Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna december 2017

Ett namn

Skrivet av Alexandra Grahn 31.12.2017

Kategorier:

God morgon årets sista dag. Helt ärligt har jag int riktigt koll på varken dagar eller tider just nu det är väl så när man är inne i en babybubbla. Har familjen från Österbotten på besök här på ön. Det kändes först lite konstigt att int kunna vara den ”normala” värd jag brukar vara, den som åker runt och visar platser och restauranger. Nu har jag bara kunnat vara hemma och vår lilltjej är den som styr och ställer. Ja just det, hon har ju ett namn också. Hon ska heta Sally. 684B9469 3075 4048 B43C AE8A85B85406i förrgår fick jag min första mjölkstockning med feber i två dar. Som tur gick det om och familjen va här och kunde hjälpa. Men jag fick smaka på hur det känns att vara sjuk och ta hand om en bebis på samma gång. och när mjölkstockningen och febern försvunnit bjöd Sally på en riktig skrik-natt och var vaken från halv 12 till halv 4. Så att babybubbla it is, int så konstigt att man int håller reda på dagarna. 787A59DE 61FF 48F0 BCDF C566384BA4BAMen söt är hon i alla fall. Stokke babysittern var en succé tyckte Sally. Ha det bra! 


Året 2017

Skrivet av Alexandra Grahn 26.12.2017

Kategorier:

 Ifjol skrev jag om att 2016 blev ett bra år. Året innan hade varit ganska pissigt och det var otroligt skönt när det äntligen vände. Om 2016 var ett feelgood år med flytt, nytt jobb, ny stad nya vänner så har 2017 tagit allt till en högre nivå. 2017 var the year med lägenhetsköp,examen och baby. 

Januari

I januari hade jag inte längre något jobb utan nu skulle gradun skrivas och det blev studiestöd igen. Började det nya året med att åka hem till Tärjär en vecka. Tillbaka på Åland gjorde jag lite inhopp på tidningen mellan varven jag var hemma och skrev gradu. Hann också med lite festligheter i januari som JCI:s årsfest och Idrottsgalan 2017. 

IMG 6580

SNÖ Det var kallt i Tärjär men jag och lillasyster trotsa kylan och for ut och skida. 

Februari

Det var så fint väder på Åland i februari vissa dagar så man blev lite lurad och trodde att våren redan kommit. Jag låg,satt,stod hemma i lägenheten och skrev gradu. Fick ont i ryggen av att sitta på soffan och skriva i dålig ställning. Gjorde också inhopp på tidningen. I slutet på februari åkte jag till Rotterdam en vecka och bodde hos min moster. Vi åt gott, skratta och hade det bra. 

IMG 6928ROTTERDAM Det var dimmigt kallt och regnigt i Holland men sällskapet var desto bättre. Har kommit fram till att jag inte nödvändigtvis behöver bo i en storstad, Mariehamn räcker bra, bara jag nu som då får åka till en större stad och lufta mig lite. Känna storstadspulsen men sen få åka hem till tryggheten igen. 

Mars

Mars bjöd också på fint väder och nu började man längta efter våren på riktigt. Jag åkte över till Stockholm en helg och bodde hos min kompis Lena. Jag skrev gradu och uppsatser och gjorde lite frilansjobb och vi letade på allvar efter egen lägenhet. 

IMG 7302GAMLA STAN Turist javisst! Lena var nyinflyttad till Sthlm och vi gick mest omkring och upptäckte vad staden hade att erbjuda. Hade aldrig varit i gamla stan i Stockholm tidigare. 

April 

April var månaden då allt hände. Hittills hade man mest lunkat på i en jämn takt men nu mittiallt hände flera livsförändrande saker på en samma gång. För det första köpte vi lägenhet. Samma vecka som vi genomförde köpet fick jag ont i magen på ett sätt jag aldrig tidigare känt. Det visade sig vara plus på stickan och vi skulle bli tre innan året var slut. Jag jobbade vidare med gradun som snart skulle lämnas in och hade några andra uppsatser också som jag kämpade med. Jag var också en vecka i Ylläs med familjen precis efter att jag fått veta att jag var gravid. Mådde hur bra som helst skida och åkte slalom utan problem. Det vände sen när jag kom hem från Lappland. Vi hade precis flyttat in i nya lägenheten innan jag åkte iväg och allt var ett stort flyttkaos och plötsligt slog gravidillamåendet till och jag började spy varje dag. 

IMG 7418EGEN LÄGENHET Första gången i egna hemmet efter att vi skrivit på köpebrevet. Här var vi ännu inte medvetna om att det låg en tredje familjemedlem i magen. 

Maj 

Maj blev en ganska tuff månad. Jag spydde flera gånger om dagen och kunde inte laga mat för då börja jag må illa. Min deadline med examen närmade sig och jag satt hemma och skrev och skrev och mådde pyton. Att sitta på soffan och skriva och sen måsta springa in på wc och spy var inte direkt hejsan. Klarade till sist av att ligga i sängen med datorn på magen då fick jag något gjort. Jag gjorde också lite frilansgrejer åt tidningen och varje gång jag åkte ut på något med fotografen hoppades jag att jag inte skulle behöva be att stanna bilen så jag fick spy. Jag lyckades att "må bra" alltid när vi var på reportage, drack mycket vatten så att jag inte blev åksjuk. I maj dog vårt marsvin Molly och det blev en ganska stor sorg vi hade haft henne i så många år. 

IMG 0025ÅLAND GRÖNSKAR En glad bild trots att det var en tuff månad. Mamma var hit på besök och vi for på evenemanget Åland Grönskar, vädret var på topp och naturen så vacker! Maj och juni är nog en av favoritmånaderna här på ön när allt grönskar. 

Juni

Oj vad jag hade väntat på juni. Jag hade lämnat in allt studierelaterat och nu fick jag äntligen betygen hem på posten. Den lyckan alltså när jag väl höll pappren i handen. Jag var klar med mina universitetstudier! Jippii aldrig mer tänkte jag nu får det vara färdigt studerat (åtminstone för en tid) nu ska jag njuta av sommaren. Jag var helt ledig i juni. Inga studier inget jobb. Jag njöt av att bara vara. Åkte hem till Tärjär en sväng och till midsommaren kom våra kompisar från Tärjär hit på besök plus Lena som åkte över från Stockholm. Det blev en jättebra midsommar, vi deltog i traditionell åländsk lövning och resning av midsommarstången. Badade bastu ute i Eckerö och åkte ut till Föglö på midsommardagen. Nu hade mitt illamåendet gett med sig och jag kände mig som en ny människa. Kunde äntlingen börja njuta av att vara gravid. 

IMG 0195

POL MAG. Äntligen klar med studierna! 

Juli 

I juli började jag jobba igen. Det var skönt att vara tillbaka på jobb och inte ha några studier att tänka på. Att jobba på en tidningsredaktion på sommaren är jätteroligt. Juli är månaden då typ allt händer på Åland. Rockoff-veckan hade vi Mia och Markus på besök och vi såg många bra artister. Jag kände mig knappt gravid och såg inte heller gravid uta började nästan undra om det ens fanns någon där inne? 

IMG 0784

TOTO Några andra ville också se TOTO på Rockoff.  

 Augusti 

I augusti fortsatte vi ha besök hann bara tvätta gästsängkläderna innan nästa kom. Min lillabror och flickvän var här och lillasyster och en kompis sov också här några nätter. Jag jobbade i augusti men hösten var osäker och jag visste inte om jag hade jobb. Augusti bjöd på bra väder och vi njöt av sensommaren och plockade årets första kantareller och var ut och seglade. 

IMG 1059DEGERSAND Jag alla dagar var det int bra väder. Just den här dagen börja det regna när vi åkte till Degersand med lillasyster. 

September

Den här månaden löste det sig med jobb ända fram till mammaledigheten. Vi åkte till Grekland på bröllop med kompisgänget och alla fick magsjuka. I september började jag känna av mer och mer att jag faktist var gravid. Lite foglossning, lite mer tungt att gå och mera hungrig. Jag jobbade på men började längta efter att bli mammaledig. I september var det Skördefest på Åland och jag Simon och en kompis åkte Åland runt till olika gårdar.

IMG 1293

BABYBUMP I Grekland började magen synas mer ordentligt, speceillt med simdräkt på. 

Oktober 

Sista månaden på jobb innan mammaledigheten. Fysiskt var det en tung månad och jag längtade efter att bli ledig. I oktober åkte vi till Österbotten två gånger. Först hämta vi hem nya bilen och andra gången var det Mia och Markus bröllop + min surprise babyshower. 

IMG 1610BABYSHOWER Jag trodde ju inte att det skulle ordnas någon babyshower för mig eftersom alla kompisar och släkt finns i Österbotten. Men min mamma hon kan ordna hon. Det var så roligt att få träffa alla kompisar och kusiner. 

November 

Äntligen ledig tyckte jag till först. Sen fick jag ganska tråkigt. Efter att ha städat lägenheten, handlat alla julklappar och tvättat alla babykläder hade jag inte mer att göra längtade efter december så att vi skulle få se vem som bodde i min mage. 

IMG 1656MAGE Hej hej stora magen som snart skulle vara ett minne blott. 

December

Jag hade bf fjärde december och den dagen kom och gick utan att något hände. Men fem dagar senare den nionde december, då kom hon vår julklapp. Som vi hade väntat. December har i år har varit helt annorlunda än tidigare år. Tidigare år har man väntat på julafton och julhelgen men nu i år kom julafton tidigare och allt med jul kändes plötsligt så oviktigt. Vi hade äntligen fått vår lilla skatt och nu var det hon som ställde och styrde våra liv. 

IMG 1914ÄNTLIGEN 9.12 då äntligen kom hon. 

 

Det var år 2017. Två år har vi nu bott på Åland. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat tro att vi skulle avsluta år 2017 med att få en baby. Väntar med spänning på hur nästa år blir. 


En första av många.

Skrivet av Alexandra Grahn 21.12.2017

Kategorier:

Årets mörkaste dan var det visst. Dagen till ära for jag och bebben ut på premiäråk med vagnen. Supernervöst och lite skrämmande. Men det fanns inte en chans att jag skulle orka sitta inne en dag till. 

Det gick bra. Bebben var nöjd och somnade nästan genast. Däremot glömde jag överdraget eller vad det nu kallas det där som man har ovanpå liggdelen. Men det gjorde väl int så mycket, åkpåsen var varm och skön och jag får väl komma ihåg den nästa gång istället. Jag lyckades också få med mig lite onödiga grejer i korgen bland annat regnskyddet låg där så när jag skulle packa ner det jag handlat i affären rymdes det nästan inte.

Nå, nästa gång ska jag se till att inte ha en massa annat där när jag far ut. Stannade också säkert hundra gånger och kollade om hon hade för varmt eller kallt. Hon hade riktigt bra däremot var jag genomsvettig när vi kom hem. Mycket att lära sig och tänka på, huhhu! 

3B107A07 E7F4 42C8 BEE2 455863DF74A4 PREMIÄRÅK Hade lite svårt att tro att det var årets mörkaste dag när solen sken så fint. 

 

 


Post gravidum.

Skrivet av Alexandra Grahn 19.12.2017

Redan i förlossningssalen strax efter förlossningen sa jag åt Simon flera hur otroligt skönt det var att inte vara gravid längre. Halsbrännan var borta och jag kände mig flera kilo lättare genast (int så konstigt hade ju int nån bebis i magen längre). 

Däremot sitter en del vanor kvar som att plocka upp saker med fötterna. Sista tiden kunde jag inte böja med ner och jag märker att jag fortfarande plockar upp saker med tårna ibland av ren vana. Sista månaden sov jag bara på vänster sida och det känns jättekonstigt att nu sova på höger sida, lite som att jag int vill det. 

Även om jag hade en riktigt bra graviditet både jag och babyn mådde bra under hela tiden så saknar jag nog int att vara gravid. Speceillt sista tiden var tung. Hade också ganska tråkigt ibland men det är jag glad för nu i efterhand. Det är nyttigt att ha tråkigt för nu har man allt annat än tråkigt! Oj vad dagarna går fort.

För lite mer än en vecka sen levde jag pensionärsliv där en timme kändes som en hel dag men nu går en timme i ett huj. Det svängde från pensionärsliv till småbarnsliv över en natt bokstavligen. Och glad är jag för det. Hon var nog så uuurväntad! Även om det är tungt med allt som är nytt och lite skrämmande och spännande så skulle jag nog aldrig byta bort det. 

9bf7e6ae85c80ab217e4a578673d9f03Bild MUMINMAMMAN När det blir tungt brukar jag tänka på Muminmamman. En mamma som har världens längsta tålamod. Och det gör inget om det inte alltid blir som man tänkt sig. Som i boken Hur gick det sen? när Mumintrollet kom hem med mjölken som blivit sur sa Muminmamman: vi dricker hädanefter saft. 

 

Man får helt enkelt ta det som det kommer. 

 

 


Livet 2.0

Skrivet av Alexandra Grahn 18.12.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Det blev en babypaus här. Åka till BB, komma hem från BB, ta hem barn från BB. Ja sånt tar tid tydligen. 

Men nu är vi hemma med hon som vänt livet upp och ner. Livet 2.0 börjar nu. 

IMG 1921PAPPAS FAMN En liten dam som ibland låter som en kattunge och ibland kan skrika riktigt högt. 

Söt är hon i alla fall. Hon gillar mest sånt som små bebisar gör, äta och sova.

Kan nästan inte tro att det är julafton på söndag. För min del har jag redan fått min julklapp. Hade tänkt att det skulle vara extra mysigt att vara hemma nu i december med bebis eftersom det är jul och allt att man skulle njuta extra mycket i allt julmys. Men det skulle nog inte spela någon roll om det så var juli. Det enda som betyder nåt är att man får mysa med lilltjejjen. 

Avslutar med två klichér som inte längre är en kliché för min del.

1. Tänk att så små barn kan ta så mycket av ens tid

2. Att man tycker att ens egen bebis är så himla söt! 

 

Ha en bra vecka! 

 


En äkta ålänning

Skrivet av Alexandra Grahn 13.12.2017 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

Sent i lördags kväll kom hon. En äkta liten ålänning. 2D4CE0E1 3E9E 4B84 A38F D7BC49439183


VECKA 41

Skrivet av Alexandra Grahn 05.12.2017

Kategorier:

Hej! 

Här händer det mycket och ingenting. Vecka 41 alltså och fortfarande pregnant. Hade sammandragningar i helgen och mådde lite konstigt så det blev ingen julmarknad för oss. Trodde att något kanske kunde vara på gång, men nej. Still going strong här med en enorm badboll till mage. 

Förra veckan lovade jag mig själv att göra så lite som möjligt. Det gick ganska bra, typ sova, äta, vila och läsa. Ska göra det den här veckan också men måste till bibban och låna nya böcker jag läser ut dem i rekordfart just nu. 

Så, hur mycket tankekraft jag än ägnar åt att försöka starta förlossningen i ren vilja så funkar det inte. Nu börjar jag nästan tro att inget kommer att hända, aldrig, nånsin. Eller ska jag vara så här till januari kanske? 

IMG 0860PREGNANT LADY i somras var man gravid men mycket flexibel och kunde åka ut på sightseeing till Bomarsund. 

Alla säger ju att förstföderskor alltid går över tiden men sen går man ändå och hoppas på att man ska höra till den procenten som inte gör det. Men så gör man ju det ändå int. Såklart. 

 

 


Veckans viktigaste

Skrivet av Alexandra Grahn 01.12.2017

Kategorier:

Hej december och hej nästan slut på veckan. Dagarna går såå långsamt och jag väntar alltid på helgen för då är Simon hemma och då är det alltid lite roligare. 

 

Sammanfattar vad som hänt i veckan. 

IMG 1771Veckans loppisfynd. Ett par "lacksneakers".

IMG 1772Veckans bok. Mycket bra. Precis vad man vill läsa när man är trött på alla gravid vecka för vecka böcker. 

IMG 1774Veckans pynt. Hej hej tomtarna på fönsterbrädet.

IMG 1773Veckans mage. Börjar bli stor nu. Aj aj min rygg säger jag bara. 

Veckans viktigaste:

24130286 10156265476298968 3981300180689735252 o2

Mitt Facebookflöde har fyllts av dessa berättelser och till sist klarade jag inte av att läsa mera. Blev bara för mycket. Hur har vi kunnat "tillåta" det här? Nu har dammen äntligen brustit och det här är början på något nytt, det måste det vara! En ny tid då det är självklart att ett nej är ett nej, att kvinnors kroppar inte tillhör någon annan än kvinnorna själva. Att skuld läggs på förövaren inte på offret. Att det är slut på trakasserier och skämt och kvinnokroppen. Att man säger ifrån när något är fel och att det tas på allvar.