Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna februari 2018

The Wonder Weeks

Skrivet av Alexandra Grahn 26.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Här mårar vi åpåå. Fick många bra tips i förra inlägget om hur man kan hjälpa beibin vid kolik, tack för det och tack för alla styrkekramar det behövs. Int nog med att det känns som att kolikskriken varit värst just nu så är Sally inne i en fas. Säkert andra som använder sig av appen The Wonder Weeks? En kompis till mig tipsade om den och jag blev nyfiken. Tänkte först att sånt här int riktigt stämmer att det är mer en egen inbillning men nu är vi inne i fas tre enligt appen och jag tycker allt stämmer så himla bra hittills. 

För den som int känner till The Wonder Weeks handlar det om att babyn under det första levnadsåret går igenom så kallade leaps eller mentala skutt såg jag att någon använde sig av på svenska (appen är på engelska och där pratar man on leaps). När babyn går igenom en leap är det en slags utveckling på gång och kris leder till utveckling och därför blir de extra gnälliga och känsliga när en ny leap är på gång eller pågår. En leap som Sally gått igenom nyligen var att hon börjat se mönster tydligare. Den prickiga bollen var en stor favorit under den tiden.

DSC00342

Appen baserar sig nog på forskning så helt humbug är det inte. Såklart är alla bebisar olika individer och det påpekar man i Wonder Weeks men det är ändå häftigt hur mycket som stämmer in på Sallys utveckling av vad vi hittills läst om i appen. Får se hur det fortsätter. Någon annan som har tyckt om eller inte tyckt om The Wonder Weeks? 

Blir en liten tröst också när man vet vad det beror på att hon är extra skrikig,klängig och sover dåligt just nu. Ja, till på det har hon ju kolik på kvällarna också så just nu är mitt sömnkonto på minus. I natt satt jag uppe med henne till två innan jag kunde lägga henne i egen säng och somna. Hon sov i min famn men så fort ja la ner henne så vakna hon. Att ta henne till vår säng vill jag inte fast det är lockande, jag vill att hon ska lära sig att sova själv.

Den här fasen ska tydligen gå om ganska fort men sen kommer en fas som varar länge och är enligt många är den värsta fasen den som börjar vid typ 14 veckors ålder. Så att, vi har ju mycket roligt att se fram emot då, heheh.

 

 


Kolikbarn

Skrivet av Alexandra Grahn 22.02.2018 | 9 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Senaste tiden har varit jobbig. Sally har haft väldigt ont i magen och vi har varit inne på sjukhus med henne. Det är antagligen bara kolik men det är inte så bara när en så liten har så ont. Usch man vill bara ta smärtan från henne. 

IMG 2012Liten Sally <3 

Jag hade en av mina närmsta vänner från Tärjär på besök i helgen. Har väntat så på att hon skulle komma hit. Var inställd på att vad vi hittar är helt på Sallys vilkor men inte hade jag trott att vi skulle tillbringa tid på akuten och barnavdelnigen. Det var jobbigt men samtidigt var jag så tacksam över att Erika var här just då. Att ha henne som stöd var guldvärt! 

Samtidigt som det var jobbigt är jag så tacksam över att vi fick så bra vård på sjukhuset. Vi skulle egentligen ha stannat någon natt till eftersom de vill undersöka lite till ( för att utesluta att det inte är något annat) men blev hemskickade illa tvärt när de bröt ut RS-virus här. Nu är jättemånga sjuka här på ön både barn och vuxna och jag går och är rädd att Sally också ska få det. 

Kolik är inte bara jobbigt för babyn det är så hemskt som förälder att se hur ont hon har. Man kan inte göra annat än försöka underlätta så mycket som möjligt. Finns det andra som har erfarenhet av barn med kolik? Vad kan man göra för att hjälpa? 

Dessutom har våra grannar börjat banka på väggen på kvällarna när Sally skriker. Som om vi med flit vill att vårt barn ska skrika, tror dom liksom det? Idioter har jag lust att säga.

En positiv sak är att sen vi kom hem från sjukhuset så har Sally sovit i egen säng på nätterna. Både hon och jag sover bättre så. Sen har vi också fått paket från Tärjär som piggade upp. Och läkaren sa att barn med kolik blir inteligenta, synd bara att det tar många år innan vi får uppleva den positiva bieffekten av kolik! 

Vi tar en dag i taget. Så blir det väl bra! 

 

 

 

 

 


Yr hönsmamma

Skrivet av Alexandra Grahn 15.02.2018

När Sally sover på dagarna springer jag runt hemma som en yr höna. Finns tusen saker jag borde göra, tusen saker jag kunde göra och ännu mer som jag vill göra. 

Det slutar oftast med att inget blir gjort helt hundra. Jag börjar på med något går sen och slänger in en tvätt och samtidigt dricker en kopp kaffe (har börjat igen kunde inte hålla mig längre) och sen går och plockar saker här och där och glömmer bort vad jag gjorde till en början. Kaos. 

Samtidigt har jag flera bloggidéer i huvudet som jag försöker minnas eller ha tid att anteckna. Dessutom tittar jag till Sally säkert hundra gånger fast jag har babylarm.

När hon sover är det min enda tid då jag kan göra vad jag vill.

DSC00314

Men det slutar alltid med att jag går och väntar på att hon ska vakna för jag saknar henne. hehe, vadå yr hönsmamma här? 

Jag oroar mig jättemycket ibland och ibland inte alls. Pratade med annan ny mamma om det där och vi konstatera att det är väl sånt som hör till med första barnet. Alla möjliga typer av oro ska genom systemet. Det är ju en ny värld det här med att ta hand om någon annan än bara sig själv. 

Så mycket ansvar på ens axlar. Så mycket nytt och så mycket man funderar på. Int så konstigt att man blir lite yr och vimsig och inte får gjort det man hade tänkt från början. Hinner inte alltid heller kolla igenom stavningen på det jag skriver, sorry för det, men nu ska jag yra vidare här hemma. 

Ha det bra! 

 


Mina studier

Skrivet av Alexandra Grahn 13.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Blev inspirerad av Julia som skrev om sin studiehistoria och tänkte dela med mig av min. För mig har studietiden varit en av bästa tiderna i livet men det finns en del saker jag önskar någon hade sagt åt mig innan jag börja studera. Till exempel det här: 

Ha inte så bråttom, so what om man blir klar nåt år efter kompisarna. Alla studerar i sin egen takt. Man vinner inget på att stressa ihjäl sig. 

Ta vara på studietiden, den kommer aldrig igen. 

Det är vanligt att int veta vad man vill studera. Det är helt okej att byta mitt i eller så kan man studera flera olika saker på samma gång. 

Ta det lugt! Sluta planera frammåt hela tiden. 

Jag gick gymnasiet i Kronoby min hemkommun. Gjorde samtidigt så kallade kombistudier vid "kauppis" i Kokkola. Gick då en period varje år där i den skolan och tanken var att jag skulle gå där ett helt år efter studenten och då få en merkonomutbildning. Det gjorde jag inte utan istället for jag till Vasa och börja studera. Jag visste int riktigt vad jag ville studera efter gymnasiet bara att jag ville studera nåt, och jag ville till Vasa. 

IMG 6622

Jag kom in på tradenom vid VAMK som det hette då, Vasa Yrkeshögskola (?) som hade mest finska linjer men tradenom på svenska. Där gick jag ett år men var inte nöjd med skolan och idag finns den inte mera utan det är Novia som har tradenomutbildning i Vasa. 

Under första Vasa-året bestämde jag mig för att söka in till ÅA istället. Nu visste jag vad jag ville studera och sökte in till Statskunskap med masskommunikation som biämne. ÅA-studierna passade mig mycket bättre. Efter två år sökte jag också in till det långa biämnet i masskommunikation och kom in. Efter att kandin var klar gjorde jag "masskommunikations-året" det vill säga journliststudierna. 

Det var också första året på magisterstudierna, har alltid haft klart för mig att jag vill ha en magisterexamen. Efter att jag blev klar med journalistudierna så var det tillbaka till enbart statskunskap och jag börja på med min gradu. 

I samma veva bestämde vi oss för att flytta till Åland och jag hade tänkt studera på heltid härifrån och bli klar inom kanske ett halvår. Istället jobbade jag på en tidningredaktion och studerade samtidigt på distans ett år. Det funka sådär fick nog en del studiepoäng ihop men för att bli klar magister så studera jag enbart våren och blev klar i juni 2017. 

IMG 0192

Eftersom jag bytte skola efter ett år så blev flera av mina kompisar klara med sina studier flera år innan mig. Dessutom tog det längre eftersom jag jobbade mitt i också och det där tyckte jag var lite surt att bli klar "sist". 

Jag har alltid varit en planerare och kan tycka att jag hade så himla bråttom med allt under studietiden ibland. Visst jag njöt men jag kunde ha varit ännu bättre på att bara vara. Till exempel kunde jag aldrig slappna av om jag inte i typ januari visste vad jag skulle sommarjobba med. Tänkte också för mycket ibland "sen när jag blir klar" ska jag göra det och det. Det blev ett litet sidospår kanske men min poäng är att man inte behöver ha så bråttom jämt och planera allt i minsta lilla detalj för det blir ändå som det blir och der brukar bli bra. 

Nu drömmer jag om att studera ännu mera. Det finns en utbildning i Stockholm jag skulle vilja gå. Men mer om det en annan gång, nu ska jag natta bebis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hemma hos oss

Skrivet av Alexandra Grahn 10.02.2018

I april har vi bott ett år i vår egna lägenhet. Kom på att jag aldrig visat bilder på hur det ser ut här. Förra stället som vi hyrde var riktigt fotgeniskt med vindsvåning och svart och vitt rutigt köksgolv. Man behövde int styla till det för att det skulle se bra ut, allt såg typ bra ut i den lägenheten. 

Det här stället är mera enkelt med vita väggar och ljust golv allt på ett plan och en inglasad balkong. Vi har gjort väldigt lite här inredningsmässigt men jag tänkte ändå visa lite hur det ser ut. 

Genast när man kommer in hit märker man att det inte längre är enbart två vuxna som bor här. Vanligtvis står tvättställningen framme men just nu har den fått flytta in i kontoret eftersom vagnen ( som nu är ute på balkongen ) har stått på tvättställningens plats några dagar. Det är praktiskt att ha ett eget ställe åt tvättställningen eftersom det alltid är något som måste hängas upp på tork. 

Det luktar lite sött kanske? Inte så konstigt. Familjens yngsta har just bajsat ner x-antal underlägg på skötbordet. Blöjhinken är full men det är ingen som hunnit ta itu med det utan man hoppas kunna trycka in några blöjor till innan det är dags för tömning. Man vill ju int gå ut i onödan med roskisen.

DSC00336

I hallen ser vi en madrass, oklart vad den gör där. Att vi har blommor beror endast på att de är torkade och har stått där sen Skördefesten i september då de köptes. Mycket bra köp. Har sparat mig flera euro i form av fredagsbuketter jag skulle ha köpt som hade vissnat efter två dar. Ett riktigt lifehack man behöver ju inte vattna.

DSC00338

Sovrummet är alltid inbjudande med en hög av täcken och kläder på sängen. Man vill ju verkligen mysa ner sig här. Sovrummet är också en tillfällig förvaringsplats när gäster kommer över och vi snabbt ska städa undan i vardagsrummet. 

DSC00335Köket, hemmets hjärta. Sallad i kruka som vissnat. Tomma mjölkkartonger. Hushållspapper, kaffekopppar, en coca-cola flaska och en massa glas. Här har det hänt saker minsann, tror någon just åt lunch. 

Stokkestolen i hörnet är en riktig lifesaver. När man sedan måste ta itu med disken kan familjens minsta underhållas genom att hon sitter i stolen och får följa med köksarbetet därifrån. 

DSC00340Här spenderar vi mycket tid. Soffan har fått nya detaljer i form av amningskudde och bebisfilt. Vitt och lila trendigt är just nu skulle jag tro. Man hittar säkert några spytrasor om man lyfter på de stora kuddarna. En annan färgklick är pilatesbollen som flyttade in när värkarbetet satte igång (i december) och har ännu inte flyttat ut. Den är perfekt att sitta och pompa på för att lugna en skrikig bebis på kvällarna. Babygymmat har en given plats i vardagsrummet numera. 

Så att så här bor vi! Och vi trivs jättebra. 

 

 

 


Sally två månader

Skrivet av Alexandra Grahn 10.02.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Grattis Sallys föräldrar vi har klarat två första månaderna med bebis! Spädbarnstiden är underlig, vissa stunder tungt och ibland vill man bara att tiden ska stanna för den urgulliga bebisen växer så fort.

Sally är nu två månader hon väger 6,3 kg och är 60 cm lång. Hon har bråttarlår och bullakinder. Helammar henne och samsover. Planen är att hon nog snart ska börja sova i egen säng men är just nu är jag så lat när det kommer till nattamningen det är så skönt att int behöva stiga upp ur sängen när det ska ätas. Bara fram med maten och så somnar man om. 

Hon har växt så mycket att en del 62:ans kläder int passar längre. Speceillt pyjamasarna har blivit för små. I veckan for jag med henne till Lindex här i stan och köpte tre nya i storlek 68. Oj vad hon växer men snart stannar hon väl i nån storlek lite längre tror jag? 

Hennes favoritleksak är en prickig boll som hon tycker om att titta på. Vagnen är bästa stället att sova i på dagen och favoritsången är Kungens Lilla Piga, den sjunger vi en hel del

DSC00306

Fina dräkten som gammelfarmor från Oravais stickat. 

 

 

 


Vårens planer

Skrivet av Alexandra Grahn 05.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Äntligen februari januari kändes som tusen år. Int för att jag har något speceillt jag går och väntar på, eller jo det har jag lite väntar jag nog på att få fara hem till Tärjär men det är först i mars, men annars tycker jag bara det är skoj att det mer och mer blir vår.

Vad har vi gjort den senaste tiden? Mamma var här i förra veckan och i helgen fyllde Simon år, 30 bast till och med.  Jag hade fantiserat om att ordna överrasknigsfest åt honom när han fyllde 30. Men det blev liksom inte mer nu än att hans familj var hit på tårta och kaffe. Fast en oväntad gäst fick han, hans fammo från Oravais kom hit på överrasknings-visit så lite surprise moment hade vi nog. 

Jag ser fram emot våren. Även om februari nog är en renodlad vintermånad likaså mars men man vet om att man går mot ljusare tider. Januari blev i år en ammande,krånglande månad som kändes som världens längsta. Nu funkar amningen bättre ingen infektion och det har äntlingen slutat göra ont. Var så nära att ge upp ammningen men glad att jag inte gjorde det. 

IMG 6904

HOLLAND Jag tycker om att se tillbaka på vad jag gjorde för ett år sedan. Förra året i februari var jag en vecka i Holland, aka Blomlandet. 

I år ska jag inte göra något speceillt den här månaden. Eller jo, en kompis kommer hit på besök så det ska bli kul. I mars ska vi till Tärjär och ha dop åt Sally och i april vill jag fara över till Sverige på en shoppingresa och i maj blir det bröllop i Österbotten. Det var typ den våren det.

Säkert gör vi en massa annat också som kommer mera spontant men det är roligt att ha något konkret att se fram emot varje månad. Fast det är mysigt att kunna gå omkring i pyjamas varje dag är det nog bra att komma ut och lufta sig nu som då. 

 

Ha det bra!