Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna januari 2018

Hur sover ni?

Skrivet av Alexandra Grahn 30.01.2018

En av vanligaste frågorna jag fått som nybliven mamma är Hur sover hon på nätterna? Jag förstår att folk undrar för sömn är så viktigt utan sömn funkar varken bebis eller mamma. Men däremot att man måste hänga upp sig på hur det går på nätterna tycker jag inte är så betydelsefullt. Nyfödda har inte samma rytmn som vi så det är helt naturligt att inte alltid sover särskilt bra på nättern. Och vad räknas sen som natt, kväll eller tidig morgon? 

Sally har de senaste veckorna sovit, tycker jag, ganska bra på nätterna. Vi sover ett lite längre pass mellan cirka 01.00 och 05.00 det varierar nog en del såklart och ibland vaknar hon tidigare. Sen är det också olika hur länge det tar för henne att somna om. I värsta fall en timme i bästa fall äter hon och sen somnar om. Så är det just nu det har det inte alltid varit så här och kommer att ändras inom tid. Hon är sju och en halv vecka gammal idag. 

IMG 9

Just nu sover jag och Sally i vår stora säng. Hon har ett babynest som jag brukar lyfta henne i när hon somnat. 

Sen fortsätter hon att sova/vakna/äta fram till 11-12 något på förmiddan. Då brukar jag också sova om vi inte ska någonstans. Har man bara ett barn så går det ju bra att sova när bebisen sover men har man flera barn att ta hand om under dagarna så är det ju svårare och då blir nattsömnen avsevärt viktigare om man int har möjlighet att sova på dagen. 

Men fast man får sova så sover man ändå int. Jag vaknar av att hon har ljud för sig, jag vaknar för att se till att hon har det bra och jag vaknar för att jag bara int alls sover särskilt djupt längre. 

I början var det tungt med lite sömn innan kroppen hade vant sig. Den första jag märkte var att magen blev helt upp och ner man var ju int van att vaka så mycket. Sen blev jag så otroligt irriterad på Simon och att han kunde sova fast Sally skrek. Han vakna int av hennes ljud så som jag gjorde. Och jag var arg över att jag var vaken på nätterna medan han sov. Men efter ett tag kom jag över det . Han kan ju int amma och vi behöver int vara två som byter blöja mitt i natten. Dessutom är det han som jobbar så det är väl inte mer än rättvist att han får vara någotsånär utvilad när han ska upp på moron. Vi somnar alla ganska sent på kvällarna/nätterna så han är ju ändå uppe ganska sent.

IMG 1914

Liten Sally. Exakt hur mycket hon och jag sover på nätterna och dagarna har jag dålig koll på för jag räknar int timmarna. Huvudsaken är väl att vi sover nån gång int hur ofta eller hur regelbundet. Hon är ju int ens två månader ännu. 

Fast med lite sömn blir man trött. De första veckorna var ja nog lite som en zombie på dagarna. Nu är det bättre. När det är tungt brukar jag tänka på att det trots allt är en liten tid i livet som det är så här det blir bättre. 

 

 

 

 

 

 

 


Sanningar om verkligheten

Skrivet av Alexandra Grahn 25.01.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Status: minus på spenderad tid i duschen. 

Sugen på: kaffe (!) strejkar fortfarande men tänker att Sallys mage kanske klarar av att jag dricker kaffe här småningom. Hon blir ju äldre hela tiden. 

Funderar på: Klippa håret eller inte? Hade gärna haft det där håret igen: 

Bild 27 12 2016 kl. 17.27 4

Bekännelse: Tog en bild på själv som jag hade tänkt lägga upp. Men jag ser för trött ut med skitigt hår så int ens jag som int brukar vara så noga kunde publicera nåt sånt. Räcker med att jag ser mig själv i spegeln. 

Fiilis: Helt bra förutom att jag har början på nackspärr. Inte bra när man ska bära runt på bebis hela dagarna. 

Bebis: Sover. Därför jag kan skriva det här mycket innehållsrika inlägget. 

Väder: B-L-Å-S-E-R. När ska det sluta storma? Allt snö har smältat bort nu. 

Bekännelse två: Beställde nya byxor åt mig från både Ellos och HM. Har så liten garderod och en hel del kläder så jag känner mig alltid lite skyldig när jag köper nytt och inte säljer eller slänger bort något gammalt innan. 

Insikt: Att inte ha en badboll till mage längre och rymmas in i vanliga kläder igen är så befriande. Därav roligt att köpa nytt. 

IMG 1787BADBOLL En av sista bilderna på mig med magen. Ser inte direkt jätteglad ut hehe! Minns att jag försökte gå igång förlossningen med att promenera och gå på museum. Det lyckades inte, ja eller hon kom ju några dagar senare men jag tror int det var min promenad och besöket till Sjöfartsmuseet som satte igång det. 

 

 

 

 


Flicka Grahn

Skrivet av Alexandra Grahn 23.01.2018

Kategorier:

Hej från en hemmamamma. Har varit så otroligt lat de senaste dagarna. Inte orkat mig ut ur huset. Förra veckan var det läkarbesök för både mig och Sally, olika dagar ofc, så vi måsta iväg och stressa med allt som hör till packa, klä på oss, äta, packa in i bilen osv. Så nu när vi inte har något vi måste göra så chillar vi bara. Det är skönt några dagar tills jag börjar krypa på väggarna här och måste ut. 

Jag har äntligen (föhoppnigsvis) börjat bli bättre. Medicinen hjälpte och jag har bara ont i bröstet vissa dagar. Det tar på krafterna att hela tiden ha ont och att hela tiden fundera på varför man har ont så nu har jag bestämt mig för att int tänka på det så mycket. Det blir som det blir. Blir det värre söker jag hjälp igen och då får jag ta itu med det då. 

Sally hade rutinbesök hos barnläkaren förra veckan och då var det en AT-läkare med som skulle ha hand om besöket. Det hände en lite rolig grej när vi kom in dit och AT-läkaren trodde att Sally hette Flicka i förnamn. 

Han ba: Jasså, heter hon Flicka Grahn? 

*pinsam tystnad*

Jag: Nej hon heter Sally men hon är en flicka. *pinsamt igen* Försökte liksom skämta bort de med det blev bara värre. 

IMG 1834

En nyfödd flicka Grahn. I helgen blev hon sex veckor. 

Bör väl nämnas att han inte hade svenska som modersmål och var lite nervös tror jag. Men lite småroligt var det. Nå nu slapp han ju fundera på varför så många barn hette antingen flicka eller pojke i förnamn. 

 

Ha det bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kan aldrig få nog av..

Skrivet av Alexandra Grahn 22.01.2018

Kategorier:

Hudvårdsprodukter och smink! Brukar kort och gott bara säga produkter och hit räknar jag allt från balsam till ögonskugga.

Älskar att ha olika typer av krämer och burkar i badrumsskåpet. Det är min absolut största svaghet när det kommer till shopping. Har svårt att hejda mig när det kommer till att köpa hudvårdsprodukter.

Att man i princip alltid passerar en taxfree när man ska till och från Åland gör ju inte saken bättre. De senaste åren har jag nästan handlat allt smink och dylikt på antigen flygfältet eller färjorna. 

Nufötiden har jag int samma tid att lägga ner på att stå i badrummet och göra mig fin. Så istället tänkte jag fylla i Sevendays veckolista som just handlar om vilka produkter man har i badrumsskåpet.

 

I mitt badrumsskåp finns alltid

Allt för mycket produkter! Två favoriter som alltid måste finnas är Lancomes mascara hypnose eller babydoll och Niveas sminkborttagning. 

Så här är skåpet organiserat

Väldigt dåligt. Allt ligger huller om buller. 

En sminkprodukt jag inte klarar mig utan

Mascaran från Lancome. Har använt den sen jag var 14-15 isch. Testat andra mascaror men alltid gått tillbaka till Lancomes. Den mascara som kommit närmast samma kvalite som Lancome är Isabella Löwengrips mascara men den tillverkas inte längre tyvärr. 

 

IMG 8

IMG 6519

Ibland brukar jag ha fransförlägning. Som tur är jag ändå noga med pengar och spenderar inte för mycket på smink och produkter. Hade jag inte varit det hade jag nog jämt haft fixade fransar och bryn. Det är ett ekonimskt mål i framtiden att jag ska kunna ha så bra med cash att jag utan att det känns i plånboken kan unna mig fransförlägningar och spaupplevelser när jag vill. 

En produkt som ligger och dammar

Har produkter från Clinique som ligger och dammar. Använde den serien förut tills jag märkte att min hud blev alldeles torr och fnasig. De enda jag använder nu är deras puder.

Jag brukar/brukar inte kika i andras badrumsskåp

Nej det brukar jag inte. 

En produkt som är alldeles för dyr, men nödvändig

Clarins Illusion Blush. Lite väl dyr men mycket bra. Speciellt när man är småbarnsförälder och har lite tid på sig att sminka sig. På några sekunder har man fått lite färg på kinderna utan att behöva ta fram både rouge och borste allt är i ett i den här. Ett plus är att locket är en spegel så man har alltid det med sig.

IMG 4340

Kaos. Ja oftast ser mitt smink ut så här. Allt är utspritt. 

Ett bra budgettips

Köp nagellacksborttagning från billiga kedjor. Det är något som jag inte tycker behöver vara av någon bättre kvalité billigt som dyrt funkar lika bra. 

Så här mycket lägger jag på toalettartiklar/smink i månaden

Olika. Just nu 0 euro. Men när jag väl köper kan det gå på allt från 20 euro till 80 euro beroende på. Det är farligt t.ex. om jag går in till Sephora i Stockholm, ojoj.. Vill ha allt därifrån. 

De här finns alltid i min väska

Facemist. Mina favoriter är från Body Shop och Make Up Store. 

IMG 4200SPA Om jag fick välja skulle jag sitta så här väldigt ofta. 

 

 

 


Att vara nybliven mamma..

Skrivet av Alexandra Grahn 20.01.2018

Kategorier:

Att vara nybliven mamma är att drabbas av panik flera gånger om dagen. Andas hon? Har hon för kallt? Har hon för varmt? 

Att vara nybliven mamma är att ständigt undra över något. Är hon hungrig? Är hon trött? Int är hon väl sjuk? 

Att vara nybliven mamma är att inte komma ihåg när man duscha senast. 

Att vara nybliven mamma är att googla allt möjligt relaterat till småbarn. 

Att vara nybliven mamma är att googla amningstekniker. 

Att vara nybliven mamma är att känna sig otrillräcklig när man inte vet vad man ska göra för att trösta. 

IMG 2088Såna här stunder är det lätt att vara nybliven mamma. 

Att vara nybliven mamma är att vara fattig på sömn men rik på kärlek.

Att vara nybliven mamma är att ligga och titta på sin sovande bebis när man själv borde sova.

Att vara nybliven mamma är att känna sig älskad och behövd.

Att vara nybliven mamma är inte lätt.

Att vara nybliven mamma är omtumlande och härligt. 


Ett fejs att titta på

Skrivet av Alexandra Grahn 16.01.2018

Hej från ett stormigt Åland. Det blåser och färjor ställer in turer, riktigt ö-väder. Det blåser så pass mycket att man int ens vill gå ut och gå. Igår for jag och Salson en sväng till Maxinge och shoppa lite men idag har vi bara suttit inne due to the weather. 

Vi var också en sväng via redaktionen där jag jobba innan jag for på mammaledigt. En av kollegorna sa att "nu ska du sitta och titta på henne ordenligt för typ om 20 sekunder så börjar de skola". Så det är väl det jag gör på dagarna tittar på detta fejs: 

26905663 10156022293810967 2022827085 o

Har int så mycket mer än så att säga just nu. Ska fortsätta titta. 

Ha de bra!


Bättre?

Skrivet av Alexandra Grahn 14.01.2018 | 1 kommentar(er)

Har inte hunnit öppna datorn på några dagar. Har haft fullt upp med att bli friskare, medicinerna börja hjälpa, tills i natt då det blev sämre igen och jag vakna med smärta. Blev så besviken. Trodde att det hade vänt men tydligen inte. Jätteintressant information säkert, nästa vecka hör läkaren av sig och jag ska på ultra för att se om det finns en böld i bröstet. Usch. 

IMG 6856

LJUSET. En favoritbild från ifjol i gamla lägenheten. Känns som ett evighet men det är int ens ett år sen. Det var slutet på januari eller början på februari och jag minns att ljuset hade återvänt och allt kändes så bra. Låg på golvet och skrev gradu. 

Nå, hellre är jag sjuk än Sally. Lite trist bara att det är därifrån hon får mat som ska krångla. Hade hellre brutit en tå eller nåt. Helst av allt vill vi få vara friska. Var livrädd att vi skulle få med oss nån bobba från HVC när de satt en massa tanter där å hosta i väntrummet. 

Har lite smått börjat mentalt ställa mig in på att jag kanske inte kan amma om jag int blir frisk. Kan int fortsätta med att vakna mitt i natten av smärta. Jag får panik när det tar så sjukt. 

 

Tre saker jag funderar på just nu: 

1. Hur ska jag få Sally att somna tidigare än klockan ett på natten? Hon tar powernaps på kvällen och vägrar somna innan klockan ett... zzZZzz... 

2. Årets presidentval är så tråkigt. Knappt så man märker att det är ett val på gång ens. 

3. Att jag inte har några stora "måsten" detta år. Förra året gjorde jag klart studier, var gravid och födde barn. 2018 ska jag bara chilla.

 

IMG 2012PROJEKT 2017, aka Sally. 

 

Tre saker jag ska göra i veckan: 

1. Köpa nytt shampo och balsam.

2. Posta iväg lite grejer till Österbotten.

3. Lyckas få Sally att somna i vagnen på balkongen. 

 

Tre saker jag vill göra i veckan: 

1. Lyssna på senaste avsnittet av Ted&Kaj-podden.

2. Blogga. 

3. Kunna ta en powenap på kvällen. 

 

Tre saker jag vill göra det här året:

1. Ta ny profilbild till bloggen. 

2. Åka till Österbotten (flera gånger). 

3. Chilla med Sally.

 

2016 IDA3711 kopia

2016. Har bloggat på Sevendays sedan oktober 2016.  

 

Tre saker jag är glad över: 

1. Att vi har fått vår Sally. 

2. Att få se henne utvecklas, det händer så mycket varje dag.

3. Att vi går mot vår och ljusare tider. 

 

Tre saker jag längtar efter:

1. Att dricka kaffe igen (paus pga amningen)

2. Tärjär 

3. Att smärtan i bröstet ska försvinna. 

 

 

Ha de bra! 

 

 

 


Plåstret Sally

Skrivet av Alexandra Grahn 10.01.2018

Kategorier:

Jag hade fel när jag trodde att det inte kunde bli värre. Smärtan jag har i ena bröstet blev för mycket igår och jag fick åka till läkare. Visa sig att jag har mastit, bröstinflammation. Borde ju ha sökt hjälp redan i förra veckan eftersom jag haft så ont men eftersom jag aldrig ammat förr och alla säger att det ska ta ont trodde jag det var normalt. Som tur är det bara det ena. 

Hoppas så att det blir bättre snart det är int bara det att man har frunktansvärt ont jag också har svårt att bära Sally på grund av smärtan. Skulle bara vilja lägga mig under täcket äta godis och se på Netflix men det går ju int med en liten bebis. 

IMG 2040

LILLA PLÅSTRET 

Och ja, på tal om bebisen. Igår blev hon hela en månad ung. Fira med att spendera morgonen på HVC så jag fick träffa läkare. Sally var exemplarisk och vakna först när vi skulle hem. 

Det är häftigt hur hon ändras och utvecklas varje dag. Vi lär känna henne mer och mer och börjar förstå vad hon vill. De senaste veckorna har hon varit som en plåster på mig, velat amma nästan konstant. Det är lite tungt och jag har inte fått sova mycket den senaste månaden men samtidigt är det otroligt att man kan vara så älskad och behövd av någon. 

Imorse hade jag så ont att jag int klara av att lyfta henne. Då blir man lessen. Tänker på Linnea Henriksson låten Säga mig när hon sjunger att " det enda som jag nu behöver är att denna skit går över". 

Japp. Låt det gå över nu så jag kan fokusera på roligare saker. 

 

 


Stormvarning.

Skrivet av Alexandra Grahn 07.01.2018

Be careful what you wish for brukar man säga. Jag som klaga på att Åland sakna snö i fredags vakna på lördagsmorgonen till att marken var vit. Inte så mycket snö som de har i Österbotten och det här är långt ifrån något skid- eller pulkaväder men det är åtminstone annat än rapa. 

Idag är det dessutom någon typ av snöstorm här. Blåser så mycket så att färjorna ställer in turer. Förmiddagen var riktigt fin hade gärna varit utomhus men istället har jag kurerat mig från mjölkstockning nummer två. Aj aj.. när ska det här vända? 

Men jag ger inte upp, inte än i alla fall. Tänker att graviditeten också var kämpig till en början innan det vände så varför skulle det här vara nå lättare. Det kan väl bara bli bättre får vi tro. 

När jag stod i duschen och värmde det ömma på brösten fick jag flashbacks från när förlossningen hade startat och jag stod och duscha säkert en timme för att lindra smärtan när värkarna kom. Nu stod man där igen men nu var det en annan del av kroppen som gjorde ont. Tänk vad bra smärtlindring varmt vatten ger. 

IMG 6738

Efter regn kommer solsken. Det blir väl bättre.. 


Åländsk vinter

Skrivet av Alexandra Grahn 05.01.2018

Kategorier:

Det är både bra och dåligt att bo på Åland på vintrar som den här när det int kommer nån snö. Det är bra när man har barnvagn och slipper skuffa runt den i snödrivor. Bra för att man slipper skrapa bilrutor och bra för att man int behöver fundera på nån snöskottning. Men det är int bra om man till exempel jättegärna vill ha snö. Istället ser de ut så här: 

B521F969 B7BC 487B 90E7 9964A3472505

VINTER? Hur tråkigt som helst med typ rapa istället fö snö! 

Vi var in till stan idag och jag kom ihåg att det är fredag och köpte lösgodis! Simon har varit hemma hela veckan eftersom han börjar nytt jobb på måndag.

Sa att jag är lite avis på honom som får börja ett nytt spännande jobb och jag blir hemma med hon som ibland bara låter buäää-buäää! Simon sa att han är avundsjuk på mig som får vara hemma med buää-buää och det är nog faktiskt sant, att det är ganska bra. Jag är inte alls sugen på att jobba. Usch för att måsta stiga upp på mornarna och måsta fara iväg någonstans. 

IMG 3940VI HADE SNÖ Bevis på att det nog kan snöa här! Så här såg det ut första vintern vi bodde på Åland. Simon och hans sportiga Audi som fick bytas ut till en familjebil, hehe. Fast den ser stor ut så rymdes barnvagnen knappt in i bakluckan. Har börjat förstå varför barnfamiljer satsar på komfort och utrymme när det gäller val av bil. Hejdåå sportbilen och hej familjebilen! 

 

Trevlig helg!