Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Sommarens tips när du reser till Åland

Skrivet av Alexandra Grahn 29.05.2018

När jag jobbade på tidningsredaktion här på ön hade man stenkoll på vad som är på gång. 

Mitt bästa tips för att ta reda på vad som händer är att kolla den här sidan där finns information om en massa olika evenemang stora som små. 

  

IMG 0878

IMG 3

 

Här är mina tips när du reser till Åland i sommar

 

Mat, mat, mat. 

Är man ute efter en kulinaristisk upplevelse är Åland rätt destination. Sommartid finns här ännu fler restauranger och dessutom om vädret tillåter smakar det alltid godast i terassmiljö. Ät frukost/brunch på Tsarevna Café och Bistro i Eckerö lunch på Stallhagen i Finström och middag på ÅSS Paviljongen i Mariehamn. Som bonus har du då redan besökt 3/16 kommuner. 

 

fullsizeoutput 2c0e

Brunch på Tsarevna i Eckerö är ett sommarmåste.  

Kom ut i skärgården 

Ett ställe jag fastnat för är Föglö en skärgårdskommun dit det är lätt och snabbt att ta sig från Mariehamn. Från färjfästet i Svinö tar det endast trettio minuter med färja. Ett tips är att lämna bilen i land och gå ombord för då kostar det ingenting.

En annan mysig skärgårdskommun är Vårdö. Är man och turistar vid Bomarsund-ruinerna ska man absolut ta vajerfärjan över till Vårdö eftersom det är i krokarna. Och är man vid Bomarsund får man inte missa att köra upp till Notvikstornet. Bästa utsikten. 

fullsizeoutput 24e9Notvikstornet bjuder på en huisigt fin utsikt. 

Vill man ha lite mera äventyr tycker jag man ska åka ut till en fyrö. Jag besökte en i jobbets tecken  en gång och det var verkligen en upplevelse. Ett annat huippu ställe att fara till med båt är Kobba Klintar det är den där lilla ön med en båk (det som ser ut som ett vitt tält) man ser från färjan när man kommer in till Mariehamn. Där finns ett café och så brukar de ha nån typ av utställning i båken.

För att ta sig dit om man inte har egen båt kan man ta turbåten från Korrvik fiskehamn eller så kontaktar man föreningen och frågar när man kan åka ut. Detsamma gäller om man vill åka ut till en fyrö det brukar ordnas guidade turer nu som då. 

IMG 4768Sälskär, väldigt vackert ställe mitt ute på havet. 

Mariehamn

Sånt jag tycker om att göra i Marieham är att fika vid Nonna Rina, Bagarstugan eller Iwa. Fynda vid Emmaus och strosa omkring på gågatan och titta in i affärer. Bokhandlarna är favoritställen kan vara där hur länge som helst. På kvällarna är restaurang och baren Indigo the place to be at. 

Gillar inte att ligga i solen och pressa och är däför sällan vid någon strand. Men det finns badstränder i Mariehamn och föredrar man kakel under fötterna är Arkens poolområde att rekomendera. Där var jag faktist förra sommaren när min soldyrkarvän Mia var på besök. 

IMG 0885

IMG 4

Hyr en bastu

Lite otippat kanske men om man är som jag och föredrar bastuvärme framom solstol är bastu och kvällsdopp en rolig aktivitet. Bor man på ett ställe som inte har bastu kan man alltid hyra från till exempel en camping. Vi hyrde bastu ett par gånger när vi hade besök förra sommaren och det var riktigt lyckat.

Ta med kvällsmat och om man inte orkar laga själv så hämtar man pizza från stans bästa, Pizzaria Diablo. Och bastudricka från något åländskt bryggeri såklart, nämner inga namn men det finns åtminstone två väldigt goda. 

B&B

Bed and Breakfast har på senare tid lite hamnat i skymundan av Airbnb. Högt på min önskelista är att övernatta på något av följande: Björnhofvda gård i Eckerö, Kvarnbo Gästhem i Saltvik eller Brobacka Gästhem i Jomala.  

fullsizeoutput 2c73

fullsizeoutput 2c74

 

Spara på naturen och få motion på köpet 

Något som är bra med Åland är att det är så korta avstånd så man hinner med mycket om man så vill. Vill man skippa bilen går det finemang eftersom vi har bra med cykelvägar. Det går såklart också att hyra cykel här mitt bästa tips för en dagstripp med cykel är att besöka Stickstugan som ligger ute på Järsö.

Stickstugan är ett supermysigt café i en lummig trädgård. Dessutom är vägen ut till Järsö väldigt vacker med mycket vatten runtomkring. 

Är man ingen cyklare rekomenderar jag att gå strandpromenaden i Mariehamn. Den börjar vid hamnen och går längs med stranden en bit mot fiskehamnen. Vill man ha gratis underhållning ska man gå just när färjorna kommer in.

Fattar inte hur nån kan styra dom där skutorna, imponerad. Duktiga är dom som jobbar där. 

 

fullsizeoutput 141c

Bör kanske även nämna att det här är helt personliga tips. Vill man ha hjälp här på plats så ska man absolut fråga Visit Åland de kan sina turister.

 

kom, kom  till Åland i sommar här är det gott att vara!


Ett blommigt tips och bröllop

Skrivet av Alexandra Grahn 28.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Har varit borta en vecka men det känns som mer. Olästa mejl, tidningar på hög, tomt i kylskåpet och tvätthögarna staplas på varandra. Bara att ta itu med vardagen. 

Vi har varit på bröllop min barndomsvän Vanja gifte sig. De hade vigsel och fest på Kimo Bruk i Oravais. Otroligt fint ställe och så fint bröllop fick dom. 

Bästa gänget på bild. Det är vår obligatoriska bruden-i-mitten-bild och det blir alltid tokigt. Vi kan aldrig vara seriösa tillsammans. Finaste flickorna, vad jag tycker om dom. 

DSC00767DSC00739

Sally är nyvaken och jag har krans i håret. Det är mitt bästa tips inför sommarens fester om man som jag inte har tid att satsa mycket på någon frisyr när man ska vara fin. 

Man kan göra själv eller så beställer man som jag gjorde från den lokala blomsterhandeln de brukar kunna sina kransar. 

 

Småbarnsförälder eller ej, en krans i håret är aldrig fel. 


En god orsak att resa iväg

Skrivet av Alexandra Grahn 18.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Försöker packa försöker städa försöker tvätta kläder samtidigt som bebben ska vaggas till sömns. Det går sådär. Fullt upp, kaos, bombnedslag i vår lägenheten.

Imorgon den här tiden ska vi befinna oss i bilinchekningen på väg ombord på färja. Får se hur vi lyckas om vi får med allt och hur vi hinner. 

DSC 0284

Vi ska till Österbotten eftersom det nalkas bröllop, en god vän ska gifta sig. Att få åka iväg med bröllop som orsak kan vara en av dom bästa. Österbotten, here we come! 

IMG 4332

IMG 1878

 


Bland vitsippor

Skrivet av Alexandra Grahn 16.05.2018

Blev tagen på sängen av denna värmebölja. Nästan så att jag föredrar att den kommer stegvis snarare än att det blir medelhavsvärme över en natt. Har haft lite samma fiilis som när man är på resa i ett varmt land de senaste dagarna. Hett hett hett vad man än gör och man blir så otroligt trött av värmen. 

Igår sov jag och Sally hela eftermiddan med balkongdörren öppen och lät svala vindpuffar från havet fylla sovrummet. Drömde att vi var på en stuga i skärgården istället för hemma i lägenheten. Men stördes sen av bilarna som kört av färjan så då var det bara att stiga upp börja med middag. Jahas, so much for that. 

IMG 2686

Måst få visa denna ljuvliga bild vi tog på morsdag. Min första morsdag, underbart att få vara mamma till denna tjej. 

Minns att jag förra året tänkte att "tänk, nästa år får också jag firas på morsdag". 

Så vi tog några bilder på vår "bakgård" bland vitsipporna med lilltjejjen. En ritktig fin morsdag blev det. 

 

 

 

 

 


Hemmalivet i ett halvår

Skrivet av Alexandra Grahn 09.05.2018

Kategorier:

Idag blir Sally fem månader vilket betyder att jag varit hemma i ett halvår. Ett halvt år det är en lång tid tycker jag. Man hinner göra massor på den tiden fast själv har jag nog inte gjort så värst mycket. 

Eller det har liksom inte varit möjligt. Fyra första månaderna var kolik-tid och det har vi återhämtat oss från nu. Äntligen har vi en bebis som inte bara skriker hela tiden. 

Nu börjar det också gå bra att ha Sally själv längre stunder på golvet och hon är nöjd med det. Hon måste int hela tiden vara fast i mig och jag känner att jag får mera gjort. 

Skönt att ha två armar lediga ibland. 

DSC00094Glömmer fort att hon har varit så liten. En mini-fabo, hihihi

Hon vaknar fortfarande ganska ofta på nätterna och ibland tar det länge för henne att somna om. Efter en tid gav jag upp med att försöka ha henne att sova själv orkade inte med mera Sleepless in Mariehamn.

Jag sover bäst när hon ligger brevid mig fast hon vaknar ofta. Om man int har så stora förväntningar hela tiden så kanske det blir bra till slut. Vi tar det som det kommer.

På rådgivningen sa dom att man kan testa efter tid igen man vet aldrig när det funkar det kanske vara en dålig tidpunkt sist. 

Hon växer bra och är till och med ett steg över i längdkurvan eller hur man nu ska säga. Ser ut att bli en lång tjej kanske. 

DSC00669

Vi babysimmar en gång i veckan det har vi gjort sen hon var tre månader. Till först gick det bra men nu verkar det int som att hon tycker om det? Orkar just och just den där halvtimmen och börjar ofta gråta lite i bassängen innan det är klart. 

Konstigt för här hemma plaskar hon på som en galning när vi badar henne. Finns knappt kvar nåt vatten i badkaret när hon hållit på men i bassängen är det sura miner. 

Har några gånger kvar den här terminen så får ser om vi fortsätter i höst eller int. Jag tycker om det men om int Sally gillar det så får vi int så mycket ut av det. 

Kanske hon vill göra något annat ponnyridning kanske, nä skoja men det finns ju nog andra aktiviter man kan göra med bebisar än simma. 

Imorgon tänkte vi försöka oss på den där resan till Sveariket som jag haft på min to do list. 

Inte för att vi har något viktigt vi måste uträtta där men vill komma bort lite och få känna på hur det är att fäälas med en bebis. Spännande, det blir alltså färj-premiär för Sally och det är väl på tiden när man ändå är fem månader. 


Fredens öar

Skrivet av Alexandra Grahn 08.05.2018

Kategorier:

Många i min bekantskapskrets här på ön är inflyttade. Att Åland är en blandning av ålänningar, österbottningar, stockholmare, nylänningar och norrlänningar tycker jag om. 

Det finns alltid något att prata om när man träffar en annan inflyttad. Varför har just du kommit hit? Jobb, kärlek, studier, släkt här eller något annat.

Alla har en orsak alla har en historia att berätta. Det är för övrigt den största orsaken till att jag en gång i tiden bestämde mig för att bli journalist att bli den som förmedlar andra människors historier berättelser och upplevelser. 

Men det var inte det jag skulle skriva om nu utan om orsaker till varför man ska bo på Åland. Så här års när det bjuds på strålande solsken och friska vindar från havet får man fiilis för det här stället. Kanske du har funderat på att flytta hit. Här är listan på varför du ska göra det:

 

Språket. Som finlandssvensk känns det så otroligt lätt att bo på Åland. Nästan löjligt lätt när man aldrig behöver formulera sig på knaglig finska om man ska prata med till exempel myndigheter här. Istället uppskattas all den finska man kan. Man får jobb på grund av att man kan lite finska istället för att inte får jobb för att man talar dåligt med finska. 

Kulturen. Det är inte Finland och inte Sverige. Precis som det geografiskt ligger mellan de två länderna så ligger kulturen på Åland någostans mellan Finlands och Sveriges. Här bränner man majbrasa och firar lillajul. Sen har Åland en helt egen dag, Självstyrelsedagen som firas den nionde juni varje år. 

DSC 0226

Möjligheter. Själv flyttade jag hit eftersom det fanns intressanta jobbmöjligheter. Känns som att det nästan alltid finns lediga jobb här i alla möjliga olika branscher. 

Fritid. Gillar man att sporta på fritiden finns det mesta här som man kan tänkas göra. Allt från curling till hästsport. Och vill man se på sport kan man se på ligafotboll både damer och herrarnas. Sen händer det en massa saker också som inte är sport. Allt från orgelfestival,litteraturdagar till klädbytardagar, skördefest och traktorpulling. Och finns det int så hittar man på, det är ålänningarna bra på har jag märkt. 

IMG 5637

IMG 0006

 

Människorna. Det är inte bara en blanding av folk från olika delar av skandinavien som bor här Åland har blivit hem åt folk från världens alla hörn. Och mångfald berikar alltid ens tillvaro. 

 

IMG 5197Två ålänningar, en Nagu-tjej och en österbottning på Åland Pride. 

Naturen. Som kronan på verket får man bo i en vacker miljö. Att efter en tung dag på jobbet gå ut och sätt sig på en klippa vid havet och bara vara är en möjlighet som alla ålänningar har. Det är jättefint här alla tider på året det blir det när man har havet som granne i vilket vädersträck man än går. 

IMG 0525

 

IMG 0333

IMG 0646

 

IMG 0860

Bör kanske nämnas att jag inte är sponsrad av eh, Åland? Tycker helt enkelt att det är ett kiva nice place att bo på.

Det har sina nackdelar också såklart så kanske det blir ett sånt inlägg för att väga upp min positivism. Men so long njuter vi av de goda sidorna som fredens öar har att erbjuda! 

 

 


En magisk värld

Skrivet av Alexandra Grahn 05.05.2018

Kategorier:

Det går så bra nuförtiden att ha med Sally när man far nånstans. Hon har lugnat ner sig mycket och är inte längre en skrik-bebis. Visst gråter hon är missnöjd nu som då men int så som det var hennes första tre månader med kolik-skrik.

Hon har äntligen börjat gilla bilen! Det gick från att hon skrek konstant vart vi än åkte (tur att det är korta avstånd) till att jag måsta sjunga hennes favoritsång konstant vart vi än åkte (tur att det är korta avstånd) till att hon nu är helt nöjd i bilen vart vi än åker. 

fullsizeoutput 2b6b

Hon är nyfiken och gillar att få besök eller att åka bort hemifrån. Tror hon har märkt att det öppnar sig en magisk värld bara man sitter i bilen en liten stund. Får då får man äntligen komma hemifrån och se något annat! 

 

 


Det hade jag tänkt göra

Skrivet av Alexandra Grahn 04.05.2018

Kategorier:

Har så många påbörjade blogginlägg i huvudet i skrivverktyget på Sevendays och worddokument öppna men varje gång jag ska skriva klart är det en Sally som behöver mig. 

Jag har tänkt skriva om hur Sallys dåliga sömn vissa nätter gör att vi sitter uppe och tittar på natt-TV. Jag har tänkt skriva om hur man känner att man som ung och mitt i livet "måste" uppnå och göra en massa saker. Jag har tänkt skriva om en åländsk dokumentär som handlar om spelbolaget PAF och jag har tänkt skriva om en rolig serie på Netflix som jag tittat på.

Allt har jag tänkt på men inget blivit gjort. 

DSC 0262

Det är mycket jag har tänkt göra men inte hunnit. Vi har ännu inte varit till Sverige på vår shoppingresa som vi hade tänkt göra i slutet av april. Och vi har ännu en massa vinterkläder framme som borde packas ner för vetni, snart är det sommar.

Riktigt på riktigt faktist för igår såg jag det första sommartecknet på Åland: De stora kryssningsfartygen har börjat anlända! (såna som på vintern kryssar i Karibien och sommaren Östersjön)

Tyckte också det var konstigt när det gick folk utanför oss med kamera i högsta hugg. Sen jag gick ut och såg ett enormt kryssningsfartyg i hamnen här brevid och Mariehamn invanderas av en sådär tusen tyska turister. 

Så nu blir det sommar, nu blir det sol nu blir Åland fullt av turister igen.