Visa alla inlägg skrivna november 2017

lördag 18 november 2017 - 16:13

Det trodde jag inte innan jag blev gravid

 Det finns mycket med en graviditet man inte fattar på riktigt innan man själv är där. Man har ju hört och läst om hur det kan vara men jag tror att vissa grejer fattar man aldrig riktigt på riktigt innan man själv får uppleva det. Som till exempel: 

 

"Jag längtar efter att få tillbaka min kropp" Vadå tänker man, det är ju bara nio månader av ditt liv hur tungt kan det va liksom? Svaret är TUNGT. Nu har jag verkligen börjar längta efter att vara vanlig igen. 

 

"Jobbigt med halsbränna" Innan jag blev gravid hade jag aldrig haft halsbränna. Nu har jag ibland så svår halsbränna att det riktigt gör ont i halsen av de sura uppstötningarna, usch! 

 

"Det är så roligt att köpa barnkläder" Nog hade jag tänkt att det skulle vara roligt men inte så här roligt! 90 procent av det jag köper nu är något åt babyn. Själv har jag gått över till Simons garderob för att hitta nåt som ryms på mig. 

 

"Gråter för nästan ingenting" Japp. Har så lätt till tårar och angstar över minsta lilla sak. Ena dagen är jag riktigt hopplös och oroar mig över att USA och Nordkorea ska starta kärnvapenkrig och att det är strategiskt dåligt för Finland att vara mitt emellan. Andra dagen cyklar jag med en hand på styret till Mattishallen och köper lunch, lätt som en plätt inga bekymmer i världen. 

 

"Sista veckorna går långsammast" Det har ju gått så lång tid redan att en månad borde kännas som ingenting. Svaret är att det gör det verkligen inte. Det går såå låångsamt och man bara väntar och väntar (samtidigt som man nog är lite nervös inför det som komma skall) att något som börja hända. 

IMG 1483

MY HIPS DON'T WORK  Här hade jag slängt mig i sängen en dag efter jobbet och fastna. Det tog så ont i höften att jag inte kom upp själv utan måsta vänta på att Simon kom hem från jobbet och lyfte mig. 

 

 

 

fredag 17 november 2017 - 15:43

Ålänningen

IMG 1689

Äntligen är bilen ålänning. Tog bara över en månad kändes som hundra besök till tullen och motorfordonsbyrån och tusen papper. Att bo på den här ön som har en hel del egna bestämmelser och tillvägagångsätt är inte alltid lätt. Bor man här ska bilen vara registrerad i det åländska bilregistret och har åländska brickor. Eftersom vår nya bil först var svensk sen kom via Finland till Åland krävdes det en hel del papper och beslut innan allt var klart för registrering här. 

En sak som fungerar annorlunda än i Finland är att man får en kallelse till besiktning. Det kommer en lapp hem på posten som säger när man ska åka in och besikta. Först tyckte jag det var konstigt, måst jag liksom vara just den dan å besikta? Men det måst man int man kan också byta dag. Men det är ganska praktiskt egentligen eftersom man då int glömmer bort det. Pinsamt och olagligt när man märker att man kört med obesiktad bil i flera månader. Där gillar jag det åländska systemet men det finns också mycket som int är så lätt här som till exempel tullen och postpaket, men det är en helt annan historia. 

 

Aj aj, vilken fredagsfillis att äntligen få dom där plåtarna i hand och gå hem och tänka YES NU ÄR DET KLART! Hade jag int varit gravid hade jag firat med ett stort glas rött. Tar istället ett glas med kallt vatten och hoppas att det lugnar ner min halsbränna. 

 

Ha de bra! 

tisdag 14 november 2017 - 14:40

Orken?

Hej från ett frostigt men soligt Mariehamn!

Har varit mammaledig i lite över två veckor nu och det har gått både upp och ner. Första dagarna njöt jag av att bara få vila och ta igen mig. Sen börja jag göra sånt som jag hade planerat göra när jag blev ledig, tvätta babykläder, städa, storhandla osv. Men mitt i allt tog orken slut och jag blev bara sittandes på soffan.

Fick dåligt samvete över att jag inte gjorde det jag borde göra och jag hade också tråkigt. De dagar jag hade något inplanerat som lunch med kompis gick ganska bra men vissa dagar gick jag mest omkring och stirra här hemma. Vad-ska-jag-liksom-göra-här? Kände mig redo att ringa till jobbet och säga Vetni jag skiter i det här med att vara hemma, jag kommer in och jobbar istället. 

Finns mycket jag kunde göra men orken och viljan var liksom bortblåst. Int var det ju riktigt så här jag hade tänkt att det skulle bli. 

 

IMG 1654

Nå som tur är blev det bättre efter ett besök hos rådgivningen igår när jag fick lätta på hjärtat lite. Alla säger ju ta vara på sista tiden och sov och bla bla bla men till sist orkar man inte höra det. Men barnmorskan jag var hos förklara det så bra på något sätt hon sa att det är viktigt att mamman och babyn möts på samma nivå innan det är dags att föda. Beibisarna stressar ju int men det gör mamman om man int får vila och lugna ner sig. Och sen allt det där man borde göra innan förlossningen spelar roll fast man int hinner. Man kan alltid göra det sen sa hon.

 

Hur som helst fick jag ny energi tills i dag och har haft en riktig fixardag här hemma. Städa, röja, fixa dona, trots allt känns det bra när man får sånt gjort! 

 

 

 

 

 

tisdag 7 november 2017 - 20:34

"Fråga det jag inte vet och lära mig av mina misstag"

Karriärslistan kändes först som väldigt orelevant för mig men var int sen det alls när jag fyllde i den:

 

Jag jobbar som

Ingenting, jag är mammaledig!

Karriär i jobbet för mig betyder

Att våga ta det där nästa steget som man drömmer om.

Tre saker jag kan göra, för att nå mina mål är

1. Utvecklas som skribent 2. Ta an nya utmaningar 3. Ständigt söka efter ny inspiration.

Det här är mitt nästa mål i karriären

Hitta ett jobb efter mammaledigheten 

IMG 2När jag börja på Nya Åland. Oj vad mycket jag har lärt mig sedan dess! 


Här ser jag mig själv om ett år

Fortfarande mammaledig hoppas jag 

Tre saker jag lärt mig under mitt arbetsliv

1. Tänk på dig själv först det är ingen annan som gör det. 2. Ha en bra chef om du inte är din egen chef. 3. Alla har dåliga dagar ibland. 

En person jag ser upp till, karriärsmässigt

Min pappa som är egenföretagre men alltid haft tid för oss barn när vi var små. Mamma också för den delen, hon var hemma med oss mycket när vi var barn. Minns det som en lycklig tid. 

Mitt drömjobb

Skribent på en inredningstidning 

Som anställd är jag den här typen

Lojal och kanske ibland för snäll och ger mer av min tid än vad jag skulle behöva.

Som chef är jag den här typen

Har aldrig hittills chefat på riktigt

Ett mål jag uppnått i min karriär

Jobbat på en tidningsredaktion. 

 

2016 IDA3711 kopia2

Så här jobbar jag aktivt för att lyckas på jobbet

Fråga det jag inte vet och lära mig av mina misstag. 

 

 

 

 

 

tisdag 7 november 2017 - 09:37

Ska du föda på Åland?

Gravidappen säger att jag nu är i nionde graviditetsmånaden och 37:e veckan. Det närmar sig med andra ord. 

Jag har fått frågan om jag ska föda här på Åland? Inte av ålänningar då utan av folk som inte bor här. 

Det är klart jag ska, vi har ett jättebra BB här brukar jag svara. Men jag förstår att de undrar innan jag flyttade hit hade själv heller ingen aning om det fanns BB på Åland, om det ens fanns ett sjukhus.

Men jo Åland har ett sjukhus och ett BB. Det är inte jättestort och t.ex. KUB-test (som görs i ungefär vecka 12) får ålänningarna åka till Åbo och göra om man vill. 

 

Jag har ju ännu inte fött här så mina erfarenheter av BB här grundar sig bara på det jag hittills upplevt men allt har varit positivt. Vi har varit på rundvandring på BB, de ordnar olika typer av kurser förra veckan var jag på en amningsförberedande kurs som en barnmorska från BB drog. De verkar ha bra personal och de känns tryggt. Vi bor också bara några kilometer ifrån vilket är bra. 

I min nyhetsmorgonrunda läste jag på svenska yle att förlossningskrisen i Sverige lockar föderskor till Finland. Jag vet att de också kommit föderskor till Åland från Sverige. Men jag förstår ju att trots att det är fullt på BB i Sverige så vill man gärna ändå vara så nära hemmet som möjligt när man ska föda. Det ger en trygghet så jag beundrar de som åker till ett annat land och föder, att de vågar. 

IMG 0988 De som bor i skärgården flyttar in till Mariehamn nån månad innan det är förlossningsdags. 

Så att, ja jag ska nog absolut föda här. För nu tänker jag inte åka någonstans innan the bébé har anlänt. Var nästan lite orolig när vi skulle till Vasa nu sist det var ju mer än en månad till bf men jag tänkte ju ändå att tänk om den föds då för tidigt!

Berätta det åt barnmorskan som lugna mig och sa att vad gör nu det, dom föder ju barn i Vasa också. Så sant, hade vi bott där hade jag ju fött på Vasa sjukhus. Men det känns tryggt att vara här hemma igen. Nu är det bara att vänta och vänta, usch va det går långsamt! 

måndag 6 november 2017 - 16:31

Bra saker

Ibland behövs det inte mer än små bra saker i vardagen för att man ska vara lycklig. Som till exempel en pratstund med en kompis på bibban. En god take away lunch. En god natts sömn. Ett bra blogginlägg. En bra bok. Ett nytt instagramkonto att följa. Ett bra recept. Ett roligt fynd på loppis. Det är de små sakerna som gör en bra helhet. 

Sen finns det också större saker att glädjas över som att man fick ett bra beslut av Kela angående mammapeng. Jag var så besviken först när jag insåg att min inkomst skulle räknas efter år 2015 då jag lyft studiestöd det året. Hade mammaledigheten börjat 2018 skulle det har baserat sig på inkomsterna från 2016 och då jobbade jag ju och hade en helt annan ekonomisk situation. Men nej det var 2015 som gällde eller inkomsterna från i år sex månader bakåt från när man slutar jobba. Det var bara det att jag inte jobbat fullt sex månader i år jag har ju också studerat och lyft studiestöd när jag gjorde gradun klar. Suck. 

Tänkte att är det här tacken för att man gjort sina studier klara och dessutom jobbat vid sidan om men alltid hållit sig under inkomstgränsen för att kunna lyfta stöd. Det har blivit många kvällar då man suttit och räknat lönespessar för att se att man inte hamnar på att betala tillbaka studiestöd och räkna ut hur mycket man har råd att jobba ännu innan året är slut. 

Men det löste sig och mammapengen är baserad på årets inkomster trots allt. Ekonomiansvariga på jobbet hjälpte mig att lämna in alla papper som behövdes och det blev ett riktigt bra resultat. Att få hjälp med sånt blir man glad över. Sen är ju pengar inte allt här i världen, huvudsaken är ju att man klarar sig. Jag tycker ju också det är roligt att planera och budgetera ekonomin så jag ser det som en utmaning att få det att gå ihop. 

 

En annan sak jag blev glad över var att jag igen blivit överraskad med babyshower. Den här gången här på Åland. Jag som trodde att ingen skulle ordna nåt för mig kunde inte ha mer fel. Överraskning på överraskning. Vilka fina människor man umågs med, tack ska ni ha <3 

IMG 1638 1

Fick testa mina kunskaper i att byta blöja. Gick väl sådär. Vi hade också blindtest med barnmat, fy vad det inte är gott med kall blomkålspure.

 

torsdag 2 november 2017 - 20:41

Barnvagnsblues

Ett mål jag lade åt mig själv i höst var att läsa och recensera mera. Det har hittills inte gått så jättebra. Jag tänker att man nog bör recensera relativt nya böcker och inte en Kepler från 2015 som alla redan läst (fastnade här tidigare i deckarträsket).

Tidigare i höst läste jag Michaela von Kügelgens Vad heter ångest på spanska. Den recensera jag i Nya Åland. Nu har jag läst en till bok som kommit ut i höst nämligen Ester Roxbergs Barnvagnsblues. 

 

9789146230137

Den nyblivna mamman Agnes vandrar omkring i ett stekhett sommar-Stockholm. Hon är 29 år och den första av vännerna som fått barn. Alla vänner har åkt bort över sommaren och kvar är hon och dottern Elsie som fördriver dagarna medan pappan är på jobb. De gör sånt man gör när man är nybliven mamma går på mammaträffar, går runt på stan med barnvagnen och pratar med andra mammor om blöjor, amning, barnmat och så vidare. Men Agnes känner sig inte bekväm bland de andra mammorna. Hon gör allt hon ska för sin dotter, det går till och med lite över styr ibland och hon rensar hemmet på farlig plast. Men någonstans har Agnes tappat bort sig själv och hon har inget sammanhang hon trivs i längre. 

Jag gillar bokens miljöbeskrivningar det känns som att det är jag själv som vandrar omkring i Stockholm en varm dag mitt i juli. Berättelsen utspelar sig under en sommar men är inte sammanhängande utan gör nedslag i olika händelser. Ändå ger Ester Roxberg en helhetsbild av berättelsen. Jag fastnade för hennes språk och sätt att beskriva huvudkaraktärens känslor. 

En annan sak jag gillar med  boken är att ämnet är ytterst aktuellt för mig. Även om jag inte ännu fått barn känns jag som rätt målgrupp. Förlossningsdepression är något det inte pratas eller skrivs om särskilt mycket speciellt inte i form av skönlitteratur. Författaren skriver det inte rakt ut men när man läser mellan raderna kan man ana att det är någon en form av depression, babyblues som Agnes fått efter att hon blivit mamma. Föräldraskapet innebär så mycket nytt att Agnes inte själv vet vem hon är längre. Jag kan föreställa mig att det är så många känner när man just har fått barn. Det är ändå ingen sorlig bok men en mycket viktig bok att läsa. Jag tror att många kan känns igen sig i Agnes. 

Jag såg Ester Roxberg i en intervju i Aftonbladets morgon TV i förra veckan och blev nyfiken på boken. Hon har skrivit andra böcker också, inte om samma ämne dock, och jag hoppas att hon fortsätter skriva. Jag vill definitivt läsa mer av Ester Roxberg. 

 

 

torsdag 2 november 2017 - 11:18

Mammatider hej hej!

 

Vad ska du göra sen när du är mammaledig? frågade kollegorna sådär lite skämtsamt. Jaa-a säg det. Vad gör man egentligen när man är mammaledig undrade jag då för mig själv. 

 

Hittills har jag storhandlat, planterat vinterblommor på balkongen, varit till bibban, tagit flera tupplurer, gjort en stor sats smoothie och igår var jag och Simon bortbjudna på middag. Det är väl ganska som vanligt förutom att jag int går till jobbet varje dag längre.

Lite konstigt är det nog att vara hemma och bara gå och vänta på att babyn ska komma. Det är ju ett tag till början december då den är beräknad det känns int som att den kommer komma före det. Men man vet ju aldrig. 

IMG 1057

När jag börja tänka efter känns det som jag varit gravid i en evighet. Hela hösten, hela sommaren och en stor del av våren. Samtidigt känns det bra att ha nio månader på sig att förbereda men det är en lång tid som på ett annat sätt ändå gått väldigt fort. Konstigt. 

 

Nu tänker jag återgå till min bok som jag låna igår: Barnvagnsblues av Ester Roxberg. Fastna direkt den verkar bra. 

 

Ha de bra!