caring. 

Mitt bästa biosällskap: En kompis eller Simon. Har också gått på bio helt själv, inte så dåligt det heller. 

Det bästa att äta framför en film: Chips och dipp + vin till. 

Hen skulle spela huvudrollen i filmen om mig: Cameron Diaz, hon e bäst! 

Den senaste film jag såg: What happens in Vegas och Bad teacher.  Såg dem med lillasyster när hon var här, romcoms man kan se hur många gånger som helst. Gäller typ alla filmer med Cameron Diaz.

Så rolig! 

 


Äntligen en sänggavel

Skrivet av Alexandra Grahn 24.08.2017 | 1 kommentar(er)

Jag har länge drömt om en sänggavel till sängen. Redan när vi bodde i Vasa gick jag och drömde om en sänggavel men det kändes för dyrt att skaffa som studerande. När vi sen flytta till Åland och bodde i hyreslägenhet hade sovrummet snedtak så de gick inte. Men nu, nu har jag tagit tag i saken och köpt en gavel till sängen.

IMG 1137

Den är inte samma färg som själva sängen men det syns ju int när man har överkast på. Det kändes som att sängen blev mer en riktig säng nu när gaveln kom till. Perfekt höjd är den också, tittade på en som var tio cm högre men den hade nog känts som en tron. Nu behöver vi ännu en taklampa till sovrummet och kanske något ovanför själva sänggaveln. Har alltid varit emot att ha tavla eller hylla ovanför sängen eftersom jag är rädd att den ska falla ner mitt i natten. Det kanske finns nåt annat lättare man kunde ha där så att väggen känns mindre tom?

Annars då, jag har frilansvecka / några lediga dagar den här veckan. Skönt att ta de lite lugnare. Ska precis sätta igång och skriva ut intervjuerna jag gjort. Har haft rådgivningsbesök i veckan och också gjort ett sockerbelastningstest på sjukhuset. Usch det var inte kul att göra det jag va yr hela dan efteråt. Som tur hade jag bra värden och ingen graviditetsdiabetes. 

IMG 1122Har tagit så otroligt lite magbilder. Borde ta mer för min egendel för klart att det är roligt att se tillbaka på det sen och se hur man såg ut. Men nu först har magen börjat synas ordentligt, riktigt så att den ploppat fram. Har fortfarande fått må bra och det är jag tacksam för. Lite små krämpor men inget som jag lider stort av. 

 

Ha det bra <3 


Höst snart?

Skrivet av Alexandra Grahn 21.08.2017

Har en lite konstig feelis över att jag int börjar nån skola i höst och kände mig lite rastlös på grund av det. Men kom på att jag ju har hur mycket tid som helst nu att göra i princip vad som helst när jag inte har några studier att sköta. 

Plocka ihop en lista på saker som jag ska eller vill göra i höst. 

Lära mig att tycka mer. Främst i form av att skriva recensioner. Har i sommar skrivit tre ledare för tidningen och det har varit mycket givande, vill fortsätta lära mig att tycka. Passar på och slår ihop två flugor i en smäll och läser böcker för jobbets räkning så får jag recensera och läsa mer på samma gång. Win-win. 

Grekland Om några veckor åker vi till Grekland på bröllop. Våra åländska kompisar gifter sig där och vi blev bjuda att komma med. En veckas charter som kombineras med bröllopsfest. Ska bli så skönt att få känna lite sand mellan tårna. 

Se serien Sopranos igen. Hade det som mål i vintras/våras att när jag är klar med studierna ska jag belöna mig med att se igenom hela Sopranos igen. Så de e nu de. 

the sopranos 2 7524Bästa serien ever om du frågar mig. 

Babysaker behöver göra ännu en resa till Sverige och handla saker inför babyns ankomst. Babyworld och Ikea har inte sett tillräckligt av mig.

Skördefesten lagom tills vi är hemma från Grekland blir det sen skördefest på Åland. Kanske det bästa evenemanget som ordnas här. Öppna gårdar, lokalproducerad mat och produkter i mängd och massor, djur, aktiviteter och annat skoj bjuder skördefesten på. 

IMG 5388Förra året på skördefesten var de megavarmt men jag var klädd i stickatröja. 

Bröllop ett till bröllop ska vi hinna med i höst ännu innan the bebé kommer. Våra Vasa-vänner gifter sig i slutet av oktober och då ska vi dit. 

Nya recept Hösten är ju tiden då man vill ha nystart och göra nya saker. Tänker att det är en perfekt tid att testa på nya recept och baka. Det vill jag göra mer. 

Simma Skulle vilja delta i nån slags vattenjumpa för gravida. Det måst ju finnas här tycker man, ska ta reda på. Har beställt en simdräkt för preggos till Greklandsresan så då har jag ju en simdräkt som borde passa om jag hittar nån sån kurs. 

Ska också hinna jobba, gå på alla rådgivningsbesök, vill fira min och Simons förlovningsdag det hann vi aldrig med ifjol. Jag fyller också år i höst, 26 tilåmed det ska väl firas. Oj oj, det händer nog mycket fast jag inte har några studier att gå tillbaka till.

 

 

 

 

 


När kärlek övervinner rädsla

Skrivet av Alexandra Grahn 21.08.2017

Ålands pridevecka tog slut igår. Jag gick med i ett pridetåg för första gången förra året här på Åland och ville gå igen i år. 

I fredags när jag var på väg hem från jobbet kom de hemska nyheterna från Åbo. Kvindrama mitt i Åbo centrum. Dagen före ett terrordåd i Barcelona. Jag blev helt matt. Orkade inte ta in all denna negativa information. Jag gillar att vara journalist men ibland vill jag bara stänga av alla nyheter och inte veta om allt som händer i världen. Så kände jag i fredags. Dessutom spred sig rädslan, om det hände i Åbo kan det hända i Mariehamn då också? Det är prideparad på lördag, ska man våga gå? 

 

Jag tror att jag knappast var den enda här som kände en liten gnutta oro över att dagen efter det hemska som hände i Åbo skulle ett av Ålands största evenemang äga rum (Ålands prideparad är den tredje största i Finland). Jag bor ganska nära där starten på lördag ägde rum och några timmar innan cirklade polisbilar omkring här. Det var ett större polispådrag än förra året, åtminstone kändes de så. Men det gjorde att det också kändes tryggt. 

Jag gick i paraden tillsammans med mina kollegor. Och efter en liten stund hade jag glömt oron jag hade tidigare. För att citera skaparna av serien Skam:

"Rädsla sprider sig, men som tur gör även kärlek det. Kärlek övervinner hat så länge vi ser till att är så". 

IMG 1095

IMG 1103

Så kändes det när man gick där bland alla glada människor som firade kärleken. Vi får inte låta rädslan ta över. 

 

 

 

 


BRUNCH

Skrivet av Alexandra Grahn 13.08.2017

Har lillasyster här på besök. Idag åt vi Ålands mest instagramvänligaste brunch. Tsarevna i Eckerö har en alldeles fantastisk brunch med mycket röror och vegetariskt och efterrättsbuffén är fruktansvärt god Som en brunch ska va. Simon tyckte att det var aningen mer åt det "flickigare hållet" inte en brunch han skulle gå till med grabbarna. Men jag och lillasyster Peppi var i brunch-heaven. Vi gav den 10/10. 

 

IMG 1071Jag är redo att börja ÄTA! 

IMG 1072Mycket grönt och gott! 
IMG 1070

Efterättsbordet var riktigt mums. 

IMG 1044

Tsarevna ligger i samma byggnadskomplex som Eckerö post- och tullhus. I den stora byggnaden har Ålands slöjd- och konsthantverk en sommarutställning som heter Kalevaland. Det är olika tolkningar av Kalevala. Peppi hitta en intressant kreation. 

IMG 1058

Efteråt for vi ännu en sväng ut till Degersand, där finns Ålands kanske finaste sandstrand. Tyvärr inget badväder idag som jag hade velat. Hoppas på soliga dagar ännu så jag får doppa mig. 

 

 


Preggostatus

Skrivet av Alexandra Grahn 10.08.2017

Det här inlägget hade jag egentligen tänkt skriva för jättelängesen men kom av mig. Har knappat uppdaterat alls hur min preggostatus är/varit hittills. Mest för mig själv men vet att andra som är i samma situation gärna läser sånt här (åtminstone gör jag det). 

Vi börjar i den sämre ändan. I början mådde jag skit. Eller riktigt i början kände jag knappt av något alls och jag var ju i Ylläs och skidade en vecka vetandes om att jag var preggo men mådde hur bra som helst. Men efter resan slog illamåendet ner som en bomb. Det började redan på flyget från Helsingfors till Mariehamn. I planet satt jag brevid en fotbollsspelare från HJK, dom hade match mot IFK Mariehamn på Åland följande dag, och han STANK parfym. I vanliga fall hade jag väl tyckt att de dofta gott men nu var jag gravidkänslig. Jag undrar om inte det här var en av sakerna som verkligen triggade igång illamåendet. Följande dag började jag spy och jag spydde i ungefär två månader.

Nåja jag ska nog inte skylla på fotbollsspelaren, det hade säkert hänt ändå men tycker de var lite komiskt. Där satt man omringad av snygga fotbollsspelare men jag ville bara spy. 

Det var verkligen illa att må illa. Under vintern hade jag läst och följt med det som Linn Jung skrev om sin graviditet och illamåendet och jag tänkte ju genast att nej nu är jag också där. Jag var dessutom mitt uppe i det sista med gradun och jag växlade från att sitta på soffan och skriva till att springa till toaletten och spy. Men jag klarade det, både gradun och illamåendet fick ett slut och när sommaren kom började jag sakta men säkert må bättre. 

I juni kände jag mig som en människa igen och livet var så mycket bättre och nu började jag också fatta att jag ska få en baby och inte bara må dåligt. 

Det var verkligen tungt både fysiskt och psykiskt att spy och må illa. Det tar på krafterna. Man fattar nog inte hur det är innan man varit där själv. Som tur var mitt illamående övergående och jag lider verkligen med dem som mår illa en längre tid eller hela graviditeten. 

I juli har jag mått bra. Jobbar 80 procent alltså fyra dagar i veckan vilket är helt perfekt för då har jag alltid en extra vilodag. Magen växer för varje dag och nu börjar jag känna mig lite mer osmidig i mina rörelser. På kvällarna orkar jag int ta av mig strumporna ( ite lathet också) så jag lyfter upp foten åt Simon så får han ta av dom. Lite som att han ryktar hovarna på en häst. Simon skratta åt mitt hästskämt.

Simon: Du är nog rolig du, hur ska det bli sen när du är i vecka 39?

Jag: Då är jag väl som FLODhäst! (hahah)  

 

Så att sånt håller vi på med. Life of preggo. 


Konstig augusti

Skrivet av Alexandra Grahn 08.08.2017

Kategorier:

Två lediga dagar for i ett huj. Idag maxa jag verkligen lediga dagen och städa på förmiddan, plocka svamp på dan och for ut å segla på eftermiddan. Avsluta dagen med en megagod kantarellsmörgås. Mindre bra var fästingen jag fick plocka bort från vristen. Nackdelen med den härliga naturen här är att vi har mycket fästingar.

IMG 1010

IMG 0999

Augusti och sensommar är nog bland de bästa som finns. Än har vi rätt så varmt här och jag hoppas på många fina dagar framöver. För mig betyder augusti alltid nystart på nåt sätt. Den tiden på året då man tar fram kalendern och börjar planera hösten. Den här tiden på året för mig brukar innebära att man börjar anmäla sig till höstens kurser och betalar kåravgift, men inte i år. Det är lite konstigt på nåt sätt att för första gången sen man var sju år inte har en skola som börjar till hösten. 

Av ren vana köpte jag en ny kalender nu till hösten. Men istället för att fylla den med kursstarter anteckande jag rådgivningstider och när mammaledigheten börjar. Det är ju en hel del planerande och mycket hålla reda på med sånt också. Bra så, men känns ändå som att jag skulle vilja ha något annat ännu att få planera och se fram emot i höst. Vet bara ännu inte vad. Måste hitta på nåt.

IMG 1005

IMG 1006

Hej hav. Jag som är uppväxt mitt i skogen (typ) har noll koll på sjöliv. Men man lär sig hela tiden. Sover nog bra inatt efter två timmar i skogen och två timmar ute till havs. 

 

 


Att vara tacksam

Skrivet av Alexandra Grahn 07.08.2017

Kategorier:

Hej! Ny vecka igen. Känns inte så för mig eftersom jag börjar veckan med två lediga dagar. Megaskönt att bara få slappa. Hade vila fara ut till Seglinge eftersom min lillasyster e här den här veckan och jobbar som simlärare men jag hitta inga bra färjturer att åka med så jag tror lämnar tyvärr. Hon kommer hit sen när hon har jobbat klart. Bra med lite syster här.

Och på tal om syskon min lillabror och hans flickvän har varit här i några dagar de åkte hem idag. Roligt att ha dem här. Vi var bland annat till Uppsala i lördags och shoppa lite. Vi har bockat av lite grejer på listan till babyn. Var till Babyworld helt crazy stort ställe med bara barn- och babygrejer! Vi köpte en Stokke-stol med tillhörande babysitter. Hoppas det är bra investering. Vi köpte barnvagn begagnad så det kändes ok att lägga lite mer pengar på en sitter och stol istället. 

Preggo-status just nu är riktigt bra. Magen växer, babyn sparkar och jag har bara pikulite foglossning ibland. Dom dagar jag är ledig ser jag till att inte göra för mycket så att jag får vila och återhämta mig. 

Känns som att man har mycket att vara tacksam för just nu. Har haft nära och kära här på besök i flera omgångar och jag får må bra. Jobbet fixade sig också och vi förbereder sakta men säkert på att bli tre här i slutet av hösten. 

IMG 7115Lite den känslan man har just nu.. OCH jag har just bakat en blåbärssmulpaj!